Review: Loqed Touch Smart Lock – slim slot zonder sleutels

09 januari 2021 + 10 minuten 4 Reacties
Loqed Touch Smart Lock

De afgelopen weken zijn we aan de slag gegaan met het Loqed Touch Smart Lock. Dit slimme slot uit Nederland doet een aantal zaken anders dan andere slimme sloten. Zo heb je nu helemaal geen sleutels meer nodig, ook niet als backup. Het sleutelgat is namelijk helemaal verdwenen.

Wat is het?

Loqed is een nieuw slim slot van Nederlandse bodem. Begonnen als crowdfundingsproject zijn de producten inmiddels naar alle ondersteuners van het project verstuurd. Vanaf eind februari 2021 is Loqed uit voorraad leverbaar voor 349 euro. Volgens Loqed is dit het meest veilige slimme slot dat op de markt is. Zo gebruiken ze dezelfde 256-bit encryptie als banken en staat de encryptiesleutel alleen op je telefoon. Het Loqed Touch Smart Lock is daarnaast SKG drie sterren gecertificeerd.

Je bedient het slimme slot via de Loqed-app. Hiermee kun je de deur op afstand vergrendelen en ontgrendelen. Er zijn echter meer mogelijkheden om binnen te komen. Waar voorheen het sleutelgat zat, daar vinden we nu een klein display met touch-functie. Sta je met je telefoon (met encryptiesleutel) aan de buitenkant voor de deur, dan verschijnt er op het display ‘Touch to Open’ en druk je even kort met je duim op de onderkant van het display. De deur ontgrendelt en je kunt naar binnen. Het slimme slot beschikt over een binnen- en buitensensor en weet waar jij je bevindt. Het slot zal dus nooit per ongeluk openen als jij via de achterdeur binnenkomt.

Je kunt Loqed dus op afstand openen via de app, maar je kunt ook een toegangscode van zes cijfers instellen. Hiermee kunnen mensen naar binnen die de app niet op de telefoon hebben staan of als de batterij van je eigen telefoon leeg is. Deze toegangscode voer je in op het display. Let op dat wanneer het keypad actief is, dat de drie sterren-certificatie van SKG vervalt. Dit is goed om te weten bij verzekeringskwesties, dus wees altijd voorzichtig met deze functie.

Het slimme slot werkt op batterijen die ongeveer een jaar mee moeten gaan. Je krijgt tijdig een waarschuwing wanneer je de batterijen moet vervangen. Zijn de batterijen toch leeg? Je kunt altijd naar binnen via de noodstroomaansluiting. Op de buitenmodule met het display bevinden zich twee pennetjes waar je een 9-Volt batterij tegenaan kunt houden. Vervolgens voer je de zescijferige toegangscode in of gebruik je de app om naar binnen te kunnen.

Installatie van Loqed Touch Smart Lock

Voor de installatie is het aan te raden om eerst de Loqed-app te downloaden. Na het maken van een account kun je een slim slot toevoegen en krijg je de vraag of het slot al fysiek geïnstalleerd is. Wanneer je hier voor nee kiest, dan word je door de gehele fysieke installatie geleid met video en afbeeldingen. Volgens Loqed is het mogelijk om het slot binnen 20 minuten te installeren. Voor een eerste keer is dit wellicht te positief ingeschat, want ik heb er toch iets langer over gedaan. Het Loqed Touch Smart Lock past op vrijwel alle deuren met de Euro-profiel cilindervorm. Aangezien mijn voordeur beschikt over een seniorenslot (cilinder boven de klink), moest ik veel afbeeldingen op de kop interpreteren, waardoor het toch iets langer duurde. Ook op een seniorenslot kun je het slimme slot installeren, alleen hangt het deurbeslag aan de binnenkant met het logo dan wel op z’n kop. Dat is niet erg en doet niets af aan de functie. Het lijkt alleen iets minder mooi.

Je begint uiteraard met het verwijderen van het oude beslag en de cilinder. Vervolgens is het zaak om het display aan de buitenkant te plaatsen die je met twee schroeven en een kabel door het oude gat kunt halen. De cilinder plaats je hier overheen. Er is een geultje onder de nieuwe cilinder door voor deze kabel. Vervolgens plaats je het nieuwe deurbeslag aan de binnenkant. Eerst de binnenzijde van de behuizing tegen de deur aan, de batterijen plaatsen en de twee draden verbinden. Vervolgens de nieuwe deurklink en de buitenste kap van het deurbeslag er overheen en je bent klaar. Hier en daar moet je er even weer wat schroeven indraaien, maar dit werkt allemaal vrij gemakkelijk. De behuizing en de nieuwe deurklink aan de binnenkant zijn stijlvol en modern vormgegeven, wat in de meeste huizen een mooie aanwinst zal zijn.

De afbeeldingen die je door de installatie leiden zijn redelijk duidelijk, alhoewel niet perfect. Al het benodigde materiaal voor installatie wordt meegeleverd en je hebt enkel een schroevendraaier nodig. Alhoewel niet alle afbeeldingen even duidelijk zijn kom je met logisch nadenken een heel eind. Vervolgens hang je de draadloze bridge in het stopcontact. Hiermee heeft het slot verbinding met je wifi-netwerk. Ook zonder bridge kun je overigens de deur openen, maar alleen wanneer je vlak voor het slot staan (bluetooth). Op afstand de deur openen is zonder bridge niet mogelijk. Vervolgens wordt het slot gekalibreerd en wordt de nieuwste firmware gedownload. Het hele proces van installatie en het downloaden van de firmware duurde ongeveer een uur. Vervolgens kun je aan de slag. En dat is toch wel even een dingetje.

De eerste indruk

Slimme verlichting, beveiligingscamera’s, alarmsystemen, slimme stekkers en slimme speakers zijn tot daar aan toe, maar een slim slot is wel even een ander verhaal. Dat is natuurlijk met name een mentale kwestie. Het slot vergrendelen en ontgrendelen met de app in huis ging prima, dus dan is het toch een kwestie van naar buiten stappen, de deur sluiten en kijken of je nog binnen kunt komen. En dat is toch een spannend moment als het gaat om een slim slot. Gelukkig bleek dit allemaal goed te werken, want ik kon het huis ook weer in. Aan de binnenkant kun je overigens de deur ook gewoon handmatig op slot draaien en van het slot halen. Er is gewoon een fysieke draaiknop aanwezig.

Touch to Open

De beste mogelijkheid om in je huis te komen is Touch to Open. Hiermee maakt het slimme slot gebruik van positiebepaling middels gps en wifi, bluetooth, een timer en binnen- en buitenhuisdetectie. Nader je het slot binnen 3 meter met je smartphone op zak, dan verschijnt er ‘Touch to Open’ op het display. Met een kleine druk op het display wordt de deur ontgrendeld en kun je naar binnen. Dit werkte de afgelopen weken iedere keer prima, maar komt helaas wel met beperkingen.

Touch to Open werkt alleen als je enkele honderden meters van je huis bent geweest. De functie geofencing is dus aanwezig en werkt alleen als je minimaal 500 meter van je huis bent geweest voor 10 minuten. Loop je dus even naar de ondergrondse vuilcontainer om afval weg te brengen en dan weer terug, dan werkt Touch to Open dus niet. Daarvoor ben ik niet ver genoeg van huis weggeweest. Laat je de hond nog even uit voor een klein rondje? Dan werkt het ook niet. Begeleid je bezoek even naar de auto? Wil je even wat ophalen uit het schuurtje? Wil je de post even ophalen uit de brievenbus? Alle bezigheden die zich rond het huis afspelen zijn een beperking, want Touch to Open werkt dan niet.

En dat is toch wel een minpuntje. Wil je nu dus naar binnen, dan moet je je smartphone tevoorschijn halen en het slot ontgrendelen via de app. Of je gebruikt de zescijferige toegangscode op het display (mits ingeschakeld). Loqed erkent de problemen die door meerdere gebruikers werden aangegeven. Het bedrijf werkt aan een mogelijkheid om geofence met de minimale afstand uit te schakelen. Hierdoor moeten deze problemen in de toekomst opgelost worden en kun je ook bij het kort verlaten van het huis gemakkelijk weer naar binnen via Touch to Open.

De zescijferige toegangscode werkt overigens met twee pijltjes. Het ene pijltje selecteert het cijfer en het andere pijltje selecteert het gekozen cijfer en gaat naar het volgende cijfer van je toegangscode. Het werkt prima, maar kost wel veel tijd. Meer tijd dan het kost om de sleutel in een ouderwets slot te draaien en de deur te openen. Wel is het een handige manier om iemand binnen te laten die geen digitale huissleutel heeft.

Binnen- en buitensensor

Op de redactie hebben we de laatste jaren verschillende slimme sloten getest. Veel slimme sloten gaan automatisch al open zodra je in de buurt van het slot bent. Zo is er wel eens een slim slot ontgrendeld toen iemand langs kwam rijden, maar niet onderweg naar huis was. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. En dat zal je met Loqed ook niet gebeuren. Er is een bèta-functie voor automatisch ontgrendelen aanwezig in de app om dit in te stellen, maar dit hoef je niet te gebruiken. Met Toch to Open is er altijd een handeling vereist en zal het slot dus niet opengaan wanneer dit niet de bedoeling is. En dat is toch een fijne gewaarwording.

Loqed beschikt over een binnen- en buitensensor. Draag je je telefoon op zak en ben je aan de buitenkant van de deur, dan verschijnt er Touch to Open en kun je de deur ontgrendelen. Ligt je telefoon net achter de voordeur aan de binnenkant, dan moet het niet mogelijk zijn dat iemand anders de functie Touch to Open te zien krijgt en jouw voordeur kan openen. Middels de binnen- en buitensensor moet dit tegengehouden worden. En dat blijkt goed te werken. We hebben de smartphone met encryptiesleutel op alle mogelijke manieren direct achter de deur gehouden. En je krijgt met geen mogelijkheid de optie Touch to Open aan de buitenkant te zien. Dat werkt dus goed. Is de telefoon aan de buitenkant van het slot, dan werkt het direct. En dat is precies zoals het hoort te werken.

 

Dat is pech, display weg

Aan de buitenkant zie je alleen het display hangen. Het display zit met een kabel en twee schroeven vast aan het slimme slot aan de binnenkant. Wat nu als iemand het geheel wil slopen en deze buitenmodule eruit weet te trekken? In theorie is dit zeker niet onmogelijk. Kom je dan het huis nog wel in? Ja dus. Alhoewel Touch to Open dan natuurlijk niet meer werkt zonder display. Via de Loqed-app kun je nog gewoon de deur ontgrendelen. Achter deze buitenmodule zit tevens een boorbeveiliging, dus je kunt het slimme slot niet forceren en op deze manier de deur openen.

Loqed-app

De app van Loqed  is sober vormgegeven in witte en blauwe tinten, maar daardoor wel zeer overzichtelijk. Er zijn geen overbodige functies, waardoor je snel je weg kunt vinden door de app. Onderin wissel je tussen ‘Sleutelbos’ met daarin op het hoofdscherm de mogelijkheid om de deur te openen en te vergrendelen en daarnaast het ‘Activiteitenlogboek’ met alle activiteiten met betrekking tot het openen en sluiten van de voordeur. Uiteraard kun je via het hoofdaccount sleutels bijmaken en deze naar andere gezinsleden sturen. Je kunt tot 200 sleutels versturen, dus dat is meer dan voldoende. Via de app kun je de zescijferige toegangscode instellen en eventueel een andere toegangscode naar andere gebruikers binnen het gezin sturen. Ook kun je de functie ‘Touch to Open’ in- of uitschakelen.

Via de optie ‘Mijn Slot’ onder ‘Sleutelbos’ zie je de batterijstatus van het slot en de verbinding met de bridge. Een andere optie die je hier vindt is ‘Touwtje uit de brievenbus’. Middels deze functie kan iedereen de deur openen met een aanraking op het display. Handig voor feestjes waarbij je veel mensen verwacht of met buitenspelende kinderen, alhoewel enige voorzichtigheid met deze functie natuurlijk logisch is. Ook kun je hier instellen dat de deur automatisch vergrendeld moet worden als deze dichtvalt. Verder kun je ook tijdschema’s instellen voor het vergrendelen of ontgrendelen van de deur. Heb je bijvoorbeeld een interieurverzorg(st)er op een vaste dag in de week? Je kunt het zo instellen dat hij of zij alleen binnen kan komen gedurende deze werkuren. Je hoeft dus geen fysieke huissleutels meer uit te delen.

Via het ‘Activiteitenlogboek’ blijf je op de hoogte van alle activiteiten met betrekking tot het slot. Hier kun je, indien gewenst, ook notificaties van ontvangen. Zo weet je precies welk gezinslid thuis is gekomen. De app is een prima ondersteuning van het Loqed Touch Smart Lock en heeft alle functies aan boord die je maar kunt wensen.

Smarthome-integraties

Loqed ondersteunt diverse integraties met andere smarthome-producten. Alhoewel directe integratie met Amazon Alexa, Fibaro en Google Home nog ontbreekt zijn ze hier naar eigen zeggen wel mee bezig en komt dit eraan. Via IFTTT werkt het echter al wel, ook met Alexa, Fibaro en Google Home/Assistant. Via webhooks zijn er ook koppelingen te maken met Home Assistant, openHAB of Olisto. Homey wordt direct al ondersteund. Wat ontbreekt is ondersteuning voor Apple HomeKit. Het is nog onduidelijk of deze integratie er zal komen, volgens Loqed door beperkingen vanuit Apple.

Loqed in gebruik

Het openen van het slimme slot middels de app, Touch to Open en de zescijferige cijfercode hebben we inmiddels behandeld. Aan de binnenkant kun je ook nog gewoon handmatig de deur openen of vergrendelen met de fysieke draaiknop. Hierbij wordt de interne motor uiteraard niet gebruikt, bij de andere drie mogelijkheden wel. En die motor kun je niet missen, want die is vrij luid. Echt storend is het niet, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Ook duur het enkele seconden voordat de motor het slot vergrendeld of ontgrendeld.

Wanneer je het huis verlaat kun je de deur via de app op slot doen, maar dit kan ook via het display van de buitenmodule. Door even twee seconden je duim (of een andere vinger) op het display te houden wordt het slot vergrendeld. Je kunt in de app ook kiezen voor automatisch vergrendelen wanneer de dicht dichtvalt, dan bespaar je jezelf weer een handeling.

Het moet gezegd worden dat er goed over Loqed is nagedacht. Ondanks dat je dus helemaal geen sleutel meer kunt gebruiken, is er geen mogelijkheid te bedenken waardoor je niet meer in huis kunt komen. Telefoon kwijt of batterij leeg? Gebruik de keypad. Batterijen van het slot leeg? Gebruik een 9-Volt batterij op de buitenmodule en vervolgens de keypad of de app. Het is natuurlijk met name het idee dat je geen huissleutels meer nodig hebt waar je even aan moet wennen. En gedurende de afgelopen periode heb ik geen rare dingen meegemaakt met het Loqed Touch Smart Lock. Alles werkt naar behoren.

Toch is een dergelijk slim slot niet voor iedereen. Een smarthome staat voor gemak en comfort. Dat vind je bij Loqed gedeeltelijk. Touch to Open is de manier om het slot te ontgrendelen, maar wordt beperkt door het eerder genoemde geofencing met een minimale afstand van 500 meter voor tien minuten. Blijf je hier binnen, dan moet je zelf je telefoon uit de broekzak halen en via de app het slot openen of de keypad gebruiken. Beide manieren duren langer dan even een sleutel in het slot steken en de deur openen. Daarnaast doet de motor ook enkele seconden over het openen van het slot. Dat is natuurlijk logisch, maar ook dat gaat niet zo snel als handmatig het slot openen met een sleutel.

Het ligt natuurlijk helemaal aan jezelf hoe storend je dit vindt. Ben je verder van huis geweest, dan is even het display aanraken om de deur te openen ontzettend gemakkelijk. Veel gemakkelijker dan een sleutel ooit zal zijn.

Conclusie

Het Loqed Touch Smart Lock doet het echt anders dan andere slimme sloten. Je hebt geen back-up sleutels meer nodig, want er is helemaal geen sleutelgat in je deur meer te vinden. Je vervangt echt de cilinder en de Loqed is dan ook geen slim slot dat je over je bestaande huissleutel en cilinder plaatst. Toch kun je altijd weer naar binnen. En dat geeft een fijn gevoel.

Daarnaast heeft een slim slot toch een grotere drempel dan andere smarthome-apparatuur. Het is tenslotte wel je ‘hele hebben en houwen’ wat achter de voordeur zit. En daar ben je uiteraard zuinig op. Het slot is SKG-3 gecertificeerd (mits keypad uitgeschakeld) en middels end-to-end encryptie, het op afstand blokkeren van sleutels en codes via de website en de unieke encryptiesleutels per gebruiker lijkt dit ook goed te zitten. Het Loqed Touch Smart Lock is dan ook een uniek slim slot in de huidige markt, maar is wellicht niet voor iedereen. De hoge prijs speelt hierbij ook een rol. Bekijk het slimme slot zelf op de website van Loqed.

8.0
Loqed-1

Beoordeling
Loqed Touch Smart Lock

Pluspunten
  • Huissleutels niet meer nodig
  • Makkelijk zelf te installeren
  • Duidelijke app
  • Modern design
  • Binnenkomen via app, keypad én Touch to Open
Minpunten
  • Touch to Open kent z'n beperkingen
  • SKG 3 vervalt bij actieve keypad
  • Prijzig

Beoordeling Loqed Touch Smart Lock

Het Loqed Touch Smart Lock doet het echt anders dan andere slimme sloten. Je hebt geen back-up sleutels meer nodig, want er is helemaal geen sleutelgat in je deur meer te vinden. Je vervangt echt de cilinder en de Loqed is dan ook geen slim slot dat je over je bestaande huissleutel en cilinder plaatst. Toch kun je altijd weer naar binnen. En dat geeft een fijn gevoel.

Daarnaast heeft een slim slot toch een grotere drempel dan andere smarthome-apparatuur. Het is tenslotte wel je 'hele hebben en houwen' wat achter de voordeur zit. En daar ben je uiteraard zuinig op. Het slot is SKG-3 gecertificeerd (mits keypad uitgeschakeld) en middels end-to-end encryptie, het op afstand blokkeren van sleutels en codes via de website en de unieke encryptiesleutels per gebruiker lijkt dit ook goed te zitten. Het Loqed Touch Smart Lock is dan ook een uniek slim slot in de huidige markt, maar is wellicht niet voor iedereen. De hoge prijs speelt hierbij ook een rol. Bekijk het slimme slot zelf op de website van Loqed.

Reacties (4)