Review: slimme beveiliging met de Nest Cam

02 augustus 2016 + 10 minuten 0 Reacties
Nest-Cam-feature

We hebben eerder dit jaar al uitgebreid gekeken naar een beveiligingscamera van Logitech, de Logi Circle. In deze review kijken we naar de camera van concurrent Nest, de Nest Cam. Deze slimme camera kan gebruikt worden om je smart home te beveiligen, je huis in de gaten te houden of een oogje in het zeil te houden bij de kinderen.

Wat is de Nest Cam?

De Nest Cam is een product van Nest, een bedrijf dat we kennen van onder meer de Nest Protect en de Nest Thermostaat. De camera is bedoeld voor diegenen die graag een oogje in het zeil houden en weten wat er thuis gaande is als ze niet aanwezig zijn. Ook kan de camera dienst doen als babymonitor.

De camera biedt een grote hoek van 130 graden zodat je een hele ruimte in beeld hebt. Je kunt de beelden via je smartphone, tablet en computer bekijken, middels een app of de browser. De Cam beschikt ook over een microfoon en een luidspreker waardoor je kunt horen wat er in de ruimte gebeurt of iets kunt zeggen tegen je huisdier of kind. De camera maakt opnamen in maximaal een 1080p-resolutie en kan zowel zonder als met abonnement gebruikt worden. Maar, het maximale haal je er pas uit wanneer je een Nest Aware-abonnement hebt, waarover later meer. de camera heeft een prijs van 199 euro.

Design

Het design van de Nest Cam is zoals we inmiddels van het bedrijf gewend zijn; strak en speels. De camera heeft een grijze afwerking meegekregen en staat op een slanke voet. Nest levert een montagestandaard mee waarop de camera dankzij magneten stevig bevestigd kan worden. Deze standaard kan aan de muur worden gemonteerd waarna je de camera eenvoudig ‘vastplakt’, of je kunt de Nest ‘plakken’ op een stalen of ijzeren ondergrond dankzij de magneten.

De bevestiging is een fluitje van een cent en bovendien is de camera in nagenoeg elke hoek te plaatsen zodat je een goed overzicht van de ruimte krijgt. Wat we dan echter niet begrijpen is de vrij lelijke witte kabel die meegeleverd wordt om de camera met het stopcontact te verbinden. De kabel is met 2,5 meter lang genoeg voor bijna elke plek maar de kabel valt nogal op, iets dat je liever niet hebt. De camera is helaas niet zonder stroomvoorziening te gebruiken (geen accu of batterij) dus je moet het ermee doen.

Installatie

Als we iets geleerd hebben van de Nest Thermostaat en Protect dan is het dat de installatie zeer eenvoudig is. Ook de Nest Cam is met twee vingers in de neus / op je smartphone te installeren. Installeer de Nest app (beschikbaar voor Android en iOS) op je mobiele apparaat, maak een account aan, scan de QR-code aan de onderzijde van de camera, geef de code van je WiFi-netwerk op en geef het beestje een naam.

De verbinding komt snel tot stand en je kunt direct met de camera aan de slag. In de Nest-app kun je aangeven voor welke ruimte de camera bedoeld is, iets dat met name handig is wanneer je meerdere camera’s hebt hangen. Dankzij een recente update kun je de beelden van deze camera’s ook als vensters op het homescherm van de app zien. Zo heb je direct een goed overzicht van je hele huis.

Instellingen

Je kunt diverse instellingen aanpassen, binnen de app of via de browser. Zo is het mogelijk de camera automatisch te laten activeren wanneer je het huis verlaat (koppeling met je smartphone) en te deactiveren als je thuiskomt. Ook kun je een schema aanmaken waardoor je de camera op specifieke tijden kunt inschakelen of uitschakelen. Verder is de beeldkwaliteit aan te passen (van 360p tot 1080p), kun je het nachtzicht activeren of deactiveren, kun je het beeld van de camera draaien en kun je de camera middels een wachtwoord delen met iemand anders.

Ook voor meldingen en geluiden/audio zijn er diverse instellingen. Zo kun je een kort geluidssignaal laten afspelen als je iets via de camera wilt zeggen, kun je de microfoon dempen of uitzetten en kun je aangeven waar (mobiel en tablet of e-mail) je meldingen wilt ontvangen wanneer er een beweging of geluid gedetecteerd wordt. Mocht je extra zones hebben aangemaakt dan kun je aangeven of er alleen meldingen mogen komen als er iets in die zone gebeurt.

Verschil mobiel en computer

Niet alle functies van de Nest Cam zijn op elk apparaat beschikbaar. Via de eigen website geeft Nest het volgende verschil aan;

Functies die je op een mobiel, tablet en computer kunt gebruiken:

  • De Videogeschiedenis van je camera bekijken.
  • Door al je meldingen bladeren (voor beweging, geluid of Activiteitszones).

Extra functies die je op een computer kunt gebruiken:

  • Een overzichtsweergave of een ‘per minuut’-weergave van een deel van je Videogeschiedenis bekijken.
  • Clips maken en delen.
  • Time-lapses maken en delen.
  • Activiteitszones maken.

Met of zonder abonnement

Bij bovenstaande is één ding van groot belang; eigenlijk kun je alles pas doen wanneer je een abonnement op Nest Aware hebt. Zonder dit abonnement heb je puur een beveiligingscamera waar je live beelden op kunt bekijken. Ja, je krijgt een melding als er wat gebeurt maar terugkijken wat er precies gebeurd is, is niet mogelijk. Ook kun je nog steeds luisteren en praten via de camera en inzoomen op beelden.

Met een abonnement kun je onder meer activiteitszones maken, clips downloaden, time-lapses maken van dagen of uren, snel beelden van meldingen terugzoeken en dag en nacht continu opnemen (niet alleen meldingen mar alles) met een maximum van 30 dagen. Bovendien geeft Nest aan dat het Aware-abonnement krachtige algoritmen toevoegt via de cloud waardoor bewegingen beter onderscheiden kunnen worden. Denk hierbij aan huisdieren, schaduwen, autolampen, etc. De camera wordt er dus letterlijk slimmer door. Voor het abonnement van 10 dagen terugkijken betaal je 10 euro per maand of 100 euro per jaar. Het abonnement waarbij je 30 dagen terug kunt kijken kost 30 euro per maand of 300 euro per jaar.

Kwaliteit en gebruik

De app van Nest en de browserversie zijn zeer gebruiksvriendelijk. Net als de installatie is het gebruik ervan eenvoudig, met duidelijke menu’s, snelle handelingen en een goed overzicht. Je kunt op de computer gemakkelijk middels een tijdlijn door de opnamen bladeren, meldingen zijn snel te herkennen en je kunt een activiteitszone aanmaken. Deze zone is een gebied waar je extra aandacht op wilt vestigen, bijvoorbeeld een deur. Je maakt met de muis een vorm aan op je scherm en alles binnen die vorm wordt door de camera nauwlettend in de gaten gehouden. Je kunt in de instellingen aangeven of de camera ook meldingen moet sturen als zich buiten die zone iets afspeelt. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je een deel van de ruimte wilt uitsluiten.

In de app van Nest kun je alleen door de video’s van meldingen bladeren maar ook dit is kinderlijk eenvoudig en snel. Het live beeld kun je vergroten wanneer nodig en je kunt met een simpele klik op de knop iets zeggen via de camera. Het homescherm van zowel de app als de browser biedt een thumbnail-weergave van het live-beeld van de camera.

De beeldkwaliteit van de Nest Cam is boven gemiddeld goed. De camera toont zowel in de nacht als overdag een prima beeld waarin alles haarfijn te onderscheiden is. Mocht je veel via mobiele data kijken dan voldoet de 720p-resolutie nog prima. Ook deze beelden zijn goed bruikbaar maar als je gaat zoomen wordt de kwaliteit duidelijk minder. De geluidskwaliteit is niet bijzonder goed maar voldoende om een kind te horen huilen, een deur open te horen slaan of je eigen stem verstaanbaar via de camera over te laten komen.

De bewegingsdetectie van de Nest Cam is ook goed bruikbaar maar nogal gevoelig. Als er echt iets gebeurt, er loopt bijvoorbeeld iemand binnen, dan wordt dit gedetecteerd. Maar, ook hebben we wat valse meldingen gekregen door veranderend licht in de kamer of een voorbij vliegend motje. Het kan dus zo zijn dat je meldingen krijgt terwijl er niks aan de hand is. Maar, om dat tot een minimum te beperken heeft de Cam een limiet van één melding per 30 minuten. Het maakt niet uit hoeveel er gebeurt in 30 minuten, je krijgt maar een melding. Dit heeft zijn voor- en nadelen. Aan de ene kant wordt je niet overspoeld met meldingen op je telefoon maar aan de andere kant kan er 10 minuten na een valse melding wel degelijk wat gebeuren waardoor je hier niks (of te laat) van hoort. Bovendien is het goed om te weten dat er altijd een actieve internetverbinding (zowel op telefoon als voor camera) vereist is om het geheel te laten werken met meldingen. Heb je even geen internet op je telefoon (of een paar dagen niet wanneer je op vakantie bent) dan krijg je dus ook geen meldingen totdat je weer internet hebt. Er is geen mogelijkheid om meldingen via bijvoorbeeld sms te ontvangen.

De camera kan overigens ook reageren op geluid, bijvoorbeeld een hard dichtslaande deur of een raam dat kapot gegooid wordt. Dit gaat iets nauwkeuriger dan de bewegingsdetectie. Tot op heden hebben wij nog geen melding van geluid gehad, natuurlijk de momenten dat er iemand binnenliep en tegelijkertijd geluid maakte uitgesloten. Een simpele test met een dichtslaande deur leverde wel een melding op, dus werken doet het.

Conclusie

De Nest Cam is een fraai ogende en eenvoudige te installeren camera voor thuis. De camera biedt een goede beeldkwaliteit, komt met een aantal handige functies, kan eenvoudig door iedereen gebruikt worden en kan gekoppeld worden aan een Nest Thermostaat. Maar, perfect is de Nest Cam niet. De keuze om maar eenmaal per 30 minuten een melding door te geven kan voor vervelende situaties zorgen, de meegeleverde stroomkabel past niet bij het design van de camera en zonder abonnement zijn de mogelijkheden van de camera beperkt. Het abonnement is met een prijs vanaf 10 euro niet duur te noemen maar er zijn concurrenten die ook zonder abonnement je een dag terug laten kijken en clips laten downloaden. De prijs van de hardware is met 199 euro vergelijkbaar met die van de concurrentie. De Nest Cam is dus een prima functionerende en ogende camera, met tal van mogelijkheden, mits je ervoor betaalt.

Update september 2016: Nest heeft een update uitgebracht waarmee het mogelijk wordt om gratis drie uur terug in de tijd te kijken. Daarbij zijn Persoonsmeldingen aan het abonnement toegevoegd. Hiermee kunnen personen gedetecteerd worden.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Eenvoudig in gebruik
  • Veel toepassingen
  • Goede videokwaliteit

Minpunten
  • Eén melding per 30 minuten

  • Abonnement eigenlijk noodzakelijk
  • Lelijke stroomkabel

Reacties (0)