Eerder dit jaar hebben we de Nest Cam, een slimme camera voor binnen, uitgebreid getest, en in deze review kijken we naar de Outdoor-versie die voor buitenshuis bedoeld is. De Nest Cam Outdoor beschikt over veel van dezelfde functies maar is ontworpen om veilig buiten geplaatst te worden en tegen de weersinvloeden te kunnen.
Wat is de Nest Cam?
Volgens Nest misten de klanten met een Nest Cam een versie die speciaal voor buiten ontwikkeld is en dus duurde het niet lang voordat de Nest Cam Outdoor gelanceerd werd. De belangrijkste functies van deze camera zijn;
- Weerbestendig – Het weerbestendige ontwerp maakt de camera geschikt voor de zeer uiteenlopende temperaturen en omstandigheden waarmee een buitencamera geconfronteerd wordt.
- Eenvoudig buiten te installeren – Met een sterke magnetische basis kan hij op meer plaatsen veilig worden bevestigd voor het gewenste zicht.
- Dag en nacht heldere live beelden – Dankzij de groothoekstand zie je het hele plaatje in Full HD (1080p). En als het donker is, verlicht Nachtzicht met infrarood-ledlampen alles in beeld.
- Beveiligd streamen – Videobeelden worden gestreamd en opgeslagen met behulp van encryptietechnologie (2048-bit RSA-sleutel met 128-bit SSL-verbinding).
- Praten en luisteren – Staat er iemand voor de deur? Zeg iets om zijn aandacht te trekken. Of vertel de bezorger dat hij het pakketje gerust kan achterlaten.
De camera biedt een grote hoek van 130 graden zodat je een hele ruimte in beeld hebt. Je kunt de beelden via je smartphone, tablet en computer bekijken, middels een app of de browser. De camera maakt opnamen in maximaal een 1080p-resolutie en kan zowel zonder als met abonnement gebruikt worden. Maar, het maximale haal je er pas uit wanneer je een Nest Aware-abonnement hebt, waarover later meer. De camera heeft een prijs van 199 euro.
Design
De Nest Cam Outdoor is een zeer strak vormgegeven camera die compleet in het wit is afgewerkt. De camera komt met een zwarte voorzijde, waarachter zich de lens en het status-led bevinden. De bolvormige behuizing is zonder schroefjes of gaatjes afgewerkt en ziet er dus premium en strak uit. Onderuit de behuizing komt een usb-kabel, welke niet losgehaald kan worden.
Nest levert een magneetstukje mee waarvan één veel op de muur bevestigd kan worden en het andere deel precies om de bolvormige achterzijde van de camera past. Puur magnetisch blijft het geheel vastzitten. Ook levert het bedrijf een lange usb-kabel mee, welke middels een adapter (die ook aan de muur bevestigd kan worden) omgezet wordt naar een lange stroomkabel. Alles is in het wit/grijs afgewerkt en natuurlijk bestand tegen alle weersomstandigheden.
Installatie
De installatie van de Nest Cam Outdoor is een belangrijk onderdeel. Je moet namelijk de juiste positie bepalen zodat alles dat je in beeld wilt hebben ook daadwerkelijk in beeld is. Dit is een kwestie van op een stoel gaan staan en een peer posities proberen. Let wel dat je een stopcontact in de buurt van de camera nodig hebt. Het is dus niet mogelijk de camera op batterijen of een accu te laten werken. Je kunt een buitenstopcontact gebruiken of een binnenstopcontact. Bij de laatste optie zul je een gat in de muur moeten boren om naar binnen te kunnen en dit gat moet redelijk fors zijn om de usb-kabel (met slot) er doorheen te kunnen krijgen. Ook belangrijk is dat je er zeker van bent dat je op de gewenste positie een goed WiFi-bereik hebt.
Eenmaal een positie gevonden is het allereerst een kwestie van de camera even snel aan je Nest-account toevoegen en installeren. Dus is, zoals ook bij eerdere producten van het bedrijf opviel, vrij eenvoudig. Installeer de Nest app (beschikbaar voor Android en iOS) op je mobiele apparaat, maak een account aan, scan de QR-code aan de onderzijde van de camera, geef de code van je WiFi-netwerk op en geef het beestje een naam. De verbinding komt snel tot stand en je kunt direct met de camera aan de slag. In de Nest-app kun je aangeven voor welke ruimte de camera bedoeld is, iets dat met name handig is wanneer je meerdere camera’s hebt hangen.
Vervolgens kun je de camera definitief bevestigen. Hiervoor worden opzetstukjes, magneten, pluggen en schroeven meegeleverd. Je hebt zelf alleen een boor en een schroevendraaier nodig. Bekijk eerst goed hoe je de kabels (waar je flink wat lengte van meekrijgt) vanuit de positie van de camera wilt laten lopen. Wij hebben ervoor gekozen de usb-kabel om een hoekje van de muur te trekken, naar beneden te laten lopen en zo’n 20 centimeter boven de grond (ivm water en sneeuw) aan te sluiten op de ac-adapter.
Vervolgens gaat vanuit daar een voedingskabel naar het stopcontact. De magneet voor de camera zetten we met twee schroeven vast tegen de muur, usb-kabel plaatsen we met meegeleverde kabelklemmen tegen de muur en ook de usb-adapter wordt met één schroef tegen de muur vastgezet. De camera klemt middels de magneet stevig vast aan het opzetstukje dat op de muur zit (en je kunt nog gewoon bewegen voor de ideale hoek wanneer je de kabel wat ruimte geeft) en de voedingskabel rollen we op omdat het stopcontact vlakbij zit. Het is dus een kwestie van van te voren even een plan maken voor jezelf maar middels de meegeleverde accessoires zit alles binnen no-time vast. Overigens hadden we graag wat extra kabelklemmen in de doos gezien, vier per kabel was wat mager.
Veiligheid is een belangrijk onderdeel. De usb-kabel zit middels een slotje vast op de adapter zodat deze er niet zomaar uit valt en de usb-kabel kan ook niet uit de camera getrokken worden. Echter, de camera is niet ‘hufterproof’. Je kunt de camera met wat kracht gewoon lostrekken van de magneet, je kunt het slotje van de usb-adapter gewoon loshalen en de kabel dus lostrekken, en als je een buitenstopcontact zonder klepje met slot gebruikt kun je ook de stekker gewoon uit het contact halen. Iemand die kwaad wil kan dus gewoon kwaad maar de kans is groot dat die persoon dan wel eerst met zijn gezicht in de cloud staat. Wil je echt een hufterproof systeem dan kom je uit bij de camera’s met professionele installatie.
Mocht je overigens een metalen plaat, balk of wat dan ook hebben hangen dan kun je de camera zonder schroeven ophangen. Het montagestukje voor de muur is volledig magnetisch en kan ook zonder schroeven stevig vastgezet worden op een metalen ondergrond.
Instellingen
Je kunt diverse instellingen aanpassen, binnen de app of via de browser. Zo is het mogelijk de camera automatisch te laten activeren wanneer je het huis verlaat (koppeling met je smartphone) en te deactiveren als je thuiskomt. Ook kun je een schema aanmaken waardoor je de camera op specifieke tijden kunt inschakelen of uitschakelen. Verder is de beeldkwaliteit aan te passen (van 360p tot 1080p), kun je het nachtzicht activeren of deactiveren, kun je het beeld van de camera draaien en kun je de camera middels een wachtwoord delen met iemand anders.
Ook voor meldingen en geluiden/audio zijn er diverse instellingen. Zo kun je een kort geluidssignaal laten afspelen als je iets via de camera wilt zeggen, kun je de microfoon dempen of uitzetten en kun je aangeven waar (mobiel en tablet of e-mail) je meldingen wilt ontvangen wanneer er een beweging of geluid gedetecteerd wordt. Mocht je extra zones hebben aangemaakt dan kun je aangeven of er alleen meldingen mogen komen als er iets in die zone gebeurt.
Er zit echter een verschil in de instellingsmogelijkheden per apparaat dat je gebruikt. Qua monitoren en basisinstellingen je de smartphone-app prima, maar wil je wat meer details bekijken of geavanceerde instellingen doen dan heb je toch de computer (browser) nodig. De app biedt je de mogelijkheid om de videogeschiedenis te bekijken, hier doorheen te bladeren en al je meldingen te bekijken. Maar, als je je account in de browser opent krijg je daar een gedetailleerde weergave (per minuut) van de videogeschiedenis bij, kun je clips maken en deze opslaan of delen, kun je Time-lapses maken en delen, en kun je activiteitszones maken zodat de camera alleen meldingen geeft wanneer er iets binnen die specifieke zones gebeurt.
Met of zonder abonnement
Wanneer je de Nest Cam Outdoor aanschaft, installeet en in gebruik neemt krijg je een proefperiode van 30 dagen voor Nest Aware, de abonnementsdienst van Nest. Deze dienst biedt je voor een vast bedrag per maand of per jaar toegang tot alle functies en mogelijkheden van de camera. Echter, als je niet wenst te betalen kun je de camera nog altijd blijven gebruiken maar dan met minder mogelijkheden en functies.
Zonder abonnement kun je altijd live naar de beelden kijken, krijg je meldingen van bewegingen of geluiden, kun je luisteren wat er gebeurt en praten via de camera, kun je inzoomen op beelden en kun je de livestream van de camera delen met anderen. Ook kun je de automatische Afwezigfunctie gebruiken om de camera (met meldingen) alleen in te schakelen als je niet thuis bent. Daarnaast kun je tot drie uur terugkijken, maar krijg je van de meldingen die in die drie uur geweest zijn alleen een screenshot te zien. Je kunt dus geen videomateriaal terugkijken.
Als je wel een abonnement neemt kun je 10 of 30 dagen terugkijken (met videomateriaal) en krijg je toegang tot algoritmes om nauwkeuriger meldingen te versturen. Met persoonsmeldingen geeft het systeem een specifieke waarschuwing zodra het een persoon detecteert en dus bijvoorbeeld niet bij een hond of auto, zodat meer nadruk wordt gelegd op momenten die ertoe doen. De camera wordt er dus letterlijk slimmer door.Daarnaast kun je activiteitszones aanmaken zodat specifieke delen van het beeld in de gaten gehouden worden en kun je clips en time-lapses maken. Voor het abonnement van 10 dagen terugkijken betaal je 10 euro per maand of 100 euro per jaar. Het abonnement waarbij je 30 dagen terug kunt kijken kost 30 euro per maand of 300 euro per jaar.
In onze optiek is deNest Cam Outdoor pas echt nuttig wanneer je een abonnement afsluit, en dat is met name omdat je dus niet met video terug in de tijd kunt kijken. Er zijn op dit moment al meerdere camera’s van concurrenten die je toegang geven tot 12 of 24 uur terugkijken, met video. Zonder abonnement van Nest Aware krijg je alleen een screenshot en dan is het maar hopen dat je daarop genoeg ziet om actie te ondernemen. Of je moet natuurlijk snel genoeg de livestream openen om live te kunnen zien wat er gaan de is. We hadden graag gezien dat Nest, net als vele andere bedrijven, wat meer biedt aan consumenten die geen abonnement afsluiten. Dat je dan geen geavanceerde algoritmen krijgt waarmee personen, dieren, etc. te onderscheiden zijn, dat snappen we nog aangezien dit Nest ook van de concurrentie onderscheidt. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de activiteitenzones. Maar terugkijken behoort in onze optiek inmiddels tot een standaard functie waar niet voor betaald hoeft te worden.
Kwaliteit en gebruik
Qua gebruik komt de Nest Cam Outdoor eigenlijk precies overeen met de normale Nest Cam, de camera die voor binnen bedoeld is. Beide camera’s worden gekoppeld met de Nest-app en daar verschijnen dus ook alle instellingen en kun je de camera monitoren. Op het homescreen van de app zie je het live-beeld van de camera terug (als deze aanstaat) en als je andere Nest-producten hebt staan die ook op het beginscherm.
De app van Nest en de browserversie zijn zeer gebruiksvriendelijk. Net als de installatie is het gebruik ervan eenvoudig, met duidelijke menu’s, snelle handelingen en een goed overzicht. Je kunt op de computer gemakkelijk middels een tijdlijn door de opnamen bladeren, meldingen zijn snel te herkennen en je kunt een activiteitszone aanmaken. Deze zone is een gebied waar je extra aandacht op wilt vestigen, bijvoorbeeld de deuren die in de tuin zichtbaar zijn. Je maakt met de muis een vorm aan op je scherm en alles binnen die vorm wordt door de camera nauwlettend in de gaten gehouden. Je kunt in de instellingen aangeven of de camera ook meldingen moet sturen als zich buiten die zone iets afspeelt. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je een deel van de ruimte wilt uitsluiten.
De beeldkwaliteit van de Nest Cam Outdoor is zeer goed, natuurlijk afhankelijk van de internetverbinding. Onze camera hing iets te ver van de router om nog een perfect 1080p beeld te genereren, dus hebben we gekozen voor een 720p-resolutie. Voor in de tuin is dit echter meer dan voldoende en je kunt nog precies zien wat er gebeurt. De camera toont ook in de nacht duidelijke beelden, waarin details goed te onderscheiden zijn. De geluidskwaliteit is niet bijzonder goed maar voldoende om een kind te horen huilen, een deur open te horen slaan of je eigen stem verstaanbaar via de camera over te laten komen.
De bewegingsdetectie van de Nest Cam werkt goed en nauwkeurig. Waar we bij de review van de Nest Cam nogal wat meldingen kregen bij schaduwen over muren of licht over muren wanneer er een auto langs reedt was dit nu geen probleem. Er rijden immers geen auto’s door onze tuin. Maar, we hebben wel een kat en die kat is verantwoordelijk geweest voor 9 van de 10 meldingen. De enige manier om dit op te lossen is om zones aan te maken en alleen meldingen te laten versturen als zich iets in deze zones afspeelt. Nest weet middels de algoritmen of het een persoon, een dier of een object is maar vooralsnog is het niet mogelijk om dan ook zelf te filteren en dus te zeggen; ik wil alleen meldingen wanneer Nest weet dat het een persoon is. Gelukkig krijg je ook niet elke 2 minuten een melding als er iets beweegt. De Nest Cam Outdoor heeft een limiet van één melding per 30 minuten. Het maakt niet uit hoeveel er gebeurt in 30 minuten, je krijgt maar een melding. Dit heeft zijn voor- en nadelen. Aan de ene kant wordt je niet overspoeld met meldingen op je telefoon maar aan de andere kant kan er 10 minuten na een valse melding wel degelijk wat gebeuren waardoor je hier niks (of te laat) van hoort.
En dan hebben we nog de Thuis/Afwezigfunctie waar we in voorgaande reviews van Nest-producten vrij positief over waren. Echter, sinds het gebruik van de camera lijkt er een soort bug op te treden. Als we het huis verlaten spring Nest in de Afwezigmodus, zowel qua camera (aan) en Thermostaat (Eco). Dat is prima. Maar, zo nu en dan schiet Nest automatisch weer in Thuis terwijl er niemand is en blijft de camera aanstaan terwijl dat in de Thuismodus niet zo moeten kunnen. Een handmatige aanpassing via de app lost het op maar vooralsnog zijn we er niet achter gekomen waar deze bug vandaan komt.
De camera kan overigens ook reageren op geluid, bijvoorbeeld een hard dichtslaande deur of een raam dat kapot gegooid wordt. Dit gaat iets nauwkeuriger dan de bewegingsdetectie. Tot op heden hebben wij nog geen melding van geluid gehad, natuurlijk de momenten dat er iemand binnenliep en tegelijkertijd geluid maakte uitgesloten. Een simpele test met een dichtslaande deur leverde wel een melding op, dus werken doet het.
Conclusie
Alles bij elkaar genomen is de Nest Cam Outdoor een net zo gebruiksvriendelijke camera als zijn broertje voor binnen. De camera is eenvoudig te installeren en gebruiken, komt met voldoende lengte usb- en voedingskabel, biedt een prima (hd) beeldkwaliteit, kan gekoppeld worden met je andere Nest-apparaten en komt met een groot aantal instellingen en functies. De camera werkt gewoon goed en doet wat hij moet doen.
De Nest Cam Outdoor is ondanks diverse aanpassingen niet hufterproof, wat misschien geen minpunt is maar wel iets dat je moet weten. Ook het feit dat je maximaal één melding per 30 minuten krijgt is iets dat je moet weten en wat in een enkel geval een situatie die wel een melding vereist kan doen laten missen. De software werkt goed en stabiel, maar de Thuis/Afwezigfunctie fungeerde ditmaal bij ons niet altijd correct. Toch blijft ook hier het minpunt van het gebruik zonder abonnement overeind. Als je een Nest Cam koopt dan is het abonnement eigenlijk nodig, tenzij je de beperkingen prima vindt natuurlijk. Het abonnement is met een prijs vanaf 10 euro niet duur te noemen maar er zijn concurrenten die ook zonder abonnement je een dag terug laten kijken en clips laten downloaden. De prijs van de hardware is met 199 euro vergelijkbaar met die van de concurrentie. De Nest Cam Outdoor is al met al een prima functionerende en ogende camera, met tal van mogelijkheden, mits je ervoor betaalt.
Heb je al meerdere Nest-producten dan past de camera daar vanzelfsprekend perfect bij. Alles is toegankelijk via dezelfde app en de apparaten kunnen op slimme manieren met elkaar communiceren. Een voordeel is daarbij dat Nest-producten ook steeds vaker kunnen communiceren met smart home-producten van andere fabrikanten.
Lees ook onze Nest Cam review, onze review van de Nest Thermostaat en onze review van de Nest Protect.
Beoordeling
- Eenvoudig in gebruik
- Veel toepassingen
- Goede videokwaliteit
Niet hufterproof
- Abonnement eigenlijk noodzakelijk
- Thuis/Afwezigfunctie werkt niet altijd soepel
Reacties (2)