Review: Philips HomeRun 7000 Series Aqua – Robotstofzuiger met dweilfunctie

17 maart 2024 + 10 minuten 1 Reacties
Philips HomeRun 7000 Series Aqua

Tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak? In deze review testen we de Philips HomeRun 7000 Series Aqua, een robotstofzuiger die ook kan dweilen.

We hebben de afgelopen jaren heel wat robotstofzuigers getest en waar de eerste modellen nog overal tegenaan reden en weinig echt slimme functies hadden zien we de laatste tijd flinke vooruitgangen op dit vlak. We gaan aan de slag met de Philips HomeRun 7000 Series Aqua. Dit model kan niet alleen stofzuigen, maar ook dweilen. Weet Philips met deze robotstofzuiger te overtuigen?

Wat is de Philips HomeRun 7000 Series Aqua?

De Philips HomeRun 7000 Series Aqua is een robotstofzuiger die met een uitgebreide app jouw huis volledig naar wens kan schoonmaken. Het blijft echter niet bij zuigen, want dit model komt ook met een dweilfunctie. Daarnaast wordt de stofzuiger geleverd met een laadstation met afzuigfunctie en stofzuigerzak waardoor je maar eenmaal per maand het vuil hoeft te legen. Voor een prijs die op het moment van schrijven tussen de 650 en 700 euro ligt krijg je dus een zeer compleet apparaat waarmee je jouw huis kunt schoonmaken, inclusief twee stofzuigerzakken en twee dweilen.

Natuurlijk is het ook een slim model. De robot detecteert en ontwijkt kleine voorwerpen op zijn pad, zoals schoenen of speelgoed, en maakt schoon zonder klem te raken of tegen voorwerpen te botsen. De 3D-ToF-sensor aan de voorkant van de robot kan objecten detecteren van 2 x 2 cm (b x h). Plus, 8 ToF-sensoren in de voorste bumper detecteren continu wat er voor en naast de robot ligt. De sensoren werken ook bij weinig licht, zodat je de lichten niet aan hoeft te houden als je van huis bent.

De robotstofzuiger gebruikt 360-lasernavigatie (LiDAR) om alle kamers te scannen en een precieze kaart te maken. Deze kaart is interactief en kan worden gebruikt door de Philips HomeRun-app om een op maat gemaakt schoonmaakplan te maken. Je kunt tot vijf aparte kaarten maken, bijvoorbeeld van elke verdieping. Intelligente algoritmen helpen de robot het meest efficiënte pad te vinden van kamer naar kamer en rond meubilair, terwijl hij dieper in hoeken reikt en dichter bij muren komt.

Design

Op het gebied van design is de Philips HomeRun 7000 Series Aqua een typische robotstofzuiger. Philips heeft gekozen voor een ronde variant, met een licht uitstekende borstel waarmee de hoeken en zijden goed schoongemaakt kunnen worden. Bovenop steekt de 360-lasernavigatie (LiDAR) module uit, maar de stofzuiger is klein genoeg om onder de meeste meubels of banken door te rijden. Het apparaat is grotendeels van plastic gemaakt maar voelt stevig aan en ziet er premium uit. Het oplaadstation is een stuk forser en daar moet je dus wel ruimte voor hebben, bijvoorbeeld in een bijkeuken.

Installatie

Over dat oplaadstation gesproken; de plaatsing ervan is belangrijk. Je hebt namelijk aan de voorzijde 1,5 meter vrije ruimte nodig en aan beide zijden 0,5 meter aan vrije ruimte. De robot kan hierdoor het station goed vinden en ook vanuit het station optimaal aan een schoonmaakbeurt beginnen. De installatie van het geheel is een fluitje van een cent, al moet de robot eerst wat uren aan de lader hangen om te kunnen beginnen.

Eenmaal opgeladen is het een kwestie van de HomeRun Robot-app opstarten en de robot een eerste run door de ruimten te laten doen. Hij zuigt meteen, maar doet er wat langer over aangezien de ruimten de eerste keer volledig in kaart gebracht worden. Op basis van die kaart kun je zelf een schoonmaakplan gaan instellen.

HomeRun Robot-app

De Philips HomeRun Robot-app is de bijbehorende app, voor zowel Android als iOS. Hiermee stel je de stofzuiger in, kun je hem aansturen en kun je de schoonmaakplannen en kaarten aanpassen. Het is één van de meest uitgebreide apps voor robotstofzuigers, met veel meer functies dan we hier allemaal gaan noemen.

Zodra de stofzuiger de gehele verdieping in kaart gebracht heeft kun je aan de slag met een schoonmaakplan. Hiermee geef je op de kaart aan welke kamer(s) in welke volgorde moet worden schoongemaakt. Voor elke kamer kun je een schoonmaakmodus opgeven, bijvoorbeeld nat en droog voor een regelmatige reiniging van harde vloeren in de woonkamer, droog om alleen in de slaapkamer te stofzuigen en intensief voor een grondige reiniging van de keuken. Desgewenst kun je instellingen zoals zuigkracht of vochtigheid van de dweil nauwkeurig instellen.

Met de app kun je ook precies bepalen waar de robot mag schoonmaken. Een No-Go-zone aanmaken is een oplossing voor die gebieden waar de robot niet nodig is. Een virtuele muur zet een denkbeeldige lijn in je huis die de robot niet overschrijdt. Ook kun je No-Mop-zones op de kaart instellen, zodat de robot tijdens het dweilen van de vloer niet over tapijten en vloerkleden gaat.

De meeste functies voor zones en schoonmaakplannen werken goed, maar helemaal perfect niet. Zo is het niet mogelijk om met een simpele rechte lijn en ruimte op te delen in twee ruimten. Zo wilden wij het toilet loskoppelen van de gang en woonkamer, maar dat lukte met geen mogelijkheid. De kaart ziet de woonkamer, de gang en het toilet nog altijd als één ruimte. Geen groot probleem, want je kunt de robot naar een zelf te tekenen zone sturen (toilet bijvoorbeeld), maar het zou fijn zijn als dit werkt zodat je er een schoonmaakplan mee kunt maken. Ook worden lage ramen gezien als een doorgang, waardoor je zelf een muur moet tekenen. De robot zal niet door het raam gaan, maar de kaart doet wel vermoeden dat de ruimte groter is dan mogelijk.

Het maken van zones waar niet gedweild mag worden of waar de stofzuiger extra voorzichtig moet zijn werkt ook goed, maar het lastige is dat dit niet geheel exact kan. Je kunt inzoomen tijdens het intekenen van een zone, maar het blijft deels giswerk. Zo kan het voorkomen dat de stofzuiger toch nog een stukje van het tapijt meedweilt bijvoorbeeld. Het is dus verstandig ruime zones aan te maken, al loop je dan het risico dat er weer een stukje van de vloer niet gedweild of gezogen wordt.

De app zit volgepropt met mogelijkheden om de robot precies te laten doen wat nodig is. De robot geeft ook gesproken meldingen (die je uit kunt zetten), toont de reinigingsgeschiedenis, biedt een schema voor reiniging op specifieke tijdstippen, komt met een kinderslot en biedt een niet storen-functie voor schoonmaken op de late avond. Ook kun je de onderhoudsstatus van onder meer de dweil en borstels inzien, de robot met een afstandsbediening zelf aansturen en de naam veranderen. Je kunt een verdieping op basis van de basiskaart en het daarop ingestelde schoonmaakplan laten schoonmaken, maar je kunt ook een aangepast schoonmaakplan maken met een aantal specifieke ruimten, een zelf in te tekenen zone of een sport van 1,5 bij 1,5 meter. Voor alledrie de opties kun je onder meer de dweilfunctie, zuigkracht, vochtigheid, het dweilpatroon, de tapijtbooster, de trillingen van de dweil en het aantal herhalingen voor de zuiger instellen.

Gebruik en prestaties

De Philips HomeRun 7000 Series Aqua beschikt over verschillende geavanceerde sensoren en algoritmes om correct en nauwkeurig in de ruimte te navigeren, obstakels te ontwijken en de ruimte goed in kaart te brengen. In negen van de tien gevallen werkt dit ook zoals beloofd, maar er zijn uitzonderingen. Zo worden de meeste (kleine) objecten goed ontweken, maar kabels blijven een dingetje. Daar kan de robot wel in verstrikt raken. Ook smalle poten van een tafel of stoel kunnen ervoor zorgen dat de robot vast komt te zitten. Daarnaast lijken lage ramen de robot te laten denken dat er een doorgang is en onze toiletpot is net een paar millimeter lager dan de robot zelf waardoor hij zo nu en dan vast komt te zitten. Dit, en het verstrikt raken in poten of kabels, gebeurt heel soms, waarna de robot handmatig losgemaakt moet worden. De ruimten worden echter grotendeels goed in kaart gebracht, er worden nauwelijks plekjes overgeslagen en de zelf aangegeven zones voor onder meer tapijten en dweilen worden goed aangehouden. Daarbij is het positief om te vermelden dat de stofzuiger nooit hard tegen muren of meubels aanrijdt en in ons geval prima onder de meeste meubels en banken door kan rijden.

De robotstofzuiger heeft een zuigkracht van 5000pa, wat in de basis voldoende moet zijn om het meeste vuil op te zuigen. Op dit vlak presteert het apparaat gemiddeld. De grootste stof- en vuildeeltjes worden zonder problemen opgezogen maar echt in de hoeken en langs te kanten kan hier en daar wat blijven liggen. Ook wordt het hele lichte stof en vuil soms gemist, wat we met de Dyson stofzuiger duidelijk terugzien. Dit is echter vaak een beperking van robotstofzuigers; eenmaal in de week met de normale stofzuiger door het huis lopen loont zich dus nog steeds. Daarnaast is het jammer dat deze Philips geen tapijtsensor heeft. Je moet zelf in de app aangeven waar het tapijt te vinden is en de tapijt booster hierop activeren. Je mag voor dit bedrag in onze optiek echter wel verwachten dat de stofzuiger zelf kan zien of hij op een tapijt rijdt en de zuigkracht hierop aanpast. Tot slot is het belangrijk om te vermelden dat de dweil altijd op de robot aanwezig moet zijn. Ja, hij zit ietsje hoger dan wanneer er gedweild wordt, maar de dweil raakt nog regelmatig de grond, en zo ook het tapijt. Dus zonder te dweilen wordt de dweil alsnog vies.

Kijken we naar het dweilen, wat de stofzuiger altijd in combinatie met zuigen doet maar alleen als het waterreservoir gevuld is, dan zijn de prestaties ook gemiddeld. Voor een robotstofzuiger doet deze Philips HomeRun 7000 Series Aqua prima zijn werk. Met water welteverstaan, want schoonmaakmiddel mag je van Philips niet gebruiken. Het apparaat functioneert goed voor een snelle, dagelijkse dweilbeurt, maar wil je de vloer echt schoon hebben dan moet je toch met een echte dweil aan de slag, inclusief schoonmaakmiddel. De dweil kan vibreren tijdens het schoonmaken, wat ervoor zorgt dat er meer vuil loskomt en je kunt kiezen voor dweilen in een Y-patroon. Dat laatste zorgt voor minder zichtbare strepen op de vloer maar duurt wel een stuk langer. In onze optiek is het verschil in strepen minimaal dus kies vooral voor het normale patroon. Het waterreservoir biedt ruimte aan 240ml water en daarmee kun je volgens Philips 130m2 dweilen. Dit is natuurlijk afhankelijk van de instellingen in het schoonmaakplan, maar wij komen op eenmaal bijvullen tijdens het schoonmaken van de gehele verdieping. Wil je niet bijvullen dan zul je het dweilen moeten beperken tot een aantal specifieke ruimten of zones. En gaat de robot tijdens het dweilen over een tapijt, houdt er dan rekening mee dat de dweil nog nat is, ook al heb je het tapijt uitgesloten van dweilen. Er blijft dan nog genoeg troep onder de dweil hangen aangezien deze vlak over de grond zweeft.

Over het geluidsniveau van de Philips HomeRun 7000 Series Aqua hebben we niet veel te klagen. Daar doet hij niet onder voor de concurrentie of een andere stofzuiger. Het afzuigen van de robot in het laadstation is wel een aardig kabaal, dus zet dit station niet in de gang onder de slaapkamers. De Li-ion-batterij van 5200 mAh zorgt voor een gebruiksduur van maximaal 180 minuten, zodat meer dan 150 m2 kan worden gereinigd met één keer opladen. Wanneer de accu bijna leeg is, keert de robot automatisch terug naar het station om op te laden. Zodra de batterij is opgeladen, keert deze terug naar de plaats waar deze is gebleven om het reinigen te hervatten.

Tot slot de smarthome-integratie; die is er niet. Heel simpel. Er is geen integratie voor spraakassistenten zoals Google Assistant of Siri, en er is geen koppeling voor smarthome-platformen zoals Homey, Home Assistant, IFTTT en noem ze maar op. Dat is toch wel een puntje waar Philips nog aan mag werken.

Onderhoud

Natuurlijk moet een robotstofzuiger ook onderhouden worden en gelukkig speelt Philips daar goed op in door in de app duidelijk aan te geven welke onderdelen aan vervanging toe zijn of schoongemaakt dienen te worden. Ook zijn er tal van video’s in de app te vinden waarin uitgelegd wordt hoe dat precies moet. Het onderhoud is nodig, verlengt de levensduur van de robotstofzuiger en neemt even wat tijd in beslag. Het loont zich om de filters, borstels en de dweil goed te reinigen, in ieder geval om de paar weken. En eigenlijk moet de dweil voor elke schoonmaakbeurt schoongemaakt worden aangezien deze tijdens het zuigen ook al vuil meeneemt. De zak in het laadstation moet ongeveer om de maand vervangen worden.

Conclusie

De Philips HomeRun 7000 Series Aqua is één van de meest uitgebreide en geavanceerde robotstofzuigers die we hier over de vloer gehad hebben, zowel qua mogelijkheden in de app om het gehele schoonmaakproces naar eigen wens af te stellen als qua sensoren en functies die ervoor zorgen dat de robot nauwkeurig, voorzichtig en volledig door de ruimten rijdt. De robot zuigt prima, dweilt redelijk goed en is gebruiksvriendelijk om in te stellen. Het moet wel gezegd worden dat het gemis van smarthome-integratie echt niet meer van deze tijd is. Toch is en blijft het algemene probleem van robotstofzuigers zichtbaar; het is het allemaal net niet als je het vergelijkt met een volwaardige, handmatige stofzuiger. De robotstofzuiger (en dweil) is vooral handig voor tussendoor, om het belangrijkste vuil te verwijderen en het huis netjes ogend te houden. Voor de grondige schoonmaak blijft handwerk toch echt het beste. Dus heb je 650-700 euro over voor een robot die het huis netjes op orde houdt tot de grote schoonmaak en hecht je geen waarde aan smarthome-integratie, dan is de Philips HomeRun 7000 Series Aqua zeker een aanrader.

8.0
Philips HomeRun 7000 Series Aqua

Beoordeling
Philips HomeRun 7000 Series Aqua

Pluspunten
  • Uitgebreide mogelijkheden
  • Goede en uitgebreide app
  • Dweilt en zuigt prima
  • Is voorzichtig en nauwkeurig
  • Premium design
  • Gebruiksvriendelijk
  • Laadstation met leging
Minpunten
  • Kamers in de app opdelen is lastig
  • Dweil wordt snel vies
  • Alleen voor de kleine schoonmaak
  • Geen smarthome-integratie
  • Geen tapijtsensor

Beoordeling Philips HomeRun 7000 Series Aqua

De Philips HomeRun 7000 Series Aqua is één van de meest uitgebreide en geavanceerde robotstofzuigers die we hier over de vloer gehad hebben, zowel qua mogelijkheden in de app om het gehele schoonmaakproces naar eigen wens af te stellen als qua sensoren en functies die ervoor zorgen dat de robot nauwkeurig, voorzichtig en volledig door de ruimten rijdt. De robot zuigt prima, dweilt redelijk goed en is gebruiksvriendelijk om in te stellen. Het moet wel gezegd worden dat het gemis van smarthome-integratie echt niet meer van deze tijd is. Toch is en blijft het algemene probleem van robotstofzuigers zichtbaar; het is het allemaal net niet als je het vergelijkt met een volwaardige, handmatige stofzuiger. De robotstofzuiger (en dweil) is vooral handig voor tussendoor, om het belangrijkste vuil te verwijderen en het huis netjes ogend te houden. Voor de grondige schoonmaak blijft handwerk toch echt het beste. Dus heb je 650-700 euro over voor een robot die het huis netjes op orde houdt tot de grote schoonmaak en hecht je geen waarde aan smarthome-integratie, dan is de Philips HomeRun 7000 Series Aqua zeker een aanrader.

Prijsvergelijker Philips HomeRun 7000 Series Aqua

Reacties (1)