Eerder dit jaar zijn we aan de slag gegaan met de iRobot Roomba j7+. Dit keer is er een nieuwe variant in de serie verschenen met de toevoeging Combo. De iRobot Roomba Combo j7+ kan niet alleen stofzuigen, maar ook dweilen. En dat tegelijkertijd. De iRobot Roomba Combo j7+ is geen goedkope robotstofzuiger. Dit model kost namelijk 999 euro met de Cleaning Base. Daarbij is het wel één van de slimste robotstofzuigers van dit moment met geavanceerde navigatie, een camera aan boord en volop slimme functies.
In deze review gaan we aan de slag met de iRobot Roomba Combo j7+. Dit model kan stofzuigen én dweilen. En dat tegelijkertijd.
Wat is het?
De iRobot Roomba Combo j7+ is een echte twee-in-één. Het is een robotstofzuiger én dweilrobot. Waar het kan transformeert de robot naar een cabriolet. Het dakje aan de achterkant gaat open, de dweil wordt aan de onderkant (achter) geplaatst en er wordt gedweild. De iRobot Roomba Combo j7+ maakt gebruik van het PrecisionVision-navigatiesysteem. Voorop vinden we een camera in de robot en dit model kijkt echt naar de omgeving om te kunnen navigeren en om je huis in kaart te brengen. De camera herkent allerlei veelvoorkomende objecten als schoenen, kabels of ongelukjes van huisdieren en weet hier omheen te navigeren. Voor het dweilen herkent dit model een vloerkleed of bijvoorbeeld de deurmat. Hier transformeert de robot automatisch weer terug en wordt de dweil weer bovenop geplaatst. Zodra er weer een harde vloer gedetecteerd wordt gaat het dakje weer open en komt de dweil weer tevoorschijn. De Transformers zijn er niets bij.
Ons testmodel komt met de Cleaning Base met Automatic Dirt Disposal en heeft een prijs van 999 euro. Je kunt dit model ook kopen zonder Cleaning Base. Dan betaal je 799 euro. De Cleaning Base is de thuisbasis van de robot. Niet alleen kan de robot hier weer opladen, ook zuigt de Cleaning Base de robot na afloop van het stofzuigen weer leeg. Er zit gewoon een stofzuigerzak in de Cleaning Base die je slechts eens in de twee maanden hoeft te legen. De iRobot Roomba Combo j7+ komt verder met allerlei handige technologieën aan boord. Hoe bevalt dit model in de praktijk?
Het huis leren kennen
Je bent in vijf minuten klaar met uitpakken en alles aansluiten. Je zet de Cleaning Base neer en de robot erop. Download vervolgens de app, maak verbinding via wifi en je bent klaar om te starten. Er zit een Quick Start Guide bij die je duidelijk uitleg geeft wat je moet doen. Voor de eerste keer willen we meteen gebruikmaken van het stofzuigen en dweilen tegelijk. Aan de achterkant zit het bakje om water bij te vullen. Waar de Cleaning Base dus automatisch alle stof tot zich neemt na afloop, daar heeft de Cleaning Base helaas geen waterreservoir. Je moet dus iedere keer het bakje in de robot zelf vullen met water als je naast stofzuigen ook wil dweilen. In het bakje doen we tevens een beetje schoonmaakmiddel van iRobot. Een klein flesje schoonmaakmiddel wordt meegeleverd. Volgens iRobot is het waterreservoir voor de dweil genoeg voor 90 vierkante meter.
Het is geen kwestie van aanzetten en alles gaat meteen goed. De iRobot Roomba Combo j7+ moet echt je huis leren kennen. De eerste paar keer stofzuigen en dweilen gaat dan ook alles behalve efficiënt. Onlogische routes, dan weer van de ene kant van het huis naar de andere kant rijden en meer dan drie uur bezig zijn. Gelukkig waarschuwt de app je als gebruiker dat het nodig is om het huis in kaart te brengen. En inderdaad. Na enkele dagen ging het steeds beter. Er verscheen een plattegrond van mijn huis in de iRobot-app, gemaakt door ‘Roomy’, zoals we de robotstofzuiger genoemd hebben. Deze plattegrond kun je zelf nog indelen in de app. De robot maakt zelf een indeling van de verschillende kamers, maar aangezien mijn huis op de benedenverdieping nauwelijks deuren heeft was dat nog niet helemaal correct. In de app kun je zelf de kamers ook indelen, waarna we gewoon een woonkamer, eetkamer, keuken, kantoor, gang en hal hebben. Vervolgens kun je de robotstofzuiger ook specifiek naar een kamer sturen om alleen daar te gaan stofzuigen en dweilen.
De robotstofzuiger legen hoeft dus niet. Als er veel vuil, stof en andere viezigheid is opgezogen, dan rijdt de robotstofzuiger gewoon terug naar de Cleaning Base. Daar wordt met een hels kabaal het opvangbakje leeggezogen. Let wel, dit is echt heel luid en duurt een seconde of acht. Qua stofzuigerdeel hoef je dus weinig te doen. Dat gaat helemaal vanzelf. Helaas is dat bij het dweilen wel anders. Volgens iRobot is het waterreservoir voor de dweil goed genoeg voor 90 vierkante meter. Dat is wat aan de optimistische kant. Je kunt zelf aangeven hoeveel water er verbruikt moet worden. In de Eco-stand zou dit kunnen kloppen, maar dan wordt het niet goed schoon. In de normale stand wordt er wat meer water verbruikt, zijn de prestaties iets beter, maar moet ik het waterreservoir halverwege weer een keer bijvullen. Dat haalt het hele gemak van een automatische dweilrobot onderuit. Als je dus een planning maakt om de robot aan het werk te zetten als je niet thuis bent, dan kun je moeilijk halverwege het waterreservoir bijvullen. Ook de dweilpad (je krijgt er twee in de doos) moet je handmatig schoonmaken.
iRobot Roomba Combo j7+ in gebruik
Het navigeren gaat de iRobot Roomba Combo j7+ goed af als het huis eenmaal in kaart gebracht is. Dit is geen robotstofzuiger die kriskras door het huis rijdt, maar na het in kaart brengen van het huis in keurige banen schoonmaakt. Obstakels worden goed ontweken en worden zelfs op de foto gezet met de camera aan boord. Achteraf kun je in de app aangeven of het een tijdelijk obstakel was of dat er hier niet meer schoongemaakt moet worden. Soms moet dit model even nadenken wat de beste route precies is, dat zie je aan het ronddraaiende ledje bovenop de robotstofzuiger, maar we stonden regelmatig met verbazing te kijken hoe dit model een bepaalde situatie weet op te lossen. Maak complete hindernisbanen met sokken, boeken, kabels en andere objecten en stuur dit model naar een kamer aan de andere kant van het huis. Het werkt fantastisch. Zo af en toe botst de robot wel tegen meubels aan, maar dat is verder geen probleem. De stootbumper voorop kan heel wat hebben. Of wat dacht je van het verplaatsen van de Cleaning Base naar een andere kamer? Het kost de robot een half minuutje om zich te oriënteren en daarna werkt het direct weer perfect.
Na de eerste paar keer was ik eigenlijk razend enthousiast over de iRobot Roomba Combo j7+. Toch kwam ik na verloop van tijd toch enkele minpunten tegen. Allereerst het schoonmaken bij schemer of in het donker. Ondanks dat dit model met een zaklamp is uitgerust naast de camera raakt de robot volledig in de war als het te donker in huis is. De robot rijdt als een kip zonder kop rond, geeft foutmeldingen of kan de thuisbasis niet meer vinden. Het huis wordt ook helemaal niet efficiënt schoon en uiteindelijk zal de robot gewoon ergens stilvallen met een lege batterij. Het PrecisionVision-navigatiesysteem doet zijn naam alleen eer aan bij daglicht, want de iRobot Roomba Combo j7+ is volledig nachtblind. Je kunt de lampen in huis aanzetten, maar dat lijkt me toch ook niet de bedoeling van een robot die je voornamelijk tijd zou moeten helpen besparen.
Een ander punt zijn fouten in de software. Alhoewel de bijbehorende app zeer overzichtelijk en duidelijk is, blijkt het continue mijn huis verkeerd in te schatten qua grootte. Na de allereerste keer schoonmaken gaf de app aan dat mijn huis 695 vierkante meter groot is. Dat zou ik wel willen, maar dat is helaas bij lange na niet het geval. Daarna werd het bij volgende keren steeds beter, maar ‘Roomy’ blijft de grootte van het huis overschatten. Zoals hierboven al gezegd is het waterreservoir te klein. Kies je alleen stofzuigen, dan is dat geen probleem, maar bij stofzuigen en dweilen moet er iemand thuis zijn om het waterreservoir bij te vullen. Ideaal zou zijn geweest als de Cleaning Base een groot waterreservoir had, waarbij de robotstofzuiger zichzelf bij kan vullen. Leuk voor een volgend model zullen we maar zeggen. Ook kregen we continue een melding dat de opvangbak geleegd moest worden. Die was alleen helemaal niet vol. Ook is dit model regelmatig stilgevallen en hebben we bijna het hele alfabet aan foutcodes gehad. Het is allemaal snel weer op te lossen, maar het kost tijd en dat is niet de bedoeling van een automatische schoonmaakrobot. Zo hadden we meer van deze kleine ergernissen die in de software opgelost moeten worden.
Ook hebben we diverse storingen gehad waarbij we de robotstofzuiger opnieuw moesten opstarten, maakt het model soms een potje van de opgeslagen kaart van het huis en is de app ineens gedeeltelijk in het Engels. Deze robotstofzuiger heeft nog even wat werk nodig om in alle gevallen zelfstandig te kunnen werken. De meeste van deze minpunten zijn wellicht met een software-update geheel (of gedeeltelijk) op te lossen, maar zoiets moet iRobot vooraf doen. Niet als het product al op de markt is. Over de app zelfs niets dan goeds. Je kunt gemakkelijk schema’s instellen of de robot naar een specifieke kamer sturen om schoon te maken. Ook de stemassistenten Google Assistant en Amazon Alexa worden ondersteund. iRobot noemt de software op de robot zelf ‘iRobot OS’. Deze software wordt regelmatig bijgewerkt met de nieuwste functies. De iRobot Roomba Combo j7+ wordt niet alleen slimmer door het zelflerende systeem, maar ook door iRobot OS.
Schoonmaakresultaten
Hoe zit het dan met de schoonmaakresultaten? Dat varieert van uitstekend tot redelijk. Allereerst het stofzuigen, dat resultaat is uitstekend. Het huis is schoon en dankzij de navigatie komt de robotstofzuiger zelfs in alle donkere hoekjes. Drempels zijn ook geen probleem. Zelfs over de platte poten van mijn bureau (3 centimeter hoog) wordt zonder moeite overheen gereden. Dankzij de uitstekende navigatie (bij daglicht) wordt er geen enkel hoekje van het huis overgeslagen. Dit is één van de betere robotstofzuigers als het op stofzuigen aankomt, in ieder geval op harde vloeren. Heb je een vloerkleed of tapijt liggen? Dan zijn de schoonmaakresultaten iets minder goed en wordt niet alle viezigheid eruit gezogen. Dan zou de iRobot Roomba S9+ wellicht een betere optie zijn. Dat model heeft meer zuigkracht, maar is met 1.499 euro ook nog veel duurder. Het is ook wel een beetje robotstofzuigereigen. Perfect bij harde vloeren, maar met tapijten of vloerbedekking niet altijd de beste keuze.
Over het dweilen zijn we wat minder te spreken. Tot ongenoegen van mijn vrouw dender ik regelmatig na het mountainbiken met vieze schoenen het huis in met als gevolg dat er overal (natte) viezigheid komt te liggen. Dat droogt vervolgens op, maar het is wel een ideale situatie om te kijken hoe de iRobot Roomba Combo j7+ daar mee omgaat. Helaas maakt de robot dit niet in alle gevallen even goed schoon met dweilen. Helemaal niet in de Eco-stand, alhoewel een stand waar meer water wordt verbruikt betere resultaten oplevert. Maar ja, dan moet je het waterreservoir weer halverwege bijvullen. Echt brandschoon wordt het met dweilen helaas niet. Dat is gebruikelijk bij een dergelijke dweilrobot, maar toch mogen we hier iets meer verwachten qua resultaat. Het gemak van een robotstofzuiger/dweilrobot is toch dat je er geen omkijken naar hebt. Dat is hier niet altijd het geval. We hebben wel het idee dat de harde vloeren redelijk schoon worden dankzij de dweil, alleen de echte vlekken worden niet altijd weggepoetst. In feite maakt de dweil het beter stofvrij. Het is een verlengstuk van het stofzuigdeel en niet zozeer een echt goede dweil die hardnekkige vlekken verwijderd. Het doet dus wel iets, en het helpt ook zeker, maar niet zoveel als we mogen verwachten.
Conclusie
De iRobot Roomba Combo j7+ doet eigenlijk een beetje aan als een prototype. iRobot heeft de uitstekende Roomba j7+ gepakt en dat proberen te combineren met een dweilrobot. Het idee is fantastisch, maar de uitwerking is minder. Het hele transformatieconcept is goed uitgewerkt. Dweilen waar het kan en weer terug transformeren als de robot een tapijt of vloerkleed tegenkomt. Het dweilresultaat is redelijk. Dat is echter niet het grootste probleem. Je koopt een dergelijke robot om tijd te besparen. Dat doet dit model met het stofzuigdeel. Hij rijdt vanzelf terug naar de Cleaning Base om alle stof en viezigheid eruit te zuigen, zichzelf op te laden en vervolgens weer verder schoon te maken. Bij het dweildeel moet je zelf continue in actie komen. Het waterreservoir moet je zelf bijvullen, in mijn geval zelfs twee keer per schoonmaakronde, en ook de dweil wordt niet automatisch gereinigd in de Cleaning Base. Het lijkt alsof er niet goed over nagedacht is door iRobot.
Het stofzuigerdeel werkt dus fantastisch en het dweilgedeelte wat minder. Wil je perse een twee-in-één robot die tegelijk kan stofzuigen en dweilen? Dan kun je met dit model zeker wel even vooruit. Het dweilen helpt om het beter stofvrij te maken, maar echt dweilen doet dit model niet. Je moet de minpunten dus voor lief nemen, want anders kun je net zo goed de reguliere iRobot Roomba j7+ aanschaffen. Deze is qua stofzuiger helemaal identiek, maar heeft geen dweilgedeelte. Wel moet je ook bij het stofzuigerdeel enkele minpunten voor lief nemen. Navigatie werkt perfect, zolang het maar niet te donker in huis is. Daarnaast bevat de software veel fouten en moet je af en toe de robotstofzuiger een handje helpen. De iRobot Roomba Combo j7+ is bij vlagen geniaal, maar zeker niet zonder gebreken.
Beoordeling
iRobot Roomba Combo j7+
- Heeft al het goede van de Roomba j7+
- Perfecte navigatie bij daglicht
- Twee-in-één met stofzuigen en dweilen
- Cleaning Base haalt stof zelf uit de robot
- Duidelijke app
- Dweilresultaat kan beter
- Waterreservoir te klein en zelf bijvullen tijdens het schoonmaken
- Werkt niet in het donker
- Cleaning Base erg luid
- Softwarefouten
- Niet zo zelfstandig als je zou willen
Beoordeling iRobot Roomba Combo j7+
De iRobot Roomba Combo j7+ doet eigenlijk een beetje aan als een prototype. iRobot heeft de uitstekende Roomba j7+ gepakt en dat proberen te combineren met een dweilrobot. Het idee is fantastisch, maar de uitwerking is minder. Het hele transformatieconcept is goed uitgewerkt. Dweilen waar het kan en weer terug transformeren als de robot een tapijt of vloerkleed tegenkomt. Het dweilresultaat is redelijk. Dat is echter niet het grootste probleem. Je koopt een dergelijke robot om tijd te besparen. Dat doet dit model met het stofzuigdeel. Hij rijdt vanzelf terug naar de Cleaning Base om alle stof en viezigheid eruit te zuigen, zichzelf op te laden en vervolgens weer verder schoon te maken. Bij het dweildeel moet je zelf continue in actie komen. Het waterreservoir moet je zelf bijvullen, in mijn geval zelfs twee keer per schoonmaakronde, en ook de dweil wordt niet automatisch gereinigd in de Cleaning Base. Het lijkt alsof er niet goed over nagedacht is door iRobot.
Het stofzuigerdeel werkt dus fantastisch en het dweilgedeelte wat minder. Wil je perse een twee-in-één robot die tegelijk kan stofzuigen en dweilen? Dan kun je met dit model zeker wel even vooruit. Het dweilen helpt om het beter stofvrij te maken, maar echt dweilen doet dit model niet. Je moet de minpunten dus voor lief nemen, want anders kun je net zo goed de reguliere iRobot Roomba j7+ aanschaffen. Deze is qua stofzuiger helemaal identiek, maar heeft geen dweilgedeelte. Wel moet je ook bij het stofzuigerdeel enkele minpunten voor lief nemen. Navigatie werkt perfect, zolang het maar niet te donker in huis is. Daarnaast bevat de software veel fouten en moet je af en toe de robotstofzuiger een handje helpen. De iRobot Roomba Combo j7+ is bij vlagen geniaal, maar zeker niet zonder gebreken.
Reacties (2)