Nu het voorjaar weer aangebroken is en het gras gaat groeien moeten velen van ons regelmatig de grasmaaier uit de schuur halen. Maar, zou het niet fijn zijn als het gras voor je gemaaid wordt? De robotmaaier wordt dan ook alsmaar populairder en de keuze is reuze. In deze review testen we de Gardena Sileno City.
Wat is de Gardena Sileno City?
Gardena heeft een zeer uitgebreid assortiment met robotmaaiers, waarbinnen je verschillende keuzes hebt. Zo kun je gaan voor de Sileno Minimo, de Sileno City en de Sileno Life. Naast wat kleine verschillen zitten de belangrijkste verschillen in het te maaien gebied en de connectiviteit. De Minimo is vooral voor de kleinere tuin en werkt alleen met bluetooth, terwijl de City en Life voor de grotere tuinen geschikt zijn. Bij de City- en Life-modellen heb je de keuze uit een bluetooth-variant en een Smart-variant. De bluetooth-variant is alleen te bedienen wanneer gekoppeld met bluetooth, in een straal van 10 meter. De mogelijkheden van deze app zijn ook wat beperkt. In deze review kijken we dan ook naar de Smart-versie, die volledig uitgerust is en in de Gardena-app samengevoegd kan worden met andere slimme Gardena-producten.
Wij hebben een gazon van zo’n 200 vierkante meter en dus is op papier de kleinste City-variant voldoende, maar het is aan te raden om toch voor een ‘zwaardere’ variant te kiezen omdat Gardena de beperkingen vooral doorvoert in de maaitijd. Zo mag de kleinste versie maar 3,5 uur per dag maaien en als het gras hard groeit kan dat soms wat krap zijn. De City 500 (die wij testen) kan tot 7 uur maaien en dus zit je altijd goed.
De Sileno City is dus een slimme robotmaaier die zelfstandig jouw gazon bij kan houden. Echter is het wel goed om te weten dat hier altijd nog een perimeterdraad voor nodig is. Dit is een grensdraad die je tegen de randen (en rondom objecten) van je gazon legt. Deze draad ligt in het gras en valt na verloop van tijd niet meer op, maar de robotmaaier heeft deze nodig om exact te weten waar gemaaid kan worden en waar niet. Ook wordt er een geleidingsdraad gelegd waarmee de robot terug naar het laadstation kan komen. Wat betreft de features zijn de Sileno City-modellen goed uitgerust. Kort opgesomd;
Bestand tegen regen en wind
Kan op hellingen tot 35 procent rijden
Mogelijkheid om schema’s aan te maken
Schema’s houden rekening met groei van het gras (Sensor Control), zonsopgang en -ondergang, en vorst
Inclusief laadstation en grensdraad
Maximaal 57dB geluidsniveau
Zes mesjes meegeleverd (3 op de maaischijf)
Maaihoogte handmatig instelbaar
Bediening via de app of het display op de maaier
Beveiliging: alleen pincode
De prijzen verschillen per model, maar houd rekening met een prijs van ongeveer 1.000 euro. Voor dit bedrag krijg je er ook een Gardena Hub bij, die in verbinding staat met het internet. Daarbij moet gezegd worden dat Gardena dit jaar de nieuwe LONA-functie uitrolt waarmee de huidige generatie robotmaaiers toegang krijgen tot een virtuele kaart in de app. Hiermee kun je zones uitsluiten, benadrukken en de maaier controleren. Helaas wilde Gardena ons geen robotmaaier uitlenen waarmee we deze functies kunnen testen. Ze lijken hier nog weinig vertrouwen in te hebben.
Design
Wat betreft het design is de Sileno City een typische robotmaaier. Niets bijzonders eigenlijk. Zustermerk Husqvarna heeft (duurdere) en mooiere grasmaaiers, maar dat is puur een persoonlijke keuze. De City is een compacte maaier, met de kleuren van Gardena, een kunststof behuizing en een kap op de bovenzijde waaronder zich de knop voor de maaihoogte en het display bevinden. De robotmaaier is prima afgewerkt maar daarmee is ook alles gezegd.
Installatie en plaatsing
Een heel belangrijk onderdeel van het gebruik van de Sileno City robotmaaier is de installatie. Dit begint met het kiezen van de juiste plek voor het laadstation. In de handleidingen (en online diverse video’s) wordt door Gardena uitgebreid uitgelegd waar je rekening mee moet houden, zowel qua plaatsing als qua installatie grensdraad, het ontwijken van objecten (een boom bijvoorbeeld) of bij speciale paden of andere elementen in de tuin. Aangezien elke tuin anders is gaan we hier niet uitgebreid op in, maar wel is het belangrijk dat het laadstation zich op het gras bevindt, ergens in de buurt van een stopcontact. Ook is het verstandig het laadstation niet in een hoek te plaatsen. Niet alleen maakt dit het in- en uitrijden lastiger, ook wordt een groter deel van je gazon dan overgeslagen omdat de maaier er niet bij kan.
Voor het leggen van de draden in (of op) je gras moet je wel een paar uurtjes uittrekken. Het is namelijk belangrijk dat dit nauwkeurig gebeurt. Voor borders moeten bijvoorbeeld andere afstanden tot de rand aangehouden worden dan voor paden die aan het gazon grenzen. De robotmaaier kan immers prima een stukje over het pad rijden om het randje gazon mee te nemen, maar je hebt liever niet dat hij vast komt te zitten in het zand van de border. De draad leg je dus dichterbij de rand van een pad of terras dan bij de rand van de border. Ook dit wordt heel uitgebreid maar duidelijk uitgelegd door Gardena, maar neem er absoluut de tijd voor. Zeker wanneer je objecten als een trampoline of speeltoestel, of een boom in de tuin hebt staan (bij ons niet het geval) is het belangrijk stap voor stap alles door te lezen. De grensdraad moet hier namelijk op een specifieke manier omheen gelegd worden. Ook als je meerdere zones (met bijvoorbeeld een looppad ertussen) hebt geldt weer een specifieke manier om de draad te plaatsen. Daarnaast wordt er vanuit de uiterste hoek van de tuin diagonaal een draad richting het laadstation gelegd. Deze is ervoor zodat de robotmaaier via deze draad altijd zijn weg naar het laadstation kan vinden.
Als de draden eenmaal liggen en het laadstation is aangesloten kan de robotmaaier zelf ingesteld worden. Dit kun je direct op de maaier zelf doen, maar je kunt er ook voor kiezen de maaier meteen te koppelen met het internet (via de Gardena Hub) om daarin alles in te stellen. Vrijwel alle instellingsmogelijkheden verschijnen ook in de app, maar wil je de pincode aanpassen of de tijd/datum veranderen, dan moet dat op de maaier zelf. Ook kan de maaihoogte alleen op de maaier zelf, met een draaiknop aangepast worden. De installatie van de maaier is vrij eenvoudig en kan dus grotendeels via de app gedaan worden. Over de exacte instellingen lees je hieronder meer.
Gardena-app
De Gardena Smart-app is de plek waar al je slimme Gardena-producten samenkomen. Ook de robotmaaier kan hier dus aan toegevoegd worden. Enige vereiste is dat je de Gardena Hub hebt staan. Deze communiceert met het internet en de Gardena-apparaten. Middels de Gardena-app kun je de robotmaaier handmatig starten en stoppen, maar er zijn meer mogelijkheden.
Allereerst is de robotmaaier in te stellen via de app. Zo kun je hem in slaapstand plaatsen (najaar) of uit slaapstand halen (voorjaar) en is het mogelijk gebieden aan te maken. Deze gebieden zijn zones in je tuin waar zich gazon bevindt, bijvoorbeeld gescheiden door een smal pad. Het is mogelijk deze gebieden een eigen maaifrequentie en afstand mee te geven en middels CorridorCut worden ook hele smalle stukken gazon meegepakt. Daarnaast kun je het laadstation extra beschermen met de functie ‘maaihuisje’. Dit betekent dat de maaier met een boogje om het station rijdt en er dus niet tegenaan rijdt. Wij hebben dat niet ingeschakeld omdat dit ervoor zorgt dat een aardig stuk gras rondom het laadstation niet meegenomen wordt en bovendien rijdt de maaier heel zachtjes tegen het station aan. Tot slot kun je de afstand buiten bedrading (maximaal 40cm) instellen. Dit is de afstand dat de maaier over de draad rijdt om tot zoveel mogelijk rand van het gazon mee te pakken.
Als alles eenmaal ingesteld is kun je schema’s gaan aanmaken. Dit is mogelijk met behulp van Gardena of volledig handmatig. Als je kiest voor de Gardena Assist Modus dan geef je het aantal vierkante meters van je gazon op, de dagen dat je wilt maken, de tijden waarbinnen gemaaid mag worden en de sensoren die gebruikt moeten worden. Het is verstandig deze sensoren te gebruiken, want de maaier kijkt dan zelf naar vorst (slecht om bij vorst te maaien), grashoogte (niet onnodig maaien) en tijdstip (niet ’s nachts maaien want dat kan gevaar opleveren voor nachtdieren). Een ander advies is om het aantal vierkante meters van je gazon extra hoog in te schatten. Zo hebben wij dit op 300 vierkante meter staan. Dit resulteert namelijk in langere maaitijden en dat is wanneer het gras hard groeit toch wel nodig.
Gebruik
We hebben de robotmaaier van Gardena nu een aantal maanden aan het werk gezet, natuurlijk met uitzondering van de winter toen de maaier in slaapstand stond. De algemene conclusie van deze periode is overwegend positief, maar wel met op- en aanmerkingen.
De Sileno City maakt in het begin nogal wat herrie. Meer dan die 57dB. Dat kwam omdat het gras nog relatief hoog was en de maaier daardoor meer werk moet verzetten. De robotmaaier houdt het gras bijna elke dag bij waardoor na verloop van tijd de geluidsproductie afneemt. Dit is dus vooral een dingetje aan begin van elke maaiperiode. Een ander puntje is dat de Sileno City geen objecten herkent en geen slimme AI-functie aan boord heeft. Alles wordt aangeduid door de draden in de grond. Ligt er dus speelgoed op het gazon of liggen er bladeren op, dan zal de robotmaaier er tegenaan of overheen rijden. Gelukkig rijdt de maaier er niet hard tegenaan en bij voldoende weerstand draait hij om, maar het is verstandig om je gazon zo vrij en schoon mogelijk te houden. Stokjes of ander vuil kunnen de messen beschadigen. En mocht je tijdens het maaien zien dat het fout gaat, dan is het goed om te weten dat de noodstop (oranje knop op de voorzijde) goed werkt.
Een misvatting die we vaak voorbij zien komen is dat je met een robotmaaier helemaal niets meer zelf hoeft te doen. Helaas is dat te mooi om waar te zijn. Naast het vanzelfsprekende onderhoud moet je namelijk ook de randen van je gazon (en rondom objecten) zelf bijhouden. Een robotmaaier kan niet tot exact de rand van het gazon komen, bijvoorbeeld voor verhogingen, verlagingen, opstaande randen of simpelweg zand waarin hij kan vastlopen. Er is dus altijd een rand die je met een grastrimmer moet bijhouden. Afhankelijk van waar je de draad legt en hoeveel centimeter die overschreden mag worden kan dit 10-20 centimeter zijn.
De schema’s die je aanmaakt in de Gardena-app werken perfect en volledig autonoom. Daar hoef je als gebruiker niet tussen te komen, maar je hebt die mogelijkheid wel als je de robotmaaier koppelt aan je domoticasysteem. Zo kun je het Gardena Smart-systeem koppelen met onder meer IFTTT, Homey en Home Assistant. Nodig is het niet, maar wij hebben op deze manier een virtuele stopknop gemaakt waarmee we vanuit de huiskamer of het terras de robotmaaier snel kunnen stoppen. Bijvoorbeeld wanneer de kleine op het gras gaat spelen. Ook hebben we een scenario gemaakt dat de robotmaaier terug naar het laadstation gaat zodra het begint met regenen. Hoewel de robotmaaier prima in de regen kan maaien wordt hij dan erg vies en is het draaien in nat gras niet echt fijn voor je gazon.
De sensoren van de maaier doen hun werk ook goed. Bij vorst rijdt de maaier niet uit, bij voldoende gemaaid gras stopt hij eerder. Ook worden nachtdieren niet lastiggevallen door alleen na zonsopkomst en voor zonsondergang te maaien.
Onderhoud
Helaas ontkom je niet aan het onderhoud als je kiest voor een robotmaaier, zeker niet wanneer je hem een lange levensduur toewenst. Zo is het aan te raden de maaier elke week of om de twee weken even te controleren. Het vele gras uit de onderzijde wegborstelen, de buitenzijde afdoen met een doekje en de messen controleren. Als de messen erg vies zijn dan is het verstandig deze schoon te maken. Zelf maak ik ook de mesjes schoon zodat ze langer meegaan. Afhankelijk van de periode en soort gras kan het gras aankoeken. Als je ze schoonmaakt kunnen ze er weer even tegenaan en wordt het gras mooier gemaaid. De mesjes gaan overigens zo’n 2 tot 3 maanden mee, afhankelijk van maaitijd, gras, objecten/vuil, etc. Koop overigens vooral geen mesjes van het Gardena-merk. Die zijn veel te duur. Voor een fractie van de prijs krijg je titanium gecoate mesjes die perfect op je robotmaaier passen. Tijdens het wisselen van de mesjes is het ook tijd voor wat groter onderhoud. Zo kun je de maaischijf schoonmaken, het vuil uit de maaier blazen en met de tuinslang het aangekoekte gras verwijderen. Het is aan te raden om eenmaal per jaar een grote beurt te laten doen bij een dealer. Dit kost je 150-200 euro, maar alles wordt dan nagekeken en indien nodig vervangen. Denk aan waterdichte koppelingen, afdichtingen en de bedrading. Ook hierdoor gaat de robotmaaier weer langer mee. Tot slot dien je de Sileno City in de winter naar binnen (de garage) te halen en in winterslaap te plaatsen. De draden kunnen vanzelfsprekend in de tuin blijven liggen.
Het gras laten maaien door een robotmaaier: alles wat je moet weten
Conclusie
Alles opgeteld en afgetrokken mogen we de Gardena Sileno City een complete en gebruiksvriendelijke robotmaaier noemen die datgene wat hij belooft goed doet. Afgezien van de herrie in het begin en de beperking die Gardena oplegt aan de maaitijd is er maar weinig op deze modellen aan te merken. Ja, de randen van het gazon moet je zelf bijhouden, maar dat is met elke robotmaaier zo. Kies voor een iets grotere variant dan je nodig hebt, koop goedkope mesjes en houd er rekening mee dat regelmatig onderhoud de levensduur van je robotmaaier en de kwaliteit van het maaien absoluut verbetert. Fijn is ook dat de robotmaaier aan je domoticasysteem te koppelen is en dat de sensoren ervoor zorgen dat je eigenlijk geen omkijken meer hebt naar de robotmaaier.
8.5
Beoordeling Gardena Sileno City
Pluspunten
Volledig autonoom
Goed werkende sensoren en schema's
Volledig smart en op afstand te bedienen
Te koppelen met domotica
Maait het gras perfect
Minpunten
Regelmatig onderhoud is nodig
Gardena-mesjes zijn te duur
In het begin maakt de maaier nogal herrie
Installatie kost wat tijd en energie
Maaitijd beperkingen
Beoordeling Gardena Sileno City
Alles opgeteld en afgetrokken mogen we de Gardena Sileno City een complete en gebruiksvriendelijke robotmaaier noemen die datgene wat hij belooft goed doet. Afgezien van de herrie in het begin en de beperking die Gardena oplegt aan de maaitijd is er maar weinig op deze modellen aan te merken. Ja, de randen van het gazon moet je zelf bijhouden, maar dat is met elke robotmaaier zo. Kies voor een iets grotere variant dan je nodig hebt, koop goedkope mesjes en houd er rekening mee dat regelmatig onderhoud de levensduur van je robotmaaier en de kwaliteit van het maaien absoluut verbetert. Fijn is ook dat de robotmaaier aan je domoticasysteem te koppelen is en dat de sensoren ervoor zorgen dat je eigenlijk geen omkijken meer hebt naar de robotmaaier.
Reacties (12)