Review: Foscam VD1 – videodeurbel met een gebruiksaanwijzing

26 februari 2022 + 10 minuten 0 Reacties
Foscam VD1

Foscam ken je van het brede aanbod aan beveiligingscamera's, NVR-systemen en surveillance-oplossingen voor thuis en in het MKB. Een videodeurbel had het bedrijf tot op heden nog niet in het assortiment. Daar is nu verandering in gekomen met de Foscam VD1 Video Deurbel. In deze review gaan we aan de slag met de videodeurbel van Foscam met een adviesprijs van 169 euro.

De Foscam VD1 is een slimme videodeurbel met een 4-megapixel camera aan boord. Deze camera zorgt voor een 2k-beeldresolutie van 2.688 bij 1.520 pixels, een kijkhoek van 170 graden en ondersteunt high dynamic range. De videodeurbel is uitgerust met bewegingssensoren en kan personen onderscheiden. Ook vinden we gezichtsherkenning aan boord dankzij kunstmatige intelligentie. Nachtzicht en tweewegcommunicatie zijn uiteraard ook aanwezig, zodat je via de app kunt communiceren met je bezoeker. Het fijne is dat lokale opslag wordt ondersteund. Niet alleen op een (meegeleverde) micro-sd-kaart, maar ook op een Foscam NVR, ftp-server, NAS of in de cloud. Naast de app kun je de videodeurbel ook toevoegen en gebruiken via de Foscam VMS surveillance-software.

De Foscam VD1 is voorzien van dual-band wifi (ondersteunt 2.4GHz en 5GHz) en een vaste netwerkaansluiting. Dit moet de stabiliteit en snelheid van de verbinding ten goede komen. Installatie is volgens Foscam niet zo ingewikkeld. Je kunt simpelweg je bestaande deurbel vervangen voor de Foscam VD1. Dit model kan overweg met een wisselspanning van 8 tot 24 Volt en met gelijkspanning van 5 tot 30 Volt. Bedraad aansluiten is een must, want deze werkt niet op een accu. Je bestaande gong kun je ook blijven gebruiken. Overigens is er al een tijdje een draadloze gong van Foscam aangekondigd, maar deze is tot op heden nog niet verschenen. De videodeurbel is dankzij ip65 ook bestand tegen regen.

Design

De Foscam VD1 komt in een luxe verpakking. Haal je het witte omhulsel weg, dan zie je een luxe rode doos die je openklapt. Alles wat je nodig hebt is aanwezig. Uiteraard de Foscam VD1 zelf, diverse achterkantjes voor het maken van een helling of een hoek, een envelopje met boekjes, schroef- en bevestigingsmateriaal, een usb-c-kabel met meerdere aansluitingen (usb en utp voor je netwerkkabel), een power kit voor je bestaande gong en zelfs een schroevendraaier wordt meegeleverd. Een zeer compleet pakket dus waar we verder niets missen.

De videodeurbel zelf heeft op het eerste gezicht niet echt een spannend design. Het lijkt een beetje op de Netatmo Slimme Video Deurbel, maar is dan wat kleiner. Het is een rechthoek die vrijwel volledig zwart is, met over de knop een grijs/metallic frontje. Spectaculair is de Foscam VD1 dan ook niet qua uiterlijk, maar dat is ook niet het belangrijkste aan een videodeurbel. Aan de achterkant, weggewerkt onder rubber vanwege ip65, vinden we een geplaatst micro-sd-kaart van 64 GB. Deze wordt dus meegeleverd en dat is erg netjes. Ook vind je hier de usb-c-aansluiting.

Installatie en de app

We beginnen met het downloaden van de Foscam-app (Android en iOS) en maken een account aan. De stappen wijzen voor zich. Uiteindelijk moet je het wifi-wachtwoord invoeren en wordt er een QR-code gegenereerd die je met de VD1 moet scannen. Dit ging helaas een aantal keren mis, waarna het vervolgens wel ineens lukte. Vreemd, maar we hebben de videodeurbel nu goed geïnstalleerd en deze is nu zichtbaar in de Foscam-app. Eventueel kun je nog een wachtwoord of vingerafdruk instellen bij het openen van de app. Via video’s krijg je uitleg hoe je de videodeurbel kunt aansluiten op je bestaande bedrading. In principe komt het gewoon neer op de oude videodeurbel eraf halen en de nieuwe weer verbinden. Dit model kan overweg met een wisselspanning van 8 tot 24 Volt en met gelijkspanning van 5 tot 30 Volt, dus voor 99 procent van de consumenten die met deze videodeurbel aan de slag gaan zal het inderdaad zo gemakkelijk zijn. Uitleg over het aansluiten en gebruiken van je bestaande gong krijg je middels een duidelijke video. Toch missen we een ingebouwde batterij, waardoor je als gebruiker net even wat flexibeler bent qua installatie.

De app lijkt op het eerste gezicht vrij overzichtelijk. Net als bij apps van andere fabrikanten start je de app op en heb je vanaf het thuisscherm direct toegang tot je videodeurbel. Druk op het beeld en de camera start met de livebeelden. Ook leuk, wanneer je meerdere camera’s van Foscam hebt, is te drukken op de vierkantjes bovenaan het scherm. Dan worden direct razendsnel alle livebeelden van vier verbonden camera’s tegelijk getoond. Qua instellingsmogelijkheden is het een beetje hit-and-miss. Je hebt de camera-instellingen zelf, waarbij je op de drie puntjes van de camera, maar je hebt ook de app-instellingen zelf waar je kunt komen via de tabbladen onderaan. Dat maakt het soms wat onduidelijk. Naast het thuisscherm onder ‘Home’ vind je hier verder ‘Alarm’, waar je alle opnames terug kunt bekijken en kunt downloaden, ‘Smart’ waar je Smart-regels kunt maken (alleen te maken wanneer je meerdere producten van Foscam in huis hebt, zoals de optionele gong of andere camera’s van het merk) en ‘Account’ over je account en de app-instellingen.

Uiteindelijk zul je je weg in de app wel vinden, maar het kan iets overzichtelijker. Vervelender zijn echter de vertaalfoutjes. We zagen regelmatig het woord ‘Camara’ voorbijkomen en vreemde zinnen die uit Google Translate lijken te komen. Daarnaast wordt er vaak verwezen naar Engelse pagina’s en eventuele prijsacties omtrent cloudopslag gaat ook direct door naar een Engelse pagina. Je moet het Engels dus machtig zijn om dit allemaal te kunnen snappen. Ook hoofdletters lijkt me regelmatig te vergeten. Het doet natuurlijk niets af aan de werking van de camera, maar het is wel slordig.

Naast de Foscam-app kun je ook de Foscam VMS surveillance-software gebruiken op je pc. Voor een deel heb je hier dezelfde opties tot je beschikking, alhoewel deze pc-software je ook de bitrate, framerate, opnamemogelijkheden via nas, cloud, ftp en diverse andere geavanceerdere instellingen laat wijzigen. Wil je echter specifiek de bewegingsdetectie, de beltoon of een spraakbericht wijzigen, dan heb je hiervoor de app nodig. Voor de gemiddelde consument is deze pc-software dan ook niet zo interessant en raad ik aan om lekker bij de Foscam-app te blijven. Pak je het nu wat professioneler aan en heb je ook allerlei camera’s van het merk gekoppeld, dan kan deze software zeker uitkomst bieden bij het monitoren van de beelden. Ik denk dan met name aan het mkb en niet zozeer voor thuisgebruik. Voor deze review houden we het dan ook verder bij de app.

Foscam VD1 in gebruik

Wat direct opvalt aan de Foscam VD1 is hoe razendsnel de app wordt geopend en je direct naar de livestream gebracht wordt als je een notificatie hebt ontvangen. Het probleem is alleen die notificatie krijgen, want dat ging helaas nog wel eens fout. En niet alleen die notificatie, maar het drukken op de videodeurbel geeft soms geen enkele reactie. Dat probleem hebben we niet eerder gehad, maar ook het plaatsen van de VD1 naast de router gaf geen oplossing. Dit model ondersteunt dual-band wifi, dus we wisselen even van 2.4GHz naar 5GHz. Ook dit bleek niet de oplossing voor de verbindingsproblemen. Bedraad aansluiten dan maar? Dat kan gelukkig. We pakken een netwerkkabel en sluiten de videodeurbel direct aan op de router middels de usb-c-kabel. En vanaf toen werkte het prima. De afgelopen jaren zijn er via wifi vele videodeurbellen aangesloten op mijn Netgear Nighthawk AX8, maar de Foscam is het eerste model wat blijkbaar niet goed werkt op mijn eigen netwerk. Waarom is me een raadsel, want het zou gewoon moeten werken. Een zoektocht online leerde dat ik niet de enige persoon ben met wifi-problemen in combinatie met dit model. Foscam heeft laten weten de wifi-problemen niet te herkennen en geeft aan dat dit vermoedelijk komt door een te zwakke (usb-)voeding.

Hoe dan ook, eenmaal bedraad werkt het prima. Dit kan ook via de voordeur en je moet de usb-c-kabel dan ook laten zitten. Wellicht moet je wel een iets groter gat maken voor de kabels. Je kunt de Foscam VD1 via die manier ook prima van voeding voorzien. Je hebt alleen wel een grotere bracket (achterwandje) nodig om het passend te maken. Gelukkig worden die keurig meegeleverd. Het nadeel is dan weer dat het niet aangesloten is op je bestaande gong. Foscam komt zelf nog met een eigen gong voor gebruik bij de Foscam VD1, maar die is op dit moment nog niet beschikbaar. Het is allemaal niet ideaal op deze manier, maar we kunnen de werking van de videodeurbel wel goed testen.

Na deze opstartproblemen bleek de Foscam VD1 een prima videodeurbel. De 2k-resolutie geeft een uitstekende beeldkwaliteit en de kijkhoek is wat groter dan bij vele andere modellen. Je krijgt dus echt goed zicht op de voordeur. Ook bij tegenlicht hebben we eigenlijk niets te klagen en blijft het contrast goed. Beelden in de nacht zijn ook helder en de geclaimde afstand van de ‘Infrared Night Vision’ tot vijf meter blijkt redelijk accuraat. Qua beeldkwaliteit behoort dit model tot één van de betere videodeurbellen met een goed contrast, ook bij tegenlicht. Het geluid is een tandje minder, maar duidelijk genoeg om je bezoeker goed te kunnen verstaan. Vice versa geldt dit ook. De bewegingsdetectie is instelbaar, alhoewel je keuzevrijheid hierin beperkt is. Je kunt geen afstand selecteren, maar kiest voor een lage, midden of hoge gevoeligheid. Feitelijk komt dit neer op detectie vanaf twee meter, vier meter en zes meter bleek uit onze bewegingsdetectietest. En dat is prima in orde.

De bewegingsdetectie wordt overigens ook weergegeven op de videodeurbel zelf. De drukknop met het belletje gaat namelijk rood knipperen op het moment dat er iemand gedetecteerd wordt. We hebben het dan niet over een klein lampje, want het is echt vol aanwezig. Helaas is dit niet uit te zetten, waardoor je bezoekers altijd begroet worden met een rood knipperend lampje. Erg gastvrij is het allemaal niet op deze manier. Wel handig als je wat meer op jezelf bent.

Geavanceerde functies

Standaard heb je alle basismogelijkheden tot je beschikking. Je krijgt een notificatie op je smartphone, je kunt communiceren met je bezoeker. Nachtzicht werkt meer dan voldoende  om alles goed te kunnen onderscheiden. Je kunt privacymaskers en detectiezones instellen en via de app kun je op ieder gewenst moment de beelden terugkijken vanaf de geplaatste micro-sd-kaart. Zoek je geavanceerde functies als Intelligente herkenning waarmee je pakketten, voertuigen, dieren en mensen kunt herkennen? Gezichtsherkenning waarbij je weet wie er voor de deur staat? Spraakberichten voor bezoekers? Cloudopslag? Voor al deze extra’s moet je het Cloud Service Elite-abonnement nemen. Je krijgt een maand gratis, maar daarna betaal je 7,99 per maand. Heb je het echt nodig? Nee. Ook zonder abonnement en met lokale opslag werkt de videodeurbel prima. Je mist dan echter wel veel opties, maar 7,99 euro per maand wanneer je alleen de videodeurbel van Foscam in je bezit hebt is gewoon te duur.

Smarthome-integratie

Amazon Alexa en Google Assistant worden ondersteund. We hebben Google Assistant geprobeerd, maar verwacht hier niet teveel van. Je kunt de beelden opvragen op je Nest Hub, maar daar houden de verdere functionaliteiten wel op. Je krijgt dus geen bericht op je slimme Google-speaker als er aangebeld wordt. We hebben zelf geen Homey in huis, maar dit zou perfect moeten werken. Zo kun je je eigen flows maken en krijgt de Foscam VD1 echt iets extra’s. Ook met Home Assistant zou je uit de voeten moeten kunnen, alhoewel de ervaringen wisselend zijn van diverse gebruikers.

Foscam VD1 - conclusie

De Foscam VD1 doet bepaalde zaken net even anders dan andere videodeurbellen, maar weet daar niet overal goed in te slagen. Positief zijn de uitgebreide opslagmogelijkheden, bedraad aansluiten op je router en de uitstekende beeldkwaliteit. Daarnaast wordt alles wat je nodig hebt meegeleverd in de doos. Minpunten zijn de verbindingsproblemen met wifi, de beperkte smarthome-integraties, een vrij duur abonnement voor extra mogelijkheden en het ietwat nietszeggende design van deze videodeurbel, alhoewel dit laatste natuurlijk persoonlijk is. De verbindingsproblemen op wifi is echter verreweg het grootste minpunt. Dat zou niet mogen gebeuren bij een product dat al in de winkel verkrijgbaar is. Ook missen we een ingebouwde batterij, waardoor je minder flexibel bent in het plaatsen van deze videodeurbel.

De Foscam VD1 heeft wel vele mogelijkheden op het gebied van opslag en dat is te prijzen. Samen met de VMS-software heeft het wellicht zelfs meer te bieden dan wat de gemiddelde consument nodig heeft. Aangezien de installatie en het gebruik van deze videodeurbel niet helemaal soepel verliep kunnen we deze videodeurbel alleen aanraden voor diegene die al beschikt over Foscam-apparatuur en daar een videodeurbel bij zoekt. Qua mogelijkheden en functies is er overigens weinig mis met de Foscam VD1, maar het is wel een videodeurbel met een gebruiksaanwijzing.

6.5
Foscam VD1 Video Deurbel-2

Beoordeling
Foscam VD1

Pluspunten
  • Uitstekende beeldkwaliteit
  • Vaste netwerkaansluiting
  • Uitgebreide opslagmogelijkheden
  • Werkt ook zonder abonnement
Minpunten
  • Wifi-verbinding niet stabiel
  • Design verdient geen schoonheidsprijs
  • Beperkt qua smarthome-integraties
  • Abonnement aan de dure kant
  • Alleen bedraad aan te sluiten

Beoordeling Foscam VD1

De Foscam VD1 doet bepaalde zaken net even anders dan andere videodeurbellen, maar weet daar niet overal goed in te slagen. Positief zijn de uitgebreide opslagmogelijkheden, bedraad aansluiten op je router en de uitstekende beeldkwaliteit. Daarnaast wordt alles wat je nodig hebt meegeleverd in de doos. Minpunten zijn de verbindingsproblemen met wifi, de beperkte smarthome-integraties, een vrij duur abonnement voor extra mogelijkheden en het ietwat nietszeggende design van deze videodeurbel, alhoewel dit laatste natuurlijk persoonlijk is. De verbindingsproblemen op wifi is echter verreweg het grootste minpunt. Dat zou niet mogen gebeuren bij een product dat al in de winkel verkrijgbaar is. Ook missen we een ingebouwde batterij, waardoor je minder flexibel bent in het plaatsen van deze videodeurbel.

De Foscam VD1 heeft wel vele mogelijkheden op het gebied van opslag en dat is te prijzen. Samen met de VMS-software heeft het wellicht zelfs meer te bieden dan wat de gemiddelde consument nodig heeft. Aangezien de installatie en het gebruik van deze videodeurbel niet helemaal soepel verliep kunnen we deze videodeurbel alleen aanraden voor diegene die al beschikt over Foscam-apparatuur en daar een videodeurbel bij zoekt. Qua mogelijkheden en functies is er overigens weinig mis met de Foscam VD1, maar het is wel een videodeurbel met een gebruiksaanwijzing.

Prijsvergelijker Foscam VD1

Reacties (0)