Installatie en de app
We beginnen met het downloaden van de Foscam-app (Android en iOS) en maken een account aan. De stappen wijzen voor zich. Uiteindelijk moet je het wifi-wachtwoord invoeren en wordt er een QR-code gegenereerd die je met de VD1 moet scannen. Dit ging helaas een aantal keren mis, waarna het vervolgens wel ineens lukte. Vreemd, maar we hebben de videodeurbel nu goed geïnstalleerd en deze is nu zichtbaar in de Foscam-app. Eventueel kun je nog een wachtwoord of vingerafdruk instellen bij het openen van de app. Via video’s krijg je uitleg hoe je de videodeurbel kunt aansluiten op je bestaande bedrading. In principe komt het gewoon neer op de oude videodeurbel eraf halen en de nieuwe weer verbinden. Dit model kan overweg met een wisselspanning van 8 tot 24 Volt en met gelijkspanning van 5 tot 30 Volt, dus voor 99 procent van de consumenten die met deze videodeurbel aan de slag gaan zal het inderdaad zo gemakkelijk zijn. Uitleg over het aansluiten en gebruiken van je bestaande gong krijg je middels een duidelijke video. Toch missen we een ingebouwde batterij, waardoor je als gebruiker net even wat flexibeler bent qua installatie.
De app lijkt op het eerste gezicht vrij overzichtelijk. Net als bij apps van andere fabrikanten start je de app op en heb je vanaf het thuisscherm direct toegang tot je videodeurbel. Druk op het beeld en de camera start met de livebeelden. Ook leuk, wanneer je meerdere camera’s van Foscam hebt, is te drukken op de vierkantjes bovenaan het scherm. Dan worden direct razendsnel alle livebeelden van vier verbonden camera’s tegelijk getoond. Qua instellingsmogelijkheden is het een beetje hit-and-miss. Je hebt de camera-instellingen zelf, waarbij je op de drie puntjes van de camera, maar je hebt ook de app-instellingen zelf waar je kunt komen via de tabbladen onderaan. Dat maakt het soms wat onduidelijk. Naast het thuisscherm onder ‘Home’ vind je hier verder ‘Alarm’, waar je alle opnames terug kunt bekijken en kunt downloaden, ‘Smart’ waar je Smart-regels kunt maken (alleen te maken wanneer je meerdere producten van Foscam in huis hebt, zoals de optionele gong of andere camera’s van het merk) en ‘Account’ over je account en de app-instellingen.
Uiteindelijk zul je je weg in de app wel vinden, maar het kan iets overzichtelijker. Vervelender zijn echter de vertaalfoutjes. We zagen regelmatig het woord ‘Camara’ voorbijkomen en vreemde zinnen die uit Google Translate lijken te komen. Daarnaast wordt er vaak verwezen naar Engelse pagina’s en eventuele prijsacties omtrent cloudopslag gaat ook direct door naar een Engelse pagina. Je moet het Engels dus machtig zijn om dit allemaal te kunnen snappen. Ook hoofdletters lijkt me regelmatig te vergeten. Het doet natuurlijk niets af aan de werking van de camera, maar het is wel slordig.
Naast de Foscam-app kun je ook de Foscam VMS surveillance-software gebruiken op je pc. Voor een deel heb je hier dezelfde opties tot je beschikking, alhoewel deze pc-software je ook de bitrate, framerate, opnamemogelijkheden via nas, cloud, ftp en diverse andere geavanceerdere instellingen laat wijzigen. Wil je echter specifiek de bewegingsdetectie, de beltoon of een spraakbericht wijzigen, dan heb je hiervoor de app nodig. Voor de gemiddelde consument is deze pc-software dan ook niet zo interessant en raad ik aan om lekker bij de Foscam-app te blijven. Pak je het nu wat professioneler aan en heb je ook allerlei camera’s van het merk gekoppeld, dan kan deze software zeker uitkomst bieden bij het monitoren van de beelden. Ik denk dan met name aan het mkb en niet zozeer voor thuisgebruik. Voor deze review houden we het dan ook verder bij de app.
Reacties (0)