Review: Foscam R4M 4K surveillance camera met persoonsherkenning

27 februari 2020 + 10 minuten 0 Reacties
Review Foscam R4M 3

Foscam heeft onlangs verschillende nieuwe surveillance camera’s aan het leveringsprogramma toegevoegd. Op de redactie ontvangen we de mooi gestileerde en vooral aantrekkelijk geprijsde Foscam R4M 4MP surveillance camera.

Deze camera komt ons alleen zo bekend voor… Houdt Foscam ons stiekem voor het lapje of heeft Foscam van een goede Foscam camera een betere Foscam camera gemaakt?

De donkere dagen doen weer haar intrede in Nederland. Juist tijdens deze maanden neemt de zorg van velen toe omdat bepaalde beroepsgroepen uitgerekend tijdens deze koude en natte maanden proberen de jaaromzet binnen te slepen. In het algemeen kan wel worden gesteld dat huizen met een hond achter de voordeur en camera’s aan de gevel eerder met rust worden gelaten. Preventief een verstandige investering dus. Ga je tijdens de donkere maanden graag voor (on)bepaalde tijd naar warmere oorden, dan kan een dergelijke investering je misschien een betere gemoedsrust geven wanneer je op 4.500 kilometer afstand in je hangmat ligt.

Ook kiezen steeds meer bewoners van huizen voor de installatie van surveillance camera’s in de woning. Deze worden niet zozeer geïnstalleerd om af te schrikken, een surveillance camera kan ook voor andere nuttige doelen worden ingezet. Installeer een camera in de entree op een centrale plek in de woning om op afstand te kunnen zien of de kinderen veilig zijn thuisgekomen, bekijk de kostbare klassieker in de garage wanneer en hoe vaak je dit wilt of gebruik hem als een perfecte babymonitor. 

Foscam R4M: Nieuw en toch vertrouwd

Foscam heeft dit jaar vele nieuwe IP-camera’s aan haar leveringsprogramma toegevoegd. Sommige camera’s hebben een geheel nieuwe vormfactor en sommige camera’s ogen dan wel vertrouwd maar hebben intern aanvullende functionaliteit gekregen. Deze Foscam R4M valt onder de laatste categorie en heeft een gelijke look & feel als de Foscam R4, R2 en R2M. Nu kun je de indruk krijgen dat de IP camera’s van Foscam zichzelf reproduceren met de snelheid waarmee enkel konijnen zich voortplanten, maar dit is slechts ten dele waar. Wanneer Foscam nieuwe technologie beschikbaar heeft, wordt deze zo snel mogelijk in een nieuwe camera geïmplementeerd zodat de consument niet alleen snel beschikt over de laatste technologie, maar ook kan kiezen welke IP-camera het meest geschikt is voor de beoogde toepassing. 

Ten opzichte van zijn sterk gelijkende voorgangers is deze R4M uitgerust met een dual-band WiFi interface, zodat deze IP-camera nog simpeler samenwerkt met moderne draadloze netwerken. Ook de CMOS-chip is in grootte toegenomen ten opzichte van de voorganger. De maximale resolutie is met 2560 bij 1440 beeldpunten (4MP) gelijk gebleven, maar de lichtgevoeligheid (belangrijk bij een surveillance camera) is hiermee toegenomen. Bij de R4M heeft Foscam een 4.0 mm F2.2 objectief met een beeldhoek van 89 graden horizontaal en 112 graden diagonaal gebruikt. In combinatie met de pan/tilt hoek van 350 graden horizontaal, 100 graden verticaal kan elke ruime perfect in beeld worden gebracht.

Door de geïntegreerde IR-LED’s registreert deze Foscam R4M zelfs in totale duisternis elke beweging tot een afstand van 10 meter. Hiermee overbrugt deze camera zonder problemen onze woonkamer met een diepte van 12 meter perfect. Tenslotte heeft deze R4M persoonsherkenning en kun je deze camera gebruiken in een Google Home of Amazon Alexa smarthome-omgeving. Het mooiste? Ten opzichte van de R4 heeft deze R4M een interessant prijskaartje: 139,95 euro.

Look & Feel

Foscam besteedt als fabrikant veel tijd aan het ontwerp van haar camera’s. Deze Foscam R4M is een perfect voorbeeld van een esthetisch aansprekend ontwerp. De camera toont een grote overeenkomst met een oogbal, iris en pupil. Deze herkenbaarheid heeft ook weer een positieve werking op het menselijk brein. Althans, dit is ondergetekende wel eens verteld. De camera komt in elk geval niet intimiderend op ons over.

De houder is mooi slank gevormd en valt binnenshuis niet uit de toon. Kleur van de camera is ofwel wit, waarmee deze niet sterk afsteekt bij montage in de buurt van het plafond, of zwart. Hiermee kan de camera vrijwel onzichtbaar in een donker hoekje worden opgesteld. In combinatie met de aanschroefbare WiFi-antenne heeft deze camera ook wel iets van een trouw wakend huisdier. Wat de designfilosofie ook is geweest, wij ervaren het als een aantrekkelijk design.

De camera is op de onderzijde voorzien van een messing schroefbevestiging waarmee de camera aan de meegeleverde muur/plafond beugel kan worden geschroefd. De linker zijkant heeft een micro-SD kaartslot, rechts een resetknop en achterop connectors voor WiFi-antenne, RJ45 netwerkkabel en de voedingsadapter. De leds geven aan of en hoe de camera met het netwerk is verbonden. Hierboven zijn in de behuizing zowel een luidspreker en microfoon opgenomen voor tweeweg communicatie. Hiermee is deze Foscam R4M een ideale camera om – zeg – in een kleine wachtruimte of op bij een ontvangstbalie te plaatsen.

Installatie

De installatie van een Foscam camera kan niet eenvoudiger. Via een gratis te downloaden app voor Android of iOS is het slechts het volgen van de aangegeven stappen en vervolgens werkt de camera naar behoren. Nadat de app is opgestart voeg je eenvoudig een camera toe door op het plus-icoontje rechtsboven in het scherm te klikken. Vervolgens vraagt de app welk type camera je wilt toevoegen. Wij kiezen voor een IP-camera waarop de fabrikant precies aangeeft wat de volgende stap moet zijn en op welke gesproken meldingen van de camera je dient te wachten voor je verder klikt.

Op de onderzijde is een sticker met een QR-code geplakt die door de app wordt gescand om de camera te identificeren. Vervolgens vraagt de app hoe we de camera met het netwerk willen verbinden. Wij kiezen uiteraard voor de eenvoud van WiFi. Hierna geven we het WiFi-wachtwoord in en tonen we de door de app gegenereerde QR-code en geluidssignaal aan de R4M waarop deze wordt aangemeld in het netwerk. Binnen twee minuten (afhankelijk van de signaalkwaliteit van de WiFi) is de camera vervolgens gebruiksklaar. 

Configuratie

Ondanks dat er vele instellingen zijn aan te passen, werkt de camera in combinatie met persoonsherkenning al uitstekend met de fabrieksinstellingen. Bij meer specialistisch gebruik kunnen er instellingen worden aangepast om de gevoeligheid te verhogen en om meer nauwkeurige detectiegebieden in te stellen om zodoende ‘vals alarm’ te voorkomen. Via de smartphone app kunnen de meest basic instellingen worden aangepast. Wil je meer precies settings kunnen wijzigen, dan kan dit via de webinterface. Deze is te benaderen via het IP-adres inclusief het poortnummer van de IP-camera. Deze is bij default 88. Het IP-adres is in de netwerkrouter terug te vinden.

Nu zal dit voor veel gebruikers veel te ingewikkeld zijn en hierom adviseren we om gebruik te maken van ofwel de IP Camera Tool van Foscam of het Foscam Video Management System. Deze software voor Windows of Mac biedt het gebruiksgemak van een smartphone-app, de instellingsmogelijkheden van de webinterface en is bovendien gratis via de website van Foscam te downloaden. Ook op dit vlak scoort Foscam punten.

Gebruiksgemak

Standaard wordt deze R4M geleverd met een kosteloos cloud-abonnement van een jaar. Gedurende dit proefabonnement kun je gebruikmaken van de meeste features van deze R4M en kun je tot acht uur video historie in de cloud terugkijken. Wil je meer opnamegeschiedenis, meer functionaliteit of langer dan een jaar gebruik maken van cloudopslag, dan dient de cloud-account te worden opgewaardeerd. De kosten hiervoor bedragen een paar tientjes per jaar.

De app voor iOS of Android geeft je een ongelimiteerde bewegingsvrijheid en indien je toegang hebt tot een (mobiel) datanetwerk kun je jouw thuisomgeving, waar ook ter wereld, in enkele ogenblikken in de gaten houden. Staat de camera niet helemaal zo gericht zoals je het graag zou willen, dan pas je dit overal ter wereld eenvoudig aan. Ook kun je, indien dit nodig mocht zijn, de detectie instellingen op afstand aanpassen indien je teveel loze meldingen ontvangt. Mocht er wel iets aan de hand zijn dan maak je snel een snapshot of, indien het abonnement dit toelaat, een videodownload van een gebeurtenis die je snel en effectief kunt delen vanaf je vakantieadres.

Wil je de opslag in eigen beheer houden dan kun je ervoor kiezen een Foscam netwerk videorecorder, ofwel NVR, aan te schaffen. Hierop kunnen meerdere camera’s worden aangesloten en houd je het cameranetwerkveilig gescheiden van je thuis- of bedrijfsnetwerk. Wil je liever gebruikmaken van een laptop of pc, dan kun je hiervoor het Foscam Video Management System installeren. Hiermee kun je livestreams bekijken, op de harddisk opgeslagen camera beelden terugkijken en, zoals eerder aangegeven, de instellingen van de IP-camera aanpassen.

Heb je een Foscam NVR, dan kun je de beelden hiervan ook eenvoudig via deze VMS terugkijken. Je kunt zelfs meerdere camera’s tegelijkertijd in beeld brengen. Hierbij kun je kiezen voor weergave in een matrix van kleine beelden of voor een groter beeld in combinatie met kleinere beelden aan de rand van het scherm. De Foscam VMS software wordt ondertussen al een paar jaar gevoerd en Foscam heeft al aangegeven dat de huidige VMS software binnen afzienbare tijd zal worden vervangen voor een geheel nieuwe versie met een nog hoger gebruiksgemak. 

Je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van gratis surveillance software van een NAS. Hierbij leveren de merken Synology en QNAP de beste propositie. Tenslotte kun je de videobeelden ook opslaan op een micro-SD kaart. Deze steek je in de camera en hier heb je in de meeste gevallen verder geen omkijken meer naar.

Ons oordeel

Deze Foscam R4M is wederom een echte Foscam. De installatie, bediening, flexibiliteit en de verhouding tussen prijs en prestaties zijn van hoog niveau. De huidige VMS software is goed, maar het heeft soms wat tijd nodig om de functionaliteit maximaal te doorgronden. Desalniettemin wordt de software gratis meegeleverd en doet deze precies wat het moet doen. Bij de verschillende cloud-abonnementen wordt de functionaliteit telkens netjes met kleine prijsverhogingen opgebouwd en de investeringskosten van de hardware vallen met nog geen 140 euro reuze mee.

We ervaren de beeldkwaliteit van deze camera als significant beter dan de eerder geteste 2MP camera’s van Foscam. Wanneer we de beeldkwaliteit bovendien vergelijken met die van een conventionele 14,5MP Olympus point & shoot camera die tot enkele jaren geleden nog dankbaar werd gebruikt voor de familiekiekjes, dan kunnen we niet anders concluderen dat deze 4MP Foscam R4M buitengewoon goed presteert.

We ervaren de verschillen vooral in een wat sterker – maar voor dit doel onbelangrijk – barrel-effect. Zichtbare artefacten en de objecten in het frame worden met een lichte rand omgeven. Wellicht is dit een beperking van het objectief, of zou een en ander met een aanpassing in een algoritme nog wat kunnen worden verfijnd. Voor een goede indruk van de beeldkwaliteit hebben we een deel van beide visuals uitvergroot. Op een afstand van ongeveer 11 meter zijn de vingers van ondergetekende via de Foscam R4M nog perfect te onderscheiden.

Concurrentie

Hoe verhoudt Foscam zich met deze R4M ten opzichte van de concurrentie? Vele aanbieders profileren zich met eigen oplossingen die in een gesloten systeem met merkgenoten in een smarthome-omgeving kunnen samenwerken. Nest is bijvoorbeeld zo’n fabrikant. Deze oplossingen werken echt uitstekend, maar zijn niet zo veelzijdig. Wil je als gebruiker een maximale grip hebben op de (security) omgeving, dan kom je vaak uit bij specialistische merken met een significant hoger prijskaartje en hierbij is de flexibiliteit en het gebruiksgemak niet altijd hoger dan bij de geteste camera van Foscam. Foscam biedt op dit vlak eigenlijk een unieke propositie.

Conclusie

We hebben de Foscam R4M met veel genoegen getest en zijn op vele vlakken zeer tevreden. We prijzen de uitstekende beeldkwaliteit, de hoge functionaliteit en de uitstekende prijs-prestatie verhouding. Zaken waar Foscam inmiddels om bekendstaat. Eindgebruikers met twee linkerhanden en het ontbreken van een technische knobbel kunnen met deze R4M zelf prefect een effectief bewakingssysteem opzetten en ook voor de beheersing van de software is geen diploma nodig.

Foscam R4M" data-limit="3" data-show_all_prices_link="1" data-country="NL">

Deze review is geschreven door Harro Tillema voor Home Emotion.

Reacties (0)