Review: EZVIZ C3X Outdoor Smart Wi-Fi Camera – nachtzicht in kleur

23 augustus 2020 + 10 minuten 7 Reacties
ezviz-c3x-foto-1-new

EZVIZ zet met de EZVIZ C3X wederom een interessante camera in de markt. Eentje die in staat is nachtvisie met kleur af te leveren, zonder externe lichtbronnen. Daarnaast maakt de beveiligingscamera gebruik van een nieuwe compressietechniek, waardoor er minder bandbreedte en ruimte nodig is voor videoverwerking.

De camera kost vaak iets meer dan 150 euro.

Nachtvisie met kleur als USP

De EZVIZ C3X is een redelijk unieke beveiligingscamera voor consumenten. Dit model beschikt namelijk over twee lenzen van twee megapixel, waardoor het apparaat in staat is nachtbeelden in kleur op te nemen en te presenteren. Dat geldt ook voor de momenten waarop er geen externe lichtbronnen aanwezig zijn. Eén lens neemt de helderheid van de omgeving voor z’n rekening, terwijl de andere lens de kleurinformatie vastlegt. Beide beelden worden vervolgens samengevoegd door een eigen algoritme, waardoor je dus kleurenbeelden ziet.

Andere belangrijke specificaties zijn de beeldresolutie (Ultra HD, HD en standaard) en ondersteuning voor videocompressiestandaard H.265. In vergelijking met H.264 is er voor ongeveer de helft minder data en bandbreedte nodig om video’s te verwerken. Er is een micro-sd-kaartsleuf (voor kaarten tot 256 GB), ondersteuning voor de eigen cloudopslagdienst en verschillende slimme bewegingssensoren. Die zijn bedoeld voor gewone bewegingen, voor het herkennen van mensen en voor het herkennen van voertuigen.

De EZVIZ C3X heeft een ingebouwde alarmsirene en stroboscooplamp, net zoals de in 2018 gelanceerde EZVIZ Husky Air, en beschikt alleen over wifi op het 2,4GHz-kanaal. Omdat dit kanaal nog steeds door het gros van draadloze apparaten gebruikt wordt, kan dit in sommige huishoudens voor problemen zorgen. Een druk netwerk betekent immers een tragere verbinding. Gelukkig is er ook plek voor een ethernetkabel, waardoor je dat probleem dus kunt elimineren. Maar dan moet je dus wel een internetkabel die kant op trekken.

Qua beveiliging mag je rekenen op ondersteuning voor 64 en 128-bit wep, wpa, wpa2, wpa-psk, wpa2-psk. Ben je niet zo bekend met die termen, neem dan dit achtergrondstuk eens door. Verder is het goed om te weten dat er een ip67-certificaat aanwezig is. Dat betekent dat je de EZVIZ C3X dus prima buiten kunt ophangen zonder dat je je zorgen hoeft te maken om schade door het weer. De ingebouwde infraroodsensor heeft een bereik van dertig meter. De camera heeft een normale omvang van 72 bij 72 bij 150 millimeter en weegt 425 gram.

De EZVIZ C3X installeren

Smarthome Magazine heeft inmiddels heel wat camera’s van EZVIZ getest. En eigenlijk komen we altijd tot dezelfde conclusie: een kind kan de was doen. Je downloadt de gratis app, sluit de camera aan en volgt eigen de stappen op die tevoorschijn komen op je smartphonescherm. Op een gegeven moment moet je de qr-code op de camera scannen en vanaf dat moment ben je eigen klaar. Dan kun je meteen de instellingen induiken om de camera naar eigen wens in te stellen. Gelukkig vallen het aantal mogelijkheden mee.

Het fysieke gedeelte van de installatie zal niet voor iedereen meevallen. Het is namelijk de bedoeling dat je hem buiten aan de muur ophangt en het liefst natuurlijk lekker hoog. Dat betekent dat je vanuit binnen voor stroom (en mogelijk ook internet) moet zorgen, waardoor kabels dus waarschijnlijk via een binnenwelving naar moeten. Helaas is het zo dat de stekkerdraad van de EZVIZ C3X behoorlijk kort is, waardoor je mogelijkheden beperkt zijn. Mogelijk moet je dus wat extra maatregelen treffen, zeker voor de stroomkabel.

Cloudopslag en lokale opslag

Iets waar je wel meteen even naar kunt kijken zijn de opslagmogelijkheden. De EZVIZ C3X biedt namelijk de optie aan alle beelden lokaal op te slaan, op een micro-sd-kaart. Je moet die kaart er nog wel even bij kopen. Een andere optie is het cloudopslagabonnement. Aanvankelijk is het gratis uit te proberen (ook kun je altijd beelden 24 uur later nog bekijken), maar dan daarna is het de bedoeling dat je betaalt. De kosten; 74,99 euro per jaar voor zeven dagen terug kijken (of 7,49 euro per maand) of 149,99 euro per jaar voor dertig dagen (of 14,99 per maand).

De hierboven genoemde bedragen gelden voor huishoudens waar meerdere camera’s van EZVIZ actief zijn. Mocht je slechts één camera in gebruik nemen, dan vallen de kosten wat lager uit. Namelijk 49,99 euro per jaar voor zeven dagen (of 4,99 euro per maand) of 99,99 euro per jaar voor dertig dagen (of 9,99 euro per maand). Je kunt betalen met een gekoppelde creditcard, maar als je wil kun je ook je PayPal-account koppelen. Het abonnement gaat niet automatisch in na de proefperiode, dat gebeurt alleen als je daarvoor kiest.

EZVIZ C3X in gebruik nemen

De vraag is: heb je dat cloudabonnement nodig? Je kunt natuurlijk algemene argumenten bedenken waarom dat wel het geval is, maar er is in dit geval één duidelijk tegenargument om het niet te doen. De dienst werkt namelijk niet tot nauwelijks. Negen van de tien keer is het niet mogelijk een opname uit de cloud af te spelen binnen de gratis te downloaden applicatie. Dus dan heb je wel alles in de cloud staan, maar dan kun je er alsnog niets mee. Een firmware-update die meteen beschikbaar was, loste het probleem helaas ook niet op.

Je bent dus al snel aangewezen op een micro-sd-kaart. Nu is dat misschien ineens een grote, extra uitgave (helemaal als je voor de 256GB-variant gaat), maar het is alsnog goedkoper dan cloudopslag op jaarbasis, welk abonnement je ook kiest. Met een micro-sd-kaart in de camera kun je er gelukkig op vertrouwen dat de beelden wél altijd beschikbaar zijn, waardoor we dat voor nu aanbevelen. We lezen op internet dat het mogelijk iets te maken heeft met de zomertijd en dat de clouddienst daarom niet werkt, maar daar kunnen we verder niets mee.

Met de app zelf is weinig mis. Die is namelijk overzichtelijk en uitgebreid en je bent eigenlijk nooit lang op zoek naar de juiste instellingen. Per camera kun je de instellingen bekijken en aanpassen door direct vanuit het thuisscherm op het tandwieltje van de camera te tappen. Ben je op zoek naar algemene instellingen met betrekking tot je account, dan vind je die door onderin op het knopje met het poppetje te tappen. Hier staan ook de instellingen voor automatische upgrades en pushmeldingen, dus dat is een kort bezoekje waard.

Het thuisscherm bevat een overzicht van al je EZVIZ-camera’s in huis. Ook zie je een afbeelding van het beeld dat de camera ziet. Door op het beeld te tappen, open je de camera en krijg je toegang tot de bediening en overige instellingen, zoals beeldkwaliteit. Je kunt de camera stoppen, het geluid uitschakelen of de camera’s in een overzicht bekijken. Dat kun je ook doen door je toestel horizontaal vast te houden of door het scherm full screen in beeld te weergeven. Je ziet dan of één feed of in totaal vier feeds, van andere camera’s in en om het huis.

Onder het scherm staan nog een aantal andere mogelijkheden. Zo kun je de ingebouwde sirene laten afgaan, twee-wegaudio activeren (waardoor je dus met de ander kunt praten), een snapshot (afbeelding) maken of een manuele video-opname starten. Onder die knoppen staat nog een andere rij, namelijk de video-opnamen die gemaakt zijn. Die opnamen kunnen in de cloud staan of op een micro-sd-kaart en je kunt ze in beide gevallen in de app bekijken. Ben je al bekend met de fabrikant? Dan komen de functies je mogelijk al bekend voor.

Via het tandwielicoontje rechts bovenin kom je uit bij de instellingen voor de camera. Hier kun je zaken regelen als audio (de)activeren, het beheren van je notificaties, een notificatieschema opstellen, de gebieden voor bewegingsdetectie instellen en de waarschuwingsmodus aanpassen. Ook stel je hier in wat de camera moet doen bij donkere gebieden (de helderheid kan automatisch aangepast worden in donkere omgevingen) en kun je een abonnement op de CloudPlay-dienst nemen. Het meeste is al standaard ingesteld.

Smarthome-integratie

Hoewel er ondersteuning voor Amazon Alexa en Google Assistent is, werkt die integratie niet naar behoren. Je kunt de EZVIZ C3X bij de Google Assistent onderbrengen, maar de beelden opvragen via Google Nest Hub levert geen resultaat op. Ook is de camera niet te koppelen aan andere diensten en apparaten, omdat er geen ondersteuning voor IFTTT is, of een soortgelijke service. Daardoor voelt de camera echt heel beperkt in z’n kunnen; het zou tof zijn als het systeem bijvoorbeeld de lampen laat aangaan bij een bewegingsdetectie.

Beeldkwaliteit en bewegingsdetectie

De beeldkwaliteit van de camera is bovengemiddeld goed. Overdag vangt het systeem beelden op die haarscherp, kleurrijk (dankzij wdr-ondersteuning) en gedetailleerd zijn. Hoewel we dat niet helemaal kunnen zeggen over de nachtvisie, zijn we wel onder de indruk van diens kwaliteit. Je kunt heel goed mensen en objecten identificeren en kleuren komen heel goed naar voren, met of zonder externe lichtbron. Heb je een straatlantaarn in de straat staan, dan ben je verzekerd van een helderde beeldkwaliteit in de avond en nacht.

De bewegingsdetectie doet z’n werk – over het algemeen, dus niet altijd – vrij goed. Heel vaak werkt het systeem gewoon prima wanneer je persoons- en voertuigenherkenningen geactiveerd hebt. Soms glipt er nog wel eens iemand doorheen. Je kunt ook algemene detectie inschakelen: dan kijkt de camera alleen naar de veranderingen in het beeld. Je krijgt dan veel meer notificaties, aangezien schaduw dan ook als beweging telt. Gelukkig kun je dat nog een beetje omzeilen door een notificatieschema in te stellen binnen de instellingen.

Ook kun je de gevoeligheid van de bewegingssensor aanpassen door een bepaald te gebied te markeren. Alleen bewegingen die plaatsvinden binnen dit gebied leveren notificaties op. Zo heb je dus zelf behoorlijk goed in de hand wanneer je wel en niet iets ontvangt. En dat is gewoon heel fijn, want je wil voorkomen dat je gedwongen wordt de notificaties helemaal uit te schakelen. Waarom hang je anders zo’n camera op? Als we kijken naar de mogelijkheden en de opties met betrekking tot bewegingsdetectie, dan scoort de camera gewoon goed.

Conclusie

Onderaan de streep zijn we positief over de EZVIZ C3X. Het feit dat we nu een toegankelijke (en relatief) betaalbare camera bewakingscamera kunnen kopen die beschikt over nachtvisie in kleur, is voor veel mensen al genoeg reden hem aan te schaffen. In de basis lijkt de C3X op de Husky Air, maar is in veel opzichten een opgevoerde versie daarvan. De beeldkwaliteit is beter, de eerdergenoemde nachtvisie is beter en er is nu ondersteuning voor de Google Assistent – al werkt dat laatste nog niet helemaal naar behoren, is onze ervaring.

Maar de C3X neemt ook een aantal nadelen mee. Zo is de stekker heel kort, wordt er geen micro-sd-kaart meegeleverd en is er alleen ondersteuning voor netwerken op 2,4 GHz. Tel daarbij op dat de support voor IFTTT verdwenen is en je houdt een behoorlijk mager apparaat over als het om smarthome-integraties gaat. Dat neemt niet weg dat het als stand-alone product heel goed werkt, dat de app overzichtelijk is en dat de instellingen geen hoofdpijn bezorgen. En als stand-alone camera is de EZVIZ C3X z’n geld meer dan waard.

8.0
550×407

Beoordeling
EZVIZ C3X

Pluspunten
  • Nachtvisie met kleur
  • Beeldkwaliteit
  • Mogelijkheden en overzicht
  • Fijne applicatie
  • Bewegingsdetectie maakt onderscheid
Minpunten
  • Korte stekker
  • Google Assistent-integratie werkt niet
  • Geen 5GHz-ondersteuning
  • Geen micro-sd-kaart meegeleverd
  • Problemen met clouddienst

Beoordeling EZVIZ C3X

Het feit dat we nu een toegankelijke (en relatief) betaalbare camera bewakingscamera kunnen kopen die beschikt over nachtvisie in kleur, is voor veel mensen al genoeg reden hem aan te schaffen. In de basis lijkt de C3X op de Husky Air, maar is in veel opzichten een opgevoerde versie daarvan. De beeldkwaliteit is beter, de eerdergenoemde nachtvisie is beter en er is nu ondersteuning voor de Google Assistent - al werkt dat laatste nog niet helemaal naar behoren, is onze ervaring.

Prijsvergelijker EZVIZ C3X

Reacties (7)