Review: Philips AquaTrio Cordless 9000 – zuigen én dweilen

22 oktober 2022 + 10 minuten 1 Reacties
Philips AquaTrio Cordless ​9000 series
FWD award

De steelstofzuiger is niet meer weg te denken uit de Nederlandse en Belgische huishoudens, maar de ontwikkeling van deze apparaten staat ook niet stil. Ze worden alsmaar krachtiger, slimmer en multifunctioneler. In deze review kijken we naar de Philips AquaTrio Cordless 9000, een draadloze steelstofzuiger die kan zuigen én dweilen.

In tegenstelling tot de andere reviews van stofzuigers die je bij ons tegenkomt is de Philips AquaTrio Cordless 9000 geen slimme robotstofzuiger. Er zit zelfs geen app bij. De AquaTrio is een steelstofzuiger die in de basis dus ‘dom’ is maar met handige functies komt die het toch een slim apparaat maken. Het is een zogenaamde 3-in-1 stofzuiger die dweilen en stofzuigen combineert. En dat ook tegelijkertijd.

Wat is de Philips AquaTrio Cordless 9000 series?

De 3-in-1 stofzuiger met schoonmaaktechnologie voor nat poetsen verwijdert tegelijk stof, vuil, hardnekkige vlekken, gemorste vloeistoffen, én tot 99,9 procent van de bacteriën. In één beweging wordt de vloer actief nat gereinigd en tegelijk gestofzuigd. Je kunt kiezen uit drie verschillende configuraties, afhankelijk van de behoefte. Je kunt tegelijk stofzuigen en dweilen met het AquaSpin-mondstuk, alleen stofzuigen of je gebruikt de afneembare kruimeldief voor plaatselijk vuil.

De Philips AquaTrio Cordless ​9000 series reinigt vloeren met een constante aanvoer van schoon water uit een aparte schoonwatertank. Je kan op elk moment de vuilwatertank legen, zonder het vuile dweilwater aan te raken. Ook zijn er twee zelfreinigende Power Brushes die draaien op een hoge snelheid van 4500 rotaties per minuut, vooruit en achteruit. Handig is het autoclean-programma in het dock, waarbij het apparaat en de Power Brushes binnen 4 minuten helemaal schoon zijn en klaar voor de volgende schoonmaakbeurt. Zo gebruik je geen vuile borstels op de vloer. Gebruik je puur het opzetstuk voor stofzuigen dan wordt moeilijk zichtbaar stof en vuil zichtbaar gemaakt met LED-lampjes op het mondstuk. De batterij gaat tot 45 minuten mee in de normale stand. Een Boost-stand verkort dit tot een minuut of 15.

De AquaTrio is voorzien van een digitaal LCD-display waar je niet alleen informatie op kunt lezen, maar ook de vochtigheidsgraad kunt aanpassen en de status van de batterij kunt controleren. Middels gekleurde animaties en QR-codes word je naar het schoonmaken door het reinigingsproces geloodst. De Philips AquaTrio Cordless Wet & Dry 9000 Series is verkrijgbaar voor 849,99 euro.

Design en montage

Zoals je van een moderne steelstofzuiger mag verwachten is de Philips AquaTrio Cordless ​9000 een strak vormgegeven, compacte en lichtgewicht stofzuiger. Hij ziet er zeer netjes afgewerkt uit, ligt fijn in de hand en is ook licht genoeg om langere tijd mee door het huis te lopen. De installatie is in een minuut of 10 gedaan, mede dankzij een zeer compacte maar overduidelijke handleiding. Je klikt een aantal onderdelen in elkaar, plaatst het dock op de gewenste plek en je kunt direct aan de slag. De hoofdunit kan overigens ook nog aan de muur gehaakt worden, middels een muurbeugel die meegeleverd wordt. Dit is vooral handig met het opladen. Aan de andere kant kan dit ook gewoon wanneer de stofzuiger op het dock staat.

De gehele voet (het dock) neemt overigens wel wat ruimte in beslag en je moet er van drie kanten fatsoenlijk bij kunnen. Zowel de stofzuiger als de dweil kan er volledig opgeplaatst worden, en de borstels kunnen op de achterzijde voet geplaatst worden om te drogen. Enig minpuntje is dat de twee extra opzetstukken voor de stofzuiger geen plekje op het dock hebben. Die moeten weer de kast in.

Gebruik stofzuiger

Allereerst zijn we met de Philips AquaTrio Cordless ​9000 aan de slag gegaan als ‘normale’ steelstofzuiger. En puur als stofzuiger heeft dit apparaat al wat handige extraatjes. In de eerste plaats kun je hem zonder steel als kruimeldief gebruiken. Je pakt hem er snel bij om wat grof vuil op te zuigen en binnen een seconde is hij ook weer aan de steel bevestigd. Ideaal aangezien je bij sommige concurrenten eerst een extra opzetstukje moet zoeken. Daarnaast is de zuigmond (inclusief steel) voorzien van led-lampjes waarmee de vloer vlak voor de zuigmond goed verlicht wordt. Dat is een echte uitkomst aangezien je duidelijk ziet waar het vuil is en hoeveel stof er ligt. Dat kan overigens ook minder goed bevallen, vooral die eerste keer wanneer je je realiseert hoeveel vuil en stof er wel niet op de grond ligt. En dat terwijl je gisteren nog gezogen hebt..

De stofzuiger gaat op een volle accu zo’n 45 minuten mee. Dat is wel op de normale zuigstand. Gebruik je de boost (te activeren met een knop op de stofzuiger zelf) dan houd je nog een minuut of 20 over. Toch heb je die boost-stand niet vaak nodig. In mijn ervaring is de normale stand voor bijna al het vuil en alle oppervlakken voldoende. Neem je echter een bank af of zuig je een grote mat of een tapijt, dan kun je de boost-stand beter activeren. Overigens had hier het handig geweest als de stofzuiger automatisch naar de juiste stand gaat, afhankelijk van het vuil en onder ondergrond. Dit is iets wat een aantal concurrenten, waaronder de Dyson die we hebben hangen, wel doen.

Stof en vuil opzuigen doet de Philips AquaTrio Cordless ​9000 erg goed. Daar valt eigenlijk niet over te klagen. Zelfs de kleinste stofdeeltjes lijken moeiteloos in de opvangbak te verdwijnen. Wel is dit apparaat vooral bedoeld om in voorwaartse beweging te zuigen. Achteruit vinden de rubbers onder de zuigmond niet zo fijn en loopt het stroef. Dit is overigens iets wat we vaker bij steelstofzuigers zien. Apart, aangezien we toch altijd een beweging maken die eerst vooruit gaat en daarna achteruit. Het zou je dus aardig wat tijd besparen als de stofzuiger in beide richtingen werkt – iets dat de dweil met zuiger wel doet. Daarnaast is de wendbaarheid van de Philips AquaTrio Cordless ​9000 prima. Je kunt hem vrijwel plat op de grond leggen om onder een bank te zuigen en ook is er eenvoudig een hoek te maken om net dat ene hoekje mee te zuigen. De zuigmond is wel iets dikker dan die van Dyson, waardoor ik net niet onder een aantal kasten kom.

Schoonmaken met deze stofzuiger is dus geen enkel probleem en een mooie bijkomstigheid is dat het ook niet heel storend voor anderen is. De Philips AquaTrio Cordless ​9000 maakt relatief weinig geluid in de normale stand, zeker als we het met de Dyson vergelijken. Ja, in de boost-stand gaat het volume rap omhoog, maar die gebruiken we niet vaak.

Gebruik dweil

Met alleen stofzuigen ben je er nog niet. Een vloer moet ook met enige regelmaat gedweild worden. En bij Philips willen ze dat graag een stuk makkelijker maken. Met de dweilfunctie van de Philips AquaTrio Cordless ​9000 kun je namelijk dweilen alsof je aan het stofzuigen bent, wordt er ook daadwerkelijk tegelijk gezogen en hoef je nauwelijks meer om te kijken naar het schoonmaken van de dweil. Bijkomend voordeel is dat je zowel achteruit als vooruit dweilt en zuigt – in tegenstelling tot de pure stofzuigerfunctie.

Toch moet gezegd worden dat het een beetje raar voelt om niet te stofzuigen en de dweil te gebruiken als stofzuiger én dweil. Hoewel de AquaTrio Cordless het zonder problemen aankan zouden we toch opteren voor regelmatig stofzuigen en daarnaast dweilen plus zuigen. Dat houdt de dweil iets schoner, maar belangrijker is dat je niet altijd een natte vloer wilt en vaak gewoon even snel de vloer wilt zuigen. Maar, je kunt dus zonder problemen dweilen zonder dat er gezogen is en het apparaat zuigt hiermee nog steeds het merendeel van het vuil op de grond op. Wel is het verstandig met dweilen iets langzamer te werken dan met stofzuigen. De dweil heeft iets meer tijd nodig om het oppervlak goed te schrobben. En dat de Philips AquaTrio Cordless ​9000 goed schrobt zien we direct terug aan het zeer vuile water dat opgezogen wordt.

Mocht je extreem vuile plekken hebben of een vloer hebben die zich lastig laat dweilen, dan kun je met de boost-knop extra water toevoegen. Wij hebben deze boost-knop niet vaak gebruikt. Het was niet nodig, maar mocht je de boost-functie gebruiken dan raakt het reservoir erg snel op, net als de accu. In de normale stand hebben we het kleine reservoir driemaal moeten vullen. Dat is voor ongeveer 200 vierkante meter. De accuduur is dan zo’n 40 minuten. In de boost-stand moeten we het reservoir vijfmaal vullen en raakt de accu binnen 20 minuten leeg. Philips levert overigens een flesje vloerreiniger mee, waarmee je een paar maanden vooruit kunt. Je kunt dezelfde vloerreiniger bij Philips kopen, maar je kunt ook gewoon allesreiniger of eigen vloerreiniger aan het reservoir toevoegen. Philips raadt dit echter niet aan aangezien sommige middelen teveel schuimen en het systeem kunnen beschadigen. Kies dus sowieso voor minimaal schuimende vloerreiniger.

Het dweilen is al kinderlijk eenvoudig en zelfs een beetje leuk, maar het schoonmaken van het apparaat vind ik persoonlijk nog leuker. Het enige dat je hoeft te doen is de dweil in het dock plaatsen (met de hoofdunit erop), het reservoir vullen met schoon water en de autoclean-functie activeren. Vervolgens gaat de Philips AquaTrio Cordless ​9000 vier minuten aan de slag om de borstels en het mondstuk grondig te reinigen. Na aardig wat kabaal en veranderende toerentallen trek je de borstels uit het mondstuk en plaats je deze op het dock om te drogen. Het enige dat rest is het omspoelen van de reservoirs. Een kind kan de was doen, of de vloer dweilen. Overigens raadt Philips aan de borstels om de zes maanden te vervangen.

Conclusie

Als we alles bij elkaar nemen dan kunnen we niet anders zeggen dat we plezier beleefd hebben aan de Philips AquaTrio Cordless ​9000. Het stofzuigen en dweilen kost nauwelijks meer moeite en kan zelfs eenvoudig gecombineerd worden. Het apparaat is heerlijk stil, zuigt en dweilt vrijwel alle viezigheid op en is zeer eenvoudig in het onderhoud. Alles wat Philips met de Philips AquaTrio Cordless ​9000 belooft wordt nagekomen, al is het tegen een forse prijs. Aan de andere kant ligt die prijs wel in lijn met andere premium steelstofzuigers, zelfs diegenen zonder dweilfunctie. Zijn er verbeterpunten? Jazeker. Zo zouden we graag wat meer opzetstukken meegeleverd zien, zou een plek voor de accessoires op het dock erg handig zijn en zou het helemaal mooi zijn als het apparaat zelf herkent wat de ondergrond is en hoe vuil deze is, zodat de zuigkracht erop aangepast wordt. Dit zijn echter totaal geen dealbreakers. Wat ons betreft is de Philips AquaTrio Cordless ​9000 een absolute aanrader voor diegenen die niet te lang bezig willen zijn met het schoonmaken van de vloer maar wel perfecte resultaten nastreven.

8.5
Philips AquaTrio Cordless ​9000
FWD award

Beoordeling
Philips AquaTrio Cordless ​9000

Pluspunten
  • Zuigt en dweilt erg goed
  • Eenvoudig in het onderhoud
  • Strak en modern design
  • Prima accuduur
  • Stil
Minpunten
  • Niet goedkoop
  • Geen ruimte voor opzetstukken op dock
  • Past zuigkracht niet automatisch aan

Beoordeling Philips AquaTrio Cordless ​9000

Als we alles bij elkaar nemen dan kunnen we niet anders zeggen dat we plezier beleefd hebben aan de Philips AquaTrio Cordless ​9000. Het stofzuigen en dweilen kost nauwelijks meer moeite en kan zelfs eenvoudig gecombineerd worden. Het apparaat is heerlijk stil, zuigt en dweilt vrijwel alle viezigheid op en is zeer eenvoudig in het onderhoud. Alles wat Philips met de Philips AquaTrio Cordless ​9000 belooft wordt nagekomen, al is het tegen een forse prijs. Aan de andere kant ligt die prijs wel in lijn met andere premium steelstofzuigers, zelfs diegenen zonder dweilfunctie. Zijn er verbeterpunten? Jazeker. Zo zouden we graag wat meer opzetstukken meegeleverd zien, zou een plek voor de accessoires op het dock erg handig zijn en zou het helemaal mooi zijn als het apparaat zelf herkent wat de ondergrond is en hoe vuil deze is, zodat de zuigkracht erop aangepast wordt. Dit zijn echter totaal geen dealbreakers. Wat ons betreft is de Philips AquaTrio Cordless ​9000 een absolute aanrader voor diegenen die niet te lang bezig willen zijn met het schoonmaken van de vloer maar wel perfecte resultaten nastreven.

Prijsvergelijker Philips AquaTrio Cordless ​9000

Reacties (1)