Eind 2024 heeft Dyson zijn eerste volledig elektrische dweil op de markt gebracht, de Dyson WashG1. Dit apparaat komt met een bekend Dyson-design en kan het dweilen van jouw huis een stuk sneller en eenvoudiger maken. In deze review testen we de Dyson WashG1.
Wat is de Dyson WashG1?
Allereerst is het belangrijk om te vermelden dat de Dyson WashG1 niet puur een elektrische dweil is. Volgens Dyson doet dit apparaat namelijk tegelijkertijd dienst als stofzuiger. Althans; het vuil wordt opgevangen in een speciale bak waardoor je niet eerst hoeft te zuigen en daarna nog eens moet dweilen.
De WashG1 is geschikt voor hygiënische reiniging van harde vloeren. De schoonwatertank van 1 liter is goed voor maximaal 290 m². Dyson WashG1 maakt gebruik van een combinatie van hydratatie-, absorptie- en extractietechnologieën om nat en droog vuil in één keer te verwijderen, waardoor het automatisch wordt gescheiden, zodat het onderhoud hygiënischer en eenvoudiger is.
De Dyson WashG1 is verkrijgbaar voor €699.
Design en installatie
Het design komt velen wellicht direct bekend voor. Het is namelijk precies de stijl die je van een Dyson-product mag verwachten. Simplistisch, een goede bouwkwaliteit, strakke vormgeving en eenvoudig in bediening. De dweil beschikt over drie knoppen; een menu-knop, een knop voor maximale watertoevoer en een aan/uit-knop. Het kleurendisplay toont de status van het apparaat en geeft (erg handig) animaties weer bij onder meer het verschonen van de waterreservoirs en borstels.
De installatie is een fluitje van een cent. Je zet het apparaat binnen 2 minuten in elkaar, plaatst de standaard/bak op de gewenste plek, zet de dweil erin, sluit de stekker aan op het stopcontact en je kunt aan de slag zodra de dweil volgeladen is. Het bovenste reservoir vul je met water, het onderste reservoir wordt gevuld met vuil water. Groot vuil wordt opgevangen door een bakje dat onder de borstels geplaatst is.
Is de WashG1 smart?
Het antwoord op deze vraag is simpel; nee. De WashG1 is niet smart op de manier zoals we hier wellicht gewend zijn. Je kunt hem registreren in de Dyson-app en daarmee ook toegang krijgen tot tips, handleidingen en de winkel voor accessoires, maar daarmee is ook alles gezegd. Toch mogen we het apparaat wel slim noemen door het gebruik van verschillende innovatieve technieken, waarover hieronder meer.
Hoe werkt de WashG1?
Je zou wellicht zeggen dat de Dyson WashG1 een simpele elektrische dweil is met borstels die over de grond rollen met water dat ingespoten en afgezogen wordt. Toch komt er wat meer bij kijken dan dat. De twee afzonderlijk aangedreven borstels draaien in tegengestelde richting aan elkaar, terwijl een pomp met pulsmodulatie het water gelijkmatig verdeelt over 26 hydratatiepunten, over de volledige breedte van elke borstel. Elke borstel bestaat uit een absorberende microvezel, met 64.800 vezels per cm2. Deze combinatie van microvezels met hoge dichtheid en consistente toepassing van schoon water zorgt ervoor dat gemorste vloeistoffen worden geabsorbeerd, terwijl droog vuil, afval, ingedroogde vlekken en haar worden omhuld door miljoenen vezels. Door twee borstels aan de voor- en achterkant van de machine te plaatsen, kan je langere tijd op de vlek blijven staan bij elke beweging, voor krachtige en snelle vlekverwijdering.
De scheidingstechnologie verdeelt vuil en vies water bij de bron, voor een hygiënische verwijdering zonder aanraking. Vuil water wordt uit de borstels gehaald door middel van extractieplaten, terwijl secundaire borstelstangen met nylon borstelharen vuil van de microvezelborstels verwijderen en het rechtstreeks in een verwijderbare vuilbak gooien. De vuilbak is ontworpen met een maaswijdte van 500 micron om vuil water van het grote vuil te scheiden. Aangedreven door een extractiepomp wordt het vuile water onmiddellijk opgevangen in een vuilwatertank met een inhoud van 0,8 liter, zonder dat er groot vuil door de machine kan stromen. Door het vuil in de kop van de machine te houden en het vuile water in een aparte tank, is een hygiënische afvoer mogelijk. Ook is de WashG1 ontworpen zonder scherpe interne oppervlakken of spleten, om de ophoping van vuil in de machine te helpen verminderen.
De Dyson WashG1 is ontworpen met hydratatiecontrole tijdens gebruik, waardoor je het vereiste hydratatieniveau kunnen selecteren op basis van het type vuil, de vloer of persoonlijke voorkeur. Een aparte boost-modusknop zuivert elke borstel met de maximale hoeveelheid hydratatie wanneer hij wordt ingedrukt, voor het verwijderen van hardnekkig vuil en opgedroogde vlekken.
Zo maakt de WashG1 schoon (gebruik)
De belangrijkste taak van de Dyson WashG1 is natuurlijk het schoonmaken van je vloeren, en dat zonder dat je hier eerst uitgebreid voor moet stofzuigen. Heb je echter tapijten of andere vloerkleden? Dan is het vanzelfsprekend geen optie om de WashG1 op deze oppervlakken te gebruiken.
Dat schoonmaken van de vloer doet de WashG1 vrij goed. We hebben de dweil getest op een houten vloer en een pvc-vloer en in beide gevallen wordt de vloer netjes ontdaan van vuil en tegelijkertijd gewassen. Op de houten vloer is iets meer water nodig, maar dat is dus eenvoudig met de knoppen in te stellen. De WashG1 rijdt ontzettend comfortabel, met een goede tegendruk waardoor je het gevoel hebt dat er ook echt wat gebeurt. De bewegingen zijn soepel, je kunt zowel vooruit als achteruit lopen, de dweil is niet te zwaar en de rollers maken goed contact met de vloer. Dyson adviseert overigens alleen water te gebruiken en geen vloerreiniger. Met water krijg je de vloer op het oog prima schoon, maar vloerreiniger voegt daar natuurlijk ook desinfectie en een geur aan toe. Op eigen risico kun je dat zelf altijd toevoegen.
Het dweilen doet de WashG1 dus vrij goed, maar puur kijkend naar het resultaat geven we de Philips AquaTrio nog steeds de voorkeur. Ook dit apparaat kan zowel zuigen als dweilen (niet tegelijk) en reinigt zichzelf. En dat los van elkaar zuigen en dweilen is toch ook iets waar uiteindelijk de voorkeur naar uitgaat omdat met de combinatie sneller kleine stofdeeltjes of haren gemist worden, zaken in de rollers blijven hangen en sowieso de allerkleinste stofdeeltjes niet door een filter gaan om verwijderd te worden. En wij houden van een perfect schoon huis, dus stofzuigen en dweilen doen we apart; het liefst met een Dyson stofzuiger en de AquaTrio dweil.
Dat gezegd hebbende; de WashG1 is zeker een goede dweil en een goed functionerend alles-in-één-systeem voor diegenen die gebruiksgemak zoeken. Met een volle accu kun je ongeveer 25-35 minuten dweilen, afhankelijk van de ondergrond en ingestelde modus.
Zelfreinigend
Eén van de hele handige eigenschappen van de WashG1 is dat hij zelfreinigend is. Na gebruik spoelt de zelfreinigende modus beide borstels met schoon water op de hoogste booststand, waardoor het hele systeem wordt doorgespoeld ter voorbereiding op de volgende reiniging. En dat werkt zeer goed. De borstels worden goed schoongespoeld, waarna de vuilwatertank zich met vuil water vult. Toch is zelfreinigend relatief, want je moet nog steeds het afvalbakje uit de dweil halen en deze legen en afspoelen. Daarnaast kan er alsnog wat vuil of haar in de borstels blijven hangen en is het dus verstandig om om de paar dweilbeurten ook deze borstels handmatig schoon te maken.
Het is echter allemaal snel en eenvoudig waardoor je er bijna geen omkijken naar hebt. Let echter wel dat Dyson adviseert de borstels elke zes maanden te vervangen. En dat kost je zo’n 30 euro, bovenop de al hoge aankoopprijs van zo’n 700 euro. Het had Dyson wat ons betreft niet misstaan één of meerdere extra setjes borstels mee te leveren.
Conclusie
Alles bij elkaar genomen is er eigenlijk niets dat de Dyson WashG1 echt niet goed doet. Het is een fraai vormgegeven apparaat dat eenvoudig in het gebruik is, makkelijk schoon te maken is en prima dweil- en zuig-prestaties aflevert. Daar staat echter een hele forse prijs van 700 euro tegenover, plus elke zes maanden 30 euro voor nieuwe borstels. En de stofzuigprestaties vallen toch in het niet bij die van een stand-alone stofzuiger van Dyson of zelfs een ander premium model. Voor stofzuigen zetten wij de stofzuiger dan ook voorlopig niet weg. De dweilprestaties zijn goed, daarover valt niets te klagen. Ben je op zoek naar een alles-in-één apparaat en hecht je veel waarde aan gebruiksgemak en minder aan de prijs, dan is de WashG1 een prima optie.
8.0
Beoordeling Dyson WashG1
Pluspunten
Goede dweilprestaties
Goed voor 'basic' stofzuigen
Gebruiksvriendelijk
Zelfreinigend
Slimme technieken
Strak design
Minpunten
Erg duur
Stofzuigen is niet super
Borstels kosten elke 6 maanden 30 euro
Beoordeling Dyson WashG1
Alles bij elkaar genomen is er eigenlijk niets dat de Dyson WashG1 echt niet goed doet. Het is een fraai vormgegeven apparaat dat eenvoudig in het gebruik is, makkelijk schoon te maken is en prima dweil- en zuig-prestaties aflevert. Daar staat echter een hele forse prijs van 700 euro tegenover, plus elke zes maanden 30 euro voor nieuwe borstels. En de stofzuigprestaties vallen toch in het niet bij die van een stand-alone stofzuiger van Dyson of zelfs een ander premium model. Voor stofzuigen zetten wij de stofzuiger dan ook voorlopig niet weg. De dweilprestaties zijn goed, daarover valt niets te klagen. Ben je op zoek naar een alles-in-één apparaat en hecht je veel waarde aan gebruiksgemak en minder aan de prijs, dan is de WashG1 een prima optie.
Reacties (0)