Een aantal maanden geleden hebben we uitgebreid gekeken naar de Dyson Pure Cool, een luchtreiniger die de gevoelstemperatuur in huis ook nog wat aangenamer kan maken. Tijdens de winter is die koelfunctie niet bijzonder interessant, maar een luchtbevochtiger is juist wel interessant. De winters zorgen namelijk vaak voor een lage luchtvochtigheid binnenshuis. In deze review kijken we naar de Dyson Pure Humidify+Cool, wat in de basis hetzelfde apparaat is als de Pure Cool maar dan met de mogelijkheid vocht toe te voegen aan de lucht. We focussen ons nu dan ook vooral op het bevochtigen van de lucht.
De Dyson Pure Humidify+Cool is een 3-in-1-apparaat dat kan ventileren (koelen), reinigen en bevochtigen. Hoe presteert dit apparaat tijdens de koude winterdagen die voor een droog binnenklimaat zorgen? We zoeken het uit.
Wat is de Dyson Pure Humidify+Cool?
De Dyson Pure Humidify+Cool is een 3-in-1-apparaat dat kan ventileren (koelen), reinigen en bevochtigen. Het apparaat dient op de grond geplaatst te worden en kan een kleine tot middelgrote ruimte voorzien van frisse, vochtige, en gezonde lucht. De belangrijkste functie van de Pure Humidify+Cool ten opzichte van zijn goedkopere broertje is het bevochtigen van de lucht. Vochtige lucht zorgt niet alleen voor een hogere luchtvochtigheid in huis, ook geeft een krachtige luchtstroom met vochtige lucht een betere verkoeling.
Maar, de Dyson doet zijn werk natuurlijk ook als reiniger. Het apparaat kan verschillende stoffen en deeltjes herkennen en verwijderen om zo de lucht binnenshuis zo schoon mogelijk te houden. De Pure Humidify+Cool komt met de volgende sensoren:
- PM2,5 (fijnstof: microscopische deeltjes tot 2,5 micron, waaronder rook, bacteriën en allergenen)
- PM10 (fijnstof: iets grotere microscopische deeltjes tot 10 micron, waaronder stof, schimmel en pollen)
- VOS (vluchtige organische stoffen in onder meer schoonmaakproducten, verf en nieuwe meubels)
- NO2 (Stikstofdioxide en andere oxiderende gassen, waaronder uitlaatgassen van auto’s en gas van het fornuis)
- Temperatuur
- Luchtvochtigheid
De Dyson Pure Humidify+Cool analyseert de hoeveelheden van de stoffen in de lucht, desgewenst continu, en past hier de luchtreiniging op aan. De reiniging zorgt ervoor dat de lucht door de filters in de voet gaat en daarna weer door de kamer verspreid wordt. Onderin het apparaat is een waterreservoir geplaatst. Eenmaal gevuld wordt dit water gebruikt om de lucht te bevochtigen en bovendien wordt het water in het apparaat eerst gereinigd.
Je kunt de Pure Cool bedienen met de meegeleverde afstandsbediening of met de bijbehorende Dyson Link-app. Via de app krijg je ook inzage in het binnenklimaat van je huis. De Dyson Pure Humidify+Cool heeft een prijs van 699 euro.
Design
Puur kijkend naar het design is het overduidelijk dat we met een Dyson te maken hebben: een typisch uiterlijk, een hoogwaardige afwerking en vooral ook een strakke, moderne afwerking. De Humidify+Cool ziet er vrijwel hetzelfde uit als de Pure Cool, met alleen een zichtbaar waterreservoir onderin het apparaat én iets anders gepositioneerde ventilatie-openingen aan de voorzijde. In de voet zien we nog steeds de geperforeerde behuizing met daarachter de HEPA- en koolstoffilters. Net boven de voet zien we een kleurendisplay terug waarop alle belangrijke informatie over de luchtkwaliteit en de status van het apparaat verschijnt.
De Humidify+Cool wordt geleverd met een kleine, zilverkleurige afstandsbediening. Deze afstandsbediening kan bovenop de luchtreiniger geplaatst worden en blijft dankzij een paar magneetjes op zijn plek. Al met al is de afwering van de toren zeer netjes en straalt het apparaat de kwaliteit uit waar je bij Dyson ook voor betaalt.
Installatie en plaatsing
Wanneer je de doos opent kom je een aantal losse onderdelen tegen, inclusief een handleiding. Binnen enkele minuten is de toren in elkaar gezet, zonder dat je hoeft te schroeven. Vervolgens is het een kwestie van de juiste plek voor de Humidify+Cool vinden. Dit kan in principe overal in een ruimte zijn, mits in de buurt van een stopcontact. We raden wel aan de luchtreiniger niet te dicht bij een plek te zetten waar je bijvoorbeeld tv kijkt of werkt, want zodra de lucht gereinigd of bevochtigd moet worden kan er nogal wat lawaai uitkomen. In de buurt van een muur (minimaal 50cm afstand) is ook geen probleem, aangezien Dyson belooft dat de luchtstromen ook dan door de hele ruimte zullen gaan. De luchtstroom kun je vanuit de voorzijde of de achterzijde van het apparaat laten komen, waardoor je ook geen last hebt van wind in je gezicht.
De installatie van de Humidify+Cool ging gelukkig een stuk vlotter en fijner dan bij de Pure Cool. Waarschijnlijk is de bug waar we in die review over spraken opgelost. Je downloadt de Dyson Link-app, maakt een account aan en voegt het apparaat toe. Dit kan handmatig of via bluetooth. Zodra je de Dyson toevoegt aan de app heb je een aantal opties waaruit je kunt kiezen. Zo kun je de ruimte selecteren waarin de luchtreiniger staat, kun je de firmware-updates activeren en je woonplaats invullen. Dat laatste zorgt ervoor dat Dyson je ook informatie kan geven over het klimaat buitenshuis. De verdere instellingsmogelijkheden zijn minimaal. Zo kun je de meldingen beheren, de status van de filters bekijken en de doorlopende controle aanzetten of uitzetten. Die doorlopende controle is wel van belang wanneer je echt wilt weten hoe het met het binnenklimaat gesteld is. Wanneer geactiveerd controleert het apparaat de luchtkwaliteit continu en past hierop zelf de luchtstroom aan.
App en mogelijkheden
In de app en de mogelijkheden van de Dyson Pure Humidify+Cool duiken we niet al te diep. Hiervoor verwijzen we naar onze review van de Dyson Pure Cool. Hier gaan we dieper in op de verschillende sensoren, de luchtkwaliteit, de ventilatiestanden, de grafieken en de kwaliteit van de luchtreiniging. De app is immers hetzelfde en functioneert ook hetzelfde op alle apparaten. Voor luchtreiniging en de ventilatiefunctie komen de mogelijkheden en prestaties overeen. De Dyson Link-app maakt het mogelijk grafieken te bekijken over de luchtkwaliteit (waaronder de luchtvochtigheid) en laat je het apparaat op afstand bedienen. De app werkt snel, is goed vormgegeven en is duidelijk ingedeeld.
Je kunt de Dyson Pure Humidify+Cool op verschillende manieren gebruiken. Zo kun je hem puur de lucht laten reinigen, kun je hem als ventilator en luchtreiniger inzetten én kun je hem als luchtbevochtiger inzetten. Wanneer het apparaat zijn werk als luchtbevochtiger doet wordt de lucht meteen ook gereinigd, net als het water. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de Dyson Ultraviolet Cleanse-technologie, waarmee volgens het bedrijf zelf 99,9% van alle bacteriën in het water op hygiënische wijze verwijderd worden. Simpel gezegd is het UV-straling die het water reinigt voordat het de ruimte ingeblazen wordt.
Luchtbevochtiging: werkt het?
Op het gebied van luchtreiniging en ventilatie is er geen verschil te ontdekken tussen de Pure Humidify+Cool en de Pure Cool. Beide apparaten zorgen voor een betere luchtkwaliteit binnenshuis, kunnen in verschillende standen geactiveerd worden, doen het werk automatisch of wanneer jij het wilt én bieden je via de app inzicht in alle data. In deze review focussen we ons dan ook vooral op de mogelijkheid om de lucht te bevochtigen. Wat is hiervan de toegevoegde waarde en zorgt het daadwerkelijk voor een aangenamer binnenklimaat?
Allereerst hebben we de Pure Humidify+Cool ingezet om de luchtvochtigheid in de woonkamer en slaapkamer te verhogen. Zeker tijdens deze koude wintermaanden waarbij de buitentemperatuur veel lager ligt dan de binnentemperatuur kan de luchtvochtigheid snel dalen. In ons geval soms richting de 35 procent, wat voor een gezond binnenklimaat te weinig is. De Dyson heeft een eigen luchtvochtigheidsensor aan boord en geeft je de mogelijkheid de luchtvochtigheid automatisch op peil te laten houden of zelf een vast percentage in te stellen waar naartoe gewerkt moet worden. Het percentage kan ingesteld worden van 30 tot 70 procent, afhankelijk van je eigen voorkeuren. Voor een gezond binnenklimaat moet de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent liggen.
Het waterreservoir in de voet van de Pure Humidify+Cool kan er eenvoudig uitgehaald worden, waarna je deze onder de kraan kunt vullen. Je schuift het reservoir terug in de voet en stelt het apparaat in voor de optimale prestaties. In de slaapkamer gebruiken we 50 procent als doel en met ramen en deuren gesloten wordt dat doel binnen ongeveer een uur gehaald. De kanttekening is wel dat dit een stuk lastiger is wanneer je ook een raam open laat staan. Hierdoor wordt de luchtvochtigheid namelijk weer verlaagd. Een andere kanttekening is dat de ingebouwde luchtvochtigheidsensor van de Dyson hogere waarden weergeeft dan verschillende andere (geijkte) sensoren die we in huis hebben. Dit verschil ligt tussen de 5 en 8 procent, wat binnen de marges valt maar toch aardig wat is. Helaas is er geen mogelijkheid de sensor van de Dyson af te stellen. Bij stand-alone gebruik merk je hier niet veel van, maar als je de Dyson gebruikt binnen een domoticasysteem met andere sensoren is deze afwijking iets om rekening mee te houden.
Met een vol waterreservoir en het apparaat in de nachtmodus kunnen we de slaapkamer ongeveer twee nachten bevochtigen. De Dyson zorgt voor een stabiele luchtvochtigheid en een gevoelsmatig comfortabeler binnenklimaat. Dit overigens zonder een nevel- of rook-effect dat je bij sommige luchtbevochtigers ziet. Het toevoegen van vocht aan de lucht is compleet onzichtbaar. In de ochtend hebben we beduidend minder last van een droge keel en we staan met meer energie op. De Pure Humidify+Cool is niet muisstil, ondanks de nachtmodus. De bevochtigingsfunctie maakt wat meer geluid dan de standaard ventilatiefunctie. De een is er gevoeliger voor dan de ander maar in mijn geval viel het op dat het bevochtiging storende hoge tonen met zich meebracht. Mijn vrouw hoorde het echter niet en had er dus geen last van.
Wanneer we de Dyson in de woonkamer plaatsen heeft het apparaat wat meer moeite om de luchtvochtigheid op peil te houden, met name omdat deuren vaak open en dicht gaan, de ruimte veel groter is en de luchtstroom er sterker is. De Pure Humidify+Cool moet hierdoor op een hogere stand werken en oscilleren (draaien) helpt de vochtige lucht beter te verspreiden door de kamer. Binnen een half uur begint de luchtvochtigheid te klimmen en na ongeveer 2 uur is het gewenste niveau bereikt.
De luchtbevochtiger is volgens Dyson niet alleen handig voor wanneer het binnen erg droog is. Je kunt namelijk ook bij warme dagen de luchtbevochtiger gebruiken om de koeling van het apparaat een boost te geven. Echt koelen doet de Pure Humidify+Cool niet echt – het blijft een ventilator – maar gevoelsmatig moet het toevoegen van vocht aan de lucht een verkoelende werking geven. Nu hebben we dit apparaat niet bij 30 graden kunnen testen, maar ook bij wat lagere temperaturen voelt de bevochtigde lucht inderdaad iets koeler aan. Of het ook een verschil maakt als de luchtvochtigheid in huis al door het dak gaat is nog maar de vraag.
Tot slot bevat het apparaat nog de Dyson Ultraviolet Cleanse technologie waarmee 99,9% van alle bacteriën in het water op hygiënische wijze verwijderd worden. Dat is natuurlijk lastig te testen, maar we kunnen wel zeggen dat het gebruik van de luchtbevochtiging geen vervelende geurtjes met zich meebrengt. De Dyson komt ook met een reinigingscyclus waarmee het apparaat en het waterreservoir gereinigd worden.
Smarthome-integratie
Tot slot hebben we nog de koppeling van de Dyson met andere platformen, de zogenaamde smarthome-integratie. Qua spraakbediening is hiervoor ondersteuning voor Siri en Amazon Alexa aanwezig. Waarom Dyson nog altijd geen Google Assistant ondersteunt is niet duidelijk. Daarbij ontbreekt het aan echt goede integraties met andere smarthome-platformen. Zo is er geen IFTTT-ondersteuning aanwezig en is de integratie met de Homey smarthomehub matig. Het apparaat laten reageren op andere sensoren of modi in huis werkt prima, maar de sensoren van de Dyson zelf kunnen niet gebruikt worden en – belangrijker nog – de verbinding met Dyson moet elke 3-5 dagen handmatig hersteld worden. Kortom, op het gebied van slimme integraties is nog wel ruimte voor verbetering.
Conclusie
Over de Dyson Pure Cool waren we al zeer tevreden;
Als we alles bij elkaar nemen dan moeten we zeggen dat de Dyson Pure Cool geen goedkope luchtreiniger is, maar wel op alle belangrijke vlakken zeer goed scoort. De luchtkwaliteit wordt met verschillende sensoren nauwkeurig in de gaten gehouden, de luchtreiniger reageert snel op alle data om de luchtkwaliteit te verbeteren en als gebruiker heb je diepgaande inzage in de luchtkwaliteit van de betreffende ruimte. Ook als ventilator stelt de Pure Cool niet teleur en ervaren we een aangenaam, koel briesje in huis terwijl het buiten tropisch warm is. Op het gebied van design is het een echte Dyson, en daar hou je van of niet, maar het apparaat presteert buitengewoon goed. Ruimte voor verbetering is er echter wel, want de installatie verliep niet soepel door een bug met betrekking tot het WiFi-netwerk, de grafieken zijn niet tot in specifiek detail in te kijken en de smarthome-integratie is nog mager. Toch overheerst het feit dat de Pure Cool datgene wat hij belooft te doen erg goed doet. Ben je op zoek naar een apparaat waarmee de luchtkwaliteit in huis gemonitord en verbeterd wordt, en een apparaat dat tegelijkertijd dienst doet als krachtige ventilator? Dan is de Dyson Pure Cool zeker een aanrader.
De Pure Cool+Humidify voegt nog een handige functie aan de Pure Cool toe: het bevochtigen van lucht. Ook op dit vlak stelt de Dyson niet teleur. Het apparaat weet een droog binnenklimaat snel te bevochtigen en de luchtvochtigheid ook op peil te houden. Het reservoir is groot genoeg voor een volledige dag of twee nachten en de bediening is zeer eenvoudig. Fluisterstil is het apparaat niet want door het bevochtigen maakt de Pure Cool+Humidify wat meer geluid dan zijn goedkopere broertje. Of je daar last van hebt is echt persoonlijk. Ook lijkt de luchtvochtigheidsensor van de Dyson iets te hoog afgesteld, maar daar zul je niet direct veel last van hebben. Een mogelijkheid om de sensor te ijken (aan te passen) was welkom geweest. Tot slot is de Pure Cool+Humidify eenvoudig te gebruiken, biedt de app je een handig overzicht van alle data over je binnenklimaat en zijn er voldoende instellingsmogelijkheden om het apparaat op jouw wensen af te stellen. Met een prijs van 699 euro is de Pure Cool+Humidify zeker niet goedkoop, maar als je een 3-in-1-apparaat zoekt dat op alle vlakken goed presteert en het hele jaar door functioneel is, en als je houdt van het design van Dyson dan is de Pure Cool+Humidify zeker het overwegen waard.
Beoordeling
Dyson Pure Humidify+Cool
- Handige inzage in alle data over luchtkwaliteit
- Gebruiksvriendelijke app
- Strak en hoogwaardig design
- 3-in-1
- Luchtvochtigheid snel op niveau
- Groot waterreservoir
- Niet goedkoop
- Luchtbevochtiging maakt meer geluid
- Luchtvochtigheidsensor niet te ijken
- Smarthome-integratie is mager
Beoordeling Dyson Pure Humidify+Cool
De Pure Cool+Humidify voegt een handige functie aan de Pure Cool toe: het bevochtigen van lucht. Ook op dit vlak stelt de Dyson niet teleur. Het apparaat weet een droog binnenklimaat snel te bevochtigen en de luchtvochtigheid ook op peil te houden. Het reservoir is groot genoeg voor een volledige dag of twee nachten en de bediening is zeer eenvoudig. Fluisterstil is het apparaat niet want door het bevochtigen maakt de Pure Cool+Humidify wat meer geluid dan zijn goedkopere broertje. Of je daar last van hebt is echt persoonlijk. Ook lijkt de luchtvochtigheidsensor van de Dyson iets te hoog afgesteld, maar daar zul je niet direct veel last van hebben. Een mogelijkheid om de sensor te ijken (aan te passen) was welkom geweest. Tot slot is de Pure Cool+Humidify eenvoudig te gebruiken, biedt de app je een handig overzicht van alle data over je binnenklimaat en zijn er voldoende instellingsmogelijkheden om het apparaat op jouw wensen af te stellen. Met een prijs van 699 euro is de Pure Cool+Humidify zeker niet goedkoop, maar als je een 3-in-1-apparaat zoekt dat op alle vlakken goed presteert en het hele jaar door functioneel is, en als je houdt van het design van Dyson dan is de Pure Cool+Humidify zeker het overwegen waard.
Reacties (4)