De laatste tijd zijn we volop met robotstofzuigers aan de slag. Na diverse modellen van iRobot en Eufy staat ook SwitchBot nog op de planning. Het geeft ons de mogelijkheid om de nieuwste robotstofzuigers goed met elkaar te vergelijken. Dit keer is Dreame aan de beurt en het is voor ons ook direct een eerste kennismaking met het merk. De Dreame L10s Ultra Gen 2 is een betaalbare robotstofzuiger en neemt verschillende functies van de high-end modellen van het merk over, waaronder de uitschuivende dweilarm, waarmee de robotstofzuiger ook goed in de hoeken kan dweilen. De Dreame L10s Ultra Gen 2 heeft een adviesprijs van 699 euro en is onder andere verkrijgbaar via de website van Dreame.
In deze review testen we de Dreame L10s Ultra Gen 2. Deze robotstofzuiger met geavanceerd thuisstation heeft een prijs van 699 euro.
Dit is de Dreame L10s Ultra Gen 2
De Dreame L10s Ultra Gen 2 robotstofzuiger beschikt over een flinke zuigkracht van 10.000Pa en kan zowel stofzuigen als dweilen. Dweilen kan door het DuoScrub Mopping System met twee roterende dweilen aan de achterkant van de robotstofzuiger. De rechterdweil kan zelfs uitschuiven dankzij MopExtend RoboSwing Technology. De dweil wordt zo vier centimeter verlengd waardoor ook plinten en andere moeilijk bereikbare plekken meegenomen worden. De robot herkent tapijt en tilt de dweilen dan zelf op.
De Dreame L10s Ultra Gen 2 beschikt over een automatisch basisstation. Het station regelt essentiële taken zoals het verzamelen van stof en het aanvullen van water. Het basisstation heeft twee watertanks voor schoon water en vies water waar de robotstofzuiger zelf schoon water kan ophalen voor het dweilen en vies water weer terug kan brengen. Na een schoonmaakbeurt wordt de dweil gewassen en gedroogd. Navigeren doet dit model dankzij LiDAR, een RGB-camera en kunstmatige intelligentie. Het huis wordt in kaart gebracht waarna er zo effectief mogelijk schoongemaakt wordt. Ook bediening met je stem is mogelijk met Alexa, Google Assistant en Siri.
Design en installatie
Wat direct opvalt bij het uitpakken is het grote thuisstation. Het thuisstation van de Dreame L10s Ultra Gen 2 is echt enorm! Is dat storend? Voor mij niet, maar ik kan me voorstellen dat andere mensen het wellicht een beetje te groot vinden. Het heeft echter ook een groot voordeel, want bovenin vind je twee grote watertanks waar de robotstofzuiger echt wel een tijdje mee kan doen en achter het paneel aan de voorkant vind je de grote stofzuigerzak van 3,2 liter.
De robotstofzuiger ziet er precies zo uit als veel andere modellen. Rond, wit, met een klein torentje bovenop voor LiDAR, een camera voorop en een magnetische afdekplaat bovenop waar je de stofbak onder kunt vinden. Aan de onderkant zien we de twee roterende dweilen, de brede zuigmond en plaats je zelf nog de zijborstel. De robotstofzuiger is qua design niet zo luxe als bijvoorbeeld de Eufy Omni S1 Pro, maar het oogt allemaal zeer degelijk en stevig.
Qua installatie is het erg simpel. Je hebt slechts vier onderdelen. De robotstofzuiger en de zijborstel die je met één klik kunt bevestigen en het thuisstation plus de ‘ramp’ waar de robot op kan rijden. Deze klik je ook zo in elkaar. De stekker erin en klaar ben je. Het is nog geen vijf minuten werk. Ideaal.
Dreame Home-app
We zijn nog niet eerder met een robotstofzuiger van Dreame aan de slag geweest, dus we zijn erg benieuwd hoe de app van het merk precies werkt. Uiterst eenvoudig, zo bleek. Alles steekt logisch in elkaar en met een enkele druk op de knop is iedere functie binnen handbereik. Dreame zet wat mij betreft dé standaard voor hoe een app van een robotstofzuiger eruit moet zien. Vanaf het thuisscherm van de robotstofzuiger kun je met een handig snelmenu de basisinstellingen qua zuigkracht en hoeveelheid water bij het dweilen aanpassen, je ziet direct op de kaart waar de robotstofzuiger is en waar die gereden heeft en je wordt op de hoogte gehouden van alle activiteiten. Van het wassen van de dweil tot aan het bijvullen van schoon water. Het steekt heel logisch in elkaar, heeft een fris uiterlijk en echt zoeken naar verborgen functies hoef je niet te doen.
Voordat je de eerste keer van start kunt gaan is het zaak om het huis in kaart te brengen. De app schuift het direct als eerste optie naar voren, dus dat is niet heel ingewikkeld. Een vriendelijke stem uit de robotstofzuiger vertelt je dat het vijf tot tien minuten duurt om het huis in kaart te brengen en dat bleek ook te kloppen. In de app kun je live meekijken hoe de plattegrond van het huis ontstaat. Indien gewenst kun je na afloop de gevonden kamers nog verder aanpassen door kamers op te delen, samen te voegen of een naam te geven. Ook kun je verboden zones instellen. Dit proces verliep allemaal erg soepel. Een kind kan de was doen. Klein puntje van kritiek voor de app is de Nederlandse vertaling, dat hier en daar wat vreemd is, maar verder gelukkig wel duidelijk.
Stofzuigen en dweilen
We kiezen voor de eerste keer schoonmaken de standaardzuigkracht en de standaard hoeveelheid water voor het dweilen. Het valt direct op hoe stil deze robotstofzuiger is in vergelijking met andere modellen. Het geluidsniveau is echt niet heel hoog. Is de zuigkracht standaard voldoende om goed schoon te maken? Wat mij betreft niet helemaal. Een volgende ronde zetten we de zuigkracht wat hoger, maar ook daar valt op hoe stil de Dreame L10s Ultra Gen 2 eigenlijk nog steeds is. Er wordt wat beter schoongemaakt, maar ook nu zijn we net niet helemaal tevreden. We zetten de zuigkracht op Max en nog steeds is de robot niet heel erg luid. Het resultaat is overigens wel beter. Naast handmatig de sterkte van het stofzuigen en dweilen kiezen kunnen we ook kiezen voor Clean Genius, waarbij de robot zelf het vuil detecteert en de zuigkracht hier op aanpast. Dit lijkt vrij aardig te werken, maar we geven toch de voorkeur aan handmatig.
Hoe schoon is het precies? Daarvoor pakken we altijd onze Dyson V15 die met de groene laser voorop al het stof zichtbaar maakt. Grotere stukken en ook haren worden prima opgezogen, ook zand wordt goed meegenomen en is volledig weg. We hebben weer een mooi parcours neergelegd van diverse soorten viezigheden. Op het oog wordt alles dus meegenomen, maar toch heeft de Dreame L10s Ultra Gen 2 moeite met fijne stofdeeltjes. Deze worden niet allemaal meegepakt. Op het oog is het echt wel schoon, maar de Eufy Omni S1 Pro bijvoorbeeld maakt beter schoon op het gebied van fijne stofdeeltjes. Daar betaal je echter ook ruim twee keer zoveel voor.
Het dweilresultaat is goed, waarbij de unieke zwenkende rechterarm echt goed langs plinten en langs kasten zal dweilen. Daardoor komt dit model op plekken waar andere robotstofzuigers niet komen. De zwenkende arm is soms echter net een beetje te actief, want ook wanneer er niet gezwenkt moet worden zie je de arm soms zwenken, waardoor je niet altijd even rechte lijnen met dweilen krijgt. Als de arm uitgezwenkt is zit er altijd een strook in het midden tussen de beide roterende dweilborstels waar niet gedweild kan worden. Doordat er echter zo effectief en in zulke goede banen gereden wordt valt dit gelukkig niet zo op. Let wel dat je het schoonmaakmiddel echt moet toevoegen. Zonder schoonmaakmiddel is het dweilresultaat wat minder.
Er is echter één belangrijk punt waar deze robotstofzuiger echt op uitblinkt, zelfs boven modellen die drie keer zo duur zijn, en dat is de navigatie. Want zelden hebben we een robotstofzuiger in huis gehad die zo effectief weet rond te rijden. Bottleneck hier in huis is altijd de hoek onder de bank, waar het hele afgelopen jaar dat we diverse robotstofzuigers getest hebben geen enkel model wilde schoonmaken, de Dreame L10s Ultra Gen 2 ging er gewoon heen en maakte schoon zonder problemen. De Dreame L10s Ultra Gen 2 herkent tapijt en zal daar niet overheen dweilen, veters en kabels zijn tijdens de testperiode niet één keer opgezogen en botsen doet dit model al helemaal niet. De navigatie is echt perfect.
Thuisstation
De Dreame L10s Ultra Gen 2 heeft een zeer compleet thuisstation dat niet alleen de robotstofzuiger zal opladen, maar ook zelf schoon water bij zal vullen, vies water afvoert, de dweil wast en vervolgens ook weer droogmaakt. Jij hoeft alleen af en toe de reservoirs met schoon water te vullen en het reservoir voor vies water te legen. In tegenstelling tot de Heat-variant van Dreame wordt de dweil bij deze tweede generatie niet met warm water schoongemaakt, maar dat zie ik niet perse als een tekortkoming. De dweil wordt direct na afloop automatisch gewassen en dat lijkt gewoon voldoende, ook al is het niet met warm water. Let wel dat het plateau onderaan wel vies wordt waar de dweil gewassen wordt door het thuisstation. Dit zal je af en toe zelf even moeten schoonmaken.
Dreame levert schoonmaakmiddel mee en dat en, net zoals bij andere fabrikanten, zijn dat toch weer extra aankopen die je eens in de zoveel tijd moet gaan doen. Ook Dreame garandeert alleen een goede werking met het eigen merk schoonmaakmiddel. Je krijgt een klein flesje meegeleverd, maar daarna moet je deze los kopen. Op Amazon is een literfles schoonmaakmiddel verkrijgbaar voor 14,95 euro, wat een prima prijs is. De concurrentie is vaak duurder, maar dit geldt ook voor de robotstofzuiger zelf. Let wel dat de adviesprijs 699 euro is, maar dat we de Dreame L10s Ultra Gen 2 al voor 549 euro zijn tegengekomen de afgelopen dagen. Dat is echt een hele goede prijs voor deze robotstofzuiger.
Conclusie
Voor 699 euro krijg je met de Dreame L10s Ultra Gen 2 een robotstofzuiger die zeer compleet is. We zijn echt onder de indruk van het prijskaartje, want eigenlijk is dit model al heel compleet. Veel duurder hoeft een robotstofzuiger dan ook niet te zijn, zo bewijst Dreame. Opvallend zijn de perfecte navigatie van dit model, de fantastische app en de uitschuivende dweilarm is echt van meerwaarde langs kasten en plinten. Ook de installatie is uiterst eenvoudig. Dreame heeft er alles aan gedaan om een robotstofzuiger voor iedereen bereikbaar te maken, want zonder enige ervaring kun je direct met dit model uit de voeten. Kijken we kritisch, dan is het stofzuigresultaat net niet helemaal gelijk aan de echte high-end modellen. Op het oog is het echt wel schoon en haren en zand worden gewoon opgezogen, maar fijne stofdeeltjes blijven hier en daar toch wel liggen. De Dreame L10s Ultra Gen 2 is concluderend dus erg goed, maar net niet perfect.
Beoordeling
Dreame L10s Ultra Gen 2
- Perfecte navigatie
- Zeer stil
- Fantastische app
- Uitschuivende dweilarm van meerwaarde
- Thuisstation neemt veel werk uit handen
- Goede prijs
- Mist kleine stofdeeltjes
- Iets te enthousiast met de uitschuivende dweilarm
Beoordeling Dreame L10s Ultra Gen 2
Voor 699 euro krijg je met de Dreame L10s Ultra Gen 2 een robotstofzuiger die zeer compleet is. We zijn echt onder de indruk van het prijskaartje, want eigenlijk is dit model al heel compleet. Veel duurder hoeft een robotstofzuiger dan ook niet te zijn, zo bewijst Dreame. Opvallend zijn de perfecte navigatie van dit model, de fantastische app en de uitschuivende dweilarm is echt van meerwaarde langs kasten en plinten. Ook de installatie is uiterst eenvoudig. Dreame heeft er alles aan gedaan om een robotstofzuiger voor iedereen bereikbaar te maken, want zonder enige ervaring kun je direct met dit model uit de voeten. Kijken we kritisch, dan is het stofzuigresultaat net niet helemaal gelijk aan de echte high-end modellen. Op het oog is het echt wel schoon en haren en zand worden gewoon opgezogen, maar fijne stofdeeltjes blijven hier en daar toch wel liggen. De Dreame L10s Ultra Gen 2 is concluderend dus erg goed, maar net niet perfect.
Reacties (0)