Review: De Hama ‘Smart’ luchtreiniger is goed, maar zeer karig

20 februari 2022 5 Minuten 0 Reacties
Hama Smart luchtreiniger

Met de Hama 'Smart' luchtreiniger houd je de luchtkwaliteit in huis op niveau. Dat doet het apparaat zelf; je hebt er geen omkijken naar.

De Hama ‘Smart’ luchtreiniger beschikt over drie filters: een pre-, HEPA H13- en actief koolfilter. Die filters zorgen ervoor dat 99,95 procent van kleine verontreinigende deeltjes in de lucht verdwijnen. Denk dan aan virussen, pollen en allergenen zoals dierenhaar, huisstof en andere stoffen tot een grootte van 0,3 µm. De slimme luchtreiniger is geschikt voor ruimtes tot 65 vierkante meter en beschikt over een zuiveringssnelheid van 250 m³/uur. De Hama “Smart” luchtreiniger detecteert middels de luchtsensor zelf de luchtkwaliteit en past hier automatisch het reinigingsproces op aan. Verder is er ondersteuning voor zowel Google Assistent en Alexa.

Installeren en gebruiken

Het installeren van de Hama “Smart” luchtreiniger is zo gepiept. Je sluit het apparaat aan op het stroomnetwerk en drukt op het aanraakgevoelige oppervlak op de aan-knop. Download vervolgens de Hama Smart Home-app, maak een account aan en druk op de knop voor het toevoegen van een apparaat. Je volgt gewoon de stappen op en hebt verder geen hub nodig. Hama legt gelukkig in de handleiding keurig uit hoe je dit allemaal voor elkaar krijgt. Na het installeren kun je de luchtreiniger vanuit de app bedienen, zodat je er niet naartoe hoeft te lopen wanneer je hem wil inschakelen.

Binnen de app kun je net zoveel dingen doen als op het aanraakgevoelige oppervlak. Je schakelt de Hama “Smart” luchtreiniger in en uit, verandert de blaassnelheid en stelt een timer in. Daarnaast zet je de blauwe led-cirkel aan en uit en reset je het filter wanneer nodig. Dat was het wel. Bij het openen van de app zie je direct de kwaliteit van de lucht in huis staan, inclusief het lokale weerbericht en je huidige locatie. Ook staat er met een woord beschreven hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in je directe omgeving. Verder is de app ontdaan van functies of informatievoorziening.

De app van de Hama “Smart” luchtreiniger laat niet exact zien welke schadelijke stoffen er in huis aanwezig zijn en vertelt ook niet of de hoeveelheid ervan afneemt of toeneemt. Je moet het doen met de melding in beeld. Bij ondergetekende staat die vanaf het begin af aan op ‘Is goed’. Dat is geruststellende, maar ook zeer karige informatie. Zonder externe luchtkwaliteitsmeter weet je dus nog steeds niet in hoeverre bepaalde deeltjes ronddollen in de kamer. Vind je dat niet zo belangrijk, dan is de luchtreiniger een prima alternatief op het aanbod van bijvoorbeeld het dure Dyson.

Design en Tuya

Dat de app helemaal niet uitgebreid is, komt waarschijnlijk doordat Hama zelf de app niet echt gebouwd heeft. Natuurlijk lijkt dat aan de voorkant wel zo, maar aan de achterkant zit het ontzettend grote Tuya-platform. Dat is een achterliggend platform waar onder meer Marmitek, Woox en de spullen van de Action ook dankbaar gebruik van maken, maar echt unieke producten levert het natuurlijk niet op. Het scheelt fabrikanten in ontwikkelkosten, maar daar staat dus – voor sommige producten – een karige ervaring tegenover. Niet de ideale situatie dus.

Wat ook niet ideaal is, is het design van de Hama “Smart” luchtreiniger. De ventilator bovenop staat namelijk schuin omhoog gericht. Waarschijnlijk is dat gedaan voor een goede luchtcirculatie in huis; maar in de rol van ventilator is het allerminst enerverend. Je krijgt de wind niet goed op jezelf gericht wanneer je op de bank zit, bijvoorbeeld. Zet je hem naast je naar terwijl je achter je bureau werkt, dan voel je de windsnelheid wel. Daarover gesproken: het verschil in windsnelheden is best groot: de laagste stand doet vrij weinig, maar de hoogste stand blaast het haar uit je gezicht. Ook niet ideaal.

De luchtreiniger doet twee dingen: reinigen en blazen. Dat blazen laat wat te wensen over dus, en het reinigen zal ongetwijfeld goed gebeuren. Zonder externe meetmethode weet je vrijwel niet in hoeverre de reiniger z’n werk goed doet en dat is jammer. Want zo blijft er weinig over om positief over te zijn. We hebben de bevindingen naast de metingen van een Dyson-luchtreinigingsventilator en de AirThings View gelegd. Daar waar die apps aangaven dat de luchtkwaliteit soms iets matiger was (als in: een oranje cirkel), gaf de Hama aan dat alles dus wel goed zit met de kwaliteit.

Hama “Smart” luchtreiniger – conclusie

Wellicht is het je tijdens het lezen van de review opgevallen dat het woord ‘smart’ steevast tussen aanhalingstekens staat. Dat is geen flauwe grap, maar de officiële spelling van Hama. Het is wel typerend. Ja, technisch gezien is de luchtreiniger ‘smart’, omdat je hem aan je wifi-netwerk koppelt en met een app bedient. Maar zonder uitgebreide informatievoorziening en extra functies binnen de app, doe je er vrij weinig mee. Je wordt niet aangezet tot handelen, in elk geval. Ben je op zoek naar een simpele, doch slimme luchtreiniger? Die van Hama “is goed”, maar ook zeer, zeer karig.

6.0
hama-smart-luchtreiniger

Beoordeling
Hama 'Smart' luchtreiniger

Pluspunten
  • Filters
  • Windkracht
  • Google Assistent en Amazon Alexa
Minpunten
  • Geen informatievoorziening
  • Karig
  • Design

Beoordeling Hama 'Smart' luchtreiniger

Wellicht is het je tijdens het lezen van de review opgevallen dat het woord ‘smart’ steevast tussen aanhalingstekens staat. Dat is geen flauwe grap, maar de officiële spelling van Hama. Het is wel typerend. Ja, technisch gezien is de luchtreiniger ‘smart’, omdat je hem aan je wifi-netwerk koppelt en met een app bedient. Maar zonder uitgebreide informatievoorziening en extra functies binnen de app, doe je er vrij weinig mee. Je wordt niet aangezet tot handelen, in elk geval. Ben je op zoek naar een simpele, doch slimme luchtreiniger? Die van Hama “is goed”, maar ook zeer, zeer karig.

Prijsvergelijker Hama 'Smart' luchtreiniger

Reacties (0)