De afgelopen maanden hebben we diverse beveiligingscamera’s getest, waaronder de Logi Circle en de Nest Cam. Het aanbod is echter veel groter en er zijn zelfs camera’s die meer kunnen dan alleen bewegingen registreren. In deze review kijken we naar de Canary, een slimme beveiligingscamera met diverse sensoren.
Wat is de Canary?
De Canary is een slimme beveiligingscamera die je middels een app kunt bedienen. De camera komt met infrarood voor goede zichtbaarheid in het donker, een bewegingssensor, een groothoeklens van 147 graden, WiFi of een bekabelde verbinding, een luide sirene, plus sensoren die de luchtkwaliteit, luchtvochtigheid en temperatuur in de gaten houden. Het is dus meer dan alleen een camera; het apparaat houdt ook de ‘gezondheid’ van je huis in de gaten. De Canary wordt in Nederland verkocht voor 129 euro.
Design
De Canary is een fraai ogende en strak vormgegeven camera maar is wat forser dan bijvoorbeeld de Logi Circle en de Nest Cam. Daarbij moet de camera altijd staand neergezet worden; er is geen ophangbeugel of flexibele standaard verkrijgbaar. De camera wordt in een witte, zwarte en zilveren variant verkocht.
In de voet van de camera zit een rind met leds verwerkt. Deze leds geven middels verschillende kleuren aan in welke modus de camera zich bevindt. Zo kleuren de leds groen als de camera geactiveerd is en bewegingen registreert. Het apparaat komt overigens ook met een microfoon maar deze kan samen met de camera uitgeschakeld worden wanneer je de Privacy-modus activeert.
Plaatsing en installatie
Ik heb het hierboven al kort even aangegeven maar één van de nadelen van de Canary is de plaatsing. Je kunt de camera alleen op een vlak oppervlak plaatsen en dus niet hangen, schuin zetten of plat leggen. Dit beperkt je nogal in de plekken (en dus het zicht) waar de camera geplaatst kan worden. Daarbij is de voedingskabel relatief kort, wat een extra beperkende factor is. Onze Nest Cam en Logi Circle hebben we op de kast in de woonkamer gezet maar beide camera’s kunnen naar beneden tilten waardoor je goed zicht behoudt. Met de Canary was dit niet mogelijk, en bovendien reikte de voedingskabel niet ver genoeg. We moesten dus op zoek naar een nieuw plekje en vonden deze op een plank in de keuken.
Hoewel de plaatsing dus wat te wensen overlaat is de installatie een fluitje van een cent. Allereerst download je de Canary-app uit de Play Store of de App Store. Vervolgens sluit je de camera aan op een stopcontact, activeer je bluetooth op je smartphone, druk je een knopje in op de camera en vervolgens is de camera binnen een paar minuten gekoppeld. In één van de stappen maak je ook een Canary-account aan, waar onder meer je locatie en je camera in vastgelegd worden. Daarbij kun je meerdere gebruikers (familieleden) toevoegen zodat iedereen notificaties ontvangt.
Abonnement
Op het moment van schrijven kun je standaard 12 uur terugkijken, maximaal 3 video’s downloaden en maximaal 5 video’s als favoriet opslaan (die zo lang je wilt bewaard blijven). Dit is dus gratis, beschikbaar zodra je de camera koopt. Voor 10 dollar/euro per maand krijg je op dit moment 7 dagen terugkijken en onbeperkte downloads en maximaal 100 favorieten. Dat is leuk en aardig maar gelukkig kan het nog veel beter. Vanaf oktober (ergens deze maand) verdwijnt dit abonnement en komt er een ‘membership’ voor in de plaats. Dit lidmaatschap geeft je voor 10 dollar/euro per maand de mogelijkheid om 30 dagen terug te kijken en onbeperkt video’s te downloaden of als favoriet op te slaan. Echter, nog mooier is dat het gratis lidmaatschap (als je een account aanmaakt) ook uitgebreid wordt. Je kunt dan 24 uur terugkijken en onbeperkt video’s downloaden of opslaan.
Membership will launch in October at Euro 9.99/month for one device, and Euro 14.99 for 2-3 devices. Additional devices can be added for Euro 4.99 per device. Canary will still offer a free service to all customers, which increases from 12 hours of available recorded video history to a 24-hour total timeline for devices. The Company will also allow all customers to share, save and download unlimited videos with no data caps or restrictions.
De app voor je smartphone
De bediening van de Canary vindt in zijn geheel plaats via je smartphone of tablet. In de App Store en Google Play Store kan de Canary-ap gratis gedownload worden. Hiermee krijg je toegang tot alle instellingen van de camera, van de locatie tot de meldingen en het toevoegen van gezinsleden.
De belangrijkste instellingen zijn de Away, Home en Night modi. Je kunt middels de app laten checken of je thuis bent en wanneer dit niet het geval is de Away-modus laten inschakelen. Hiermee wordt de camera volledig ingeschakeld en krijg je direct een melding wanneer er een beweging waargenomen wordt. De home-modus kan naar eigen wens aangepast worden. Zo kun je wanneer je wel thuis bent de opnamen van video aan- of uitzetten, en de notificaties aan- of uitzetten. De Nacht-modus is bedoeld voor wanneer je in bed ligt. Je kunt een schema aanmaken met begintijd en eindtijd, en vervolgens zijn dezelfde instellingen als bij de Home-modus te wijzigen. Er is ook nog een Privacy-modus waarmee de camera en microfoon volledig uitgeschakeld worden.
Het homescherm van de app laat je geen live beeld zien. Dit wordt alleen getoond wanneer de ‘Watch Live’ knop gebruikt wordt. Wel zie je hier direct de modus waarin de camera staat, de temperatuur in huis, de luchtvochtigheid en de kwaliteit van de lucht. Helemaal onderin het scherm zie je de Timeline terug. Hierin vind je alle bewegingsmeldingen (activiteiten), of ze nu via een notificatie naar je verstuurd zijn of niet. Je ziet precies wat er in huis gebeurd is en kunt per activiteit aangeven of je de video wilt downloaden, delen, taggen of als favoriet wilt instellen. Je kunt de activiteit ook verwijderen, waarmee de camera na verloop van tijd leert dat dit soort activiteiten niet interessant zijn. In het venster van een activiteit kun je daarnaast de sirene laten afgaan (als de inbreker bijvoorbeeld nog aanwezig is) of direct het alarmnummer bellen.
De app is zeer overzichtelijk vormgegeven, werkt snel en soepel, en is eenvoudig te navigeren. Je hoeft geen technische kennis te hebben om de app te gebruiken, maar kennis van de engelse taal is wel een vereiste.
Gebruik
Het gebruik van de Canary-camera is net als de installatie zeer eenvoudig. Het gaat vooral in de eerste keer gebruik, waarbij je alles naar eigen wens instelt en controleert. Vervolgens is het een kwestie van monitoren, en dat monitoren kan met veel handige sensoren, een goede camera en een meer dan prima microfoon.
De Canary beschikt over een 147 graden groothoeklens en maakt beelden in de 1080p-resolutie. De camera is van uitstekende kwaliteit, met een hoog contrast, een scherpe weergave en ook een vloeiende weergave. Zelfs wanneer je inzoomt op beelden kunnen details goed waargenomen worden. Hetzelfde geldt voor de infraroodcamera, welke overigens wel vrij snel ingeschakeld wordt. Waar de Logi Circle ook bij gedimd licht nog van de normale camera gebruikmaakt, schakelt de Canary direct over naar de infraroodcamera. Op zich geen probleem want in beide gevallen blijft de ruimte goed zichtbaar.
Hoewel de camera over een microfoon beschikt kan deze geen audiomeldingen naar je smartphone sturen. Wel kun je in de tijdlijn alles terughoren en -kijken. De audio is van zeer goede kwaliteit; gesprekken zijn duidelijk te verstaan, zelfs in de ruimte naast de ruimte waarin de camera staat. Helaas is er geen mogelijkheid om terug te praten; iets in te spreken op je smartphone, wat vervolgens te horen is in de ruimte. Een feature die andere camera’s niet hebben is de ingebouwde sirene. Je kunt met een druk op de knop de sirene van maar liefst 90dB laten klinken door de ruimte. En in die ruimte wil je niet staan zodra de sirene klinkt. Het zal menig inbreken dus direct afschrikken; zeer handig.
Het inschakelen van de Nacht-, Away-, en Home-modi kun je automatisch laten gebeuren. De Nacht-modus werkt middels een schema dat je zelf aanmaakt, de andere twee modi werken middels geofencing. Dit bekent dat de Canary het ziet (wanneer ingeschakeld op je smartphone) wanneer je (of meerdere gebruikers) buitenshuis bent. Automatisch wordt dan de juiste modus ingeschakeld waardoor je er zelf geen omkijken naar hebt. Zorg er dus wel voor dat de apparaten die je registreert niet thuis blijven liggen wanneer je deze optie gebruikt.
Extra sensoren
De Canary is niet alleen maar een camera, zoals hierboven al aangegeven. Het apparaat beschikt ook over de zogenaamde ‘Homehealth Technoogy’. Hiervoor zijn extra sensoren in de basis geplaatst. Deze sensoren controleren de luchtkwaliteit, de luchtvochtigheid en de temperatuur in de ruimte. Als je deze sensoren wilt gebruiken om inzicht te krijgen in de ‘gezondheid’ van je huis dan is de plaatsing weer belangrijk. Te dichtbij apparatuur die warm kan worden zorgt voor een onjuiste weergave van de temperatuur en een plaatsing in de keuken kan zo nu en dan zorgen voor een luchtkwaliteit die niet goed is. Ik denk dat deze sensoren met name interessant zijn wanneer je een huisdier rond hebt lopen of de camera in een babykamer zet. In die situaties is de luchtkwaliteit toch net wat belangrijker.
In drie grafieken zie je de scores voor temperatuur, luchtvochtigheid en luchtkwaliteit terug, met intervals van tien minuten. Zo kun je een dag terugkijken en zien hoe de gezondheid van je huis door de dag heen verandert. De luchtvochtigheid en temperatuur spreken voor zich, de luchtkwaliteit is wat lastiger. Volgens Canary wordt gekeken naar de algemene luchtkwaliteit en de verandering hiervan door stoffen als isobutaan, methaan, sigarettenlucht, koolstofmonoxide en ethanol. Helaas zie je niet welke stoffen waargenomen worden; je ziet alleen een stijgende lijn als de kwaliteit van de lucht afneemt. Je kunt zelf instellen of en op welk moment (hoe verontreinigd moet de lucht zijn) er een melding verstuurd moet worden. Al met al is het een handige indicatie voor de ‘gezondheid’ van je huis maar deze gegevens zijn van vele variabelen afhankelijk waardoor ze niet als enige middel gebruikt moeten worden om de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtkwaliteit te bepalen.
Notificaties
Wellicht het belangrijkste onderdeel van een slimme beveiligingscamera is het melden van bewegingen. De Canary beschikt over een goede bewegingssensor die je naar eigen wens kunt afstellen qua gevoeligheid. Direct na installatie van de camera kwamen we er namelijk achter dat elke minuscule beweging geregistreerd en als notificatie verstuurd werd. De camera kijkt de ruimte in, met een raam achterin de camera. Achter dit raam langs rijden wel eens auto’s en zodra de lichten een schaduw op de muur werpen wordt er een beweging geregistreerd. Na het een stuk lager zetten van de gevoeligheid verdwenen deze meldingen maar kregen we nog altijd een melding toen schoonmoeder de kat kwam verzorgen toen we van huis waren. Door met de slider in de instellingen te spelen kun je de gevoeligheid vrij nauwkeurig afstemmen. Al met al zijn we zeer tevreden over de activiteiten die gemeld worden, de nauwkeurigheid van de bewegingsmelder en de mogelijkheden om de activiteiten terug te kijken, te downloaden of als favoriet op te slaan.
Conclusie
Als we alles bij elkaar nemen dan moeten we concluderen dat de Canary een fraai vormgegeven, nauwkeurige en volledig uitgeruste beveiligingscamera is. De camera zelf is helaas wat fors, komt met een korte voedingskabel en kan eigenlijk maar op één manier geplaatst worden. Dit is dan ook het enige echte minput van de Canary. De software (app) is stabiel, snel en overzichtelijk, de audio- en beeldkwaliteit is zeer goed, en de bewegingssensor doet zijn werk zeer nauwkeurig. De sensoren voor de luchtkwaliteit, temperatuur en luchtvochtigheid zijn in bepaalde situaties handig maar bieden geen sluitende conclusie over de gezondheid van je huis. De camera komt met voldoende instellingsmogelijkheden om je huis/ruimte compleet en naar eigen wens te beveiligen, en gecombineerd met de eenvoudige bediening maakt dit een slimme beveiligingscamera die we absoluut kunnen aanraden. Let wel; vanaf oktober 2016 komt het nieuwe gratis abonnement met 24 uur terugkijken en onbeperkte downloads pas beschikbaar.
Reacties (0)