Review: Aqara Presence Sensor FP2 – multifunctionele sensor

20 mei 2023 + 10 minuten 6 Reacties
Aqara Presence Sensor FP2

In deze review gaan we aan de slag met de Aqara Presence Sensor FP2. Dankzij mmWave-radartechnologie kan de sensor tot wel dertig zones herkennen. Klinkt indrukwekkend, maar hoe bevalt deze sensor van Aqara in de praktijk?

Een bewegingssensor klinkt misschien niet direct heel spannend. Een dergelijke sensor detecteert beweging en middels automatiseringsregels kun je een lamp laten branden of een andere actie uitvoeren. Aqara heeft de bewegingssensor met de Aqara Presence Sensor FP2 echter opnieuw uitgevonden. Het resultaat is een multifunctionele sensor die je op diverse wijzen in kunt zetten. Is deze sensor van Aqara de relatief hoge aanschafprijs van 83,99 euro waard? Dat zoeken we uit in de review van de Aqara Presence Sensor FP2.

Dit is de Aqara Presence Sensor FP2

Eerder al gingen we met de nieuwe Aqara Smart Video Doorbell G4 aan de slag. Dit keer is de nieuwe bewegingssensor aan de beurt. De Aqara Presence Sensor FP2 is een nieuwe kijk op de traditionele bewegingssensor. Het is de opvolger van de FP1, maar deze sensor was buiten China nauwelijks verkrijgbaar en kende nogal wat beperkingen. Het is geen traditionele PIR bewegingssensor (Passieve Infrarood Sensor), maar een bewegingssensor met millimetergolf radartechologie (mmWave). Dit moet ervoor zorgen dat de sensor veel nauwkeuriger kan detecteren op het gebied van menselijke detectie. Het ziet niet alleen beweging, maar kan ook precies aanwijzen op welke plek. Het kan zelfs de geringste bewegingen detecteren belooft Aqara, waaronder ademhalen. Het licht uitschakelen terwijl je gewoon aanwezig bent, zoals een PIR bewegingssensor nog wel eens wil doen, dat zal je met deze nieuwe sensor van Aqara niet meer gebeuren. De sensor weet gewoon wanneer jij er bent. Ook als je nauwelijks beweegt.

De Aqara Presence Sensor FP2 kan meerdere zones en doelen tegelijkertijd monitoren. Je kunt tot 30 zones binnen een ruimte van maximaal 40m2 definiëren en hier per zone persoonlijke automatiseringen voor configureren. Een voorbeeld: de verlichting wordt gedimd in de eetkamer en de TV wordt ingeschakeld wanneer men op de bank gaat zitten. Tegelijkertijd blijft de keukenverlichting ingeschakeld omdat een ander persoon bezig is met de afwas. De sensor kan tot vijf personen detecteren in een kamer, alhoewel het bij drie personen het effectiefst is. Je kunt de sensor ook in de badkamer gebruiken dankzij IPX5.

Naast de nauwkeurige aanwezigheidsdetectie en multi-zone automatisering is de sensor voorzien van valdetectie. Dit is vooral handig bij ouderen in huis. Familieleden en verzorgers kunnen zo direct op de hoogte gesteld worden bij een val. De sensor heeft geen camera aan boord, dus de privacy wordt zoveel mogelijk gewaarborgd. In de toekomst wil Aqara ook houdingsdetectie, slaapmonitoring en ademhalingsfrequentiedetectie toevoegen. De Aqara Presence Sensor FP2 werkt met het Aqara Home-systeem, maar een hub is niet vereist. De sensor werkt standalone via WiFi. Ook Apple HomeKit, Alexa, Google Home en IFTTT worden ondersteund en je kunt ook met Home Assistant aan de slag. Ondersteuning voor Matter wordt op een later moment toegevoegd.

In het kleine compacte doosje komt een kleine en stevige sensor tevoorschijn. Dankzij de bewegende arm kun je de sensor verticaal naar boven of beneden laten kijken. Het ziet er heel anders uit als een traditionele PIR-bewegingssensor. Het lijkt gewoon een behuizing met een klein verticaal streepje boven de naam. Onder de behuizing is er echter van alles aan de hand, want deze sensor heeft erg veel opties te bieden.

Installatie en de Aqara Home-app

De installatie zal in de meeste gevallen erg gemakkelijk zijn. De sensor ondersteunt wifi én bluetooth en daarmee in de toekomst ook Matter. Download de Aqara Home-app, voeg een nieuw accessoire toe, kies de Aqara Presence Sensor FP2, voer de gegevens van je wifi-netwerk in en klaar ben je. Dat bleek bij ons echter niet helemaal te kloppen. Het is belangrijk om te weten dat de sensor werkt op 2.4 Ghz en dat dit gescheiden moet zijn van de 5.0 Ghz band. Nu is ons wifi-netwerk inderdaad gesplitst, dat is eigenlijk ook wel noodzakelijk wanneer je veel smarthome-producten test, maar toch was Aqara het hier niet mee eens. We kregen dan ook doorlopend errorcode 10004 te zien. Het heeft de nodige kopzorgen opgeleverd, maar uiteindelijk is de installatie geslaagd. Het product maakt namelijk een tijdelijk wifi-netwerk aan tijdens de installatie. Wat hielp was om de app net na het aanmaken van dit tijdelijke wifi-netwerk te minimaliseren, de smartphone via de wifi-instellingen te verbinden met dit tijdelijke netwerk, even op verder klikken en vervolgens weer te wisselen naar het daadwerkelijke wifi-netwerk. Je moet het maar net weten. Het is omslachtig, maar dit zal voor veel andere mensen ook dé oplossing zijn wanneer een product van Aqara niet helemaal lijkt te willen installeren. Voor de Hub M1S Gen 2 van Aqara moesten we namelijk precies hetzelfde doen. Let wel dat de sensor in een stopcontact moet, dus je hebt altijd met een draad te maken.

Eenmaal geïnstalleerd kun je een zogenaamde ‘card’ aanmaken, zo krijg je dit product met eventuele acties op het dashboard van de app. We selecteren de standaard ‘cards’ voor de sensor en krijgen een Falling Detection, Occupancy Sensor en Illuminance ‘kaart’ op het thuisscherm. Het zijn een soort snelkoppelingen naar de functies van de sensor en tevens kun je in één oogopslag zien wanneer er iemand voor het laatst aanwezig is geweest en de hoeveelheid licht die gemeten wordt. Onderaan de app vind je naast ‘Home’ een tabblad voor accessoires (je gekoppelde producten), Automation (voor automatiseringen), Scene (voor het maken van scenes die je met één klik kunt inschakelen) en Profile. De app is redelijk overzichtelijk, alhoewel een echt goede user interface mist. Met name het menu voor de instellingen van de sensor zit achter een flink aantal klikken verstopt. En in dit menu vind je bij ‘More settings’ pas echt de daadwerkelijk instellingen van de sensor. Dat mag iets gebruiksvriendelijker. De app is verder nog volledig in het Engels (met hier en daar een niet vertaald teken in het Chinees), maar ondersteuning voor de Nederlandse taal staat bij Aqara op de planning.

De sensor in de praktijk

De Aqara Presence Sensor FP2 kan verschillende dingen doen, maar helaas niet allemaal tegelijkertijd. Voor valdetectie moet de sensor echt aan het plafond hangen en helaas is de sensor dan met name geschikt voor kleinere kamers. De werkzame oppervlakte is bij valdetectie met slechts twee meter namelijk echt een stuk kleiner dan bij de normale aanwezigheidsdetectie. Leuk voor de badkamer, maar helaas nog niet echt dé oplossing om oudere mensen in huis in de gaten te houden, tenzij je heel veel van deze sensoren wil kopen. Volgens Aqara heeft de valdetectie een nauwkeurigheid van meer dan 98 procent. We hebben de proef op de som genomen en zijn een aantal keren theatraal ter aarde gestort. En ja, de sensor is accuraat. Door de slechts beperkte radius van twee meter echter wel zeer beperkt. Daarnaast geeft het bedrijf aan dat het echt vallen moet zijn. Langzaam in elkaar zakken op een stoel of via de muur langzaam omlaag glijden kan de sensor niet herkennen.

Die beperking heb je bij aanwezigheidsdetectie niet. In theorie moet de sensor dan tot acht meter in de lengte en zes meter in de breedte kunnen zien. Eigenlijk heb je in totaal drie verschillende ‘working modes’. Naast de valdetectie en zonedetectie heb je ook de standaardmodus (default), maar die laatste is niet geschikt voor het onderscheiden van de verschillende zones. De zonedetectie is wat je in de meeste gevallen zult gebruiken en is ook nog verder af te stellen met oriëntatiemode links en rechts of bijvoorbeeld reversed direction. We plaatsen de sensor weer horizontaal op de wand en zijn daar echt onder de indruk. Je kunt namelijk in real-time op een raster meekijken waar personen gedetecteerd worden. Alhoewel er een klein beetje vertraging is werkt dit echt goed. En dit raster is belangrijk, want hierop kun je naar hartenlust zones maken en verschillende acties en automatiseringen op uitvoeren. Bij ons hangt de sensor in de keuken, dus we maken zones voor bij binnenkomst, voor aanwezigheid in de keuken, een zone voor wie stiekem de koelkastdeur in de nacht opent en sluiten het aanrecht uit. In feite kun je met één bewegingssensor meerdere bewegingssensoren maken, of in ieder geval virtueel. Per gemaakte zone kun je hier eigen acties aan toevoegen middels het als/dan-principe. Sterker nog, maak je verbinding met bijvoorbeeld Google Home of de ecosystemen van Apple of Amazon, dan zie je allemaal aparte bewegingssensoren toegevoegd worden. Met één Aqara Presence Sensor FP2 creëer je zo tot wel dertig bewegingssensoren. En dat is erg indrukwekkend.

Pluspunt gaat ook uit naar de Illuminance-sensor. Deze lichtsensor is eigenlijk een extraatje op de Aqara Presence Sensor FP2, maar functioneert ook als opzichzelfstaande sensor. Het meet de hoeveelheid licht op de plek waar de sensor hangt. En dit kun je uiteraard weer gebruiken in combinatie met andere producten in je automatiseringen.

Automatiseringsregels

De Aqara Presence Sensor FP2 komt pas echt tot leven wanneer je gaat automatiseren. En dan zie je pas echt wat de sensor allemaal kan. Een traditionele PIR bewegingssensor registreert alleen of er beweging is en is daarmee natuurlijk ontzettend beperkt. Deze sensor kan een trigger zijn bij zonedetectie, aanwezigheid, afwezigheid, aanwezigheid met tijdsaanduiding, afwezigheid met tijdsaanduiding, het verlaten van de kamer, binnenkomen vanaf links, binnenkomen vanaf rechts, vallen en nog veel meer. Ook de lichtsensor speelt een rol, bij een geconstateerde hoeveelheid licht heb je ook meerdere opties. En je kunt dus per zone een regel instellen, tot een maximum van 30 zones. Belangrijk is wel dat je op het raster aangeeft waar de hoeken van de kamer precies zijn om de nauwkeurigheid van de sensor te vergroten.

Alhoewel we enorm onder de indruk zijn van deze sensor en dit zomaar eens een revolutie teweeg kan gaan brengen, zijn er toch ook een aantal punten die verbetering vereisen. Zo is de zonedetectie soms even de draad kwijt. Een enkel persoon is goed door de sensor te herkennen, maar bij meerdere personen gaat het soms de mist in. Je ziet in real-time op het raster soms ineens vijf mensen opduiken, maar dan loop je maar met z’n tweeën door de kamer. Bij een enkel persoon is dit niet aan de orde, maar zo is het toch lastig automatiseren. Het lijkt erop dat, als de sensor een persoon even kwijt is doordat er iemand anders in de baan van de sensor staat, de sensor daarna de achterste persoon kopieert en plakt wanneer die weer gezien wordt en er zo een extra persoon van maakt. Het rare is dat de niet-bestaande personen ook gewoon bewegen over het raster.

Het raster wat de sensor ‘ziet’ kun je daarnaast helemaal personaliseren. Niet alleen qua detectiezones, maar ook met stickers. Zo kun je aangeven waar de bank staat of bijvoorbeeld het fornuis. Deze stickers kun je wel iets vergroten, maar zijn eigenlijk veel te klein om een goede plattegrond van je kamer te maken. Daarnaast missen we de hoogte. De sensor ziet wel hoogte, maar je kunt hier niets mee. Alle automatiseringen zijn horizontaal (links rechts, ver weg, dichtbij etc.). Huisdieren zijn daarnaast ook een hit-and-miss. En dat geldt ook al voor hele kleine kinderen die niet altijd goed gezien worden. De valdetectie is daarnaast te beperkt. De sensor moet aan het plafond hangen en de radius is met twee meter dan echt te beperkt. Door deze beperkingen voelt het soms alsof de sensor meer een prototype is dan daadwerkelijk een product dat helemaal af is. Toegegeven, ook op dit moment zijn er al enorm veel toepassingen te bedenken die goed werken. En Aqara belooft nog vele nieuwigheden toe te voegen, zoals slaapdetectie, lichaamshouding, ademhalingsfrequentiedetectie en nog veel meer. Ook Matter-ondersteuning komt eraan. Het komt dus ook echt wel goed met de Aqara Presence Sensor FP2, daar twijfelen we niet aan. Tijdens de testperiode hebben we regelmatig nieuwe updates en bugfixes voorbij zien komen, maar dan heb je soms toch een beetje het idee met een bèta-versie te maken te hebben.

Conclusie

De Aqara Presence Sensor FP2 is echt een revolutie op het gebied van de bewegingssensor. Dit model met mmWave-technologie is een ontzettend grote stap vooruit. Een enkele sensor kan tot wel dertig verschillende zones in de gaten houden. Het opent de deuren naar ontzettend veel nieuwe automatiseringsmogelijkheden die voor het grootste deel goed werken. De sensor heeft nog wel wat vervelende bugs, vooral bij het herkennen van meerdere mensen tegelijk. Ook de radius bij valdetectie is eigenlijk te klein om echt nuttig te zijn. Aqara zet echter vol in op deze sensor met updates, bugfixes en nieuwe functies, dus we verwachten dat dit uiteindelijk helemaal goed gaat komen.

8.0
Aqara Presence FP2-3

Beoordeling
Aqara Presence Sensor FP2

Pluspunten
  • Bewegingssensor opnieuw uitgevonden
  • Tot wel dertig zones te detecteren
  • Opent deur naar heel veel automatiseringsmogelijkheden
  • Brede smarthome-integratie
  • Handige extra lichtsensor
Minpunten
  • Meerdere personen herkennen werkt niet goed
  • Valdetectie beperkte radius
  • Stickers voor raster te klein
  • Installatie ging niet soepel

Beoordeling Aqara Presence Sensor FP2

De Aqara Presence Sensor FP2 is echt een revolutie op het gebied van de bewegingssensor. Dit model met mmWave-technologie is een ontzettend grote stap vooruit. Een enkele sensor kan tot wel dertig verschillende zones in de gaten houden. Het opent de deuren naar ontzettend veel nieuwe automatiseringsmogelijkheden die voor het grootste deel goed werken. De sensor heeft nog wel wat vervelende bugs, vooral bij het herkennen van meerdere mensen tegelijk. Ook de radius bij valdetectie is eigenlijk te klein om echt nuttig te zijn. Aqara zet echter vol in op deze sensor met updates, bugfixes en nieuwe functies, dus we verwachten dat dit uiteindelijk helemaal goed gaat komen.

Prijsvergelijker Aqara Presence Sensor FP2

Reacties (6)