Review: Apple HomePod (2e generatie) – Meer dan een slimme speaker

29 april 2023 + 10 minuten 0 Reacties
Apple HomePod

Met de Apple HomePod haal je meer in huis dan een slimme luidspreker, hij dient namelijk meteen als Home Hub voor Apple Woning, het smarthome systeem van Apple. Maar of je nou muziek wil luisteren of je huis slimmer wil maken, je hebt in ieder geval een iPhone of iPad nodig.

Zoek je een verschil met een Sonos luidspreker, dan is het deze beperking. Als Android-gebruiker kun je niet veel met een Apple HomePod (2e generatie), zelfs niet muziek via Bluetooth streamen (ook al zit Bluetooth op de HomePod, dit wordt niet gebruikt voor het streamen van audio). Het is aan de andere kant ook wel begrijpelijk, veel van de toegevoegde functies zijn alleen via Apple apparaten te gebruiken, zoals je straks zult lezen. Deze slimme speaker van Apple met Siri aan boord heeft een adviesprijs van 349 euro.

Doosje

Het ‘unboxen’, installeren en finetunen is geen spannende ervaring, maar wel super eenvoudig. De luidspreker zit in een bijna evenzo grote verpakking. Onderin vinden we een met stof bekleed snoer in dezelfde kleur als de luidspreker. De enige fysieke handeling aan de luidspreker is de stekker erin te steken, waarna bovenop een lampje onder het aanraakvlak gaat gloeien.  Als je een iPhone/iPad dichtbij de HomePod houdt, geeft ie vanzelf al aan dat deze wordt gedetecteerd en kun je hem toevoegen als een accessoire in de Woning-app. In de Woning app krijg je ook updates te zien en in mijn testperiode heb ik al de derde update van 500 MB voor prestatie- en stabiliteitsverbeteringen moeten installeren, grote kans dat je deze dus langs ziet komen.

Sensoren

Dat de HomePod meer dan een actieve luidspreker is, merk je gelijk al aan de wekkerfunctie en timerfunctie in het menu. Maar zo kan de HomePod ook de temperatuur en luchtvochtigheid meten. Hiervoor zijn verschillende sensoren aan boord, net zoals een accelerometer. Met al deze functies en sensoren zijn in de Woning-app automatiseringen in te stellen. Als de temperatuur onder een bepaalde waarde daalt, kun je dit laten mededelen over de luidspreker of bepaalde muziek laten afspelen. Je kunt zelfs bepalen dat de muziek stopt als iemand weggaat uit huis of dat er juist muziek wordt afgespeeld wanneer er iemand thuiskomt. Dat kan muziek zijn, maar de HomePod heeft ook nog een hele selectie aan omgevingsgeluiden als Oceaan, Regen, Bos of zelfs witte ruis. Een erg leuke functie is het gebruik van de HomePod als intercom. Dit kwamen we voor het eerst tegen bij HomePod mini en maakt het mogelijk om via alle HomePods in huis een spraakbericht te sturen of te beantwoorden. Alles via Siri. Een allerlaatste toevoeging is het herkennen van geluid door een rook- of koolmonoxidemelder en je dit melden op alle toegevoegde iOS-apparaten en andere HomePods.

Apple HomePod als Thread Border Router

De HomePod heeft twee chips en ondersteunt verschillende netwerkprotocollen, waardoor hij als hub kan fungeren, maar vooral ook zo makkelijk contact maakt met een ander Apple-apparaat. De U1-chip communiceert met andere apparaten die een U1-chip aan boord hebben (zoals de iPhone) via Ultrawideband. Dit is een stuk nauwkeuriger in locatiebepaling dan bluetooth. Als je op Apple Muziek (en alleen dan) luistert op je iPhone, je iPhone vlakbij de HomePod houdt, neemt deze de muziek over. Hetzelfde werkt ook andersom als je iets moois op een radiostation van Apple hoort en je iPhone bij de HomePod houdt, wordt alle info op je iPhone beschikbaar en kun je deze bijvoorbeeld in een playlist opslaan. Wil je vanaf je telefoon iets streamen naar de HomePod, verloopt dit via AirPlay 2 en wil je rechtstreeks iets beluisteren op de HomePod, dan kan dit alleen via Wifi (er is geen netwerkaansluiting aanwezig). Bluetooth 5.0 is wel aanwezig, maar wordt eigenlijk alleen maar gebruikt tijdens het installatieproces als er nog geen verbinding met een wifi-netwerk is gemaakt.

De techniek die van HomePod ook een smart hub maakt, is Thread. Dit is een soortgelijke technologie als Zigbee. Het is een meshnetwerkprotocol dat weinig stroom verbruikt en dus in veel soorten apparaten terecht kan komen. Een ander belangrijk elementen is het feit dat er ondersteuning is voor standaarden als IPv6 en 6LoWPAN. Dit houdt in dat alle apparaten met elkaar kunnen communiceren, ongeacht de fabrikant. Het mooie is dat ook de HomePod mini Thread ondersteunt en dat ze tezamen een Mesh-network vormen. Hoe meer verspreid door je huis, hoe sterker het netwerk en ideaal dus om andere smarthome apparaten die je in Apple Woning hebt verbonden, aan te sturen. Ik merkte het vooral bij het aanzetten van lichten op plekken in mijn huis waar wifi niet sterk is. Een HomePod mini als wekker, dient dan gelijk ook als een Thread-versterker. Thread is onderdeel van Matter, de nieuwe smarthomestandaard.

Siri

De spraakassistent van Apple is prominent aanwezig op HomePod. Zodra je deze activeert door lang op het aanraakvlak bovenop te drukken of door “Hé, Siri” te zeggen, zie je het ronde aanraakvlak verkleuren zoals de kleine animatie op je iPhone. Dat kan in het Nederlands en misschien is dat ook wel de reden geweest waarom het apparaat nu ook hier beschikbaar is. Het is nog steeds even wennen, maar je merkt dat het bedienen van de HomePod, het maken van instellingen of het geven van opdrachten, erg stemgericht is. De Nederlandse stem klinkt erg goed en duidelijk en je hoeft niet hard te praten om gehoord te worden. Zelfs als er hard muziek afspeelt en jij “Hé, Siri” zegt, gaat de muziek gelijk zachter en kun je gelijk een opdracht geven. Wil je toch met je hand de HomePod bedienen, is deze gelijk aan de bediening op je AirPods: 1 keer tikken is Play/Pause, twee keer is Next Track, drie keer tikken is Previous Track, met lang tikken op de plus en min zet je hem harder en zachter. Het is echter wel beperkter dan “Hé Siri, speel een liedje met de tekst ……” of “Hé Siri, speel over 15 minuten achtergrondmuziek voor bij een diner”.

Lichtjes

Zowel de witte als de zwarte luidspreker (of zoals Apple aangeeft, wit en middernacht) is gemaakt van gerecycled materiaal, een soort geweven nylon, maar voelt erg sjiek en robuust aan. Bovenop zit een rond aanraakvlak met led-lampjes die in bepaalde patronen kunnen werken. Een statisch witlicht laat zien dat er muziek wordt afgespeeld, een knipperend wit licht dat er geen verbinding is, een pulserend wit licht dat de HomePod klaar is voor set-up en een draaiend licht dat de speaker aan het opstarten of updaten is. En dat is dan nog alleen maar het witte licht, gelukkig laat de Apple Support website weten wat elk kleurtje betekent. Eentje zul je waarschijnlijk wel herkennen zonder uitleg, dat is als alle kleurtjes door elkaar heen gaan bewegen, dan weet je dat Siri luistert. Het patroon is precies hetzelfde als op een iPhone.

Aparte constructie

Onder het aanraakvlak zit al gelijk de 4-inch high-excursion woofer. Deze heeft inderdaad een flinke maximale uitslag van 2 cm. Er kan dus flink wat laag worden opgewekt en dat is te merken. Het laag is overigens wel prima onder controle. In de kast zit een speciale microfoon die continu de interne druk meet en onder de woofer zit een microfoon-array van 4 microfoons. Deze pikken de laagweergave van buiten de luidspreker op. In combinatie van die twee wordt met een EQ het laag continu aangepast. Helemaal onderop vinden 5 tweeters in een hoornconstructie. Deze geven als de luidspreker helemaal vrij staat aan alle kanten het hoog weer, maar kunnen ook bundelen, zodra is gedetecteerd als de luidspreker bijvoorbeeld tegen een wand staat of in een kast.

Een prachtig stukje techniek die in combinatie met interne DSP op de S7-chip alle berekeningen maakt voor de perfecte weergave. Iets waar je zelf totaal geen aanpassingen op kan maken. De enige instelling voor een aanpassing aan de klank is terug te vinden in de Woning app “Minder lage tonen” (een instelling die overigens is aan te raden). Op zich klinkt het resultaat prima in balans, maar alleen wel mono. Als je de ruimte ergens wil vullen met wat achtergrondmuziek, prima.

Stereo

Een tweede HomePod erbij en het is een wereld van verschil. Tijdens het instellen wordt gelijk gevraagd of je ze als een stereopaar wil koppelen en daarna lopen ze synchroon. maakt niet uit op welke HomePod je tikt, ze reageren allebei, onmiddellijk. Klankmatig is het een kamerbreed geluid met een waanzinnig diepe bas. Dat werkt als ze midden in de kamer op een tafel staan. Vlak bij een muur of in een kast zou ik ook weer de “minder lage tonen” aanzetten en zelfs dan is het af en toe teveel. Het klinkt als een veel grotere set dan je ziet, maar dat zijn we wel vaker gewend van DSP-gestuurde luidsprekers.

Soundbar en Dolby Atmos

We hebben de HomePod ook als een enkele en stereo soundbar getest. Dit verloopt via de Apple TV, deze heeft namelijk een Arc-functie, waarbij het geluid van de TV naar de Apple TV wordt doorgegeven via de HDMI-kabel. En Apple TV is rechtstreeks via AirPlay 2 verbonden met de HomePod(s). Je zit dan wel alweer naar een setje van 850 euro te luisteren, maar in dit geval heb je de soundbar en een prachtige stereo set met een streamer in één.

Naast stereoweergave is het met twee HomePods ook mogelijk om Dolby Atmos weer te geven. Die 10 gerichte tweeters worden zo ingezet dat met wat weerkaatsing via de muren, het net lijkt of je allemaal luidsprekers om je heen hebt staan. Voor films is dit echt waanzinnig goed. Ik heb momenten gehad waarbij ik dacht dat ik mijn surroundset met subwoofers aan had staan en ik echt naar de luidsprekers moest lopen om te checken dat alleen de HomePods aan het weergeven waren. Wat een laag kunnen die twee 4-inches genereren. Indrukwekkend.

Conclusie

De Apple HomePod (2e generatie) stel je makkelijk in met een iPhone of iPad en is naast een prima luidspreker ook een uitgebreide smarthomehub. Eén HomePod overtuigt ons niet echt, maar met twee stuks klinkt het een stuk beter en kun je er ook meer mee (Dolby Atmos, stereogeluid). De klankkleur past zich automatisch aan de plek in de kamer aan, maar heeft een voorkeur voor diepe klanken. Het gebruik van Siri via de HomePod werkt een stuk prettiger dan via je iPhone of Apple Watch. Een Apple HomePod mini biedt echter nagenoeg hetzelfde met een wat kleiner geluid, maar voor een fractie van de prijs.

Redacteur: Sander van der Heide

8.0
Apple HomePod 2e generatie

Beoordeling
Apple HomePod (2e generatie)

Pluspunten
  • Luidspreker en Woning-hub ineen
  • Siri-integratie
  • Dolby Atmos (bij twee stuks)
  • Klein, maar klinkt groots
Minpunten
  • Monogeluid met één exemplaar
  • Erg zwaar laag
  • Werkt niet met Android
  • Geluid niet aan te passen

Beoordeling Apple HomePod (2e generatie)

De Apple HomePod (2e generatie) stel je makkelijk in met een iPhone of iPad en is naast een prima luidspreker ook een uitgebreide smarthomehub. Eén HomePod overtuigt ons niet echt, maar met twee stuks klinkt het een stuk beter en kun je er ook meer mee (Dolby Atmos, stereogeluid). De klankkleur past zich automatisch aan de plek in de kamer aan, maar heeft een voorkeur voor diepe klanken. Het gebruik van Siri via de HomePod werkt een stuk prettiger dan via je iPhone of Apple Watch. Een Apple HomePod mini biedt echter nagenoeg hetzelfde met een wat kleiner geluid, maar voor een fractie van de prijs.

Prijsvergelijker Apple HomePod (2e generatie)

Reacties (0)