Je Wasmachine en Wasdroger: Tips en Onderhoud (ADV)

01 mei 2024 2 Minuten 0 Reacties
wasmachine

Het hebben van een wasmachine en wasdroger in huis kan het leven een stuk makkelijker maken. Geen gedoe meer met het naar de wasserette brengen van je kleding of het wachten op een droge dag om je was buiten op te hangen. Maar het is belangrijk om goed voor je was- en droogapparatuur te zorgen, zodat ze optimaal blijven werken en je kleding mooi en schoon blijft. Benieuwd hoe je dit doet? Lees dan snel verder! In dit artikel bespreken we namelijk alles wat je moet weten over je wasmachine en wasdroger, van het onderhoud tot het gebruik en eventuele problemen die kunnen optreden.

Onderhoud van je wasmachine en wasdroger

Het is belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen aan je wasmachine en droger om ervoor te zorgen dat ze goed blijven werken. Voor je wasmachine is het bijvoorbeeld belangrijk om de filters regelmatig schoon te maken en de trommel af en toe te reinigen. Ook is het verstandig om af en toe een speciale reinigingscyclus te draaien met een reinigingsmiddel voor wasmachines. Voor je wasdroger is het van belang om de pluizenfilter na elke droogbeurt schoon te maken en regelmatig de condensor en het luchtrooster te reinigen.

Gebruik: Slim en efficiënt

Om de levensduur van je wasmachine en wasdroger te verlengen, is correct gebruik belangrijk. Het kan gaan om kleine aanpassingen met veel resultaat! Gebruik bijvoorbeeld niet te veel wasmiddel en vermijd overbelading; dit kan de trommel beschadigen en je was minder schoon maken. Doe dit dus niet altijd op gevoel maar kijk echt naar de maximale hoeveelheden en ga daar niet overheen. Kies het juiste programma voor verschillende soorten wasgoed en laat de wasdroger niet onnodig lang draaien om oververhitting te voorkomen.

Problemen oplossen

Soms doen zich problemen voor, zoals een wasmachine die niet meer goed centrifugeert of een wasdroger die de was niet goed droogt. Vaak zijn deze problemen makkelijk te verhelpen. Controleer bijvoorbeeld of de afvoerslang van de wasmachine vrij is en of de pluizenfilter van de wasdroger schoon is voordat je iemand inschakelt, vaak kunnen we zelf ook als monteur optreden. Als deze checks gedaan zijn en het probleem niet is opgelost, raadpleeg dan de handleiding voor meer specifieke oplossingen of schakel toch een monteur in als het probleem aanhoudt.

Tips voor energiebesparing

Het gebruik van een wasmachine en wasdroger kan veel energie verbruiken, maar er zijn manieren om dit te beperken. Kies bijvoorbeeld voor een wasmachine met een energiezuinig label en gebruik de eco-stand als dat mogelijk is. Ook kun je de wasmachine en wasdroger op lagere temperaturen laten draaien en de droger alleen gebruiken voor was die echt droog moet zijn. Door bewust om te gaan met het energieverbruik van je apparatuur, kun je niet alleen geld besparen, maar ook het milieu een handje helpen.

Reacties (0)