AJAX Systems zet in op eigen smarthome met verlichting en luchtkwaliteit

11 oktober 2022 5 Minuten 0 Reacties
Ajax systems LightSwitch 1

AJAX Systems staat al een tijdje bekend als voorloper op het gebied van draadloze alarmsystemen, maar het bedrijf ziet zijn kans schoon om nu ook de smarthomemarkt te veroveren. AJAX introduceert vandaag verschillende nieuwe, slimme producten, waaronder schakelaars, luchtkwaliteitsensoren en een waterstop.

In de afgelopen jaren hebben we verschillende beveiligingsproducten van AJAX Systems getest, waaronder een complete alarminstallatie waar we zeer van onder de indruk waren. Een van de belangrijkste verbeterpunten die wij zaken was de compatibiliteit met smarthomesystemen zoals Homey, Home Assistant en Fibaro. Hoewel AJAX Systems aangaf hieraan te werken lijkt het nu duidelijk dat we die compatibiliteit (voorlopig) niet hoeven te verwachten. Het bedrijf gaat namelijk zelf de smarthomemarkt op met tal van nieuwe producten.

AJAX smarthome

Het AJAX Systems alarmsysteem wordt voor professionele installateurs in de komende maanden verder uitgebreid maar voor eindgebruikers zijn er geen hele grote verbeteringen te verwachten. Wel wordt de AJAX-app verbeterd, met onder meer nieuwe lettertypen, een nieuwe kleurstelling, een donkere modus en een nieuwe lay-out zodat je snel (en zonder kijken) de belangrijkste apparaten kunt bedienen.

AJAX presenteerde ook drie nieuwe functies: toegangscodes op de bediendelen voor niet-geregistreerde gebruikers, foto’s bij elk alarm van elk apparaat, en temperatuurscenario’s.

  • Toegangscodes voor niet-geregistreerde gebruikers
    Via deze functie kun je een persoon of bedrijf een aparte toegangscode toewijzen in de hubinstellingen zonder dat u een Ajax-account hoeft aan te maken. Wanneer een bepaalde code wordt gebruikt, verschijnt die met de gebruikersnaam in de eventlog en wordt er een pushmelding verstuurd.
  • Foto’s van elk alarm van elk apparaat
    Nu kunnen detectors met het label PhOD foto’s nemen bij een alarmmelding van elk apparaat: een openingsdetector, een paniekknop of een andere bewegingsdetector.
  • Temperatuurscenario’s
    De detectoren gaven de temperatuur weer in de apps, maar deze informatie kon alleen worden bekeken. Nu kunnen de apparaten die in de app de temperatuur aangeven een temperatuurscenario activeren: een bewegingsdetector, een openingsdetector en een sirene, behalve een automatiseringsapparaat zelf (Relay/WallSwitch/Socket). Dat betekent dat je de verwarming kunt inschakelen als, bijvoorbeeld, de temperatuur in drie detectoren in de kamer onder de 15 graden daalt.

LifeQuality

Wat interessanter is voor eindgebruikers is dat AJAX Systems vol inzet op het smarthome, met eigen producten. Zo komt het bedrijf met de LifeQuality, een luchtkwaliteitsensor die de temperatuur, luchtvochtigheid en concentratie CO2 in de lucht meet. Deze kleine sensor kan aan de muur of het plafond gemonteerd worden en communiceert via het door AJAX Systems ontwikkelde Jeweller-protocol met de AJAX Systems Hub. De meegeleverde batterijen laten de sensor ruim drie jaar functioneren. Een lichtindicator meldt de concentratie CO2 wanneer je op het AJAX-logo tikt. Hij brandt geel, rood of paars als de concentratie koolstofdioxide de norm overschrijdt.  In de app kun je alle data van de sensoren inzien middels grafieken en is het mogelijk scneario’s aan te maken, bijvoorbeeld het aanzetten van het ventilatiesysteem bij een te hoge concentratie CO2. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een AJAX Relay, gekoppeld aan je ventilatiesysteem.

LightSwitch

Een belangrijke nieuwe toevoeging aan het assortiment is de slimme lichtschakelaar. Deze LightSwitch is eenvoudig te installeren, door een traditionele schakelaar te verwijderen en de LightSwitch ervoor in de plaats te installeren. Hiervoor is geen neutraaldraad nodig. De LightSwitch maakt gebruik van touch, maar geeft wel voelbare en hoorbare feedback als de knop aangeraakt wordt. Sterker nog; je hoeft de knop niet aan te raken want zelf een paar centimeter voor de knop wordt een aanraking herkend. Daarnaast komt de LightSwitch met een nachtlampje, kun je meerdere schakelaars naast elkaar in één frame plaatsen en heb je de keuze uit acht kleuren. Later worden er ook slimme (en domme) stopcontacten in dezelfde stijl aan het assortiment toegevoegd. Ook deze producten kunnen in de AJAX-app bediend worden en je kunt scneario’s aanmaken zodat lampen automatisch aan- en uitgeschakeld worden.

Waterstop

Een ander nieuw product is de Waterstop. Dit product kan direct achter de watermeter geplaatst worden, op vrijwel alle soorten waterleidingen, en zorgt ervoor dat de watertoevoer snel gestopt kan worden. Dit kan handmatig via de app maar ook automatisch, op specifieke tijden of zodra de waterlekkagesensor een lek ontdekt. De actuator werkt tot drie jaar op batterijen en binnen enkele seconden wordt de watertoevoer gestopt zodat er maximaal één liter water verloren gaat.

FireProtect 2

AJAX Systems introduceert daarnaast de FireProtect 2 line-up. Deze bestaat uit hitte-, rook- en CO-melders, en een combinatie van deze drie sensoren. Voor elke markt en regelgeving is er een variant. De sensoren zijn volgens het bedrijf flink verbeterd om foutieve meldingen te voorkomen en snel alarm te slaan bij brand, rookontwikkeling of een te grote hoeveelheid CO in de lucht. De ingebouwde en verzegelde batterij gaat minimaal 10 jaar mee, waarmee het product ook voldoet aan de Nederlandse wetgeving. Ook de FireProtect 2 kan aan het AJAX ecosysteem toegevoegd worden en dus in de app gecombineerd worden met andere producten middels scenario’s. Zo kan de bewegingssensor met ingebouwde camera een foto maken zodra het rookalarm afgaat.

De nieuwe producten van AJAX systems kunnen vanaf het vierde kwartaal van 2022 besteld worden. De levering vindt plaats in de maanden daarop volgend.

Reacties (0)