Het is geen geheim dat we vandaag de dag vaker dan ooit thuis zijn. Of dat nou is voor je werk of je gezin, dat maakt niet uit. We besteden veel tijd binnen en zouden er daarom goed aan doen de kwaliteit van de lucht in kaart te brengen. Er kunnen namelijk stofjes en andere nare deeltjes binnendringen die schadelijk zijn voor je gezondheid. Een luchtkwaliteitsmeter verhelpt de problemen niet, maar kan ze wel inzichtelijk maken. En daardoor krijg je een beter beeld van wat je in huis kunt verbeteren voor een goede luchtkwaliteit. De AirThings View Plus kan daarbij helpen.
De AirThings View Plus is een luchtkwaliteitsmeter met een eigen scherm, waardoor je dus niet helemaal afhankelijk bent van een applicatie.
Dit is de AirThings View Plus
In de basis is de AirThings View Plus vergelijkbaar met de Wave Plus van het bedrijf. Het is een luchtkwaliteitsmeter die verschillende waarden in de lucht van je huis meet. Denk dan aan vochtigheid en temperatuur, fijnstof (schadelijke deeltjes) en radon (radioactief gas uit de grond). Daarnaast wordt er gelet op luchtdruk en CO². De View Plus let bovendien nog op een zevende waarde, namelijk PM2.5. Dit zijn deeltjes in de lucht die kleiner dan 2,5 micrometer in doorsnee zijn. Ook de luchtreinigingsventilators van Dyson pakken die mee, bijvoorbeeld.
Voor elke waarde heeft AirThings een richtlijn opgesteld. Zo kun je de luchtkwaliteit in huis meten met de maximale waarden voor een gezonde omgeving. Zodra een waarde voorbij zo’n grens gaat, dan is het tijd om actie te ondernemen. AirThings maakt dat in de app duidelijk met een groene, oranje of rode streep of led-lamp. Zie je groen? Dan is alles oké. Zie je oranje? Dan moet je even controleren wat er gebeurt en checken wat je daaraan kunt doen. Zie je rood, dan heb je een probleem en moet je ervan uitgaan dat de lucht behoorlijk vervuild is.
- Temperatuur: tussen de 18 en 25 graden Celsius.
- Schadelijke deeltjes: minder dan 250 per kubieke meter.
- Luchtvochtigheid: tussen de 30 en 60 procent.
- Radon: minder dan 100 becquerel (Bq) per kubieke meter.
- CO²: minder dan 800 parts per million (ppm).
- PM2.5: per jaar tot 25 µg/m3 (microgram per kubieke meter).
- Luchtdruk: verschilt per locatie.
De AirThings View Plus heeft een adviesprijs van 299 euro. Het apparaat koppel je via wifi, ook een nieuwe functionaliteit, of bluetooth aan je smartphone. Het maakt dan niet uit of je Android of iOS gebruikt. Binnen de app krijg je een overzicht te zien van de gemeten gegevens. Je hebt de app er echter niet altijd voor nodig, aangezien de View Plus een eigen scherm heeft waarop je data kunt aflezen. Die data kun je zelf instellen (bij ons staat die op buitentemperatuur en luchtvochtigheid), maar je kunt uit alle parameters kiezen in de app.
Het apparaat draait op zes (meegeleverde) AA-batterijen. Dat is echt een bonte boel, dus is het ook fijn om te zien dat er een usb-aansluiting is voor stroom. De View Plus ondersteunt Amazon Alexa, Google Assistent en IFTTT, maar niet Apple HomeKit. Er is ook een hubfunctionaliteit, waardoor je andere AirThings-sensoren kunt aansluiten en je de zelfstandige hub niet (meer) nodig hebt. Maar die toevoeging wordt pas later uitgerold, in september. Dan pas toont AirThings de ware kracht van de nu al handige sensor voor in huis.
Kalibreren na het installeren
Het installeren van de AirThings View Plus is echt zo gebeurd. De View Plus is best lomp en echt niet oogstrelend, maar echt een aanslag op je interieur is die nou ook weer niet. Je kunt hem een beetje uit het zicht plaatsen, waardoor je gemakkelijk op kan gaan in de indeling van je huis. Of je hangt hem aan de muur, net wat je prettig vindt. AirThings levert plakstrips mee, zodat je geen gaten hoeft te boren. Na het uitpakken kun je meteen beginnen met meten. Batterijstrip eruit halen, app en wifi koppelen en je kunt hem meteen neerzetten.
De plek waar je de luchtkwaliteitsmeter plaatst heeft enigszins invloed op de resultaten, maar de afwijkingen zijn minimaal te noemen (we hebben daarvoor de bevindingen vergeleken met de Wave Plus en een oudere Dyson-ventilator. Onderop het apparaat zit overigens een rubberen strip, waardoor de View Plus vrijwel overal stevig rechtop staat. De fabrikant raadt aan om de meter op ademhoogte te hangen. Maar dat hoeft niet per se. Een centrale plek in huis is prima. Bijvoorbeeld naast de thermostaat, op het kozijn, of naast je kleine verzameling boeken.
Na de fysieke installatie is het de beurt aan het klaarmaken van het apparaat. Zodra je je smartphone via de app gekoppeld hebt, moet je de AirThings View Plus een week lang laten staan, zodat die kan kalibreren. Het apparaat heeft een week de tijd nodig om een nullijn aan te leggen, zodat je daarna altijd correcte en accurate metingen gepresenteerd krijgt. Binnen de app en op het handige scherm kun je ondertussen gewoon informatie raadplegen, die recentelijk opgevangen is. Maar voor metingen op lange termijn moet je dus even wachten.
Aanpasbaar overzicht biedt snel inzicht
Na de eerste week kun je het apparaat volledig in gebruik nemen. Je kunt dan het overzicht van de afgelopen week raadplegen. Hoe langer je het apparaat gebruikt, hoe meer info en hoe meer inzicht je tot je beschikking krijgt. Zo krijg je een goed beeld van de luchtkwaliteit in huis en kun je bedenken of het nodig is om actie te ondernemen. De app geeft ook tips over het onderhoud van bepaalde dingen in huis, zoals de roosters boven je ramen. Staan ze wel open of zijn ze wel schoon? De app en het apparaat kunnen je best aan het denken zetten.
Dat kan ook gebeuren wanneer je even zwaait langs de AirThings View Plus. Niet alleen krijg je dan een visuele melding te zien met daarin de boodschap dat de lucht in huis goed of slecht is, ook zie je een led-lampje aangaan. Die is best klein en zit in het midden, en laat groen, oranje of rood zien. Net als bij de Wave Plus kan het ook hier zijn dat je vertekend beeld krijgt. Wanneer een bepaalde waarde, of twee waardes, oranje kleurt (of kleuren), dan wordt het led-lampje ook oranje, terwijl andere onderdelen wellicht gewoon groen kleuren bij nadere inspectie.
Ook hier kan dus een vertekend beeld ontstaan, waardoor je wat minder snel geneigd kan zijn actie te ondernemen. In het begin ga je wellicht nog op onderzoek uit, maar mettertijd kan zo’n oranje lampje niet meer het beoogde effect hebben. Groen is dan gewoon goed, rood is dan slecht — en bij rood is het tijd voor actie. Terwijl oranje juist krachtig kan zijn, om de kleur rood voor te blijven. Hoe je er ook in staat: check gewoon even de app of de info op het beeldschermpje, zodat je weet waar je aan toe bent. Wellicht is het probleem snel te verhelpen.
Nieuw is natuurlijk het schermpje voorop, zoals eerder aangegeven. Op dat beeldscherm zie je altijd twee waardes staan. Je kunt binnen de app aanpassen om welke waardes het gaat, zodat je de info kunt personaliseren. Hier is het bijvoorbeeld belangrijk de luchtvochtigheid in de gaten te houden en is het fijn om snel de buitentemperatuur te kunnen controleren. Maar je kunt ook instellen dat je één van de andere vijf datapunten in beeld brengt. Dat maakt de AirThings View Plus niet alleen heel toegankelijk, maar ook nog aanpasbaar en inzichtelijk.
Helaas vallen er ook wat dingen tegen. Zo heeft het scherm geen achtergrondverlichting en kun je in het donker dus slecht zien wat er weergeven wordt. Daarnaast wordt er gepronkt met Google Assistent-integratie, maar daar is niet echt sprake van. Er is sowieso geen verbinding te maken met de Nederlandssprekende Assistent, alleen met de Engelstalige. En het gaat om een zogenaamde action, die je hier aantreft. Je kunt wel info (in het Engels opvragen), maar voor ons is dit niet hetzelfde als een echte of directe integratie.
Er is ook een app
Het verzamelpunt voor alle gegevens is natuurlijk de gratis applicatie. Daarin zie je de zeven datapunten in handige overzichten van de afgelopen 48 uur, week, maand en het jaar. Ook zie je hier een grote ring, die van kleur verandert wanneer bepaalde datapunten oranje of rood zijn. De ring kleurt dan ook oranje of rood. Zo niet, dan is die natuurlijk groen en is er niets aan de hand in huis. Verder biedt de app links aan naar websites met meer informatie over de meetpunten en kom je razendsnel in contact met de klantenservice, indien nodig.
Als je wil dan kan de AirThings View Plus een notificatie versturen wanneer bepaalde datapunten specifieke datapunten voorbijgaan. Mocht dat een beetje vaag klinken, geen probleem: binnen de app wordt haarfijn uitgelegd wat die momenten zijn. Gaat de luchtvochtigheid bijvoorbeeld boven de zestigprocentgrens, dan krijg je een melding. Geen nood, dit is allemaal volledig optioneel. Je kunt alle notificaties uitschakelen als je dat prettig vindt. Wil je dat wel, dan is het goed om te weten dat die meldingen nu via wifi verzonden worden.
Nog even over die hubfunctionaliteit. De online klantenservice van AirThings heeft bevestigd dat die update in september moet verschijnen. Wanneer het zover is, dan verschijnt in de app een extra knop waarmee je andere AirThings-producten koppelt aan de View Plus. Omdat bijvoorbeeld de Wave Plus, die hier aan het plafond hangt, geen internetverbinding heeft, kun je die alleen gebruiken wanneer je bluetooth en locatie aan hebt staan. Maar na de koppeling met de View Plus, hoeft dat niet meer en verloopt ook die connectie via wifi.
Conclusie
De waarde van een luchtkwaliteitsmeter in huis zal voor iedereen anders zijn. Ben je hierin niet geïnteresseerd, dan zal de AirThings View Plus je ook niet overhalen er eentje te halen. Ben je echter op zoek naar een uitgebreide, aanpasbare en accurate meter voor in huis, dan is de kans groot dat je dit product in huis haalt. 299 euro is echter wel een fors bedrag voor een accessoire die niets anders doet dan meten — zeker wanneer je ook meters zonder scherm kunt kopen die soms maar de helft van dat bedrag van je bankrekening zullen afschrijven.
Dat scherm is echter wel heel handig. Zeker wanneer je gewoon snel wil weten hoe het zit met een bepaalde waarde in huis. Een hoog CO²-gehalte kan namelijk echt schadelijk zijn en datzelfde geldt voor radon en schadelijke deeltjes. Maak je je hier zorgen om, dan is het sowieso handig een luchtkwaliteitsmeter aan te schaffen. Het scherm zorgt ervoor dat je in een oogopslag weet hoe het zit. En wanneer je de waardes een beetje leert kennen, dan weet je mettertijd ook of je al actie moet ondernemen of niet — dan heb je dat led-lampje ook niet nodig.
De AirThings View Plus lost een aantal problemen op die we bij de Wave Plus tegenkwamen. Zo is er nu een directe internetverbinding, is er een extra datapunt toegevoegd en kunnen we ook andere AirThings-producten aansluiten. En de waarde van het scherm is inmiddels duidelijk. Een luchtkwaliteitsmeter kan echt helpen in de strijd tegen ongezonde lucht in huis. De View Plus is een handige en ontzettend fijne tool om de kwaliteit in beeld te brengen. Hij is een beetje duur, maar wat ons betreft is hij dat helemaal waard.
Beoordeling
AirThings View Plus
- Usb-kabel voor stroom
- Duidelijk scherm voor overdag
- Aanpasbaar en uitgebreid overzicht
- Uitleg en tips
- Installatie is zo gepiept
- Zes batterijen
- Scherm licht niet op
- Geen echte Google Assistent-integratie
- Led-lamp is te klein
- Design
Beoordeling AirThings View Plus
De waarde van een luchtkwaliteitsmeter in huis zal voor iedereen anders zijn. Ben je hierin niet geïnteresseerd, dan zal de AirThings View Plus je ook niet overhalen er eentje te halen. Ben je echter op zoek naar een uitgebreide, aanpasbare en accurate meter voor in huis, dan is de kans groot dat je dit product in huis haalt. 299 euro is echter wel een fors bedrag voor een accessoire die niets anders doet dan meten -- zeker wanneer je ook meters zonder scherm kunt kopen die soms maar de helft van dat bedrag van je bankrekening zullen afschrijven.
Dat scherm is echter wel heel handig. Zeker wanneer je gewoon snel wil weten hoe het zit met een bepaalde waarde in huis. Een hoog CO²-gehalte kan namelijk echt schadelijk zijn en datzelfde geldt voor radon en schadelijke deeltjes. Maak je je hier zorgen om, dan is het sowieso handig een luchtkwaliteitsmeter aan te schaffen. Het scherm zorgt ervoor dat je in een oogopslag weet hoe het zit. En wanneer je de waardes een beetje leert kennen, dan weet je mettertijd ook of je al actie moet ondernemen of niet -- dan heb je dat led-lampje ook niet nodig.
De AirThings View Plus lost een aantal problemen op die we bij de Wave Plus tegenkwamen. Zo is er nu een directe internetverbinding, is er een extra datapunt toegevoegd en kunnen we ook andere AirThings-producten aansluiten. En de waarde van het scherm is inmiddels duidelijk. Een luchtkwaliteitsmeter kan echt helpen in de strijd tegen ongezonde lucht in huis. De View Plus is een handige en ontzettend fijne tool om de kwaliteit in beeld te brengen. Hij is een beetje duur, maar wat ons betreft is hij dat helemaal waard.
Reacties (1)