Nanoleaf ken je natuurlijk van de led-lichtpanelen die je in zelfgemaakte designs op de wand kan hangen. De lampen kunnen alle kleuren van de regenboog weergeven en je kunt zelf aan de slag met scenes om mooie lichteffecten te tonen. Umbra is wellicht wat minder bekend, maar het ontwerpbureau komt uit Toronto, Canada en maakt originele designproducten voor in het huis. De beide bedrijven hebben de handen ineengeslagen en brengen je met de Nanoleaf x Umbra Cono en Cup twee stijlvolle designlampen met ondersteuning voor de smarthomestandaard Matter (via Thread).
Nanoleaf werkt samen met Umbra en brengt je twee stijlvolle Matter-lampen. De lampen zijn ontworpen door Umbra en Nanoleaf brengt de technologie én Matter-ondersteuning mee.
Dit is de Nanoleaf x Umbra Cono
De Nanoleaf x Umbra Cono heeft het meest aparte design van de twee lampen. De lichtbron zit in een kegelvormige behuizing, maar daaronder zit een kruisvormig voetje. En door deze aparte vorm kun je de lamp op alle denkbare manieren neerzetten. Op de voet, op de zijkant of, wanneer je dat zou willen, zelfs op de lichtbron zelf. Het design geeft je heel veel vrijheid om de lamp te plaatsen zoals je wenst. Het is een echte mobiele lamp, want je moet de ingebouwde accu opladen. De lamp gaat dan vijf uur mee. Opladen kan met de usb-c-aansluiting op de kegel.
Het is dus niet echt een lamp die je onderdeel laat maken van de verlichting thuis. Je neemt dit model mee. Bijvoorbeeld buiten in de tuin, op de camping of als zaklamp. Ook op de kinderkamer is het een leuke lamp en dankzij de goede bouwkwaliteit (stevig plastic met rubber) lijkt de Cono ook tegen een stootje te kunnen. De lamp is met 130 lumen niet heel fel, maar biedt meer dan voldoende licht om goed in het donker te kunnen zien.
De lamp ziet er zeer fraai uit en is dus op meerdere manieren te gebruiken. Nanoleaf en Umbra noemen het een draagbare slimme lamp, maar om nou in de avond de hond te gaan uitlaten met dit model in de hand? Voor een zaklampfunctie is die net te groot en onhandig. Een betere toepassing voor de Cono zijn de lange zomeravonden buiten of vakanties. We zien wel gelijk een groot nadeel, want de lamp gaat vijf uur mee op een enkele lading, maar je kan nergens de batterijstatus zien. Ook niet in de Nanoleaf-app.
Moet je dan ook altijd je telefoon bij je hebben om de lamp te bedienen? Nee hoor, want de touchknop op de kegel is ontzettend handig. Niet alleen zet je de lamp hiermee aan en uit, maar door twee keer of drie keer aan te raken krijg je ook meerdere functies tot je beschikking. Zo kun je zelfs wisselen tussen kleuren. De lamp is daarmee voor een groot deel ook handmatig te bedienen. De prijs is met 110 euro wel fors en daarmee moet je echt een goede toepassing voor deze lamp kunnen bedenken om de prijs te kunnen verantwoorden. Je kunt kiezen uit de kleur Grijs of Sierra (roest). Vooral Sierra ziet er zeer stijlvol uit.
Dit is de Nanoleaf x Umbra Cup
De Nanoleaf x Umbra Cup is een hele andere lamp. Dit is een tafellamp die eigenlijk gewoon perfect op je bureau geplaatst kan worden. Onderaan vind je een metalen bekertje (de Cup) die dienst kan doen als pennenbakje. Vanuit het midden loopt er een buis omhoog naar de platte schijf bovenop. De onderkant van deze schijf geeft licht. Een draaiknop vind je op de cup, zodat je deze tafellamp ook handmatig kunt bedienen. Leuk extra is een usb-aansluiting. Je kunt deze tafellamp ook als lader gebruiken voor je smartphone of je draadloze oortjes, waardoor het echt een multifunctioneel product is.
In tegenstelling tot de Umbra Cono is dit echt een lamp die je bedraad in het stopcontact moet pluggen. Een stekker wordt overigens niet meegeleverd. Het is een draad met usb aan het uiteinde, dus je moet of zelf een stekker zien te regelen of een usb-stopcontact gebruiken. Smaken verschillen, net als bij de Cono, maar persoonlijk vind ik dit een erg geslaagd design. De Umbra Cono is alleen in het zwart verkrijgbaar, maar het ziet er erg strak uit en is stevig gebouwd. Dat mag ook wel, want de prijs is met 150 euro zeker niet gering. Voor een echte designlamp valt de prijs echter wel mee en de bouwkwaliteit is meer dan uitstekend. De lamp geeft meer licht dan de Cono, namelijk 320 lumen. Dat is meer dan voldoende voor een lamp op je bureau. Dankzij de vele wittinten en kleuren kies je altijd passend licht tijdens het werken.
Technologie van Nanoleaf
Waar het design volledig uit de koker van Umbra komt, daar is de technologie intern van Nanoleaf. En ja, ook dit keer betekent het dat je alle kleuren van de regenboog kunt laten weergeven, naast diverse wittinten. Ook scenes spelen wederom een rol. Natuurlijk werkt het net een beetje anders. Deze lampen hebben één lichtbron, dus meerdere kleuren tegelijk laten weergeven is niet mogelijk. Kies je een scene, dan zal het licht langzaam wisselen tussen kleuren.
In de app kun je wederom zelf Scenes gaan maken. Druk op de lamp vanaf het thuisscherm en je ziet bovenaan het tabblad Basic (voor wittinten en kleur), Scene (voor scenes) en Favorites (voor je opgeslagen favorieten. Druk op Scene en vervolgens op het plusje en je kunt zelf je eigen scenes maken. Dit werkt echt heel gemakkelijk. Ook leuk: Magic Word is ook weer terug. Schrijf één of meerdere woorden en de lamp kiest er een kleur bij. Zo kun je precies de stemming creëren die je zelf ervaart. En het werkt ook vrij goed. Dankzij ondersteuning voor Matter kun je deze lamp via je favoriete smarthomeplatform ook heel goed integreren binnen het slimme huis en laten samenwerken met andere producten. Heb je geen thread-netwerk? Dan is bediening via bluetooth ook gewoon mogelijk.
Smarthomestandaard Matter
Eigenlijk hebben we vrij weinig aan te merken op de Nanoleaf x Umbra Cono en Cup. Ok, ze zijn vrij prijzig en je moet het design echt wel leuk vinden, maar het werkt perfect. Daar leek het in eerste instantie overigens niet op, want we hebben vele uren weggegooid om de lampen via Matter-over-Thread aan de praat te krijgen.
Matter is natuurlijk de nieuwe smarthomestandaard dat ‘alles-met-alles’ kan verbinden. Het is zo ontworpen dat iedereen het kan. Steek het in het stopcontact, je krijgt een notificatie op je smartphone en het werkt. Maar als het dan niet werkt, dan kan je ook echt helemaal niks. Dat was dus in eerste instantie bij ons het geval. Wat bleek nu? De firmware waar deze producten mee geleverd worden is gewoon brak. Daar hebben we Nanoleaf in het verleden wel eens vaker op betrapt. Bij een publieke lancering is de juiste firmware altijd wel beschikbaar, dus daar hoef je je geen zorgen om te maken. Het maakte het testen voor ons wel lastig, totdat de firmware-update beschikbaar was. Daarna werkte het prima.
Toch is er wel een blijvend nadeel, ook voor de consument. Je moet gewoon eerst de firmware-update uitvoeren, want anders werkt het negen van de tien keer niet goed. Ja, je kunt ze bedienen via bluetooth, maar niet via Matter-over-Thread. En daarmee ga je wel voorbij aan Matter, want als je eerst firmware-updates uit moet voeren voordat het product goed werkt, dan maak je het de consument niet echt gemakkelijker. Daarmee ga je het doel van Matter wel voorbij, want het is niet langer plug-and-play op deze manier.
Eind goed al goed, want nadat de firmware-updates beschikbaar waren werken de Nanoleaf x Umbra Cono en Cup perfect. We gebruiken de Nanoleaf Lines en Google Nest Hub als onderdeel van het Thread-netwerk. Beide producten kunnen dienst doen als Thread Border Router en de Google Nest Hub werkt tevens als smarthomehub naar het smarthomeplatform Google Home, vanwaar we de beide Nanoleaf x Umbra-lampen kunnen bedienen. Ook met de stem via Google Assistant.
Conclusie
Nanoleaf en Umbra hebben twee fraaie designlampen met ondersteuning voor Matter op de markt gebracht. Persoonlijk favoriet is de Cup. Deze plaats je gemakkelijk op je bureau en kan echt onderdeel worden van het slimme huis. Een toepassing voor de draagbare Cono is wellicht wat lastiger te bedenken, maar zit je graag buiten tijdens lange zomeravonden of zit je tijdens het warme weer op de camping? Dan is dit een ideaal model om je huidige saaie buiten- of campinglamp te vervangen. Hopelijk maakt Nanoleaf de batterijstatus nog inzichtelijk via de app, want je hebt geen flauw idee of de accu vol is of bijna leeg.
Design is altijd persoonlijk, dus daar moet ieder voor zich over oordelen. Persoonlijk vind ik het design geslaagd en dankzij de technologie van Nanoleaf zijn dit zeer fraaie slimme lampen geworden die niet alleen wittinten en 16 miljoen kleuren, maar ook werken met de bekende scenes van het merk. Jammer is wel dat je eigenlijk eerst de firmware-update moet uitvoeren, want de brakke firmware op de lampen zelf kan problemen geven op je Thread-netwerk. Dit toont helaas niet het gemak van Matter aan. Na de update werken de Nanoleaf x Umbra Cono en Cup echter uitstekend, zowel via bluetooth als via ons Thread-netwerk.
Beoordeling
Nanoleaf x Umbra Cono en Cup
- Fraai design van Umbra
- Van binnen volledig Nanoleaf
- Matter (Thread) én bluetooth
- Scenes en Magic Word
- Cup past perfect op ieder bureau
- Bediening via app en handmatig via de knop
- Stevig aan de prijs
- Firmware-update noodzakelijk
- Toepassing voor Cono lastig te duiden
- Batterijstatus Cono niet inzichtelijk
Beoordeling Nanoleaf x Umbra Cono en Cup
Nanoleaf en Umbra hebben twee fraaie designlampen met ondersteuning voor Matter op de markt gebracht. Persoonlijk favoriet is de Cup. Deze plaats je gemakkelijk op je bureau en kan echt onderdeel worden van het slimme huis. Een toepassing voor de draagbare Cono is wellicht wat lastiger te bedenken, maar zit je graag buiten tijdens lange zomeravonden of zit je tijdens het warme weer op de camping? Dan is dit een ideaal model om je huidige saaie buiten- of campinglamp te vervangen. Hopelijk maakt Nanoleaf de batterijstatus nog inzichtelijk via de app, want je hebt geen flauw idee of de accu vol is of bijna leeg.
Design is altijd persoonlijk, dus daar moet ieder voor zich over oordelen. Persoonlijk vind ik het design geslaagd en dankzij de technologie van Nanoleaf zijn dit zeer fraaie slimme lampen geworden die niet alleen wittinten en 16 miljoen kleuren, maar ook werken met de bekende scenes van het merk. Jammer is wel dat je eigenlijk eerst de firmware-update moet uitvoeren, want de brakke firmware op de lampen zelf kan problemen geven op je Thread-netwerk. Dit toont helaas niet het gemak van Matter aan. Na de update werken de Nanoleaf x Umbra Cono en Cup echter uitstekend, zowel via bluetooth als via ons Thread-netwerk.
Reacties (0)