Maak je airconditioning slim of koop een slimme airco voor de warme dagen

31 mei 2018 6 Minuten 0 Reacties
momit-cool-review-montage

Als de zon de hele dag op je huis gestaan heeft, kan het binnen behoorlijk onaangenaam worden. Als je dan thuiskomt van je werk, is er niets fijner dan een gekoeld huis. Hoe je dat het beste kunt regelen lees je in dit artikel over de slimme airconditioning.

Airconditioning kopen

Er zijn twee mogelijkheden als je in de zomer uitgerust wilt zijn met een slimme airconditioning. Je kunt een unit kopen die niet slim is en dus niet compatibel is met je smartphone of tablet, maar die achteraf slim maken. Ook is het mogelijk om een reeds ‘slimme’ variant te kopen. Dat laatste zorgt gewoonlijk voor hogere prijzen, maar kan wel de moeite waard zijn, vooral met dit warme weer.

Je kunt het, als het aankomt op een airco-unit, zo gek maken als je zelf wilt. Verschil zit vooral in de koelcapaciteit van apparaten, de maximale inhoud van een ruimte die ze kunnen koelen en het geluid dat ze produceren bij het uitvoeren van die functionaliteit.

Slimme airconditioning

Er zijn meerdere merken die slimme units aanbieden. In Nederland bieden onder meer Eurom, Qlima en Samsung een aantal modellen aan die ook te koppelen zijn aan je smartphone of tablet.

We hebben alvast acht modellen geselecteerd die interessant zijn:

  • Qlima Split Arico SC5025: deze airconditioner kan een ruimte van 85 m3 koelen en biedt een maximale capaciteit van 11.430 BTU. Daarnaast is het maximale geluidsniveau 56 dB en kost hij 849 euro.
  • Qlima Split Airco SC5032: koelt een ruimte van maximaal 100 m3, en heeft een maximale koelcapaciteit van 15.200 BTU. Daardoor bedraagt het maximale geluidsniveau 56 dB en is hij relatief stil. In ruil daarvoor betaal je wel een forse 999 euro.
  • Qlima Split Airco SC5048: de duurste van al heeft een koelcapaciteit van maar liefst 18.600 BTU en is daarom geschikt voor grote kantoorruimtes van maximaal 145 m3. Hij is daarnaast redelijk stil met een maximaal geluidsniveau van 56 dB. Daarvoor betaal je wel 1.199 euro.

  • Eurom Coolperfect 150 Wifi: koelt een ruimte tot 150 m3 en heeft een maximale koelcapaciteit van 15.000 BTU. Wel maakt deze unit relatief veel lawaai, met een geluidsniveau van 65 decibel. In ruil daarvoor is de prijs redelijk laag: 549 euro.
  • Eurom Split Airco AC12QiCH: deze airco is geschikt voor ruimtes van maximaal 45 m2. De airco beschikt over een koelvermogen van 12.900 BTU en kan daarmee redelijk snel koelen. Hij produceert maximaal 56 dB aan geluid en kost 799 euro.
  • Eurom Split Airco AC18QiCH: is geschikt voor wat kleinere ruimte tot maximaal 60 m2. Daarmee is deze vooral geschikt voor bijvoorbeeld een woon- of slaapkamer. De airco beschikt over een maximaal koelvermogen van 18.700 BTU en heeft een maximaal geluidsniveau van 52 dB en is dus relatief stil. Het apparaat heeft een prijs van 999 euro.

  • Samsung AR5000W: dit is een wandmodel airco, die je bovenaan je muur kan bevestigen. Er zijn meerdere varianten van beschikbaar, waarbij de goedkoopste een koelvermogen van 6.800 BTU biedt. Het apparaat is wel erg stil en heeft een maximaal geluidsniveau van 54 dB.
  • Samsung AR7000: deze airco van het Zuid-Koreaanse bedrijf biedt in de goedkoopste versie een koelvermogen van 8.500 BTU. Ook dit apparaat is stil en heeft een maximaal geluidsniveau van 56 dB.

Dit is maar een greep uit het aanbod. Zo zijn er ook slimme airconditionings van onder meer LG, Daikin en Mitsubishi. Een professionele installateur kan je meer vertellen over alle mogelijkheden wanneer je een nieuwe airco gaat kopen.

Je airconditioning slim maken

Heb je al een airco in huis, maar is die niet te koppelen aan je smartphone of tablet, dan kan je overwegen om hem slim te maken met behulp van specifiek daarvoor ontwikkelde technologie in de vorm van modules die je met de airconditioning koppelt. Doordat de technologie nog in de kinderschoenen staat, is het in veel gevallen nog niet mogelijk om de airco’s samen te laten werken met andere slimme producten in huis, bijvoorbeeld met je thermostaat of je alarmsysteem. Het gaat dan puur om bediening middels een app, waaronder het instellen van timers en aanwezigheidsdetectie. De slim gemaakte airco’s besparen overigens wel op je energierekening, vooral omdat ze alleen werken als je er echt bent.

Meerdere bedrijven bieden hier interessante producten voor aan; we zetten hieronder een aantal belangrijke spelers op een rij.

  • Momit Cool: is te koppelen aan meerdere airco-units. Daardoor kan je de klimaatbeheersing in heel je huis automatiseren en slim maken. Daarvoor koppel je een apparaatje aan je airco en installeer je op je smartphone de Momit Cool-app. Die stelt je ertoe in staat om schema’s in te stellen en de airco te automatiseren. Zo kan je ook flink geld besparen en is je huis automatisch gekoeld als je thuis komt. Lees hier onze recensie van de Momit Cool.
  • Tado: Ook Tado biedt een apparaatje aan dat je moet koppelen aan je airco. Daarnaast installeer je een app op je smartphone, waarmee je ervoor kan kiezen om de app je airco automatisch te laten beheersen, of hem zelf in te stellen. Daarmee biedt ook deze slimme accessoire voor je airconditioning de mogelijkheid om je huis te laten koelen, vlak voordat je er bent. Tado ondersteunt overigens ook IFTTT, wat betekent dat je de toepassing kan koppelen aan verschillende andere smarthome-diensten.
  • Mitsubishi: ook dit bedrijf heeft een app die het mogelijk maakt om je airco’s te bedienen via een app. Het gaat dan om de Airconwithme-app voor smartphones en tablets. Daarvoor koppel je een module aan je airco en kan je vervolgens zelf de temperatuur van elke ruimte waarin er zich eentje bevindt instellen. Ook deze app maakt je airco een stuk slimmer.

Tips en advies

Wil je meer weten over het smarthome in het algemeen? Lees dan verder in onze tips en advies sectie met daar een overzicht van onze belangrijkste achtergrondartikelen over het smarthome. Zo kan je lezen over spraakbedieningverschillende protocollen voor communicatie en over het kopen van smarthome-producten.

Reacties (0)