IFA 2019 round-up: wat hebben we gezien op het gebied van smarthome?

11 september 2019 6 Minuten 0 Reacties
IFA-feature

IFA 2019 zit er op. We hebben een week lang in Berlijn doorgebracht om onder meer de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van smarthomeapparaten te bekijken. In dit artikel vind je de belangrijkste aankondigingen, de meest opvallende nieuwe producten en de meest interessante ontwikkelingen.

Verlichting

Qua verlichting staat vooral Philips Hue in de schijnwerpers. Zo heeft het bedrijf Senic slimme schakelaars uitgebracht voor de lampenlijn van Signify. De schakelaars zijn ontwikkeld door Gira, een partij die complete domoticasystemen voor smarthomes maakt. Uniek aan dit systeem is dat er geen batterij aanwezig is en dat er dus ook niets hoeft worden opgeladen: de druk op de knop zorgt constant voor genoeg energie. De schakelaars hebben bovendien een bereik van ongeveer dertig meter; meer dan genoeg voor in huis.

Daarnaast Signify, het bedrijf achter Philips Hue, zelf ook producten aangekondigd tijdens IFA 2019. Zo zijn er nu slimme filamentlampen. De klassiek vormgegeven lampen zijn bedoeld voor moderne interieurs en hebben een authentiek design gekregen. Daarnaast kun je de nieuwe en oude lampen combineren met een smart plug en smart button (slimme stekker en slimme knop). Daardoor is het eindelijk mogelijk dat je ook oudere (domme) lampen kunt integreren in je Philips Hue-netwerk.

Veiligheid en beveiliging

Op het gebied van veiligheid en verlichting kun je ook het één en ander verwachten. Niet elke fabrikant komt met nieuwe producten, maar het Amerikaanse Ring heeft wel laten weten dat je voortaan apparaten aan elkaar kunt koppelen. Heb je bijvoorbeeld een camera, een deurbel en een floodlight camera dan kun je deze apparaten met elkaar laten communiceren. Zo kunnen de camera en de lamp geactiveerd worden wanneer de deurbel onverwacht bewegingen spot. Dit is allemaal te regelen via een simpel dashboard binnen de app.

Daarnaast heeft slimmeslotenmaker Yale laten weten dat het merk August als accessoire naar Europa komt. De accessoire wordt de Yale Access Module genoemd, die kan communiceren met slimme deurensloten Yale Keyless, Conexis, Doorman en Monoblock. Maak je gebruik van de extra module, dan krijg je in één keer toegang tot alles dat August aanbiedt, zoals de mogelijkheid om je deur te ontgrendelen met je smartphone, toegang te beheren voor derden en een logboek in te zien met wie er wanneer binnenkomt.

Dan hebben we nog het Slimme Video Alarmsysteem van het Franse Netatmo. Het systeem bestaat uit een Slimme Binnencamera, een Slimme Binnensirene en Slimme Deur- en Raamsensoren. Alle apparaten kunnen onderling met elkaar communiceren, zodat je constant op de hoogte wordt gehouden van wat er binnen gebeurt. Bovendien kan er onderscheid worden gemaakt tussen onbekenden, familie, vrienden en meer, zodat je niet onbedoeld overladen wordt met notificaties. De apparaten zijn allemaal los te koop in Nederland.

Meubels en huishoudelijk

Eén van de meest uiteenlopende categorieën is ongetwijfeld die van huishoudelijke apparaten, met daaraan grenzend meubels en bekleding. Dit jaar hebben we een bijzonder product gezien in de vorm van de Netgear Meural Canvas II. In de basis een groot en duur slim display, maar in de praktijk een prima apparaten om kunst op te kunnen weergeven (middels een abonnement) of constant wisselende foto’s op te hangen in huis. De Meural’s zijn niet goedkoop: prijzen variëren namelijk van 649 tot 899 euro per wandscherm.

LG heeft nog een prima wasmachine gepresenteerd die op basis van de wasinhoud een programma kan bepalen, Siemens heeft ovens gepresenteerd die je met je stem kunt openen (maar niet sluiten, want dan kan er nog wel eens wat misgaan), Samsung heeft drie ‘dynamische’ producten aangekondigd die allemaal een eigen rol in huis kunnen vervullen (zoals een kast die je kleding fris houdt) en Anker, hier waarschijnlijk vooral bekend van powerbanks, laat een robotstofzuiger met dweilfunctie zien tijdens IFA 2019.

Daarnaast heeft fabrikant Bosch bekendgemaakt dat zijn huishoudelijke apparaten worden voorzien van kunstmatige intelligentie. Zo komt het bedrijf met een oven met sensoren, slimme en gebruiksvriendelijke wasmachines en drogers, het eerste pollenfilter voor afzuigkappen en verdere verbetering van de Accent Line Carbon Black-inbouwapparatuur. Daarnaast hebben we ook een opmerkelijk robot voorbij zien komen die voornamelijk ouderen kan helpen in het dagelijkse leven — voornamelijk via stembediening.

Thuisnetwerk

De IFA staat vaak ook wel garant voor nieuws rondom thuisnetwerken, waar bijvoorbeeld routers en mesh-apparaten onder vallen. Dit jaar valt het aanbod wellicht iets tegen, maar dat heeft te maken met de trend dat het sowieso iets rustiger is. In elk geval AVM heeft wat nieuwe Fritz!-apparaten gepresenteerd, waar je hier een overzicht van vindt. Er wordt flink ingezet op wifi 6, de volgende generatie van wifi. Dat is ook duidelijk bij Netgear, die onder meer het Orbi WiFi 6 Mesh-systeem gepresenteerd heeft op de grote beurs.

Overig

Dan nemen we nog in vogelvlucht een aantal nieuwtjes mee die je niet mag missen. Zo heeft fabrikant Eve de Water Guard gepresenteerd tijdens IFA 2019, waarmee snel wasmachinelekkages gespot kunnen worden. Philips Hue zal opgenomen worden in enkele producten van Hansgrohe, zoals de Raintunes. Dit gevaarte combineert water, geluid, licht, geur en bewegende beelden voor een unieke ervaring in de douche. Ook heeft Ecobright een unieke dimmer onthuld die werkt met smarthomeprotocollen Zigbee en Z-Wave.

Voor de do-it-self’ers onder ons hebben we ook goed nieuws, aangezien fabrikant Shelly nieuwe sensoren aangekondigd heeft, waaronder een deursensor en een dimmer die je prima zelf weg kunt werken. Tado heeft ook nog wat de melden, aangezien er een nieuwe app is die kan helpen bij een schone lucht in huis. En dan hebben als laatste Sonos nog die een slimme speaker uitbrengt met zowel wifi als bluetooth aan boord. Ook is er een accu aanwezig, waardoor je het gevaarte ook prima eens in de tuin kunt neerzetten.

Verslag IFA 2019

Wil je al het nieuws vanaf de beursvloer van IFA 2019 nog eens doorlezen, dan kun je terecht in ons IFA 2019 archief. Overigens houden we ons ook bezig met productlanceringen op het gebied van smart home, home cinema en wearables. Hiervoor kun je terecht op TabletsMagazine.nl en HomecinemaMagazine.nl.

Reacties (0)