Husqvarna kondigt EPOS voor 2023 aan: robotmaaiers zonder grensdraad

06 april 2022 2 Minuten 0 Reacties
Husqvarna robotmaaiers

Husqvarna presenteert deze week een aantal nieuwe functies, voor huidige eigenaren en toekomstige modellen. Zo kun je het gazon indelen in zones, de biodiversiteit verbeteren en het maaigedrag aan laten passen aan jouw wensen. De nieuwe functies zijn gebaseerd op Artificial Intelligence (AI), Automower Intelligent Mapping (AIM) en cloud computing. Een aantal updates zijn al per heden beschikbaar voor de Automowers 405X en 415X als ook voor de all-wheel-drive modellen 435X AWD en 535 AWD. In 2023 verwacht Husqvarna EPOS te introduceren voor particuliere tuinen. Het maaigebied wordt hiermee virtueel afgebakend, dus niet met een grensdraad. 

Zones

Met de nieuwe AIM-technologie wordt er een virtuele kaart gemaakt van het gazon. Je kunt het vervolgens via de app indelen in zones. Zo kun je de maaifrequentie en -hoogte per gazondeel aanpassen. Dat is een uitkomst voor wanneer je bijvoorbeeld een stuk van het gazon opnieuw hebt ingezaaid of er plekken zijn met veel schaduw. Ook kun je bepaalde zones uitsluiten van maaien waardoor het gras er lang kan worden en er allerlei wilde bloemen kunnen groeien die aantrekkelijk zijn voor bijen en andere bestuivers.

Biodiversiteit

Door cloud computing en AI kunnen de slimme Automowers van Husqvarna zich in de toekomst nog autonomer gedragen. Door het verzamelen van diverse gegevens via sensoren en andere smart apparaten zal de maairobot in staat zijn om te reageren op bijvoorbeeld veranderende weersomstandigheden. Husqvarna ontwikkelt ook nieuwe functionaliteiten waarbij de Automower in staat is om de biodiversiteit te verbeteren door onder meer de natuurlijke habitats van nuttige dieren te identificeren en te beschermen. De robotmaaier zal uit zichzelf het maaigedrag daarop aanpassen.

Sociaal

Indien gewenst kun je de Automower ook rekening laten houden met jouw sociale activiteiten. Dat kan nu ook via platforms als IFTTT, maar dankzij cloud computing en AI zal dit nog een stapje verder gaan. Speel je elke zaterdagochtend graag een potje voetbal op je eigen gazon? De Automower zal zich sociaal gedragen en het spel niet verstoren. Hij blijft in het laadstation of maait juist dat deel van het gazon waar niemand is. Interactie tussen mens en robotmaaier wordt ook socialer. Behalve via de app kan ook met spraak gecommuniceerd worden. Omdat de toekomstige Automower het gazon op z’n duimpje kent, kan hij ook advies geven over voeding en (bij)zaaien van graszaad.

Husqvarna robotmaaiers 2023

2023: virtuele grenzen

Op golfbanen en sportvelden wordt de Husqvarna Automower EPOS al toegepast en deze techniek komt in 2023 ook beschikbaar voor de particulier gazonbezitter. Het gazon hoeft niet meer met grensdaden worden afgebakend; het gebeurt virtueel. EPOS communiceert via een referentiestation met een satelliet om de grenzen van het maaigebied tot op 2 centimeter nauwkeurig in beeld te brengen. De Automower blijft daardoor perfect binnen de grenzen.

Reacties (0)