Zelf opwekken en opslaan
Nederland is een koploper bij het gebruik van zonnepanelen voor groene energie. Nog altijd een prima investering om het smarthome van stroom te voorzien. Dit zowel qua eigenverbruik, het opladen van de e-auto en teruglevering aan het stroomnet (saldering). De zonnepanelen zijn steeds efficiënter, goedkoper en slimmer geworden. Tegenwoordig zelfs met ingebouwde omvormer of opgenomen als raamfolie. Ook toegepast in combinatie met zonneboilers.
Andere duurzame energiebronnen zijn windmolens, waterkracht, waterstof en biochemische batterijen. Die zijn op de molentjes na nog niet zo toepasbaar voor het smarthome doch er zit beweging in.
Regelmatig wordt er meer energie opgewekt dan er op dat moment gebruikt wordt. Zorg er voor dat je juist tijdens deze perioden het slimme energiebeheer stroom vretende apparatuur aanzet. Ook dreigt er stelselmatig overbelasting door een te groot stroomaanbod op het elektriciteitsnet. Een oplossing voor dit probleem vormt het opslaan tijdens productiepieken en weer terugleveren tijdens de uren met minder of geen productie van zonne- of windenergie. Dat kan via LithiumIon-accu’s in huis, het accupakket van de daarvoor geschikte e-auto en mechanische of waterkracht-batterijen. Praat er eens over met jouw energiebedrijf.
De warmtepomp is een verhaal apart. Tijdens warme perioden de warmte afvoeren, werkt dan meteen ook verkoelend, en deze ondergronds opslaan. Vervolgens bij kouder weer terugleveren. Er zijn echter nog de nodige problemen. De aanschaf blijft prijzig, de pomp verbruikt ook zelf weer stroom en er is hoorbaar pompgeluid.
Een beter alternatief op wijkniveau is de basaltcentrale. Tijdens de warme perioden wordt het geïsoleerde basalt via waterbuizen opgewarmd. Tijdens koude levert de basaltcentrale deze opgeslagen energie weer terug aan een lokaal warmtenet. Relatief goedkoop, efficiënt, neemt niet veel ruimte in beslag en gaat niet belastend naadloos in de omgeving over.
Wateropslag bij regen gaat bij menig particuliere bewoner van een smart gebouw niet verder dan de regenton. Liefst een al gebruikt houten exemplaar want plastic typen vergen weer energie en grondstoffen bij het fabriceren. Je kunt de regenton aansluiten op domotica voor slimme bevloeiing/irrigatie van de tuinplanten.
Er zijn echter nog tal van andere besparende mogelijkheden. Bijvoorbeeld ondergrondse waterreservoirs, (cascade-)vijvers en intelligente sprinklersystemen voor de tuin. Kijk ook eens naar de mogelijkheden voor recycling van in het smarthome verbruikt water.
Reacties (0)