Een veilig huis: je smarthome veilig maken en houden doe je zo

31 augustus 2019 + 10 minuten 0 Reacties
WoonVeilig-camera-buiten-1

Thuis hebben we waardevolle spullen staan: hoe slimmer ze zijn, hoe duurder ze zijn. Daarom moet je je smarthome veilig maken. In dit artikel geven we een overzicht van producten die je daarvoor in huis kunt halen. Goede beveiliging hoeft gelukkig niet extreem veel te kosten.

Je kunt op verschillende manieren je smarthome veilig maken en houden. Er zijn natuurlijk een aantal voor de hand liggende mogelijkheden. Daarom is het van belang dat je je ook inleest in wat wel en niet mag, zoals bijvoorbeeld een videodeurbel gebruiken in een deur die direct aan de stoep grenst. Ook doe je er goed aan om je buren even op de hoogte te brengen van het feit dat er voortaan ergens een camera hangt en dat het kan dat ze worden opgenomen. Los van wetten en regels heb je natuurlijk ook gewoon te maken met fatsoen.

Je smarthome veilig maken met alarmsystemen

Een goede, toegankelijke manier voor het beveiligen van je smarthome, is meteen te kiezen voor een compleet alarmsysteem. Dit is een pakket met verschillende onderdelen, die je vaak zelf op gemakkelijke wijze kunt installeren. In de pakketten tref je verschillende producten aan, waaronder camera’s, deur- en raamsensoren en een harde sirene. Het voordeel van een alarmsysteem is dat je meteen een goede basis in huis haalt, waarmee je al veel delen van je huis kunt beveiligen. Meestal zijn de mogelijkheden ook nog uitbreidbaar.

Zo kun je vaak via de website van de leverancier van het systeem extra producten kopen. Meer camera’s, sensoren of extra hulpmiddelen in de vorm van rookmelders of watersensoren. De basispakketten zijn relatief goedkoop, maar het nadeel is dat je de pakketten niet zo één-twee-drie kunt vergelijken. De inhoud wisselt namelijk sterk, waardoor je veel meer aspecten moet afwegen. Bovendien is het zo dat de extra accessoires los wel duurder kunnen zijn, waardoor je je kunt afvragen of dit op de langere termijn wel zo’n strak plan is.

We hebben op Smarthome Magazine een aantal beveiligingssystemen getest. Op zich is er vaak weinig mis met die systemen, op wat irritante dingen na. Het grootste nadeel is echter dat het vaak opzichzelfstaande omgevingen zijn die je verder nergens anders in kunt implementeren. Ondersteuning voor populaire stemassistenten is er daardoor vaak niet. Natuurlijk kun je hetzelfde argument maken voor het tegenovergestelde punt: juist omdat die integratie er niet is, kunnen kwaadwillende er moeilijk op inbreken.

We hebben verschillende systemen getest, waaronder:

Je smarthome veilig maken met slimme camera’s

Wil je niet meteen investeren in een (afgeschermd) systeem, maar bouw je liever zelf stap voor stap een eigen beveiligingssysteem op? Dan kun je beginnen met slimme beveiligingscamera’s. Aan dergelijke camera’s is er geen gebrek. Daardoor betaal je soms relatief weinig voor steengoede camera’s, maar ook hier doe je er goed aan eerst te kijken naar wat wel en niet kan allemaal. Sommige camera’s ondersteunen micro-sd-kaarten voor lokale, offline opslag, terwijl je voor andere camera’s juist weer een cloudabonnement nodig hebt.

In sommige gevallen is allebei zelfs mogelijk. Daarnaast moet je de keuze maken tussen de beeldkwaliteitsopties: wil je opnemen in 720p, 1080p of 4k? Hoe hoger de resolutie, hoe hoger de kwaliteit van de beelden en hoe scherper alles opgenomen wordt. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je altijd een stopcontact tot je beschikking moet hebben (dit geldt voor zowel binnen- als buitencamera’s). Echter, er zijn ook modellen die op een oplaadbare accu werken, maar op moment van schrijven zijn daar niet heel veel van.

Bovendien werken de camera’s ook niet allemaal op eenzelfde manier. Zo kun je bijvoorbeeld met de camera’s van Google Nest het beeld opvragen op je Google Nest Hub. Dat is dan weer niet mogelijk met andere camera’s. Verder is het nog handig om te weten dat je moet denken aan een nachtvisie voor je camera, aangezien die niet standaard ingebouwd is. Bedenk dus goed van tevoren wat je precies wil kunnen doen en wat je wil zien. Gelukkig kun je beveiligingscamera’s beter vergelijken dan complete alarmsystemen.

We hebben verschillende camera’s getest, waaronder:

Je smarthome veilig maken met slimme deurbellen

Als we dan nog een klein stapje verdergaan, dan komen we uit bij slimme deurbellen. Deze deurbellen hebben negen van de tien keer een camera ingebouwd, waardoor je altijd kunt zien wie er voor de deur staat. Handig voor wanneer je buiten loopt, op de wc zit of wanneer je niemand verwacht. De camera staat altijd naar buiten gericht en kan reageren op bewegingen, waardoor je als eigenaar een notificatie krijgt dat er wat gebeurt voor de deur. Zo heb je dus altijd een waakzaam oog, die je niet moet vergeten op te laden.

We hebben verschillende deurbellen getest, waaronder:

Je smarthome veilig maken met slimme sloten

Een product die je mooi in combinatie met een slimme deurbel kunt gebruiken is het slimme slot. Zo kan niet zomaar iemand naar binnen met je sleutel als je die verloren bent — want dan moet je natuurlijk wel een voordeursleutel aan je bos hebben hangen. Er zit nog wel een verschil in het type slot: sommige werken alleen middels bluetooth, waardoor je in de buurt moet zijn om hem te openen. Meer geavanceerde modellen werken via het internet, zodat je mensen eventueel ook van afstand kunt binnenlaten als dat nodig is.

Het voordeel van een slim deurslot is dat je zelf bepaalt wie wel en niet naar binnen kan. Natuurlijk kun je hetzelfde doen door sleutels aan mensen uit te delen, maar daar kleeft dus een risico aan. Wat als díe mensen hun sleutels verliezen? Slimme deursloten ondersteunen digitale sleutels, via de app, waardoor de deur alleen open kan wanneer de sleutel in de buurt is. En aangezien mensen steeds vaker accounts en smartphones beter beveiligen, is een digitale sleutel een veel veiligere methode dan een fysieke variant.

We hebben verschillende sloten getest getest, waaronder:

Je smarthome veilig maken met slimme verlichting

Als het lijkt alsof je thuis bent, dan ben je ook thuis. Dat lijkt ons een prima mantra voor dieven die jouw huis op het oog hebben. Je bent misschien al bekend met het feit dat slimme lampen op schema’s kunnen werken. Maar wist je ook dat ze kunnen laten lijken alsof er iemand thuis is? Vaak hebben slimme lampen, zoals de Philips Hue-collectie, een functie waarmee lampen op willekeurige momenten – maar wel tussen vaste tijden – in- en uitgeschakeld kunnen worden. Zo kunnen mensen van buitenaf denken dat er alsnog iemand thuis is.

We hebben verschillende lampen getest getest, waaronder:

Je smarthome veilig maken met slimme sensoren

Deze tip is meer geschikt voor de doe-het-zelvers onder ons, mensen die vaak niet aan één systeem, platform of stemassistent vastzitten. Of mensen die allerlei dingen zelf kunnen inbouwen of middels retro-fitting allerlei oplossingen kunnen bedenken voor alledaagse situaties. Je kunt ook sensoren gebruiken in en rondom het huis. Niet alleen voor het automatiseren van dingen, zoals bijvoorbeeld de lampen of rolluiken. Je kunt die sensoren ook gebruiken als bewegingsmelders in je eigen, opzette beveiligingssysteem.

Wanneer je al gekozen hebt voor een slim beveiligingssysteem, dan heb je mogelijk al een sensor hier en daar in huis hangen. Die kan precies meten wanneer er iemand voorbij loopt en kan, op basis van de door jou ingestelde handeling, taken uitvoeren na het meten. Zo kun je een alarm laten afgaan of je lampen rood laten kleuren. Misschien wil je wel ineens harde muziek aanzetten of de rolluiken naar beneden laten vallen. Je kunt het zo gek niet bedenken. Hhelaas bestaan hier niet altijd kant-en-klare pakketten voor.

Meer lezen?

We hebben een grote hoeveelheid artikelen geschreven die je allemaal kunt terugvinden in onze sectie voor tips en advies, waarin we verschillende dingen uitleggen. Ben je naar iets specifieks of juist iets algemeens op zoek, dan is de kans groot dat we erover geschreven hebben. Mocht je iets niet kunnen vinden of mis je iets, dan kun je altijd terecht in onze sectie voor vragen en antwoorden. Er zijn enkele artikelen die we hieronder nog even uitlichten, zodat je snel kunt vinden wat je mogelijk aan het zoeken bent.

Daarnaast kunnen we ons voorstellen dat je je zorgen maakt om allerlei digitale zaken, zoals bijvoorbeeld je privacy. Hoe meer apparaten je in huis haalt, hoe meer er in theorie mis kan gaan natuurlijk. Ook hier hebben we genoeg om over te lezen.

Naast onze secties voor tips en advies kun je ook altijd een kijkje nemen bij het nieuws voor nieuwe trends, ontwikkelingen en producten. En anders hebben we nog een groot overzicht van recensies voor je klaarstaan.

Reacties (0)