Aqara lanceert unieke bewegingssensor met mmWave-technologie

20 april 2023 2 Minuten 0 Reacties
Aqara Presence FP2

Aqara lanceert vandaag de unieke Presence Sensor FP2. Deze nieuwe bewegingssensor is uitgerust met mmWave-technologie.

De Aqara Presence Sensor FP2 is een nieuwe kijk op de traditionele bewegingssensor. Waar veel reguliere bewegingssensoren de zogenaamde PIR bewegingssensoren zijn, wat staat voor Passieve Infrarood Sensor, daar maakt deze nieuwe bewegingssensor van Aqara gebruik van millimetergolf radartechologie (mmWave). Het grote voordeel is volgens Aqara dat deze sensor veel nauwkeuriger is en menselijke detectie naar een hoger niveau zal tillen. Het kan zelfs de geringste bewegingen detecteren, waaronder ademhalen. Handig als je stil zit en de PIR sensor denkt dat er niemand meer aanwezig is en het licht uitschakelt. Dat zal je met deze sensor niet meer gebeuren volgens Aqara.

Aanwezigheidsdetectie en multi-zone automatisering

De Aqara Presence Sensor FP2 kan meerdere zones en doelen tegelijkertijd monitoren. Je kunt tot 30 zones binnen een ruimte definiëren (tot 40m2) en hier per zone persoonlijke automatiseringen voor configureren. Een voorbeeld: de verlichting wordt gedimd in de eetkamer en de TV wordt ingeschakeld wanneer men op de bank gaat zitten. Tegelijkertijd blijft de keukenverlichting ingeschakeld omdat een ander persoon bezig is met de afwas. De sensor kan tot vijf personen detecteren in een kamer, alhoewel het bij drie personen het effectiefst is. Dit kan zelfs in de badkamer door de IPX5-rating.

Naast de nauwkeurige aanwezigheidsdetectie en multi-zone automatisering is de sensor voorzien van valdetectie. Dit is vooral handig bij ouderen in huis. Familieleden en verzorgers kunnen zo direct op de hoogte gesteld worden bij een val. De sensor heeft geen camera aan boord, dus privacy wordt zoveel mogelijk gewaarborgd. In de toekomst wil Aqara ook houdingsdetectie, slaapmonitoring en ademhalingsfrequentiedetectie toevoegen. De Aqara Presence Sensor FP2 werkt met het Aqara Home-systeem, maar een hub is niet vereist. De sensor werkt standalone via WiFi. Ook Apple HomeKit, Alexa en Google Home worden ondersteund. Ondersteuning voor Matter wordt op een later moment toegevoegd.

Prijs en beschikbaarheid

De Aqara Presence Sensor FP2 is binnenkort verkrijgbaar voor 83,99 euro. Bekijk de sensor op de website van Aqara. Lees ook de review van de Aqara Smart Video Doorbell G4.

Reacties (0)