Waar blijven de (kleine) Windows 10 tablets?

11 mei 2016 6 Minuten 1 Reacties
Windows-10-tablet

Smartphones, laptops en pc's met Windows 10 hebben we al veel voorbij zien komen maar waar blijven de kleine, betaalbare en stand-alone Windows 10 tablets?

Het is inmiddels bijna een jaar geleden dat Microsoft Windows 10 uitbracht. Het bedrijf uit Redmond beloofde een adaptief besturingssysteem dan zowel op smartphones en tablets als op laptops en pc vloeiend moest draaien. Smartphones, laptops en pc’s hebben we al veel voorbij zien komen maar waar blijven de Windows 10 tablets?

Wat is Windows 10?

Windows 10 is de opvolger van Windows 8 en moest volgens Microsoft hét besturingssysteem worden dat op alle soorten apparaten, van klein tot groot, kan draaien. Geen compleet aparte versies meer voor smartphones of tablets; één besturingssysteem met één app-ecosysteem. Hierdoor kun je als gebruiker eenvoudig verschillende Windows-apparaten aan elkaar koppelen, hoef je een app maar één keer te downloaden om hem op al je apparaten te gebruiken en is het synchroniseren van je data eenvoudig. Alle vernieuwingen vind je in ons artikel met alles dat je moet weten over Windows 10.

Windows 10 op tablets

Microsoft brengt Windows 10 dus ook naar tablets maar maakt wel onderscheid in het formaat van de apparaten. Tablets met een formaat van 8-inch of groter, waar dus ook de laptops onder vallen, worden voorzien van de volledige versie van Windows 10, inclusief toegang tot de desktopomgeving. Dus is de het Windows 10 zoals we het kennen. Maar, zijn de tablets kleiner dan 8-inch, waaronder dus ook de smartphones vallen, dan maakt het toestel gebruik van Windows 10 Mobile, een speciaal voor kleine apparaten aangepaste versie van de software. Deze versie heeft geen desktopomgeving en is dus compleet afhankelijk van de apps die in de Windows Store te vinden zijn.

Contiuum

Een heel belangrijk onderdeel van Windows 10, met name voor kleine tablets en smartphones, is Continuum. Hiermee kun je je smartphone of tablet als basis inzetten om op een groter scherm te werken. De apps op je smartphone of tablet kunnen via een bekabelde of draadloze verbinding op een groot scherm (monitor) getoond worden. De app past zich aan aan het formaat van het scherm waardoor je met je smartphone of tablet een soort desktop creëert. De tablet of smartphone beschikt over de software, het werkgeheugen, de processor, etc., maar op het externe scherm kan gewerkt worden alsof je op en desktopcomputer werkt. Lees meer over Continuum.

Hybriden en convertibles met Windows 10

We begonnen dit artikel met de vraag waarom er nog nauwelijks stand-alone Windows 10 tablets te vinden zijn terwijl de software er zeer geschikt voor zou zijn. Voordat we die vraag beantwoorden kijken we eerst naar welke producten er wel gelanceerd zijn, producten die veel kenmerken van een tablet bevatten. De meeste fabrikanten zetten namelijk vol in op de zogenaamde hybriden en convertibles. Dit zijn apparaten die door een afneembaar toetsenbord of een draaibare scharnier als tablet gebruikt kunnen worden. Het zijn geen stand-alone tablets of echte laptops maar hybriden; ze bieden de mogelijkheid als laptop gebruikt te worden en als tablet gebruikt te worden. Het meest bekende voorbeeld is de Microsoft Surface Pro 4 maar we zien steeds meer hybriden verschijnen. Zo heeft Samsung dit jaar de Galaxy TabPRO S gelanceerd en komt Huawei binnenkort met de Matebook. Het aanbod is enorm en in onze tablet database vind je een overzicht van alle in Nederland gelanceerde modellen.

Waar zijn die stand-alone tablets?

Wat ons opvalt is dat er sinds de lancering van Windows 10 maar een zeer klein aantal stand-alone Windows 10 tablets op de markt gebracht is. Dell heeft de Venue 8 Pro met een formaat van 8-inch gelanceerd, HP heeft de Envy Note 8 aangekondigd en Lenovo heeft de ThinkPad X1 Tablet uitgebracht. Nou zijn dit al producten die in het grijze gebied vallen want allemaal kunnen ze in combinatie met een toetsenbord gekocht worden. Nu is dat niet vreemd aangezien Windows-gebruikers gewoon graag een fysiek toetsenbord voor zich hebben en het besturingssysteem zich hier ook het beste voor leent.

Maar, waar zit hem dan het verschil in met Windows 8? Toen Windows 8 op de markt kwam, alweer drie jaar geleden, zagen we in de jaren daarna een groot aantal betaalbare stand-alone tablets met de software verschijnen. Archos, Lenovo, Acer, Asus, Dell en nog vele anderen brachten kleine tablets met Windows 8 op de markt, voor prijzen tussen de 150 en 300 euro. Ook de Windows-gebruiker had immers behoefte aan een betaalbare en kleine tablet, zo was het argument. De grootste kritiek was echter dat Windows 8 zich totaal niet leende voor touch, zeker niet op kleine tablets. Het was te lastig, te onduidelijk en te traag. Windows 10 zou daar echter verandering in gaan brengen en dus konden we volgens Microsoft een vloedgolf aan tablets verwachten die perfect zouden werken met Windows 10. Maar, nu hebben we een besturingssysteem dat zich perfect leent voor touch (Windows 10 of Windows 10 Mobile) en nu doen fabrikanten er nagenoeg niks meer mee. Waar zijn al die kleine en betaalbare Windows tablets gebleven nu we er dankzij Continuum een ‘complete’ desktop van kunnen maken terwijl we onderweg op een comfortabel klein scherm werken?

We hebben een snel rondje langs de fabrikanten gemaakt maar eigenlijk komt het overal op hetzelfde neer; er zijn geen concrete plannen om kleine tablets met Windows 10 op de markt te brengen. De reden is niet overal even duidelijk maar over het algemeen lijken fabrikanten in te zien dat Windows simpelweg een besturingssysteem is voor de productieve mens, niet voor de media consumerende consument op de bank. Die consument pakt wel een Android tablet of een iPad als hij media wil consumeren, geen Windows apparaat. Of die consument pakt een Windows 10 Mobile smartphone, mocht hij of zij perse binnen het besturingssysteem willen blijven. De mobiele en kleine tablet lijkt zijn doel dus verloren, in ieder geval wat Windows betreft. Is er dan echt geen vraag meer naar een compacte Windows tablet waarmee je op de bank je mail checkt, een document bijwerkt, een filmpje kijkt of wat websites bezoekt?

Wat windows 10 betreft kunnen we ons voorlopig dus focussen op de smartphones (phablets) en laptops (hybriden en convertibles). Deze apparaten zijn er in overvloed, en bovendien scoren de laatste generaties bijzonder goed. Een overzicht van de beste Windows 10 tablets (hybriden en convertibles) dus vind je in onze beste tablets koopgids.

Reacties (1)