Abonnementen met mobiel internet worden steeds goedkoper en populairder op smartphones. Vaak kun je voor rond de 10 euro per maand al meer dan 500 mb krijgen. Je kunt mobiele data doorgeven aan tablets waardoor je ook overal internet met je tablet hebt, of je kunt een tablet met de optie voor mobiel internet aanschaffen. Waarmee je allemaal rekening moet houden en andere handige tips over mobiel internet kom je allemaal in dit artikel te weten!
Wat is mobiele data?
Mobiele data heb je altijd en overal internet, ook al is er geen wifi. Dit gebeurt via zendmasten die door het hele land verspreid staan. In tegenstelling tot wifi gaat mobiele data via je telefoonprovider. Hoeveel mb je per maand kan gebruiken hangt af van je abonnement bij de provider. Regelmatig zijn er aanbiedingen van de grote providers zoals Vodafone en KPN waarbij je een toestel + bijhorend abonnement met mobiel internet kan krijgen voor een vast bedrag per maand.
Soorten mobiele data
3G
3G is deze dagen de standaard voor mobiele data. Het is relatief goedkoop, landelijk dekkend en alle recente toestellen kunnen ermee overweg. De maximale theoretische snelheid van 3G is 43 Mbps. Mbps staat voor megabits per second. Voor de snelheid in megabytes (mb) per seconde moet je de snelheid delen door acht.
In de praktijk zal je deze snelheid nooit halen. Dit komt omdat als er veel mensen op het netwerk zitten, bijvoorbeeld bij evenementen, de snelheid enorm naar beneden gaat. Daarom is 3G voornamelijk geschikt voor e-mailen, Whatsappen en muziek streamen zoals Spotify.
4G
4G (ook wel LTE genoemd) is sinds kort enorm in opkomst en wordt langzamerhand steeds goedkoper. Dit komt omdat T-Mobile recent de aanleg van een landelijk dekkend 4G netwerk heeft voltooid en ook Tele 2 dit bijna af heeft gerond. KPN en Vodafone hebben al een landelijk dekkend netwerk voor 4G. Hiermee zijn er 4 aanbieders van 4G en dat betekent dat er een prijzenslag zal ontstaan wie de goedkoopste data kan aanbieden. Daarnaast bieden budgetproviders zoals Simyo, Ben en Simpel standaard nog geen 4G aan. Als zij dit in de toekomst wel gaan doen zullen de prijzen nog verder dalen.
4G heeft als theoretische maximale snelheid 150Mbps, flink meer dan 3G. Daarnaast heeft 4G als voordeel dat de bandbreedte breder is dan 3G. Hierdoor kunnen er meer mensen op het netwerk zitten zonder dat dit een grote invloed heeft op de snelheid. Met 4G kan je bijvoorbeeld video’s streamen als je wilt. Je smartphone moet wel ondersteuning voor 4G hebben. Bij recente toestellen is dit meestal wel het geval maar toestellen van twee jaar of ouder hebben misschien geen ondersteuning. Als bij de specificaties LTE Cat 4 staat dan weet je dat je telefoon of tablet wel 4G ondersteunt. Voor alle informatie over 4G lees het uitgebreide artikel.
4G+
4G+ (LTE Advanced) is momenteel de nieuwste en snelste beschikbare techniek. Hiermee kunnen theoretische snelheden van 225Mbps worden gehaald, sneller dan veel wifi-verbindingen in een gemiddeld huishouden. 4G+ is nog erg nieuw waardoor er nog lang geen landelijke dekking is. Vodafone bijvoorbeeld is al druk bezig met het uitrollen van 4G+ maar is momenteel alleen nog maar in de grotere steden beschikbaar. Ook zijn er nog niet veel toestellen op de markt die ondersteuning bieden voor 4G+. Heeft je telefoon LTE Cat 6 dan heb je ondersteuning voor 4G+.
Standaard mobiel internet op je tablet
Je kunt tablets kopen met een simkaart-slot, een gleuf waar je een simkaart in kunt stoppen. Er zijn vaak speciale versies van deze tablets. Dit kun je zien door een toevoeging aan de naam, zoals “cellular” in het geval van de iPad of LTE bij een Samsung tablet. Met een simkaart heb je automatisch een bijhorend 097- telefoonnummer waarmee je bijvoorbeeld kunt sms’en vanaf dat nummer.
Mobiele data maakt gebruik van een aantal banden waarop de data wordt verzonden en ontvangen. Houd er rekening mee als je een tablet koopt buiten Europa dat de tablet niet altijd ondersteuning heeft voor de juiste Europese banden. Hier had de Oneplus One last van omdat er maar één model van werd geproduceerd. Fabrikanten produceren daarom soms speciaal modellen voor de Amerikaanse markt en de Europese markt met de bijhorende banden. Check even goed de ondersteunde banden en welke er in Nederland worden gebruikt voordat je bijvoorbeeld een iPhone uit Amerika of een Xiaomi uit China laat importeren.
Mobiel internet via hotspot
Heb je geen tablet met simkaarthouder of wil je alleen af en toe gebruik maken van mobiel internet op je tablet zoals op reis, dan kun je gebruik maken van een hotspot. Voorwaarde is dat één van je apparaten een data-abonnement heeft. Zowel Apple, Android als Windows Phone hebben de optie om je smartphone in een hotspot om te zetten, zie hiervoor de instellingen van je toestel. Met een hotspot maak je een netwerk aan voor andere apparaten. Dit proces heet ook wel tethering. Je bepaalt zelf de naam van het netwerk en een wachtwoord. De apparaten verbonden met de hotspot maken gebruik van jouw dataverbinding. Dit kan je eigen tablet of laptop zijn.
Mocht je besluiten het wachtwoord met bijvoorbeeld vrienden te delen, wees er dan van bewust dat je data zomaar op kan zijn als er onder andere filmpjes worden bekeken. Om je dataverbruik bij je houden is het aan te raden een applicatie te gebruiken op je smartphone. Zo zal je niet snel over je bundel heengaan en extra moeten betalen als je over de limiet gaat.
Ook kan je met Android 6.0 ervoor kiezen om een hotspot op 5Ghz aan te maken als je apparaat daarvoor ondersteuning heeft. 5Ghz is een veel minder gebruikte golflengte dan 2.4Ghz waardoor je minder storing hebt van andere netwerken. Hierdoor zal de dataverbinding ook sneller zijn.
Abonnement uitzoeken
Voor meer informatie over abonnementen voor je tablet kun je een kijkje nemen in onze abonnementen vergelijker . Hier kun je makkelijk zien welke providers wat voor abonnementen aanbieden met de bijhorende snelheden. Zo kan je bepalen welk abonnement het meeste geschikt voor jou is.
Meer over de aanschaf en het gebruik van tablets
Wil je meer weten over de tablets die in Nederland te koop zijn, neem dan een kijkje in onze tabletvergelijker. Hier kan je makkelijk onder meer het besturingssysteem of de optie voor mobiel internet aanvinken en zo tablets vergelijken. Voor meer tips per besturingssysteem voor tablets kan je ook altijd terecht in ons uitgebreide tip-archief.
Reacties (3)