De Samsung Galaxy S25-reeks lijkt in de basis ontzettend veel op zijn voorgangers. Heel vreemd is dat niet, omdat nu enkele jaren bekend is dat de rek er wel een beetje uit is als het gaat om ontwikkelingen op de smartphonemarkt. Niet alleen groeien toestellen qua ontwerp naar elkaar toe, ook verschillen opvolgers qua specificaties niet zo gek veel van hun voorgangers meer. Dat is duidelijk te zijn bij de premium smartphoneserie van Samsung.
Samsung heeft officieel de Samsung Galaxy S25-reeks onthuld. In dit overzicht vertellen we alles dat je wil weten over de toestellen.
Aanpassingen aan de hardware
De belangrijkste veranderingen op het gebied van hardware hebben te maken met de processor, camera en het ontwerp. Alle drie de Samsung Galaxy S25-toestellen beschikken over een licht aangepaste versie van de Qualcomm Snapdragon 8 Elite-processor. In vergelijking met de Snapdragon 8 Gen 3, de voorganger, is die op allerlei fronten dertig tot veertig procent sneller. Dat is een flinke verbetering. Daarnaast is de dampkamer groter, voor een betere koeling, en mag de Samsung Galaxy S25 Ultra rekenen op ProScaler. Dit is technologie waarmee beelden opgeschaald kunnen worden naar een QHD+-resolutie.
Een ander groot verschil heeft betrekking op het camerasysteem. Die komt voor het grootste deel overeen met de variant van vorig jaar, maar die keer is er een ultragroothoeklens van vijftig megapixel en is 10-bit hdr-opname nu standaard. Dat moet kleurrijkere beelden opleveren. Verder is het systeem in staat beweging en tijd te analyseren, waarmee ruis verminderd moet worden. Dit zijn aspecten die mogelijk zijn dankzij de nieuwe Snapdragon-chipset.
Verder is het zo dat de Ultra nu afgeronde randen heeft, waardoor die beter in de hand moet liggen. Zaken als een titanium omhulsel, Gorilla Armor 2 (de beschermlaag) en de antireflecterende laag op het amoled-display keren allemaal terug. Ook is het scherm nu 0,1 inch groter, terwijl het toestel zowel licht, dunner als compacter geworden is. Dergelijke verschillen mogen geen naam hebben, maar ze zijn er wel degelijk.
De Samsung Galaxy S25 en S25+ kunnen op nog minder aanpassingen rekenen als het om hardware gaat. Ook deze smartphones zijn lichter, compacter en dunner, en daar houden de aanpassingen wel bij op. Wat is er dan wel nieuw dit jaar?
Nadruk ligt op kunstmatige intelligentie
Tijdens de perspresentatie wordt duidelijk dat de Samsung Galaxy S25-reeks zich vooral focust op kunstmatige intelligentie. One UI 7 (de Android-softwareschil van Samsung), Galaxy AI en Google Gemini moeten hierin allemaal een eigen rol in gaan spelen. Wanneer je een S25 aanschaft, krijg je te maken met AI-agents die beschikken over multimodale mogelijkheden. Dat houdt in dat het systeem overweg kan gaan met verschillende soorten data, zoals afbeeldingen, tekst, video en spraak. In vergelijking met AI-bots die met één type data werken, kunnen multimodale varianten taken efficiënter en nauwkeuriger uitvoeren.
Dat klinkt wellicht nog een beetje vaag, ondanks de recente ontwikkelingen op het gebied van AI. Daarom zijn praktijkvoorbeelden welkom. Wellicht ben je al bekend met Circle to Search. Daarmee kun je een cirkel tekenen op je smartphonescherm en bijvoorbeeld informatie opzoeken over producten. Met de Galaxy S25 kun je ook gemakkelijk e-mailadressen, telefoonnummers en website-url’s kopiëren, en zo sneller met iemand contact leggen.
Daarnaast moet het systeem gaan inspelen op je behoeften, door functies aan te bieden die je vaker gebruikt op specifieke momenten. Ook moet je op een meer natuurlijke wijze kunnen communiceren met je smartphone. Zo kun je binnen de Galerij-app van Samsung specifieke foto’s opvragen, zoals een verjaardag, trouwerij of andere aangelegenheden, door een normale zin uit te spreken. Datzelfde geldt voor het aanpassen van systeeminstellingen: door aan de Galaxy te vragen of die het lettertype kan aanpassen, zal die dat voor je regelen. Zonder dat je daarvoor eigenaardige termen hoeft te gebruiken.
Google Gemini als drijvende kracht
En ja, dit werkt vanaf lancering direct in het Nederlands. Dat komt doordat de AI-focus vooral invloed heeft op de apps van Google en Samsung. Ook dit is niet gek, omdat beide bedrijven samengewerkt hebben aan allerlei functies. Google Gemini, Googles antwoord op ChatGPT, is immers de drijvende kracht achter One UI 7 en Galaxy AI. Je roept die bot op door eenmaal op de powerknop te drukken. Dan kun je een zin inspreken.
Het verschil met oudere en andere apparaten is dat One UI 7 ervoor zorgt dat apps onderling met elkaar kunnen communiceren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk op te zoeken wanneer je favoriete voetbalclub speelt; de speeldatum kun je vervolgens automatisch toevoegen aan je agenda. Maar het is ook mogelijk een restaurant uit te kiezen die voldoet aan je eisen en voorkeuren, en aan de Samsung Galaxy S25 te vragen of die je vrienden voor je wil uitnodigen. Dit regel je allemaal door tegen je smartphone aan te praten.
Hoewel dit systeem ook werkt met enkele apps van derden, zoals Spotify, is het ondertussen nog afwachten welke lokaal beschikbare apps in Nederland en België straks werken met One UI 7. Het zou bijvoorbeeld handig zijn om de NS-app mee te nemen voor bepaalde zaken. Helemaal als je kijkt naar de volgende twee nieuwe onderdelen, namelijk de Now Bar en Now Brief. Wat houden die twee dingen precies in? Daar gaan we nu iets dieper op in.
Gepersonaliseerde AI met Now Bar en Brief
Now Bar en Now Brief staan in het teken van gepersonaliseerde AI en dynamische, contextuele content. De Bar is snel vergeleken met het dynamische eiland op een iPhone. De pilvormige balk laat allerlei vormen van informatie zien, afhankelijk van de apps die je gebruikt. Op de foto zie je bijvoorbeeld een actieve stemrecorder, maar je kunt ook data vanuit Google Maps, je agenda of andere apps zien staan.
Now Brief is een stuk uitgebreider. Dit is een persoonlijk overzicht van de dag. In de ochtend krijg je een overzicht van je agenda-items te zien, evenals een update over het weer en verkeer en het beste moment waarop je kunt vertrekken. In de avond zie je vervolgens wat je allemaal gedaan hebt die dag, met eventueel aanwezige foto’s. Ook zie je alvast wat je morgen allemaal te wachten staat.
Dit onderdeel biedt tevens een koppeling met je smarthome aan. Maar dan moet je wel over apparaten van Samsung beschikken, of producten die SmartThings ondersteunen. Dat is het smarthomeplatform van het Zuid-Koreaanse bedrijf. Galaxy AI kan dan apparaten voor je uitschakelen aan het einde van de dag, of een overzicht geven van devices die je normaliter op dit moment gebruikt voor handmatige bediening.
Het zo overigens kunnen zijn dat Now Bar en Now Brief uitgebracht worden voor Android-smartphones, omdat deze functies ontwikkeld zijn met Google. Eenzelfde ontwikkeling zagen we bij Circle to Search, dat eerst naar Galaxy-smartphones kwam en later ook op andere apparaten te gebruiken was. Hierover is echter nog niets bekend, dus dat zullen we even moeten afwachten.
Prijs en beschikbaarheid (en updatebeleid)
Net als bij de Samsung Galaxy S24-reeks is het ook zo dat de Galaxy S25-serie mag rekenen op zeven jaar aan softwareondersteuning. Dat betekent zeven Android-upgrades en zeven jaar aan beveiligingsupdates. De drie smartphones kunnen vanaf nu besteld worden. Tussen 22 januari en 16 februari geldt een promotie waarbij je een toestel met een grotere geheugencapaciteit ontvangt. We hebben de verschillende configuraties en prijzen hieronder voor je verzameld. Ze beschikken allemaal over 12 GB aan werkgeheugen.
Samsung Galaxy S25 | Samsung Galaxy S25+ | Samsung Galaxy S25 Ultra | |
128 GB | 899 euro | x | x |
256 GB | 959 euro | 1149 euro | 1449 euro |
512 GB | 1079 euro | 1269 euro | 1569 euro |
1 TB | x | x | 1809 euro |
Reacties (0)