Vroeger was een klaptelefoon helemaal hip. Iedereen liep te klappen, of te flippen, zoals Samsung ons nu wil doen geloven. Toen hadden we natuurlijk maar een enkel scherm met het 'toetsenbord' op het onderste deel. Anno 2023 heeft een klaptelefoon een doorlopend oled-scherm dat gewoon op te vouwen is. Samsung is inmiddels al enkele jaren bezig met de opvouwbare smartphone en onlangs is de nieuwste versie gelanceerd. Is de Samsung Galaxy Z Flip 5 de ultieme versie van de klaptelefoon? De nieuwe smartphone is per direct verkrijgbaar vanaf 1.199 euro en is daarmee honderd euro duurder dan de voorganger.
Het concept van de Flip-serie van Samsung mag inmiddels duidelijk zijn. De Samsung Galaxy Z Flip 5 is een opvouwbare smartphone met een doorlopend (en dus opvouwbaar) scherm. Opengevouwen is de smartphone vrijwel net zo groot als een normale smartphone. Dit toestel vouw je echter (horizontaal) in het midden van het scherm op om het de helft kleiner te maken, zodat het makkelijk in de broekzak past. Dichtgevouwen heb je een tweede scherm (Coverscherm) tot je beschikking waar je enkele basishandelingen op kunt verrichten. Zo hoef je niet altijd het toestel helemaal open te klappen. Ondanks het opvouwbare concept is dit een smartphone net als alle andere smartphones. Je hebt gewoon Android tot je beschikking, kunt foto’s maken, apps downloaden, surfen over het internet, je social media bijwerken en natuurlijk gewoon bellen en berichten sturen.
Is een opvouwbare smartphone nu de toekomst? Of blijft het een nichecategorie? We zijn er op de redactie nog niet helemaal over uit. Over het algemeen prefereren we nog altijd de normale smartphone. Natuurlijk heeft een opvouwbaar toestel voordelen. In het geval van de Samsung Galaxy Z Flip 5 zien we echte voordelen op het gebied van fotografie. Je kunt selfies maken met de goede camera’s aan de achterkant dankzij het Coverscherm en doordat je kunt flippen heb je zelfs een ingebouwd statief tot je beschikking. Het toestel past daarnaast goed in je broekzak, doordat je hem de helft kleiner kunt maken door het op te vouwen. Opengeklapt heb je daarnaast alle voordelen van een normale smartphone, want het scherm is qua grootte dan vrijwel identiek. Een toestel dat verticaal openvouwt, zoals de Samsung Galaxy Z Fold 5, biedt daarnaast een smartphone én tablet in één, maar dat is bij de Flip 5 niet het geval. Is het nu echt nuttig en bruikbaar in de praktijk? Of is de Samsung Galaxy Z Flip 5 eigenlijk niets meer dan een leuke gadget? Dat gaan we uitzoeken in de review van de Samsung Galaxy Z Flip 5.
Groter extern scherm
Alhoewel de Samsung Galaxy Z Flip 5 qua hardware sterk op de voorganger lijkt, heeft het toestel echt enkele grote vernieuwingen te bieden. De grootste vernieuwing op de Samsung Galaxy Z Flip 5 ten opzichte van de Galaxy Z Flip 4 is het grotere externe scherm. In dichtgevouwen stand heb je nu meer mogelijkheden om het toestel te gebruiken. Daar zul je echter wel wat voor moeten doen, want standaard worden er met name widgets weergegeven. Zo kun je het weer checken of je agenda en natuurlijk de tijd aflezen. Om ook apps beschikbaar te maken duik je de instellingen voor het Coverscherm in. Daar ga je vervolgens naar ‘Lab’ om experimentele functies voor het Coverscherm te selecteren. Hier kun je vervolgens je berichten (smsjes) aanvinken, WhatsApp activeren, Google Maps of zelfs YouTube of Netflix. Dit geeft ons het idee dat Samsung na release nog moet werken aan alle functies van het Coverscherm. Het is standaard niet beschikbaar, maar iets wat je echt aan moet zetten. Begrijpelijk aan de ene kant, omdat het een afwijkend schermformaat heeft en apps daar simpelweg door de ontwikkelaars niet voor gebouwd zijn. Maar het voelt toch enigszins vreemd dat de grootste vernieuwing van deze opvouwbare telefoon in feite nog in een experimentele fase zit. Wil je meer? Dat kan, maar dat is voor experimentele gebruikers en wellicht niet voor iedereen. In de Galaxy App Store kun je Good Lock downloaden om meer personalisaties door te voeren voor het Coverscherm. Ook de externe app CoverScreenOS kun je downloaden in de Play Store voor meer functies op het Coverscherm.
Enfin, vink je de experimentele functies gewoon vanuit de instellingen aan, dan heb je veel meer mogelijkheden op het Coverscherm. Dan is het (bijna) een volwaardig scherm geworden die je kunt gebruiken voor diverse toepassingen, zij het gekaderd. Zo kun je bijvoorbeeld snel even een berichtje beantwoorden zonder dat je de telefoon helemaal hoeft open te klappen of navigeren via Google Maps. Samsung noemt dit externe scherm het ‘Flex Window’. Het is een Super Amoled-scherm van 3,4-inch met een verversingssnelheid van 60Hz. Hiermee is dit externe scherm 3,78 keer groter dan het externe scherm op de vorige generatie. Toch werkt het niet in alle gevallen even vlekkeloos bij de experimentele functies. Je mist soms delen van het scherm waar je niet goed bij kan door het afwijkende formaat. Voor een berichtje sturen werkt het overigens prima. En dat zal toch datgene zijn waar je dit scherm het vaakst voor zult gebruiken. Het Coverscherm is niet het meest spectaculaire scherm dat je ooit gezien hebt. Het oogt soms zelfs wat wazig en pixelig, ook al doet het wat het moet doen. Klap je het toestel open, dan heb je een 6,7-inch Dynamic Amoled-scherm met een verversingssnelheid van 120Hz en een resolutie van 2.640 bij 1.080 pixels tot je beschikking. Een prachtig ogend display met de kenmerkende Samsung-kleurverzadiging. Felle en heldere kleuren dus, maar met de juiste scherpte en snelle verversingssnelheid een genot om te genieten van entertainment of om gewoon te scrollen door je social media feeds.
Scharnier sluit erg goed aan
Van de buitenkant ziet de Samsung Galaxy Z Flip 5 eruit als een echte premium smartphone. Hoogwaardige materialen en veelvuldig gebruik van glas. En dat glas is wel een dingetje, want de smartphone is ontzettend glad. Wees voorzichtig of koop een degelijk hoesje. Die zijn ook gewoon verkrijgbaar voor de Flip-modellen van Samsung, dus dat is geen enkel probleem. Toch voelt het toestel stevig en degelijk aan. De aan/uit-knop zit rechtsbovenaan en doet tevens dienst als vingerafdruksensor. Een dergelijke vingerafdruksensor werkt vaak veel beter dan een vingerafdruksensor onder het scherm, maar dat is hier niet het geval. We hebben regelmatig moeite gehad om het toestel te ontgrendelen. Dezelfde vinger meerdere keren inscannen hielp uiteindelijk redelijk. In de meeste gevallen werd de smartphone toen ontgrendeld.
Opengevouwen is het overigens net een normale smartphone, zij het flink groot dankzij het 6,7″-scherm. Dichtgevouwen past alles perfect op elkaar. Je ziet geen rare openingen of een uitstekend scharnier. Dat is een flinke verbetering ten opzichte van het vorige model, waar de schermen dichtgeklapt nog niet helemaal lekker op elkaar aansloten. Opengevouwen zie je overigens wel een duidelijke vouwrand in het midden en dat haalt toch wat van de ervaring bij je weg. Je voelt het niet alleen als je met je vinger over het scherm swiped, maar het valt ook cosmetisch erg op. Je moet de vouwrand voor lief nemen bij een opvouwbare smartphone. In ieder geval op de huidige generatie. Iets wat bij de eerdere generaties niet vanzelfsprekend was is nu wel aanwezig: waterbestendigheid volgens IPX8. Stofbestendig is het toestel echter niet, daar houdt met name het scharnier niet van. Pas dus op met dit toestel wanneer je het strand bezoekt, want zand (en in mindere mate ook stof) is echt funest voor het scharnier.
Hardware niet top, maar goed genoeg
Naast het nieuwe grotere coverscherm en het goed aansluitende scharnier heeft het toestel nog meer te bieden. Zo vinden we een snelle Snapdragon 8 Gen 2 aan boord met 8 GB werkgeheugen en 256 GB of 512 GB opslaggeheugen. Dat is meer dan voldoende om een game te spelen of om soepel over je social media feeds te scrollen. De batterij heeft een capaciteit van 3.700 mAh en dat is aan de karige kant. Dat blijkt ook wel in de praktijk. Ben je een veelgebruiker? Dan zul je niet in alle gevallen de dag goed doorkomen en zul je tussentijds moeten opladen. Ondanks dat de Snapdragon 8 Gen 2 een stukje zuiniger is dan de chipset in de voorganger vergt het grotere tweede scherm van dit toestel toch weer wat extra energie. Opladen kan overigens met 25W, maar een oplader wordt niet meegeleverd. Volledig opladen van 0 tot 100 procent duurt ongeveer anderhalf uur en dat is niet helemaal meer van deze tijd.
De Samsung Galaxy Z Flip 5 draait op Android 13 met One UI 5.1.1. Je kunt nog vier grote Android-updates voor dit toestel verwachten, dus tot 2027 zit je daarmee goed. Qua beveiligingsupdates kun je nog een jaartje langer ondersteuning verwachten. Tot 2028 kun je met de Samsung Galaxy Z Flip 5 veilig blijven werken. Het updatebeleid van Samsung is echt zeer goed en het beste van alle Android-fabrikanten. Jammer is wel dat de softwareschil One UI niet bepaald schoon is. Veel voorgeinstalleerde apps en zelfs dubbele apps. Naast Google heeft Samsung ook eigen apps die vrijwel hetzelfde doen. Netflix, Spotify, LinkedIn en zelfs een selectie aan Microsoft-apps zijn aanwezig. Dat hoeft echt niet, die kunnen we ook zelf installeren. Fijn is wel de Flexstand, waarbij je dankzij een navigatiebalk meer uit Multi Window-apps kunt halen, zeg maar een soort splitscreen, om meer uit de opgevouwen smartphone te halen. OneUi blijven we een beetje druk vinden, maar dat is echt iets persoonlijks.
Hoe zit het dan met de camera’s aan boord van dit toestel? Vrij goed, maar verwacht niet de allerbeste cameraprestaties. Beide camera’s achterop van twaalf megapixel schieten vrij aardige plaatjes. Foto’s zijn scherp en over het algemeen vol detail, maar ook hier valt de regelmatig overdreven Samsung-kleurverzadiging op. Gelukkig heb je als gebruiker mogelijkheden in de Camera-app om dit tegen te gaan. De camera’s zijn geen ondergeschoven kindje meer bij een opvouwbaar toestel, maar zo goed als de foto’s op de Galaxy S23-serie, iPhone 14-serie of de Pixel 7-serie gaat het niet worden. De grootste winst met de fotografiemogelijkheden haal je uit het opvouwbare karakter van dit toestel. Je kunt selfies gewoon maken met de achtercamera door het Coverscherm aan te zetten. Of gebruik dit toestel gewoon als statief door het scherm half dicht te klappen. Het opent nieuwe fotografiemogelijkheden waardoor je creatieve kant echt naar voren kan komen bij dit toestel. Voor de prijs van dit toestel mag je wel net iets meer verwachten van de camera’s. Ze zijn goed, maar niet top. De selfiecamera heeft daarnaast vrij snel last van ruis en ook missen we een zoomlens.
Conclusie
De Samsung Galaxy Z Fold 5 onderscheid zich echt door het opvouwbare karakter. Was het een normale smartphone geweest met deze specificaties, dan was het echt geen bijzondere smartphone. Daarvoor passen de camera’s niet bij de hoge prijs en was de batterij niet groot genoeg. Voor een opvouwbare smartphone is dit echter een goed toestel, ook al haalt Samsung lang niet al het potentieel uit het nieuwe en grotere Coverscherm. Je moet zelf met kunst-en-vliegwerk aan de slag om hier meer uit te halen waardoor je eigenlijk met een experimentele smartphone aan de slag bent, ook al is dit de vierde versie van het toestel (de Flip 2 heeft Samsung overgeslagen). Samsung doet echter ook heel veel dingen goed. Het nieuwe scharnier sluit naadloos aan, de software is gedeeltelijk aan te passen aan het opvouwbare karakter, de fotografiemogelijkheden zijn groter en het algehele design voelt luxe en stevig aan.
Is de Samsung Galaxy Z Flip 5 nu iets voor jou? Dat hangt ervan af of je kunt leven met de minpunten. De hardware is goed, maar niet top voor dit prijspunt. De batterij is eigenlijk te klein waardoor je soms overdag bij moet laden, het toestel kan niet tegen stof of zand en als je het een gedoe vindt om een extra handeling te moeten doen (openklappen) om alle functies van je smartphone te kunnen bereiken, dan is dit niet het toestel voor jou. Kun je leven met deze minpunten, dan zien we in de Samsung Galaxy Z Flip 5 de beste klaptelefoon van dit moment. Het toestel is vlot genoeg voor alle dagelijkse taken, foto’s met de hoofdcamera zijn prima, het Coverscherm biedt echt wat extra’s (ook al wordt het potentieel nog niet helemaal benut) en laten we eerlijk zijn, het toestel is gewoon erg stijlvol en ziet er goed uit. Voor sommige mensen is dit wellicht niet meer dan een gadget. Voor andere mensen is dit eindelijk een stap vooruit in een smartphonewereld die al zo lang stilstaat.
8.0
Beoordeling Samsung Galaxy Z Flip 5
Pluspunten
Groter Coverscherm biedt echt wat extra's
Scharnier sluit naadloos aan
Luxe en premium design
Opvouwbaar karakter opent nieuwe mogelijkheden
Updatebeleid van Samsung
Minpunten
Coverscherm niet volledig benut
Batterij is echt te mager
Stevig aan de prijs
Oppassen met stof en zand
Beoordeling Samsung Galaxy Z Flip 5
De Samsung Galaxy Z Fold 5 onderscheid zich echt door het opvouwbare karakter. Was het een normale smartphone geweest met deze specificaties, dan was het echt geen bijzondere smartphone. Daarvoor passen de camera's niet bij de hoge prijs en was de batterij niet groot genoeg. Voor een opvouwbare smartphone is dit echter een goed toestel, ook al haalt Samsung lang niet al het potentieel uit het nieuwe en grotere Coverscherm. Je moet zelf met kunst-en-vliegwerk aan de slag om hier meer uit te halen waardoor je eigenlijk met een experimentele smartphone aan de slag bent, ook al is dit de vierde versie van het toestel (de Flip 2 heeft Samsung overgeslagen). Samsung doet echter ook heel veel dingen goed. Het nieuwe scharnier sluit naadloos aan, de software is gedeeltelijk aan te passen aan het opvouwbare karakter, de fotografiemogelijkheden zijn groter en het algehele design voelt luxe en stevig aan.
Is de Samsung Galaxy Z Flip 5 nu iets voor jou? Dat hangt ervan af of je kunt leven met de minpunten. De hardware is goed, maar niet top voor dit prijspunt. De batterij is eigenlijk te klein waardoor je soms overdag bij moet laden, het toestel kan niet tegen stof of zand en als je het een gedoe vindt om een extra handeling te moeten doen (openklappen) om alle functies van je smartphone te kunnen bereiken, dan is dit niet het toestel voor jou. Kun je leven met deze minpunten, dan zien we in de Samsung Galaxy Z Flip 5 de beste klaptelefoon van dit moment. Het toestel is vlot genoeg voor alle dagelijkse taken, foto's met de hoofdcamera zijn prima, het Coverscherm biedt echt wat extra's (ook al wordt het potentieel nog niet helemaal benut) en laten we eerlijk zijn, het toestel is gewoon erg stijlvol en ziet er goed uit. Voor sommige mensen is dit wellicht niet meer dan een gadget. Voor andere mensen is dit eindelijk een stap vooruit in een smartphonewereld die al zo lang stilstaat.
Reacties (0)