Oppo heeft de nieuwe Find X3 Series op 11 maart aan de wereld getoond. De nieuwe serie bestaat uit drie smartphones, namelijk de Oppo Find X3 Pro, Oppo Find X3 Neo en de Oppo Find X3 Lite die vanaf vandaag (22 maart) te koop zijn. Wij gingen met het toptoestel van de drie aan de slag. De Oppo Find X3 Pro kost 1.149 euro en komt met een 1 miljard kleurenscherm en een quad camera met twee primaire 50 megapixel-camera’s, een zoomlens en een unieke microscoopcamera. Ook het razendsnelle opladen met 65W valt bij dit toestel op. Levert Oppo een high-end toestel af dat zich kan meten met de top van de smartphonemarkt? Je leest er alles over in deze review van de Oppo Find X3 Pro.
De Oppo Find X3 Pro is het nieuwe vlaggenschip van Oppo. Wij zijn uitgebreid met deze smartphone aan de slag gegaan in deze review.
Oppo Find X3 Pro - specificaties
Oppo Find X3 Pro 5G | |
---|---|
Scherm | 6,7-inch, 3.216 bij 1.440 pixels, 120 hz, amoled |
Besturingssysteem | ColorOS 11.2 (gebaseerd op Android 11) |
Processor | Qualcomm Snapdragon 888 |
RAM | 12 GB |
Opslaggeheugen | 256 GB |
SD | Nee |
HDMI | Nee |
USB | Ja, usb-c |
GPS | Ja |
3G/4G/5G | Ja |
Bluetooth | Ja, 5.2 |
NFC | Ja |
Camera’s | 50 megapixel, 50 megapixel, 13 megapixel, 3 megapixel achter, 32 megapixel voor |
Accu | 4.500 mAh Lithium Polymer, 65W snelladen |
De Oppo Find X3 Pro is uitgerust met de beste hardware van dit moment. Zo vinden we de zeer snelle Qualcomm Snapdragon 888-processor, 12 GB werkgeheugen en 256 GB (niet uitbreidbaar) opslaggeheugen. Het amoled-scherm van 6,7-inch heeft een hoge resolutie van 3.216 bij 1.440 pixels met een verversingssnelheid van 120Hz. Het gaat hierbij om een 1 miljard kleurenscherm. Volgens Oppo kan het toestel 1 miljard kleuren weergeven op het scherm, maar ook vastleggen met de camera’s. Verder beschikt het toestel over Dual Stereo Speakers met Dolby Atmos en een batterij van 4.500 mAh met 65W-snelladen.
De quad camera-module beschikt over een hoofdcamera van 50 megapixel (Sony IMX 766, f/1.8) en een ultra-groothoeklens van tevens 50 megapixel (Sony IMX766, f/2.2). Ook vinden we een zoomlens van dertien megapixel (f/2.4, 5x hybrid zoom, 20x digital zoom) en een microlens van drie megapixel (f/3.0). Deze laatste is een microscoopcamera en laat je onderwerpen tot 60x dichterbij halen.
Oppo Find X3 Pro - design
Hoe goed de hardware van dit toestel ook is, het design van de Oppo Find X3 Pro is wel iets waar je van moet houden. De Gradient Arc Cameramodule is volledig geïntegreerd in de glazen achterkant, waarbij deze wel iets uitsteekt. De glazen achterkant voelt echt ontzettend glad. Het ziet er strak en futuristisch uit, maar het nadeel is dat het toestel zonder hoesje overal vanaf zal glijden. Oppo lijkt dezelfde techniek te gebruiken als op de Oppo Reno 4 Pro qua glazen behuizing en dat betekent dat vingerafdrukken eigenlijk geen kans hebben. Het is een strak en futuristisch design, maar wat ons betreft geen echte uitschieter. De plaatsing van de camera’s lijkt Oppo af te hebben gekeken van Apple met de ‘kookplaat’ in een driehoek met in de hoek nog een kleinere zoomlens.
Het toestel beschikt over een curved display met minieme schermranden. De frontcamera is in een gaatje linksboven in het display te vinden. Onderop vinden we de usb-c-aansluiting en de mogelijkheid om een simkaart te plaatsen. Rechts vinden we de aan/uit-knop en links de volumeknoppen.
Het toestel is verkrijgbaar in de kleuren Gloss Black en Blue, wat toch vrij standaard kleuren zijn. Verwacht dan ook geen kleurenexplosie zoals bij nieuwe smartphones van Samsung, Xiaomi of OnePlus. Je moet het met blauw en zwart doen. De Oppo Find X2 Pro kwam in vegan leather orange of ceramic black, waarbij vooral de eerste variant met het oranje nepleer echt een eyecatcher was. De Oppo Find X3 Pro is in andere landen ook met nepleer verkrijgbaar, maar helaas niet in de Benelux. We moeten het dus doen met twee (vrij standaard) kleuren. Dit keer is het allemaal iets minder spannend qua uiterlijk, maar voel je wel duidelijk dat we met een premium toestel te maken hebben door de kwalitatief hoogwaardige materialen.
Display
Het paradepaardje van het toestel, naast de camera’s, is het curved amoled-scherm van 6,7-inch. Het scherm heeft een resolutie van 3.216 bij 1.440 pixels en een maximale verversingssnelheid van 120 Hz. Hierbij wordt het display 120 keer per seconde ververst, waarbij je veel soepeler kunt scrollen en animaties vloeiender lijken te gaan. Een standaard smartphone heeft een verversingssnelheid van 60 Hz. In automatische stand wisselt het scherm zelf tussen 5 Hz helemaal tot aan 120 Hz, zonder dat je dit direct doorhebt. Dankzij deze technologie gaat de batterij aanzienlijk langer mee.
Het gaat hierbij dus om het 1 miljard kleurenscherm. Dankzij 10-bit Full-Path Colour Management kun je foto’s en video’s tot 1 miljard kleuren vastleggen, opslaan en weergeven op het display. Hierbij heb je volgens Oppo 1.07 miljard kleuren in je handpalm. De grote vraag is natuurlijk of je dit daadwerkelijk met het blote oog kunt zien, maar we moeten toegeven dat we hier met een zeer goed display te maken hebben. Dankzij de hoge resolutie is het een zeer scherp display met mooie volle kleuren. Films en series zijn een genot om naar te kijken en ook je zelfgemaakte foto’s en video’s spatten werkelijk van het scherm. Het scherm biedt ook ondersteuning voor hdr10+. Qua bereik en volledige spectrum van het kleurengamma is het echt een geweldig display, waarbij het soms zelfs een beetje weet te overdrijven qua kleur. Alles wordt als het ware mooier gemaakt dan het in werkelijkheid is.
Vanuit de instellingen kun je diverse zaken gelukkig zelf wijzigen om het display helemaal naar wens af te stellen. Zo zorgt de P3-modus voor een betere kleurweergave, kun je O1 Ultra Vision Engine gebruiken om resoluties van video’s te verbeteren en is er een optie om sdr-content naar hdr om te toveren. Dit werkt niet altijd even lekker, met name met video’s in een lage resolutie, maar kan zeker een meerwaarde zijn. Naast een automatische helderheid kun je ook automatische kleurtemperatuur laten toepassen op basis van het omgevingslicht. Ook de standaard waardes kun je gemakkelijk naar eigen inzicht aanpassen. Het display is van zichzelf al erg goed, maar door de vele instellingsmogelijkheden pas je alles helemaal naar wens aan.
Connectiviteit
Alle moderne connectiviteitsopties zijn aanwezig op de Oppo Find X3 Pro. Je bent klaar voor 5g met de aanwezige ondersteuning. Wifi, gps, nfc, bluetooth en diverse sensoren zijn allemaal aanwezig. Opladen kan via de usb-c-aansluiting aan de onderkant van het toestel. Een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting ontbreekt en dat zal voor sommige mensen toch een gemis zijn. De vingerafdruksensor in het scherm werkt snel en accuraat, maar is wel iets lager in het display geplaatst dan je misschien gewend bent.
Speakers
De Oppo Find X3 Pro beschikt over Dual Stereo Speakers met Dolby Atmos. Dolby Atmos is altijd een beetje overdreven op een smartphone als je het ons vraagt, maar de beide speakers (aan de boven- en onderkant) voldoen uitstekend. Zoals gebruikelijk is de bas een ondergeschoven kindje op de kleine smartphone-speakers, maar je hoort duidelijk het verschil tussen de hoge, midden en lage tonen. Dit blijft ook op hogere volumes helder. En deze smartphone kan het volume zeer luid opschroeven. We zien steeds vaker dat high-end smartphones voorzien zijn van goede kwaliteit Dual Stereo Speakers en dat is hier niet anders. Speel je veel games, dan is dit helemaal een meerwaarde, doordat je meer in de actie gezogen wordt. Niet geheel onbelangrijk is het geluid bij het bellen. Zowel jij als je gesprekspartner zijn goed te verstaan, dus de kwaliteit bij het bellen is dik in orde.
Oppo Find X3 Pro - Camera's
De Oppo Find X3 Pro komt met twee primaire camera’s met 50 megapixel. Zowel de hoofdcamera als de ultra-groothoek maken gebruik van de Sony IMX 766. De hoofdcamera op een diafragma van f/1.8 en de ultra-groothoek op f/2.2. De hoofdcamera is dus iets lichtsterker, maar in de praktijk is er nauwelijks verschil in kwaliteit waar te nemen tussen beide camera’s. Foto’s worden standaard middels pixel-binning (4 pixels samengevoegd tot 1) op 12,5 megapixel geschoten, maar je kunt ook kiezen voor de volledige 50 megapixel. Het is fijn om een ultra-groothoeklens te hebben op een smartphone die net zo goed presteert als de hoofdcamera.
De camera-app wisselt automatisch tussen de juiste camera’s en doet dat erg goed. Heb je de hoofdcamera geselecteerd en houd je de smartphone dichtbij een object, dan wordt zonder ook maar enige vertraging de ultra-groothoeklens gebruikt die tevens dienst doet als macrocamera. De camera-app wisselt moeiteloos en de kunstmatige intelligentie is van topniveau. Foto’s van beide hoofdcamera’s zijn scherp, boordevol kleuren en detail en behoren tot de top van de huidige camerasmartphonemarkt. De AI-optimalisatie werkt prima, alhoewel de hdr-functie soms even verzaakt. Dit veroorzaakt soms halo’s op de foto’s en werkt net niet helemaal lekker om lichte en donkere details naar boven te brengen. Oppo heeft tijdens het testen van deze smartphone al een camera-update uitgebracht, dus laten we hopen dat dit nog wat aandacht krijgt in de volgende update.
Ondanks de twee geweldige primaire camera’s is er ook een minpuntje te noemen. Alhoewel minpuntje, het ligt er maar net aan waar je voorkeur ligt. De periscoopcamera van de Find X2 Pro is overboord gegooid. Je kunt dus niet meer zover inzoomen als je gewend bent, maar hebt nu een veel beperktere zoomlens en de microscoopcamera er voor teruggekregen. De onderstaande foto’s tonen de mogelijkheden van de beide primaire lenzen en de zoomlens. We hebben de resolutie iets moeten terugschroeven om de foto’s toonbaar te maken op deze pagina. Normaal gesproken zijn de foto’s rond de 8 MB per foto. We hebben de kwaliteit van deze kleinere foto’s zoveel mogelijk proberen te bewaren om een goede indruk te krijgen van de cameramogelijkheden van deze smartphone. De laatste foto toont de zoomlens op 20x digitale zoom, waarbij duidelijk wordt dat dit geen bruikbare foto’s meer op zal leveren.
Door een vinger op de lens te houden weten we dat de zoommogelijkheid tot 10x gebruikmaakt van de primaire camera. Deze beschikt over 2x optical zoom, 5x hybrid zoom en 10x digitale zoom. Vanaf 10x wordt pas de zoomlens gebruikt tot een maximum van 20x. En zelfs op de 10x zoom is de hoofdcamera nog altijd beter dan de speciale zoomlens op 10,1x zoom. Het verschil tussen beide camera’s is groot, waarbij de zoomlens echt het ondergeschoven kind van het geheel is. Tot 10x schiet je in omgevingen met veel licht nog best aardige plaatjes, maar daarboven wordt de kwaliteit al snel minder.
Vergelijk de 20x zoom met de 20x zoom van de Samsung Galaxy S21 Ultra en dit toestel van Oppo blijft helemaal nergens. De zoomlens is tevens de kleinste camera achterop het toestel waarbij de kleine sensor absoluut niet is opgewassen tegen de concurrentie of tegenover het vorige model met de periscoopcamera in de Find X2 Pro-serie. Het is leuk dat de mogelijkheid er is en wil je een keer inzoomen, dan kan dat. Verwacht er echter niet teveel van.
Dan de microscoopcamera. Ik had hier eigenlijk nul verwachtingen van, maar wat had ik het mis. De microscoopcamera (drie megapixel, f/3.0) is de meest linkercamera van de cameramodule en komt met eigen verlichting om de lens heen. Het werkt als volgt. Je legt de camera op een object en kunt wisselen tussen 1x of 2x, wat staat voor 30x of 60x. Je kunt dus onderwerpen tot 60 keer dichterbij halen en dat is hartstikke leuk. Leg je de smartphone op je spijkerbroek, dan zie je de individuele vezels zitten. Leg de smartphone op je televisie en je kunt de pixels tellen. Een takje met een stukje mos? Het lijkt alsof er kleine paddenstoelen groeien. Je blijft maar bezig om onderwerpen dichtbij te halen. Eén tip: gebruik de smartphone niet op je baard of in je haar, want dat ziet er op 60x vergroting zo smerig uit dat je het liefste direct alles weg wilt scheren en onder de douche wilt stappen. Uiteraard moet je een erg stille hand hebben om onderwerpen met 60x vergroting scherp vast te leggen. Het is dan ook een beetje trial-and-error, maar zeker niet onmogelijk. De drie megapixel zorgen op een grote monitor niet voor scherpe foto’s en op de kwaliteit is nog genoeg aan te merken, maar het is erg leuk om onderwerpen op deze manier dichterbij te halen. Op een smartphonescherm ziet het er echter prima uit. In de testperiode hebben we vaak de microscoopcamera gebruikt, dus wat ons betreft is het dan ook meer dan alleen een gimmick. Bekijk de foto’s hieronder van de mogelijkheden van de microscoopcamera. Van links naar rechts zie je achtereenvolgens vloerbedekking, een spijkerbroek, een takje met mos en een pc-monitor van dichtbij. Het is een unieke toevoeging aan dit toestel dat we nog nergens anders hebben gezien.
De overzichtelijke camera-app laat je gemakkelijk wisselen tussen Night, Foto, Video, Portret en Meer. Onder ‘Meer’ vind je opties als panorama, slow motion, Time Lapse, Pro en de hierboven genoemde Microscoop-modus. Voor foto’s kun je inderdaad de 10-bits kleur gebruiken (enkel in HEIF-indeling). Video’s opnemen kan in 4k, 1080p en 720p met 30fps en 60fps. De beeldstabilisatie is flink verbeterd. Zelfs op 4k met 60fps heb je stabiele en kwalitatief goede video’s met prima geluid. Ook in winderige omstandigheden. De nachtmodus hebben we vergeleken met de Samsung Galaxy S21 Ultra. Waar de Samsung de nachtfoto’s soms te licht maakt, daar is dat bij de Oppo Find X3 Pro beter in orde en komt het natuurlijker over. Helemaal als we kijken naar de hoeveelheid ruis dan weet de Oppo Find X3 Pro veel betere foto’s in de nachtmodus te maken dan de Samsung Galaxy S21 Ultra. De selfiecamera voldoet ook prima en weet prima foto’s te schieten. Hierbij valt op dat de gewone fotomogelijkheid van de selfiecamera veel details weet vast te leggen. De portretfunctie van de selfiecamera heeft moeite met licht en donker, waardoor details in met name de lucht helemaal wegvallen. Het kleurbereik van de selfiecamera verdient dus nog wat aandacht om echt top te zijn. Wil je in de tussentijd een goede portretfoto maken met de selfiecamera, gebruik dan niet de optie Portret, maar de gewone Foto. Hieronder vind je nog een fotoserie van de volledige range van de camera’s op 0,6x, 1x, 2x, 5x, 10x en 20x in de automatische stand met AI-optimalisatie aan.
Accuduur
Een minpuntje van de Oppo Find X2 Pro was toch wel de accuduur. Het razendsnelle opladen met 65W was ook op dat toestel aanwezig, maar je moest soms toch even rustig aan doen om de dag door te komen zonder opladen. Dit keer heeft Oppo dat een stuk beter voor elkaar. De batterij van 4.500 mAh is niet alleen een stukje groter, maar ook lijkt de batterijoptimalisatie sterk verbeterd. We kwamen met gemak de dag door en moet je toch opladen? De 65W-lader is zo razendsnel dat je in een half uur weer beschikt over een volledig opgeladen telefoon. In 10 minuten is de lege batterij alweer voor 40 procent volgeladen. Let op dat je deze snelheid alleen haalt met de meegeleverde lader met SuperVOOC 2.0-technologie. Draadloos opladen kan met maximaal 30W.
Oppo Find X3 Pro - software
Toen Oppo enkele jaren geleden net beschikbaar was op de Nederlandse markt kreeg het met name qua software nogal wat kritiek te verduren. De ColorOS-schil was echt een rommeltje, het bevatte veel overbodige apps, updates duurden vaak lang en de vertaling was slecht. Vergelijk je de huidige ColorOS 11.2 met de softwareschil van toen, dan is het echt een wereld van verschil. Sterker nog, ColorOS 11.2 zou zomaar eens de beste softwareschil van dit moment kunnen zijn.
ColorOS 11.2 (gebaseerd op Android 11) is een zeer volwassen softwareschil geworden. Het is overzichtelijk met een helder instellingsmenu, bevat zeer veel instellingsmogelijkheden om allerlei zaken naar wens aan te passen, laat je gemakkelijk wisselen tussen de normale en donkere modus en werkt zeer snel en vloeiend. Enkele extra apps zoals Netflix zijn vooraf geïnstalleerd, maar deze kun je indien gewenst direct verwijderen. Van de animaties tot aan je beginscherm en van een applade tot aan de vele displaymogelijkheden, alles is naar wens aan te passen zonder dat het onoverzichtelijk wordt. De Google-ondersteuning is veel meer verweven in het toestel in plaats van Oppo’s eigen apps en dat is alleen maar te prijzen. Geen vage Oppo-assistenten meer als je naar het linkerscherm swiped vanaf het thuisscherm, maar gewoon de Google Discover Feed met artikelen waar jouw interesse naar uit gaat.
Oppo anno 2021 komt veel beter voor de dag qua updates. Waar je vroeger soms maanden moest wachten op een beveiligingsupdate of soms wel een half jaar op een nieuwe Android-versie, daar gaat dat tegenwoordig veel sneller. Toch is er nog altijd één groot nadeel te noemen en dat is de lengte van ondersteuning van het toestel. Oppo belooft twee grote Android-updates en zal het toestel twee jaar lang ondersteunen. Daarna is het toch onduidelijk. Blijft het bij twee jaar of krijgt het toestel toch nog langer updates krijgen? Hoe dan ook, twee jaar is vaak de standaard qua Android-telefoons, maar dat kan eigenlijk niet meer. Bij Apple en iOS krijg je vijf jaar lang updates. Samsung belooft vier jaar lang updates en voor een smartphone van 1.149 euro is twee jaar updates van Oppo echt te weinig. Twijfel je tussen de Samsung Galaxy S21 Ultra en de Oppo Find X3 Pro, dan zou dit zomaar eens doorslaggevend kunnen zijn voor je keuze.
Update: Oppo heeft op 6 mei bekendgemaakt dat alle toestellen binnen de Find X3 Series geen twee jaar, maar vanaf nu drie jaar aan updates krijgen.
Oppo Find X3 Pro - in gebruik
De Oppo Find X3 Pro is met het scherm van 6,7-inch een grote smartphone, maar ligt toch prettig in de hand. Je moet wel een hoesje gebruiken, want anders valt je smartphone dagelijks overal vanaf door de gladde glazen achterkant. Gelukkig levert Oppo een volledig pakket aan bij aanschaf van dit toestel. Er is een hoesje in de kleur van de smartphone meegeleverd en een screenprotector is al op het scherm geplakt. Ook worden er oordopjes meegeleverd, net als de 65W-snellader.
Je krijgt dus een compleet pakket aan accessoires en koop je dit toestel voor 18 april, dan ontvang je ook nog een Oppo Watch, een draadloze snellader en een extra stevig hoesje cadeau met een totale waarde van 477 euro. Dan valt die prijs van 1.149 euro voor dit toestel nog mee. Na 18 april betaal je dus 1.149 euro voor alleen het toestel en dat is toch een flink bedrag. Toegegeven, daar krijg je een toptoestel voor terug, maar wel met enkele minpunten als het ontbreken van de periscoopcamera van de voorganger en onduidelijkheid over het updatebeleid na twee jaar. Een dergelijk duur toestel moet natuurlijk niet na twee jaar ondersteuning volledig opgegeven worden. Contact met Oppo liet weten dat het toestel in ieder geval twee grote Android-updates en twee jaar beveiligingsupdates krijgt. Of het daarna gewoon klaar is of dat de fabrikant toch nog verdere updates gaat uitbrengen is op dit moment gewoon niet bekend. Ook de trilmotor valt uit de toon. De haptische feedback (het trillen van het toestel) bij een telefoontje of berichtje is ongekend zwak en dat past niet bij een dergelijk high-end toestel.
Ben je er echter snel bij, dan krijg je een zeer fijn toestel waar je in ieder geval twee jaar lang optimaal van kan genieten. Oppo’s ColorOS 11.2 werkt soepel, is overzichtelijk en kent vele mogelijkheden om het toestel naar wens aan te passen. De smartphone is wel behoorlijk groot, dus bediening met één hand kan daarom lastig zijn. Wel kun je in de softwareschil zaken aanpassen specifiek voor bediening met één hand. De hardware gaat jaren mee, het scherm laat je genieten van je favoriete entertainment en de camera’s kunnen zich meten met de top. De Oppo Find X3 Pro is één van de beste smartphones van dit moment, maar net niet helemaal perfect.
Prestaties
Over de prestaties kunnen we kort zijn. Met dergelijke snelle hardware kan de Oppo Find X3 Pro alles aan wat je maar verlangt van je nieuwe smartphone. Of je nu rekenkracht vereist voor de nieuwste games of het display in volle glorie wilt gebruiken voor je favoriete films en series, alles draait snel en soepel zonder ook maar enige haperingen.
Oppo Find X3 Pro - Conclusie
De Oppo Find X3 Pro kunnen we iedereen aanraden. Het scherm is top, de beide primaire camera’s zijn fantastisch, de microscoopcamera meer dan een gimmick en de snelle hardware zorgt voor krachtige prestaties. Toch zijn er enkele minpunten te noemen. Deze zijn waarschijnlijk niet voor iedereen van evenveel waarde, maar wel belangrijk om te benoemen. Het design is een kwestie van smaak, maar de voorganger wist hier beter te overtuigen. Daarnaast mist de periscoopcamera van de voorganger en daardoor zijn de zoommogelijkheden op dit toestel beperkter. Oppo ondersteunt het toestel sowieso met twee grote updates en twee jaar aan beveiligingsupdates, maar daarna blijft het wat vaag. Ten derde de prijs. Voor 1.149 euro krijg je een toptoestel in handen, maar je moet wel een flinke portemonnee hebben. Daar krijg je echter wel één van de beste smartphones van dit moment voor terug.
Beoordeling
Oppo Find X3 Pro
- Fantastisch scherm
- Twee uitstekende primaire camera's
- ColorOS 11.2 is volwassen geworden
- Unieke microscoopcamera
- Zoommogelijkheden beperkter dan de voorganger
- Stevige prijs
- Updatebeleid na twee jaar onduidelijk
Beoordeling Oppo Find X3 Pro
De Oppo Find X3 Pro kunnen we iedereen aanraden. Het scherm is top, de beide primaire camera's zijn fantastisch, de microscoopcamera meer dan een gimmick en de snelle hardware zorgt voor krachtige prestaties. Toch zijn er enkele minpunten te noemen. Deze zijn waarschijnlijk niet voor iedereen van evenveel waarde, maar wel belangrijk om te benoemen. Het design is een kwestie van smaak, maar de voorganger wist hier beter te overtuigen. Daarnaast mist de periscoopcamera van de voorganger en daardoor zijn de zoommogelijkheden op dit toestel beperkter. Oppo ondersteunt het toestel sowieso met twee grote updates en twee jaar aan beveiligingsupdates, maar daarna blijft het wat vaag. Ten derde de prijs. Voor 1.149 euro krijg je een toptoestel in handen, maar je moet wel een flinke portemonnee hebben. Daar krijg je echter wel één van de beste smartphones van dit moment voor terug.
Reacties (0)