Software en camera's
OnePlus is heel vaak razendsnel qua software-updates en heel goed in het onderhouden van de eigen softwaresystemen. En zoals het er nu voor staat geldt dat ook voor de OnePlus Nord CE 5G. Dit toestel wordt meteen geleverd met Android 11 en de OxygenOS 11-update. De beveiligingsupdate staat op moment van schrijven op februari 2021, dus dat zou nog wat scherper kunnen. De fabrikant belooft twee jaar aan Androidupgrades uit te brengen (in dit geval dus Android 12 en Android 13) en tot drie jaar aan beveiligingsupdates.
De Androidervaring is net zo sterk als op de vlaggenschepen. De interface is opgeruimd en netjes, helder en overzichtelijk en zeer fijn in gebruik te nemen. Er worden wat applicaties vooraf geïnstalleerd, maar het gros daarvan kun je verwijderen of op z’n minst uitschakelen. Een enkele app als Netflix kun je helemaal niet verwijderen, dat is dan weer jammer. Maar echte bloatware, zoals de Facebookapp, is gelukkig niet aanwezig. Hoewel de software-ervaring vaak tot de kern behouden wordt, zijn er desondanks meer dan genoeg aanpassingsmogelijkheden.
Achterop treffen we drie camera’s aan. Dat is een 64 megapixelhoofdcamera, een acht megapixelgroothoeklens en een monolens van twee megapixel. Hoewel het systeem er in vergelijking met de OnePlus Nord op vooruitgegaan is, omdat de hoofdsensor bijvoorbeeld meer licht doorlaat, haal je niet de beste kwaliteit in huis. Mag je ook niet verwachten in dit prijssegment; maar die kwaliteit is dus al wel beter dan vorig jaar. Over het algemeen komen de foto’s er kleurrijk en gedetailleerd uit en dwingt het dynamische bereik nog best wat respect af.
De avondmodus – de fotomodus waarmee je in donkere omgevingen betere foto’s maakt – doet het ook redelijk goed. Het systeem maakt dan zeven foto’s die samengevoegd worden. Omdat de sensor meer licht kan opvangen, komen de foto’s ook beter uit de verf. Helaas is het wel dat veel details wegvallen op dergelijke foto’s, dus dat is iets om rekening mee te houden. De groothoeklens maakt overigens foto’s in mindere kwaliteit in vergelijking met de hoofdcamera. Kleuren zijn ietwat flets en het detailniveau krijgt ook een rake klap.
De enkele selfiecamera voorop presteert daarentegen wel prima. Wanneer je voldoende licht om je heen hebt, zie je niet snel dat je te maken hebt met een goedkoper toestel. Het kan zijn dat de beelden net even te scherp ogen, dus duik vooral even de instellingen in als iets je niet bevalt. De standaardcamera-app biedt overigens veel functies aan waarmee je uit de voeten kunt. Zo kun je bijvoorbeeld slowmotionvideo’s maken. Echter, door het gebrek aan optische beeldstabilisatie kan het zijn dat die beelden niet worden zoals je ze vooraf voor ogen had.
Reacties (0)