De OnePlus 9 en 9 Pro zijn de twee nieuwste smartphones van het Chinese merk OnePlus. Het zijn high-end toestellen die meer dan ooit op elkaar lijken, maar nog wel enkele unieke eigenschappen hebben die een doorslaggevende factor kunnen zijn. Dat is handig voor wanneer je wel een nieuwe OnePlus wil, maar niet kan besluiten welke precies. In deze uitgebreide review nemen we allebei de toestellen mee, omdat ze in feite toch behoorlijk op elkaar lijken. De toestellen hebben een adviesprijs van vanaf 699 euro en 899 euro; ze zijn vanaf nu verkrijgbaar.
De OnePlus 9 en OnePlus 9 Pro zijn vanaf nu te koop in Nederland. Maar zijn ze een aanschaf waard? We bekijken het in de FWD-review.
Specificaties OnePlus 9 en 9 Pro
OnePlus 9 / 9 Pro | |
---|---|
Scherm | 6,5 inch / 6,7 inch, 2.400 bij 1.080 / 3.216 bij 1.440 pixels, 120 hz / 144 hz, amoled |
Besturingssysteem | OxygenOS 11 (Android 11) |
Processor | Qualcomm Snapdragon 888 |
Werkgeheugen | 8 – 12 GB |
Opslaggeheugen | 128 – 256 GB |
SD | Nee |
HDMI | Nee |
USB | Ja, usb-c |
GPS | Ja |
3G/4G/5G | Ja |
Bluetooth | Ja, 5.2 |
NFC | Ja |
Camera’s | 48 megapixel, 50 megapixel, 2 megapixel (plus 8 megapixel op de Pro) achter, 16 megapixel voor |
Accu | 4.500 mAh Lithium Polymer, 65W snelladen |
Wanneer OnePlus twee toestellen op de markt brengt, dan verschillen die vaak genoeg qua specificaties waardoor je kunt spreken van andere telefoons. Dit keer zien we dat beide modellen, in dit geval de OnePlus 9 en de 9 Pro, minimaal van elkaar verschillen. Ze hebben allebei de nieuwste Snapdragonprocessor, 8 tot 12 GB aan werkgeheugen en 128 tot 256 GB aan interne opslagruimte. Ook is de accu, met zijn vermogen van 4.500 mAh, even groot en hebben ze allebei ondersteuning tot 5g en bluetooth 5.2 en nfc aan boord.
Desondanks zijn er ook verschillen, die het prijsverschil verklaren. Zo heeft de OnePlus 9 Pro een display met gebogen schermranden, wat het geheel een meer premium uitstraling moet meegeven. Daarnaast heeft de Pro een extra camera aan boord en is er ondersteuning voor draadloos opladen met een vermogen van 50 watt. De reguliere variant ondersteunt eveneens draadloos opladen, maar dan met ‘slechts’ 15 watt. Voor het Pro-model heb je wel de draadloze oplader van OnePlus nodig om die snelheid te kunnen behalen.
Kenmerkend design met nieuwe elementen
Hoewel smartphones vandaag de dag steeds meer op elkaar lijken – en je soms de OnePlussen niet meer kunt onderscheiden van de Samsung – hebben de OnePlus 9 en 9 Pro toch het kenmerkende OnePlusdesign meegekregen. Dat merk je vooral aan de achterkant, omdat de voorkant bijna één en al scherm is. De kin aan de onderkant is iets smaller dan op de OnePlus 8T (één van onze favoriete telefoons van 2020), terwijl we bovenin aan de linkerkant de frontcamera in het scherm zien zitten. Dit is redelijk standaard.
Aan de achterkant treffen we het welbekende OnePluslogo aan. Die springt er dit keer veel beter uit dan voorheen, omdat het dit keer donkerder gemaakt is. Verder kunnen we rekenen op alle knoppen aan de zijkanten, waaronder de slider waarmee je heel snel de stille modi activeert. Dat is nog steeds een grote pré op smartphones van OnePlus. Het merk heeft een beetje aan die zijkant van de Pro zitten sleutelen. De zijkant lijkt nu iets dunner, door een kleine aanpassing aan de chassis bij de knoppen. Het oogt tof, maar is ook gezichtsbedrog.
Het OnePlus 9 Pro-model dat we recenseren is de nieuwe Morning Mist-kleurenoptie. Dit is een zilverkleurig omhulsel, die overgaat in een spiegelend effect. Het ziet er gaaf uit, maar helaas stoor je je al snel aan alle vingerafdrukken die je achterlaat. Een hoesje kan het probleem oplossen, maar dat doet dan afbreuk aan het toffe uiterlijk. Dat reguliere variant van de 9 heeft dit ook, ondanks zijn paarse kleur. Daarnaast heeft de Pro een aluminium afwerking, terwijl de gewone versie wat goedkopere materialen heeft.
Display en speakers
Het scherm van de OnePlus 9 is 6,5 inch groot, terwijl de 9 Pro een display heeft van 6,7 inch. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat de Pro gebogen schermranden heeft, terwijl de reguliere versie een plat scherm heeft. Het is maar net waar je naar op zoek bent. Vanwege de niet al te grote verschillen tussen beide toestellen kan het type scherm een doorslaggevende factor zijn. De resolutie kan daarin ook een rol spelen. De Pro heeft er een van 3.216 bij 1.440 pixels; de andere heeft er een van 2.400 bij 1.080 pixels.
De OnePlus 9 heeft met die resolutie en het formaat scherm een pixeldichtheid van 404 pixels per inch (ppi). De Pro heeft door het ietwat grotere scherm, en hogere resolutie, een ppi van 525. Het is voor de beeldkwaliteit van smartphoneschermen het beste wanneer de ppi-score boven de 400 uitkomt. Beide versies voldoen dus prima aan die eis en dat levert mooie beelden op.
Beide schermen laten overigens fantastische beelden zien. De kleuren ogen ontzettend rijk, terwijl de kijkhoek ook meer dan prima is. Foto’s zijn lekker gedetailleerd en video’s kijken op die schermen is totaal geen straf. Gamen ook niet en dat heeft te maken met de verversingssnelheid. Allebei de smartphones hebben een verversingssnelheid van 120 Hertz. Games zien er daardoor oogstrelend uit, maar scrollen oogt ook gewoon heel fijn.
Beide smartphones bieden ondersteunen aan voor HDR10+. Dat is goed nieuws voor iedereen die hdr-content wil bekijken via videostreamingdiensten als YouTube of Netflix. Het scherm is er in elk geval uitermate geschikt voor. Ze kunnen behoorlijk helder ingesteld worden: de OnePlus 9 heeft 1.100 nits en de Pro 1.300 nits. Dat is de maximale waarde van de helderheid. Hoe hoger dat getal, hoe beter je het scherm ziet in verlichte omgevingen. Verder is er een frontcamera die in het scherm zit die nog wel eens in de weg kan zitten. Dat is wellicht geen groot nadeel, maar soms kan die camera wel even in de weg zitten.
Daarnaast beschikken ook de OnePlus 9 en 9 Pro over stereospeakers. De geluidskwaliteit is daarom veel beter dan op modellen met een enkele speaker, dat mag voor zich spreken. Vooral wanneer je gewoon even snel een YouTubevideo bekijkt dan merk je dat de audio goed en helder klinkt. Verder is er ondersteuning voor Dolby Atmos. Kijk je naar een film of luister je naar muziek, dan kan het systeem Dolby Atmos aanzetten voor een mooiere geluidsweergave. Dit werkt alleen wanneer je een koptelefoon aansluit.
Accuduur en draadloos opladen
Meestal zit er verschil in het vermogen van de accu tussen het reguliere en het Pro-model, maar dat is dit keer niet het geval. Beide OnePlusmodellen beschikken over een batterij van 4.500 watt. Dat is meer dan genoeg om anderhalve dag mee door te komen bij redelijk intensief gebruik. Dan hebben we het over enkele telefoontjes, WhatsAppberichtjes die heel de dag binnenkomen en de verschillende nieuwsfeeds die we in de gaten houden. Ook maken we zo nu en dan foto’s en bedienen we onze muziek en smarthome met de toestellen.
Doe je het wat rustiger aan, dan kun je wel de twee dagen halen. Je kunt overigens de beeldscherminstellingen aanpassen waardoor er zuiniger omgegaan wordt met energie. Zo kun je het aantal beelden per seconde terugschroeven naar 60 en kun je de resolutie verlagen naar full hd. Voor sommige gebruikers kan dat een uitkomst zijn wanneer ze de verschillen niet echt opmerken met 120 / 144 Hz en de qhd+-resolutie, dus het is goed om te zien dat die opties er zijn. En het is handig om op terug te vallen als je even geen oplader bij de hand hebt.
Dat opladen kan overigens op verschillende manieren. Dat kan gewoon met de meegeleverde oplaadkabel. Via usb-c laad je met een vermogen van 65 watt op. Wat betekent? Nou, binnen een half uur kun je de accu volledig vol krijgen. Net zoals in de OnePlus 8T is het zo dat er twee kleinere accu’s van 2.250 mAh aanwezig zijn. Allebei de accu’s worden om beurten opgeladen en leeg getrokken; de echte winst is de snelheid waarmee opgeladen wordt. Daarnaast kun je ook gebruikmaken van de draadloze oplaadfunctionaliteit.
Draadloos opladen werkt dit keer op beide smartphones. Dat kun je doen met een simpele Qi-oplader, maar dan haal je er niet alles uit wanneer je een kersverse OnePlus 9 Pro-eigenaar bent. Wanneer je namelijk de draadloze OnePlusoplader in huis haalt, dan kun je het toestel opladen met een vermogen van 50 watt. Bovendien kun je dat zowel horizontaal als verticaal doen, waardoor je ondertussen een video kunt kijken, bijvoorbeeld. In dit geval kan het tot drie kwartier duren om de accu volledig op te laden, vanaf één procent vermogen.
Camera's van Hasselblad
Allebei de nieuwe OnePlusmodellen hebben een 48 megapixelhoofdcamera, vijftig megapixel ultra-widecamera en een 2 megapixel monochroomlens. De Pro beschikt bovendien nog over een acht megapixeltelefotolens. Voorop treffen we een zestien megapixelcamera aan, die dus in het scherm verwerkt zit. De cameramodule aan de achterkant is groter dan ooit en die grote lenzen zien er niet heel aantrekkelijk uit — maar dat is niet meer zo heel belangrijk wanneer ze goede foto’s en video’s maken. Hoe zit het precies met de kwaliteit?
De eerste indrukken zijn, en dat geldt voor beide modellen, meteen positief. De OnePlus 9 Pro heeft een uitgebreider camerasysteem dan de 9 en je mag voor jezelf bepalen of dat een groot probleem is. Maak je vaak gebruik van een telelens? Dan kun je de OnePlus 9 beter laten schieten (de OnePlus 8T dan overigens ook). Is die telelens wel van belang? Dan weet je al voor welke versie je het beste kunt gaan. Met de telelens kun je wel 3,3 keer optisch inzoomen, zonder kwaliteitsverlies dus. Gelukkig is er ook optische beeldstabilisatie aanwezig.
Foto’s zijn scherp en kleurrijk te noemen. Soms net even té kleurrijk, maar dat kan ook door de standaardinstellingen van de OnePluscamera-applicatie komen. Wanneer je een andere camera-app gebruikt, bijvoorbeeld GCam, dan ogen de kleuren al veel meer natuurgetrouw. Ze zijn alleen flets wanneer de omgeving om je heen ook flets is, maar dan leg je wel vast hoe de wereld om je heen is. Maak je er vervolgens een raw-bestand van via de professionele modus, dan kun je achteraf heel fijn gewoon de kleuren en andere zaken bewerken.
De cameramodule is in staat foto’s van redelijke hoge kwaliteit te maken. Ten opzichte van vorige modellen gaat het systeem beter om met licht (ook in de avond!) en zien we ook dat daardoor het ruisniveau beduidend minder is. Ook wanneer lichtbronnen in beeld staan, dan valt op dat de lenzen daar mee omgaan. De beelden ogen scherp en minder pluizig dan voorheen. Verder werkt de macrofunctie prima. Wanneer je van heel dichtbij een foto wil maken van iets, dan schakelt de standaardapp automatisch over op die functionaliteit.
Dan is er nog de groothoekcamera. Dit keer zien we dat OnePlus grote slagen heeft gemaakt als het gaat om de vervorming aan de zijkant. Het is niet zo dat die compleet verdwenen is, maar ten opzichte van de OnePlus 8T is er wel sprake van een grote vooruitgang. Daarmee is duidelijk dat OnePlus echt veel geïnvesteerd heeft in het nieuwe camerasysteem. De selfiecamera maakt nog steeds harde foto’s, die lichtbronnen verzadigd in beeld brengt. Maar onder de juiste omstandigheden maak je er redelijk acceptabele foto’s mee.
OxygenOS 11 op basis van Android 11
Net als de OnePlus 8T draaien ook de OnePlus 9 en 9 Pro op Oxygen OS 11. Dat is de eigen softwareschil van het bedrijf, dat inmiddels gebaseerd is op Android 11. Dat is de meest recente versie van het Androidbesturingssysteem. Google werkt op dit moment aan Android 12, dat na de zomer voor iedereen moet arriveren. Tot die tijd krijg je met Android 11 voornamelijk toegang tot flink veel verbeteringen onder de motorkap. Ook is het zo dat je veel beter je smarthome, op basis van Google Home, kunt bedienen met je Androidtelefoon.
Mocht je eind vorig jaar de OnePlus 8T hebben overgeslagen of de Android 11-upgrade voor je andere OnePlus nog niet gedownload hebben, dan kan de interface even wennen zijn. De interface is vorig jaar namelijk flink op de schop gegaan. Toegegeven, het ziet er strak uit en de indeling is lekker logisch, maar het doet ook sterk denken aan de menustructuur en -vormgeving van Samsungtelefoons. Mocht je dus als Samsunggebruiker de overstap willen maken, dan weet je dat die softwarematig gelukkig behoorlijk pijnloos zal zijn.
Het OneUI van Samsung en het OxygenOS van OnePlus hebben veel dezelfde voordelen. Het snelle menu is goed bereikbaar, omdat die een stuk naar beneden verplaatst is. Daarnaast is de software mooi schoon en heel toegankelijk, zonder dat het de normale Androidervaring in de weg zit. Het OxygenOS zorgt wat ons betreft voor een goed balans tussen de authentieke Androidervaring en het toevoegen van exclusief functies en designs, iets wat veel meer fabrikanten onder de knie krijgen. Maar OnePlus was hier, jaren geleden, wel uniek in.
Verder wordt het toestel geleverd met alle Google-applicaties, zoals dat nou eenmaal gaat, en enkele applicaties van OnePlus. Ook is de Netflix-app aanwezig, vanwege de ondersteuning voor bepaalde certificaten. Geen nood: de meeste apps kun je verwijderen of uitschakelen, zodat je daar geen last van hebt. Dubbele apps zijn er helaas wel, maar ook die zijn uit te schakelen. Verder is het zo dat de OnePlus 9 en 9 Pro, op moment van schrijven, de beveiligingsupdate van februari heeft. Dat is gelukkig een recente versie.
Conclusie
Qua design en software zijn de nieuwe OnePlusmodellen eigenlijk niet bijster interessant als je ze vergelijkt met het vorige model. Zeker niet als je ook kijkt naar de prijs die je ervoor moet neerleggen. Vooral het Pro-model is best duur. Beide toestellen verschillen niet veel van elkaar en vormen, op de camera’s na, een iteratieve update ten opzichte van de OnePlus 8T. Wil je echt veel betere camera’s, vind je de gebogen schermranden heel tof of snak je naar snel draadloos opladen, dan is de OnePlus 9 Pro iets voor je. Anders kun je het beter houden bij de aantrekkelijk geprijsde OnePlus 8T.
Beoordeling
OnePlus 9 en OnePlus 9 Pro
- Camera's van Hasselblad
- Ietwat aangepast design
- Snelle software
- Snel draadloos opladen (Pro-model)
- Niet spannend qua design of software
- Achterkanten zijn vingerafdrukmagneten
- Geen ip-certificaat (gewone model)
- Prijzig
Beoordeling OnePlus 9 en OnePlus 9 Pro
Qua design en software zijn de nieuwe OnePlusmodellen eigenlijk niet bijster interessant als je ze vergelijkt met het vorige model. Zeker niet als je ook kijkt naar de prijs die je ervoor moet neerleggen. Vooral het Pro-model is best duur. Beide toestellen verschillen niet veel van elkaar en vormen, op de camera's na, een iteratieve update ten opzichte van de OnePlus 8T. Wil je echt veel betere camera's, vind je de gebogen schermranden heel tof of snak je naar snel draadloos opladen, dan is de OnePlus 9 Pro iets voor je. Anders kun je het beter houden bij de aantrekkelijk geprijsde OnePlus 8T.
Reacties (0)