Review: Motorola Edge 50 Ultra – Behuizing van echt hout?

15 juni 2024 + 10 minuten 0 Reacties
Motorola Edge 50 Ultra-4
FWD award

Een unieke smartphone, is dat in 2024 nog mogelijk? Motorola is het bewijs dat het nog kan met de Motorola Edge 50 Ultra met een behuizing van echt hout.

Motorola heeft onlangs de nieuwe Edge 50-serie gepresenteerd. Naast de betaalbare Motorola Edge 50 Fusion en de Motorola Edge 50 Pro is daar topmodel binnen de serie: de Motorola Edge 50 Ultra. We gaan met dit toestel aan de slag in deze review. Uniek aan ons exemplaar is de behuizing van echt hout. Hoe bevalt de Motorola Edge 50 Ultra in de praktijk?

Dit is de Motorola Edge 50 Ultra

De Motorola Edge 50 Ultra is verkrijgbaar met een aluminium frame, Gorilla Glass Victus en premium materialen als echt hout en veganistisch leer. Daarnaast heeft Motorola dit toestel met het beste camerasysteem van de Edge 50-serie uitgerust. Achterop vinden we twee camera’s van 50 megapixel (hoofdcamera en ultragroothoek) en een 64 megapixel telephotocamera. Hiermee kun je 3x optisch zoomen en 100x digitaal inzoomen om dichtbij je onderwerp te komen. Moto AI helpt om de fotoprestaties te optimaliseren. Het toestel heeft verder een 144Hz oled-scherm van 6,7-inch met een resolutie van 2.712 bij 1.220 pixels, een Qualcomm Snapdragon 8s Gen 3, 16 GB werkgeheugen en maar liefst 1 TB opslaggeheugen. Opladen kan razendsnel met 125W en de lader wordt gewoon meegeleverd. De Motorola Edge 50 Ultra draait op Android 14 en krijgt vier jaar updates waarvan drie grote Android-updates.

Behuizing van echt hout

Ons reviewexemplaar is de Nordic Wood-variant. Naast het display voorop en het aluminium frame rondom is de achterkant compleet van echt hout. En dat voelt erg vreemd aan. Je voelt de houtnerven en daardoor is ieder exemplaar van deze variant echt uniek. De telefoon is daardoor best licht van gewicht. Het hout ziet er zeer fraai uit, maar hoe lang blijft dit mooi? Daar heb ik ook na de testperiode nog altijd mijn twijfels over. Je krijgt een papiertje met waarschuwingen meegeleverd dat het toestel dankzij IP68 zeker stof- en waterbestendig is, maar dat je op moet passen met vloeistoffen zoals verf bij de houten achterkant. Het zorgde ervoor dat ik extra voorzichtig was met de telefoon, want met een knoeiend klein kind in huis heb je zomaar ingetrokken knijpfruit in de behuizing. Een hoesje kan redding brengen, maar het meegeleverde hoesje is het meest slechte telefoonhoesje dat je ooit hebt gezien. Het zit alleen om de hoeken en alle viezigheid kruipt zo bij de achterkant naar binnen. Gelukkig zijn er alternatieve hoesjes te koop.

Hoe duurzaam het hout precies is blijft de vraag. Alhoewel het hout stevig is en je het echt niet met je nagel kunt indeuken, zal er niemand zijn die deze telefoon gedurende enkele jaren zo mooi weet te houden. Dan zijn wellicht de varianten in Forest Grey en Peach Fuzz met veganistisch leer een betere keuze, ook al worden die dan weer erg snel vies met stof en pluis. Fraai is Nordic Wood echter wel. Het toestel is echter wel groot met een scherm van 6,7-inch en daarom voor de kleinere handen wat lastig te hanteren. Voor de wat grotere handen ligt het toestel goed in de hand. Na verloop van tijd begint het hout echt te wennen en voelt het goed aan. Het display zelf is voorzien van Gorilla Glass Victus en moet stevig genoeg zijn. De knoppen vinden we allemaal aan de rechterkant van de behuizing met de usb-c-aansluiting onderop.

High-end?

De Motorola Edge 50 Ultra is het meest high-end toestel dat de fabrikant dit jaar op de markt gaat brengen. Wat verwacht je nu precies van een toestel met de naam Ultra? Waarschijnlijk het beste van het beste. En dat heb je toch net niet helemaal dankzij de Qualcomm Snapdragon 8s Gen 3, een iets minder snelle variant van de Snapdragon 8 Gen 3. Voor sommige mensen wellicht storend, voor ons echter niet. Het toestel is nog steeds razendsnel en kan alle games spelen. Je hoeft je echt geen zorgen te maken dat je de komende jaren niet alle games op dit toestel kan spelen. Behalve dat de Motorola Edge 50 Ultra misschien niet de allersnelste chipset in huis heeft, is het toestel voor de rest een volwaardig high-end toestel.

Iedereen die wel eens naar de prijzen van een iPhone heeft gekeken weet dat je voor een variant met meer opslaggeheugen ook flink de portemonnee moet trekken. Ook bij Android-telefoons is dat het geval bij Samsung en Google. Niet bij Motorola, want er verschijnt hier maar één variant van het toestel met maar liefst 16 GB werkgeheugen en 1 TB aan opslaggeheugen. En dat voor minder dan 1.000 euro, daar kunnen andere fabrikanten nog iets van leren. De batterij van 4.500 mAh lijkt misschien op het eerste gezicht een beetje karig, maar het toestel weet echt te verrassen op het gebied van de batterij. Je komt met gemak de dag door en ook nog een groot deel van de tweede dag, afhankelijk van hoe je het toestel gebruikt. Opladen is daarnaast geen enkel probleem, want met de meegeleverde lader van 125W ben je net iets meer dan 20 minuten bezig om de smartphone volledig op te laden. Ook 50W draadloos laden en 10W reverse laden behoort tot de mogelijkheden.

Beeld- en geluidskwaliteit

Het grote p-OLED-scherm van 6.7-inch heeft een resolutie van 2.712 bij 1.220 pixels (446 pixels-per-inch) en heeft een adaptieve verversingssnelheid van maximaal 144Hz. Het scherm heeft een piekhelderheid van 2.500 nits en ondersteunt HDR10+. Het scherm is voor dagelijks gebruik erg scherp, alhoewel de automatische helderheid soms een beetje te wensen overlaat waardoor het scherm soms net een tikkeltje te donker is. Dat kan gelukkig met een update makkelijk opgelost worden. Dankzij de hoge piekhelderheid is het beeldscherm wel zeer goed af te lezen in de zon, zoals bovenstaande foto goed laat zien. Fraai is de mogelijkheid om te kiezen uit verschillende kleurprofielen. Kies uit Natuurlijk, Stralend of Levendig. Natuurlijk is ons net iets te koud terwijl Levendig teveel verzadiging oplevert. Stralend is wat ons betreft de perfecte balans.

Let wel dat het hier gaat om een toestel in de Edge-serie, wat betekent dat het scherm niet volledig vlak is en aan de zijkanten gebogen is. Langs de zijkanten is het scherm heel gevoelig, waardoor je soms met je handpalm per ongeluk een functie activeert. Niet iedereen is fan van gebogen schermranden op een telefoon, maar het draagt wel bij aan een premium-uitstraling en dat is zeker aanwezig bij dit toestel. In het scherm zit verder een vlotte vingerafdruksensor verwerkt alhoewel ontgrendelen met gezichtsherkenning ook tot de mogelijkheden behoort.

De Motorola Edge 50 Ultra beschikt over zeer goede stereo-speakers met Dolby Atmos-ondersteuning. Het volume kan flink omhoog terwijl het geluid goed in balans en vooral behoorlijk helder blijft. Samen met het goede display zorgen de speakers voor een zeer goede entertainment-ervaring, zowel bij je favoriete films en series als bij games dankzij de vlotte hardware.

Zeer uitgebreid camerasysteem

De Motorola Edge 50 Ultra beschikt over een zeer uitgebreid camerasysteem met een hoofdcamera en ultragroothoekcamera van 50 megapixel en een telephotocamera van 64 megapixel. Je hoeft dus geen concessies te doen dat je alleen een goede hoofdcamera tot je beschikking hebt en de rest van de camera’s er een beetje verloren bij hangen. Dit toestel is uitgerust met drie volwaardige camera’s aan de achterzijde en dan ook nog een selfiecamera van 50 megapixel aan de voorkant.

Wat mag je verwachten van de fotokwaliteit en kan dit toestel zich meten met de Google Pixel 8 Pro? Net niet, maar het komt in de buurt. Bij stilstaande objecten, architectuur of landschappen krijg je prachtige foto’s boordevol detail, fraaie kleuren en scherpte. Het toestel maakt gebruik van kleurcoderingen van Pantone, waarbij de werkelijke kleuren zoveel mogelijk nagebootst zal worden. Dit resulteert standaard in zeer natuurgetrouwe beelden die je echter ook nog volledig over-the-top kan maken als je wensen daar meer liggen. Met bewegende objecten als dieren, kinderen of sporters heeft de camera echter nog teveel moeite. Het duurt namelijk even voordat de foto genomen is en vervolgens verwerkt is. In de praktijk blijkt het dan zo te zijn dan je niet een foto maakt wat je denkt dat je gemaakt hebt. Er zit vertraging in waardoor je dus regelmatig te laat bent en ook de autofocus heeft wat moeite met beweging.

De camera’s zijn daarnaast een beetje inconsistent in de automatische nabewerking. De lucht is soms strakblauw terwijl die op een ander moment ineens overbelicht lijkt te zijn en vooral wit is. Op andere momenten lijken de foto’s net iets te zacht en mag het contrast wat hoger. Qua video’s kun je in 4K filmen met 30 of 60 beeldjes per seconde. Enigszins apart is de overdreven verzadiging die daarop toegepast wordt. Het lijkt te onnatuurlijk. Het zijn problemen die Motorola op kan lossen middels een update en laten we hopen dat dit ook gaat gebeuren, want qua camerasysteem en mogelijkheden behoort dit toestel tot de top van de markt. Doordat je geen concessies hoeft te doen qua camera, ze zijn allemaal goed, kan je alle kanten met het camerasysteem op. De fijne portretmodus verdient ook een pluspunt, waarbij je de echte portretafstanden kiest als 35mm, 50mm of 85mm en de software past de bokeh perfect toe waardoor je zeer fraaie portretfoto’s kunt maken. Misschien zijn de portretfoto’s zelfs wel het beste van alle cameramogelijkheden op dit toestel, want die foto’s zijn werkelijk prachtig en iets waar de Google Pixel 8 Pro niet aan kan tippen. Zodra het iets donkerder wordt gaat de iso omhoog waardoor je iets sneller ruist ontdekt op de foto’s, maar de nachtmodus zelf werkt prima. De telefoon maakt de omgeving iets lichter dan in het echt, maar het resultaat mag er zijn.

Extra aandacht gaat uit naar de telephotocamera. Je kan hier niet alleen optisch tot 3x zoomen, maar digitaal zelfs tot 100x. Het bereik is daarmee ontzettend groot, maar net als bij vergelijkbare toestellen met dergelijke zoommogelijkheden gaat de kwaliteit na 15x zoom toch echt wel naar beneden. 100x zoom is dan ook alleen op papier leuk, want je lijkt een soort waterverfschilderij te krijgen. Tot 15x zoom zijn de foto’s echter zeer fraai waardoor je dit toestel graag meeneemt tijdens een dagje dierentuin. Het camerasysteem is erg goed en veelzijdig en wellicht net niet zo goed als de echte top van de markt, maar het komt wel heel dichtbij. Weet Motorola de kleine problemen op te lossen, dan heeft de Motorola Edge 50 Ultra een camerasysteem dat iedereen weet te bekoren.

Software

Waar andere fabrikanten misschien nog wat kunnen leren van Motorola, dat echt een zeer complete high-end smartphone voor minder dan 1.000 euro weet te maken, daar kan Motorola wat leren van Apple, Samsung en Google wat betreft het updatebeleid. Dat is namelijk echt het zwakke punt van dit toestel. Vooropgesteld is dat het hier gaat om een schone Android-ervaring, dat verdient al een plus. Standaard heb je Android 14 tot je beschikking, maar helaas heeft Motorola er wel voor gekozen om een aantal vooraf geïnstalleerde apps te plaatsen. Dat zal de fabrikant ongetwijfeld wat extra geld opleveren, maar wij als consument zitten daar niet op te wachten bij een toestel van 999 euro. Gelukkig kun je de apps allemaal weer verwijderen.

Wel fijn zijn de Moto-apps die nagenoeg allemaal van meerwaarde zijn. Zo krijg je meer mogelijkheden voor privacy en beveiliging van je gegevens, kun je het toestel veel verder optimaliseren met aangepaste kleuren, lettertypen en achtergronden, heb je een zeer fijne Niet Storen-modus met veel extra mogelijkheden dankzij Moto Unplugged en kun je met Smart Connect het display van je smartphone op je laptop tonen en de frontcamera als webcam gebruiken. Het updatebeleid kan dus beter en de vooraf geïnstalleerde apps moet je snel verwijderen, maar de schone Android-ervaring zonder overheersende softwareschil verdient absoluut pluspunten.

Conclusie

Het is lang geleden dat we echt enthousiast zijn geworden van een nieuwe smartphone. Het is tegenwoordig toch allemaal vooral veel van hetzelfde. Toch is het de Motorola Edge 50 Ultra gelukt, ook al is het toestel niet perfect. Het unieke design met echt hout of veganistisch leer, het veelzijdige camerasysteem, vlotte hardware en razendsnel opladen, de prachtige beeld- en geluidskwaliteit en de overdaad aan werk- en opslaggeheugen (16 GB werkgeheugen en 1 TB opslaggeheugen, lezen jullie mee Apple, Samsung en Google?) zorgen voor een zeer goed toestel.

Daar staat wel een updatebeleid tegenover dat beter moet. Drie grote Android-updates en vier jaar beveiligingsupdates is te karig voor een smartphone van 999 euro. Daarnaast zijn de camera’s nog wat inconsistent. Wel hebben we vragen bij de duurzaamheid van het toestel. Hoe ziet het hout of het veganistisch leer er over enkele jaren uit? Dan zal de toekomst moeten uitwijzen. De Motorola Edge 50 Ultra is in ieder geval een unieke smartphone die ondanks de hoge prijs toch heel veel weet te bieden (meer dan de concurrentie) en absoluut het overwegen waard is.

8.5
Motorola Edge 50 Ultra product
FWD award

Beoordeling
Motorola Edge 50 Ultra

Pluspunten
  • Unieke behuizing van echt hout of veganistisch leer
  • Heel veel opslaggeheugen
  • Display en geluid perfect voor entertainment
  • Veelzijdig camerasysteem maakt mooie foto's
  • Opladen van 0 tot 100 in 23 minuten
  • Echt high-end voor minder dan 1.000 euro
Minpunten
  • Camera's soms wat inconsistent
  • Updatebeleid aan de karige kant
  • Gaat echt hout lang mee op je smartphone?

Beoordeling Motorola Edge 50 Ultra

Het is lang geleden dat we echt enthousiast zijn geworden van een nieuwe smartphone. Het is tegenwoordig toch allemaal vooral veel van hetzelfde. Toch is het de Motorola Edge 50 Ultra gelukt, ook al is het toestel niet perfect. Het unieke design met echt hout of veganistisch leer, het veelzijdige camerasysteem, vlotte hardware en razendsnel opladen, de prachtige beeld- en geluidskwaliteit en de overdaad aan werk- en opslaggeheugen (16 GB werkgeheugen en 1 TB opslaggeheugen, lezen jullie mee Apple, Samsung en Google?) zorgen voor een zeer goed toestel.

Daar staat wel een updatebeleid tegenover dat beter moet. Drie grote Android-updates en vier jaar beveiligingsupdates is te karig voor een smartphone van 999 euro. Daarnaast zijn de camera's nog wat inconsistent wat een update vereist. Wel hebben we vragen bij de duurzaamheid van het toestel. Hoe ziet het hout of het veganistisch leer er over enkele jaren uit? Dan zal de toekomst moeten uitwijzen. De Motorola Edge 50 Ultra is in ieder geval een unieke smartphone die ondanks de hoge prijs toch heel veel weet te bieden (meer dan de concurrentie) en absoluut het overwegen waard is.

Prijsvergelijker Motorola Edge 50 Ultra

Reacties (0)