Review: Lenovo Yoga 900S

10 augustus 2016 + 10 minuten 0 Reacties
Lenovo Yoga 900S front

In deze recensie kijken we uitgebreid naar de Lenovo Yoga 900S. Het gaat om een convertible; een apparaat dat je als tablet en als laptop kunt gebruiken. Deze Lenovo is leverbaar met verschillende specificaties.

Lenovo Yoga 900S – specificaties

Lenovo Yoga 900S
Scherm 12,5-inch, 2560 bij 1440 pixels
Digitizer Ja
Processor Intel Core m5 – Intel Core m7
RAM 2GB – 4GB – 8GB
Opslaggeheugen 128GB – 256GB
SD Nee
HDMI Nee
USB Ja
GPS Nee
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s 720p
Accu 4 Cell Lithium Polymer

Specificaties

De Lenovo Yoga 900S is in verschillende varianten te verkrijgen. Wij kregen het toestel met een zesde generatie Intel Core m7-processor onder de motorkap in handen met een kloksnelheid van 1,2 GHz en 8GB aan werkgeheugen. Dat is overigens ook gelijk de beste variant die op de markt is gebracht. Toch kun je de convertible met deze specificaties zeker geen powerhouse noemen. Laat staan als je ervoor kiest om het apparaat aan te schaffen met een Intel Core m5-processor en minder werkgeheugen. Zo kun je naast de 8GB-variant ook kiezen voor 2GB en 4GB.

Wat betreft scherm heeft men bij Lenovo gekozen voor een 12,5 inch scherm met een beeldschermresolutie van 2560 x 1440 pixels. Het QHD-beeldscherm is erg fijn om mee te werken en de IPS-technologie zorgt ervoor dat je vanuit iedere hoek prima op het scherm kunt kijken. Wat ook een welkome specificatie is, is de SSD-schijf die in de convertible is geplaatst. Wij kregen hem geleverd met een schijf van 256GB, waardoor de 2-in-1-laptop razendsnel opstart. Lenovo biedt ook een variant met 128GB aan. Het is daarbij natuurlijk maar net de vraag hoeveel opslagruimte je nodig hebt.

Display

De Lenovo Yoga 900S die wij testten beschikt over een 12,5 inch scherm met een beeldschermresolutie van 2560 x 1440 pixels. Daarnaast heeft Lenovo IPS-technologie gebruikt voor het scherm, waardoor je vanuit iedere hoek vlekkeloos op het beeldscherm van het apparaat kunt kijken. Daarbij worden de kleuren ook nog eens erg mooi weergegeven. Over het beeldscherm hebben we dan ook niets te klagen. Het formaat van het scherm is overigens ook helemaal niet storend, zelfs niet wanneer je zelf beeldschermen van 22 inch gewend bent. Daarbij is het scherm van deze convertible ook als touchscreen te gebruiken, wat erg handig is als je het apparaat even niet op een ondergrond kunt plaatsen.

Lenovo Yoga 900S – hardware en design

Vanaf het eerste moment dat we het design van de Lenovo Yoga 900S zagen, waren we al onder de indruk. De convertible is in meerdere kleuren beschikbaar, maar wij kregen de Champagne Gold-variant in onze handen. De kleur is zeer aantrekkelijk te noemen en zodra je de tablet ziet, heb je al gauw het idee dat je te maken hebt met een premium-apparaat. Wat ons ook erg verbaasde, is het gewicht van deze tablet. Je kunt hem makkelijk in één hand meenemen, omdat hij nog geen kilo weegt.

Zodra je klaar bent met gebruik als tablet, kun je hem zonder problemen als laptop inzetten. Het horlogebandscharnier, zoals Lenovo het zelf noemt, werkt heel soepel en ziet er ook nog eens luxueus uit. Daarnaast is de Yoga 900S erg dun, waardoor hij makkelijk in een tas te stoppen is en mee te nemen. In combinatie met zijn specificaties is dit dan ook een ideaal apparaat om on the road te gebruiken, waarbij je dus compleet zelf kunt kiezen of je er een laptop van maakt, een tent of een tablet.

Veel aansluitingen kom je overigens niet tegen op de Lenovo, maar dat is natuurlijk niet heel vreemd voor een convertible van dit formaat. Zo heb je, wanneer je hem in de laptop-stand gebruikt, linksachter een USB-poort. Die is bedoeld om het apparaat mee op te laden. Zodra je die niet gebruikt om op te laden, kun je hem gewoon met USB 2.0-apparaten gebruiken. Verder zit er aan de linkerkant ook een USB-C-poort (3.0). Aan de rechter achterkant vind je een USB 3.0-poort en de mogelijkheid om een headset aan te sluiten. Ook vind je aan de rechterkant de aan/uit-schakelaar terug.

Connectiviteit

Wat betreft aansluitingen word je bij de Lenovo Yoga 900S niet verwend. De hierboven beschreven aansluitingen vind je terug en daar houdt het ook gelijk mee op. Wel zit er Bluetooth 4.0 op de tablet. Wat betreft Wi-Fi heeft Lenovo gekozen voor een netwerkkaart waardoor het ook mogelijk is om gebruik te maken van 5Ghz. Wat wij wel missen bij deze tablet, is een geheugenkaartlezer. Mocht je een SD-kaart of een microSD-kaart willen uitlezen, dan moet er een externe lezer gebruikt worden.

Speakers

Wat je mag verwachten van speakers in een convertible, is altijd de vraag. De speakers in de Lenovo Yoga 900S vallen ons echter zeker niet tegen. Lenovo heeft in zijn convertible luidsprekers geplaatst die ervoor zorgen dat je echt het idee hebt dat je er middenin zit. Het stereogeluid is erg fijn, al moet je er ook niet alles van verwachten. Zo is de bass bijna niet terug te horen. Om goed te kunnen genieten van het geluid uit de convertible, moet je er overigens ook echt bij in de buurt zitten. Zodra je er een meter vanaf staat, hoor je al bijna niets meer van het geluid terug.

Camera

De Lenovo Yoga 900S herbergt een camera van 720p. De camera is prima te gebruiken voor Skype-doeleinden. Zo zijn gezichten duidelijk te zien en herkennen via de webcam en weet de camera kleuren ook aardig over te dragen. De camera is echter niet zo scherp dat hij oneffenheden op gezichten kan meenemen. De verwachtingen voor de webcam moeten dus niet al te hoog zijn.

Accuduur

Het feit dat Lenovo gekozen heeft voor een Intel Core m7-processor, doet de accuduur zeer zeker goed. Het valt duidelijk te merken dat de tablet gebruik maakt van een energiezuinige processor. Zelfs wanneer je ervoor kiest om het een en ander te bekijken op Netflix en Videoland, dan kan de tablet nog uren mee zonder hem op te hoeven laden. In ons geval was dat tot zo’n tien uur. Ook deze lange accuduur maakt deze convertible erg handig om mee te nemen.

Toetsenbord en touchpad

Het toetsenbord van deze convertible typt erg lekker, maar toch waren wij niet helemaal tevreden over de plaatsing van de toetsen. Regelmatig kwam het voor dat we in plaats van de shift-knop plots middenin onze zin verder aan het typen waren. De toets met het pijltje naar boven zit namelijk op de plek waar wij eigenlijk de shift-knop verwachtten. Na verloop van tijd went dat overigens wel, maar zeker in het begin leverde het wat ongemakkelijke momenten op. Het uiterlijk van de toetsen, die dezelfde kleur hebben als de buitenkant van de convertible, maken echter weer een hoop goed.

Ook het touchpad was niet helemaal vlekkeloos te gebruiken. De muis beweegt weliswaar zonder problemen over het scherm, maar het gebruiken van de muisknoppen gaat wat lastiger. Zo is het een aardige klus om zonder externe muis een stukje tekst te kopiëren, gezien het indrukken van het touchpad wat stroef verloopt. Het feit dat je bij deze touchpad niet per se onderaan hoeft te drukken, maakt het stroeve indrukken wel weer wat goed.

Lenovo Yoga 900S – software

De Lenovo Yoga 900S maakt gebruik van het Windows 10-besturingssysteem. Ook kun je rekenen op de nodige voorgeïnstalleerde software. Zo troffen wij onder andere de handige programma’s Lenovo Solution Center, OneKey Recovery, Photo Master en REACHit aan. Ook heeft Lenovo een proefversie geïnstalleerd staan van McAfee LiveSafe Internet Security. Tevens kun je op de tablet User Manuels terugvinden. Wat betreft de software heeft Lenovo dus overal aan gedacht.

Lenovo Yoga 900S – in gebruik

In de afgelopen week is de Lenovo Yoga 900S, met een Intel m7-processor en 8GB aan werkgeheugen, veelvuldig gebruikt voor dagelijkse taken. Met het bekijken van Netflix of Videoland, het beantwoorden van e-mails en het bijhouden van social media heeft de tablet helemaal geen problemen. Mocht je meerdere dingen tegelijk gaan doen, dan kun je wel tegen een korte vastloper aanlopen. Ook het toetsenbord zat ons niet helemaal mee en dat komt vooral vanwege de onverwachte plek van de shift-knop. Het is echter wel iets waar je vrij snel aan went als je even aan het typen bent geweest.

Wat verder erg voordelig is, is dat de tablet zonder problemen mee te nemen is om bijvoorbeeld ook onderweg productief aan de slag te kunnen. Daarbij is het een handig voordeel dat je zelf kunt instellen hoe helder het beeldscherm moet zijn en dat je ervoor kunt kiezen om de toetsenbordverlichting (Fn + Spatie) aan te zetten. Verder is het apparaat enorm licht (nog geen kilogram) en lekker compact.

Ook het feit dat hij in meerdere standen te gebruiken is, maakte hem erg handig voor onderweg. Zo was het apparaat thuis ideaal te gebruiken als laptop, was de staande modus ideaal bij het kijken van een film en was de tabletmodus ideaal voor gebruik onderweg en uiteraard voor de spelletjes. Het scherm is ook erg fijn om te gebruiken en past zich automatisch aan aan de stand waarop je de convertible gebruikt. Het is een helder scherm, dat kleuren erg mooi kan weergeven. Dat samen met een prima stereo-geluid maakte het zeker geen straf om via deze convertible een film of serie te bekijken.

Wat betreft opslagruimte worden we overigens niet verwend. Zo hadden we ‘slechts’ de beschikking over 256 GB waarbij een gedeelte al is ingepikt door het Windows 10-besturingssysteem. Via cloud-diensten of externe apparaten is daar echter wel een oplossing voor te vinden. Dat het gaat om een SSD-schijf, merk je overigens wel. Het opstarten gaat tenslotte razendsnel.

Prestaties

De tablet is prima te gebruiken voor dagelijks gebruik en zelfs meer dan dat. Dat is onder andere te danken aan de goede accu die in het apparaat zit verwerkt. Zo was het mogelijk om urenlang naar series te kijken zonder dat de tablet aan de stroom hoefde en dat is wat ons betreft toch zeker een pluspunt. Ook kent de Lenovo Yoga 900S geen enkel probleem met programma’s als Photoshop en Illustrator. De programma’s zijn binnen no-time geopend en ook bij het bewerken van plaatjes hadden wij geen klachten. Ook de games die wij getest hebben uit de Windows Store: Candy Crush en Sniper Fury leverden geen problemen op en zelfs de graphics waren niet verkeerd. Het is geen gamemachine of powerhouse maar voor die doelgroep is de Yoga 900S dan ook niet bedoeld.

Lenovo Yoga 900S – conclusie

De enige Lenovo Yoga 900S die Lenovo momenteel aanbiedt via zijn officiële website, is een variant met mindere specificaties dan die wij getest hebben. Desondanks kost de convertible 1.399 euro. Duidelijk is dus dat de convertible uit deze review wat meer kost en de vraag is of hij dat ook waard is. Iedereen zal dat persoonlijk moeten invullen, maar wij vonden dit apparaat zowel thuis als onderweg prima te gebruiken. Zeker ook omdat de convertible geen enkel probleem kende met de wat zwaardere programma’s als Photoshop en Illustrator, en bovendien multitasken redelijk vlot ging. Het is geen powerhouse maar een prima presterend apparaat voor iedereen die lekker aan de slag wil.

Mocht je dus op zoek zijn naar een convertible die je mee kunt nemen zodat je ook onderweg productief bezig kunt, dan is deze tablet zeker te overwegen. Zo hoef je het apparaat zelden op te laden en kun je hem vanwege zijn gewicht en formaat makkelijk meenemen in bijvoorbeeld een school- of werktas. En ondanks dat de tablet zeer compact is, heeft hij toch een mooi, luxueus uiterlijk meegekregen van zijn makers. Tevens kun je zelf kiezen of je hem als laptop gebruikt of het toetsenbord gewoon even wegklapt.

Mocht je ervoor kiezen om de Lenovo Yoga 900S aan te schaffen, dan is de kans wel groot dat je eerst even moet wennen aan het toetsenbord. Dat typt weliswaar erg licht en vlot, maar ongetwijfeld zul je even gewend moeten raken aan de plek van de toetsen. Met het scherm kun je daarentegen wel weer goed vooruit. Het display is haarscherp, biedt een boven gemiddelde goede kleurweergave en kun je ook als touchscreen gebruiken. Al met al is de convertible een aanrader te noemen, al betaal je er ook een flinke prijs voor.

De versie die wij hebben getest heeft in AZERTY-toetsenbord. De Lenovo Yoga 900S is ook verkrijgbaar met een QWERTY-toetsenbord.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Accu gaat erg lang mee
  • Zeer makkelijk mee te nemen
  • Start razendsnel op

Minpunten
  • Plaatsing toetsen niet ideaal

  • Geen geheugenkaartlezer aanwezig
  • Zeker niet goedkoop

Reacties (0)