Review: Lenovo Thinkpad Tablet 2

09 augustus 2013 + 10 minuten 3 Reacties
Lenovo-ThinkPad-Tablet-2-Review

Na de afgelopen maanden veelal convertibles en hybride tablets bekeken te hebben kijken we in deze review gaan we kijken naar de Lenovo ThinkPad Tablet 2, een 10.1-inch stand-alone Windows 8 tablet met een Intel Atom-processor. De Lenovo ThinkPad Tablet 2 wordt als tablet verkocht maar kan via verschillende los aan te schaffen accessoires ook breder ingezet worden. Natuurlijk ligt de focus weer redelijk op de zakelijke markt, zoals we van Lenovo gewend zijn.

Lenovo ThinkPad Tablet 2 – Specificaties

De Lenovo ThinkPad Tablet 2 is in verschillende configuraties te bestellen en keuzes die je moet maken gaan dan over zaken als opslaggeheugen, wel of geen 3G en of je wel of geen digitizer/stylus combinatie wilt gebruiken. Het laatste is bij de modellen die ik in Nederland te koop heb gezien echter zo’n beetje de standaard. De specificaties in opgesomde vorm:

  • 10.1-inch IPS display met een resolutie van 1366 x 768 pixels
  • Digitizer/Stylus (optioneel)
  • Intel Atom Z760 processor, 1.5Ghz
  • 2GB aan werkgeheugen
  • 32GB of 64GB opslaggeheugen (eMMC)
  • MicroSD kaart lezer
  • USB 2.0-poort
  • 3G (optioneel)
  • Bluetooth 4.0
  • GPS
  • MiniHDMI-poort
  • 2.0MP webcam
  • 8.0MP camera

De tablet wordt los verkocht maar het is mogelijk een keyboard dock en/of een desktop dock aan te schaffen. De tablet zelf weegt 600 gram en is ongeveer 1 cm dik. Meer informatie en alle specificaties vind je op de productpagina van de Lenovo ThinkPad Tablet 2.

Lenovo ThinkPad Tablet 2 – Video

In onderstaande video neem ik de belangrijkste plus- en minpunten van de Lenovo ThinkPad Tablet 2 door.

Lenovo ThinkPad Tablet 2 – Hardware en design

Zoals we van Lenovo gewend zijn spreken we over degelijke maar ietwat saaie designs. De zwarte tablet is gemaakt van stevig plastic dat voorzien is van een soft-touch coating. Het IPS scherm wordt beschermd door Gorilla Glass en de bouwkwaliteit in het algemeen is erg solide, met een paar poorten die achter klepjes verborgen zitten. De tablet heeft aan de linkerkant een soort afronding waardoor het apparaat extra lekker in de hand ligt. Het komt waarschijnlijk omdat er een cilindervormige opening gemaakt moest worden om de stylus in te verbergen maar het resulteert wel in een prettig en solide aanvoelende tablet. Een echte blikvanger is het echter niet.

Display

Het IPS-paneel is ondertussen een bekend onderdeel in veel van de Windows 8 tablet/hybride hardware. Toch zien we vaak een 11.6-inch variant en heeft de Lenovo ThinkPad Tablet 2 uitgerust met een 10.1-inch scherm. De resolutie van 1366 x 768 pixels is niet enorm hoog te noemen maar voldoet zeker voor Windows 8 op dit formaat prima. De kleurweergave en helderheid liggen op een prima niveau door het gebruik van een ips-oaneel en de kijkhoeken zijn redelijk goed te noemen waardoor je ook vanaf de zijkant of bovenkant prima naar het display kunt kijken zonder teveel aan kwaliteit in te leveren. Zwartwaarden laten ietwat te wensen over maar de kleurweergave is over het algemeen dynamisch en natuurlijk.

Aansluitingen en connectiviteit

Afhankelijk van de configuratie die je kiest heb je toegang tot mobiel internet of alleen wifi. De standaard configuraties beschikken in ieder geval ook over een microSD-kaartlezer voor het uitbreiden van het geheugen, miniHDMI voor het verbinden van een een extern scherm en een USB 2.0-poort om verschillende accessoires te kunnen gebruiken. De USB-poort biedt echter niet genoeg output om een harde schijf te gebruiken zonder tussenkomst van een adapter of powered USB-hub. Bluetooth 4.0, Wifi a/b/g/n en GPS maken het aanbod van verbindingsmogelijkheden vrij compleet. Er is ook een docking-connector aanwezig zodat de tablet verbonden kan worden met een optioneel desktop-dock.

Lenovo-ThinkPad-Tablet-2-Review-stylus

Verbinden met een (andere) computer kan via de microUSB-poort maar dezelfde poort wordt ook gebruikt voor het opladen van deze Windows 8 tablet, dit zien we niet heel vaak en is een enorm voordeel. Bijna overal zijn wel een paar stekkertjes van dit formaat beschikbaar en dus is het makkelijk om wat extra energie mee te pakken.

Camera’s

De camera’s zijn ook op deze tablet weer redelijke tegenvallers, al heeft Lenovo met de LED flash aan de achterkant wel een kleine voorsprong op de concurrentie weten te nemen. Bij goede verlichting doet de 8.0 megapixel camera het redelijk en kan je bruikbare resultaten halen. Zodra het donkerder wordt dan komt ook deze camera al snel in de problemen. De LED flash kan objecten die vrij dichtbij zijn echter net genoeg verlichten om ook in deze situaties soms een bruikbaar resultaat te leveren. Betrouwbaar is het echter niet heel erg dus je kan beter een apparaat gebruiken waar je zekerder bent van de prestaties. De webcam aan de voorkant is prima voor een videogesprek maar daar houdt het ook wel meteen weer op.

Speakers

Ik was redelijk positief verrast met de audiokwaliteit die de Lenovo ThinkPad Tablet 2 kan weergeven. Het is qua volume en kwaliteit natuurlijk geen vervanging van een stereosysteem en zelfs de meeste laptopspeakers zullen het beter doen, maar voor een tablet is het een aardig geluid. Door een relatief hoog volume kon ik in ieder geval her en der een YouTube filmpje kijken zonder noemenswaardige problemen. Muziek vervormt bijna niet bij de hoogste volumes maar klinkt natuurlijk wel redelijk vlak en tinnerig uit dit soort kleine speakers. Al met al voor dagelijks gebruik prima luidsprekers die een prima geluid voortbrengen.

Batterijduur

Doordat er een Intel Atom Z2760-processor in de Lenovo ThinkPad Tablet 2 zit is het systeem redelijk zuinig met de beschikbare accucapaciteit. Met simpele toepassingen en een scherm dat niet op de volledige helderheid staat is een uurtje of 9 wel te halen, indrukwekkend voor een Windows 8 tablet. Als je filmpjes gaat kijken en de helderheid wat hoger zet moet je toch wel gauw een uurtje of 2-3 inleveren.

Het opladen via microUSB is handig omdat deze kabels natuurlijk wijd verspreidt zijn, toch heeft het wel wat invloed op de laadtijd. Het duurt ongeveer een uurtje of 4. Ter vergelijking: De Lenovo IdeaPad Yoga 11 (Windows RT) laadt zichzelf binnen het uur volledig op.

Lenovo ThinkPad Tablet 2 – Software

De Lenovo ThinkPad Tablet 2 draait op een volledige versie van Windows 8. Dit geeft je als gebruiker toegang tot zowel het moderne gedeelte met de tegeltjes en apps die je uit de Windows Store moet kopen/downloaden als de desktopomgeving waar je traditionelere software (.exe) kan installeren en gebruiken.

In de moderne omgeving vind je natuurlijk alle standaard Windows apps die je in staat stellen de meeste standaardtaken uit te voeren. Voor extra applicaties kan je terecht in de Windows Store, waar de meest bekende apps ondertussen wel te vinden zijn. Er is een vrij breed aanbod aan spelletjes en de meeste nieuwssites hebben ondertussen ook hun eigen apps gelanceerd. De groei van apps lijkt voor mijn gevoel echter wat te stagneren en sowieso moet je voor de nieuwste en meest hippe apps het toch echt nog bij Android of iOS zoeken.

Lenovo heeft zich redelijk in weten te houden als het gaat om de software en apps die alvast geïnstalleerd zijn op de ThinkPad Tablet 2. In de moderne omgeving vind je Skitch, Evernote, Skype en AccuWeather. In de desktopomgeving vind je wel de vervelende trial van Norton Studio antivirus maar dat blijkt een standaard irritatie te zijn op alle Windows 8 hardware. Verder heeft Lenovo een paar vrij handige eigen softwarepakketten geïnstalleerd waarmee zaken als instellingen, accessoires en VPN-verbindingen simpel en snel gemanaged kunnen worden, een groot deel van de instellingen kunnen zelfs op basis van locatie automatisch getriggerd worden!

Voor een compleet overzicht van alles dat nieuw is binnen Windows 8 verwijs ik je daarom naar onze Windows 8 Gids en onze eerdere Windows 8 reviews.

Lenovo ThinkPad Tablet 2 – Prestaties

De combinatie van de Intel Atom Z2760 processor met een kloksnelheid van 1.5GHz, 2GB aan werkgeheugen en het niet supersnelle eMMC geheugen maakt de Lenovo ThinkPad Tablet 2 geen bliksemsnelle machine. Het is een tablet die alles best kan draaien maar in ruil daarvoor wel regelmatig om wat geduld vraagt, vooral in de desktopomgeving. In de moderne omgeving van Windows 8 is het echter systeem krachtig genoeg om alles vlotjes te draaien, de beperkingen in snelheid merk je alleen tijdens het openen van apps en her en der bij het renderen van websites.

Dit is dus niet de machine die je moet overwegen als je veel grafische toepassingen zoals Photoshop en/of games wilt gaan draaien. Voor het draaien van een paar business apps als Office en e-mail is het allemaal snel zat, en in ruil voor het gebrek aan kracht krijg je wel een wat langere accuduur terug.

Lenovo ThinkPad Tablet 2 – Keyboard Dock

Lenovo heeft mij niet alleen de ThinkPad Tablet 2 tablet geleend maar ook het keyboard dock dat als losse accessoire aan te schaffen is. Het keyboard dock kan opvallend genoeg niet vast gemaakt worden aan de tablet wat het tijdens vervoer van de twee losse delen ietwat lastiger maakt. In een of andere sleeve past de combinatie natuurlijk makkelijk en blijft het vast wel op z’n plaats. Lenovo zelf verkoopt een luxe ogende sleeve waar beiden delen in vervoerd kunnen worden.

In het keyboard zit ingebouwde stand waar de tablet tegenaan gezet kan worden. Op bureau en zelfs op schoot blijft het redelijk zitten maar echt stevig is het niet, vooral door het gebrek van een handigheidje als een goed geplaatste magneet. Verbinding met de tablet wordt gelegd via Bluetooth en het dock kan opgeladen worden via microUSB, maar voorziet de tablet dus niet zelf van extra accucapaciteit.

Het keyboard zelf is een mooi standaard Lenovo product, al zijn de toetsen ietsjes kleiner/krapper omdat het allemaal binnen het 10.1-inch schermformaat van de tablet moet blijven. Overigens snap ik niet zo goed waarom Lenovo zichzelf deze beperking opgelegd heeft, aangezien dat combinatie toch niet aan elkaar verbonden kan worden en dus ‘los’ van elkaar vervoerd moet worden.

De toetsen zijn van het type eiland-stijl en liggen dus allemaal los van elkaar. De weerstand en mate waarop ze ingedrukt kunnen worden (travel) zorgen een prima type-ervaring waar zeker gebruikers van andere Lenovo producten waardering voor kunnen opbrengen. Het is gewoon een goed toetsenbord wat dit betreft. Naast toetsen heeft Lenovo het toetsenbord ook voorzien van het bekende trackpoint, bij veel mensen bekend als het ‘rode pieltje’. Dit aanrakingsgevoelige joystickje is een alternatief voor een muisvlak en vergt voor nieuwe gebruikers enige gewenning. De linker-, scroll- en rechtermuisknop zitten voor de spatiebalk wat ook weer wat gewenning vergt, zodat je niet per ongeluk links of rechts klikt in plaats van op de spatiebalk.

Lenovo ThinkPad Tablet 2 – In gebruik

De Lenovo ThinkPad Tablet 2 is een heel degelijke tablet en afhankelijk van de zaken die je wilt draaien op de machine heel adequaat, echter zware apps zijn niet geschikt voor deze machine. Het gebrek aan snelheid wordt goedgemaakt door de extra tijd dat je op een enkele lading kan werken. De Lenovo ThinkPad Tablet 2 heeft qua aansluitingen een hoop mogelijkheden en zeker in combinatie met het toetsenbord dock genoeg input-mogelijkheden. De stylus biedt de extra controle die soms nodig is om binnen de desktopomgeving te navigeren, net als het trackpoint. De stylus heeft wel iets van drukniveau’s maar is in mijn ervaring niet zo gevoelig dat ik het aan een artiest zou durven aanraden, maar het hele systeem is ook niet snel genoeg voor zware toepassingen als Photoshop.

Zoals altijd bij Windows 8 machines raad ik ook hier weer de combinatie met het toetsenbord dock aan. Windows 8 heeft als voordeel de productievere apps te kunnen draaien maar zonder toetsenbord zijn die toepassingen toch een heel stuk minder bruikbaar. Het dock dat beschikbaar is voor deze tablet heeft een fijn toetsenbord en door de constructie is het goed te gebruiken, onderweg en op kantoor. Beter dan bijvoorbeeld de Microsoft Surface (Pro) die toch een vlakke ondergrond vereist om gebruikt te worden in combinatie met het toetsenbord, en die de stylus niet in de behuizing met zich kan meedragen.

Lenovo ThinkPad Tablet 2 – Conclusie

De ThinkPad Tablet 2 is een 10.1-inch Windows 8 tablet die vooral de zakelijke gebruiker zal aanspreken. Een ingetogen design wordt gecombineerd met een solide bouwkwaliteit maar heeft verder niets ‘hips’ of tot de verbeelding sprekend. De prestaties van deze tablet zijn niet heel krachtig maar goed genoeg voor het verwerken van data onderweg, thuis of op kantoor. Het scherm is mooi, bruikbaar en scherp genoeg voor het geven van presentaties en alle andere standaard taken. Via miniHDMI is ook de verbinding met een beamer of scherm snel gelegd.

De Lenovo ThinkPad Tablet 2 is te koop in verschillende configuraties. De twee populairste configuraties, en naar wat ik zie momenteel de enige configuraties die in Nederland te koop zijn, kosten 649 euro (64GB, Stylus) en 899 euro (64GB, Stylus en 3G). Het dock kost rond de 115 euro en moet apart aangeschaft worden. Deze prijskaartjes maken het voor de gemiddelde consument met de wil een Windows 8 tablet te kopen waarschijnlijk net wat te duur maar voor de zakelijke gebruiker blijft het een interessante tablet.

7.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Dun en licht
  • Goede bouwkwaliteit
  • Compleet (aanlsluitingen/stylus)

Minpunten
  • Relatief duur

  • Prestaties laten te wensen over
  • Keyboard dock los te koop

Reacties (3)