Review: Huawei Watch GT 3 Pro – luxe smartwatch met veel sportfuncties

15 juni 2022 + 10 minuten 1 Reacties
Huawei Watch GT 3 Pro

Waarom heb jij een smartwatch? Ga je voor slim met ondersteuning voor diverse apps of voor het zo uitgebreid mogelijk tracken van sportactiviteiten? En hoe belangrijk vind jij het design? Alhoewel veel fabrikanten van smartwatches een combinatie proberen te vinden, moet je toch altijd concessies doen. Huawei probeert de perfecte combinatie te vinden met de nieuwe Huawei Watch GT 3 Pro.

De Huawei Watch GT 3 Pro is een premium smartwatch waarbij een luxe design wordt gecombineerd met een ruime keuze uit health- en fitnessfuncties. En dat dit model over een luxe design beschikt kun je direct zien aan de titanium behuizing, saffierglas en de keramische achterkant. Wij hebben het luxe 46mm-model als testexemplaar ontvangen met een amoled-scherm van 1,43-inch en een resolutie van 466 bij 466 pixels. Deze beschikt ook over een titanium schakelband en kost 499 euro. Het klokje is ook verkrijgbaar met een fluorelastomeerbandje voor 369 euro of met een leren bandje voor 389 euro. Het prijsverschil ligt puur aan de materiaal van het bandje, want het klokje is identiek. Er is ook een kleinere 43 mm keramische-versie met saffierglas en een keramische voor- en achterkant (1,32-inch display) verkrijgbaar in twee varianten voor respectievelijk 499 en 599 euro. Het display hiervan is met 1,32-inch ook iets kleiner.

Luxe design en veel sportfuncties

Huawei behoort tot de top als het gaat om design, want dit horloge straalt pure klasse uit. Het deel uit titanium bestaat uit één geheel met strakke lijnen en rondingen. Aan de rechterkant vinden we twee knoppen. Zo is daar bovenaan een grote ronde kroon, tevens uit titanium waarmee je door het menu kunt scrollen of het volume kunt wijzigen. Indrukken opent het menu. Daaronder vinden we een programmeerbare knop voor bijvoorbeeld je workouts. Deze is tevens voor het maken van een ECG-filmpje, alleen wordt deze functie pas later dit jaar uitgerold. De titaniumband is desondanks ook gewoon een quick release-bandje van 22mm. Je kunt dus gemakkelijk een ander horlogebandje gebruiken. Het horloge is stevig gebouwd en kan door de gebruikte materialen tegen een stootje.

De Huawei Watch GT 3 Pro maakt gebruik van Harmony OS en dat is een verschil met Lite OS van de Watch GT 2 Pro. Zie je dat verschil? Nou nee, eigenlijk niet. De interface is namelijk vrijwel identiek. Als je tenminste kiest voor de verticale lijst met alle mogelijkheden en apps. Je kunt ook voor het nieuwe raster kiezen. Het wordt allemaal net iets flitsender weergegeven, maar een ervaren gebruiker kan direct zijn of haar weg op de smartwatch vinden. Ook de bijbehorende Huawei Health-app verandert er niet door. Je hebt volop health- en fitnessfuncties tot je beschikking en kunt meer dan 100 sporten tracken.  Nieuw zijn onder andere de freediving-modus en de uitgebreide mogelijkheden voor golf. Dual-Band Five-system GNSS zorgt voor nauwkeurige locatiegegevens voor iedere sport.

Nauwkeurige gps en uitstekende batterij

Wat heb jij nu precies nodig in een smartwatch? De Apple Watch en Wear OS-horloges zijn zeer populair en daadwerkelijk de slimste smartwatches boordevol functies en beschikbare apps, maar door de slechte batterijduur (beschamend slecht zelfs) en de beperkte sporttrackingfuncties zijn ze voor sporters niet altijd even geschikt. Niet iedereen wil echter een ‘smartphone aan de pols’. Je kunt ook gaan voor een echt sporthorloge van Polar of Garmin, maar dat is vaak toch wat minder stijlvol. Huawei valt wat dat betreft tussen beide partijen in. Niet zo slim als de Apple Watch of Wear OS-horloges en niet zoveel sportopties als een echt slim sporthorloge. Wat de smartwatch wel heeft is een ongekend goede batterijduur van twee weken, een fantastisch high-end design en toch genoeg slimme functies en veel sportmogelijkheden voor de meeste consumenten. Niet voor niets staat Huawei op de tweede plek wereldwijd als het gaat om de verkoop van smartwatches en fitnesstrackers na Apple.

Zo is de Huawei Watch GT 3 Pro voorzien van ip68- en 5ATM-classificaties voor waterdichtheid. Dit helpt bij de nieuwe functie voor freediving, want je kan tot 30 meter met dit horloge duiken, waarbij duikgegevens als snelheid, diepte en duur weergegeven worden, inclusief veiligheidsherinneringen. Ook voor golf is er een nieuwe functie, waarbij golfswinggegevens als backswing en downswing en een driving range-modus beschikbaar is. Uiteraard worden ook sporten als wandelen, hardlopen, fietsen, hometrainers, bergbeklimmen, hiken en diverse andere sporten ondersteund. Van tafeltennis tot skeeleren. In totaal heb je meer dan 100 workoutmodi die dankzij Dual-Band Five-System GNSS nauwkeurig worden weergegeven. Na iedere workout vind je uitgebreide gegevens in de Huawei Health-app terug zoals je route, hartslag, tempo, cadans, hoogte en je prestaties aan de hand van aerobe en anaerobe trainingseffecten. Ook je hersteltijd wordt weergegeven en je kan aan de slag met de AI hardloopcoach of je VO2 Max meten.

De gps is overigens zeer nauwkeurig. Een fix wordt snel gevonden en tijdens een mountainbiketocht zijn vrijwel alle bochten goed meegenomen. Je hebt echt een strakke lijn over het parcours als je de route vervolgens weer terugkijkt zonder schommelingen of rare afwijkingen. Terugkijkend in de app naar de hoogtemetingen heb ik wel mijn twijfels, dat lijkt niet helemaal overeen te komen met de werkelijkheid. Tijdens echte inspanningen lijkt de hartslag ook net een paar slagen per minuut te weinig weer te geven, maar dat is inherent aan dergelijke polsmetingen. De gps werkt in ieder geval uitstekend en ben je verdwaald? Dan vind je het beginpunt makkelijk weer terug met de trackback-mogelijkheid. Verdwalen is dus niet meer mogelijk met dit horloge. Bang te zijn om met een lege batterij in het bos achter te blijven hoeft ook niet. De Huawei Watch GT 3 Pro haalt met gemak de 14 dagen, zelfs met de hartslagmetingen aan en met iedere dag een gps-route.

Standaard staat het display op ‘Weergeven bij optillen pols’. Het gaat dus aan als jij je arm omhoog brengt en dat werkt prima. Het bespaart ook batterij. Wie dat wil kan ook het Always On Display gebruiken, maar dan gaat de batterij vanzelfsprekend veel sneller leeg. Over dat display gesproken, dat kan gebruikmaken van een automatische helderheid en is eigenlijk overal goed af te lezen, zowel in de felle zon als in de nacht. Het amoled-scherm is haarscherp met een goed contrast en heldere kleuren. Het scherm is wel erg moeilijk op de foto te zetten, dus de foto’s hier op de pagina doen geen recht aan het uitstekende display.

Aan boord vinden we diverse sensoren voor hartslag-, Sp02, slaap en stress. In de nieuwste update tijdens de testperiode is ook een meting voor detectie van arteriële stijfheid toegevoegd. Ook kan je dit keer de huidtemperatuur meten. De hartslag lijkt nauwkeurig in vergelijking met andere modellen en een borstbandmeter, in ieder geval in rust. Tijdens het sporten worden de verschillen wat groter, maar dat is bij alle polsmetingen vaak zo, welk apparaat je ook gebruikt. Je kunt bluetooth-gesprekken rechtstreeks op de smartwatch opnemen en je gesprekspartner klinkt duidelijk door de speaker. Je kunt muziek op het horloge zetten en afspelen, net als dat je bluetoothspeakers en zelfs Spotify vanaf je pols kunt bedienen door muziek te pauzeren of vorige en volgende nummers te kiezen. Dit model heeft een opslag van 32 GB, dus meer dan genoeg voor al je muziek. Mits verbonden met een telefoon kun je ook telefoongesprekken opnemen en bellen via de ingebouwde speaker, dat werkt allemaal prima. Ook notificaties komen overzichtelijk binnen en je kunt zelf aangeven wat je wel of niet wil ontvangen. Qua antwoorden van berichten (sms of WhatsApp) heb je helaas beperkte mogelijkheden. Je kunt vooraf ingestelde antwoorden kiezen om te beantwoorden, maar een toetsenbord om daadwerkelijk te typen ontbreekt helaas.

Huawei Health-app en apps downloaden

De Huawei Health-app is het hart van de smartwatch. Vanuit deze app heb je toegang tot al je data en statistieken, kun je apps downloaden via de ingebouwde AppGallery, selecteer je watchfaces (en je hebt gelukkig veel keuze uit watchfaces!) en kun je diverse instellingen wijzigen. Wat de app heel goed doet is je statistieken weergeven. Zoek je een specifieke fietsrit van vijf maanden geleden? Je hebt hem binnen een paar seconden gevonden, omdat alles ongelooflijk overzichtelijk wordt weergegeven.

Vanuit Huawei Health heb je ook toegang tot de AppGallery, zeg maar de appstore van Huawei. Hier kun je apps downloaden voor de Huawei Watch GT 3 Pro. En dat aanbod is helaas niet zo groot. Je hebt veel vage Aziatische apps en slechts een enkeling is nuttig voor ons als Europeaan. Leuk is dat Hue Essentials beschikbaar is, dus je kunt je slimme lampen van Philips Hue bedienen. Ondersteuning is er ook voor Komoot, Runtastic en Petal Maps. Deze laatste is de Huawei-variant van Google Maps en werkt best aardig. Je hebt bij deze apps turn-by-turn-navigatie, dus je smartwatch vertelt je waar je heen moet. Echt een kaart zie je helaas niet op het display van de smartwatch.

Mis je Strava in dit rijtje? Dat kan ik me voorstellen. Vanuit Huawei is er geen ondersteuning voor, maar gelukkig is er een uitstekende oplossing. Via de app HealthSync is het erg makkelijk synchroniseren naar Strava toe. Deze app is niet alleen een uitkomst voor de smartwatches van Huawei, maar werkt met vrijwel alle merken smartwatches om gegevens te synchroniseren naar diverse apps toe.

Je hoeft je geen zorgen te maken omtrent de ban vanuit de Verenigde Staten. Huawei mag geen Google-apps en -diensten meer gebruiken. Zo staat er nog altijd de oude Huawei Health-app in de Play Store. Deze moet je dan ook downloaden, maar kan direct vanuit de app naar de huidige versie gebracht worden. Verder merk je er helemaal niets van en kan je deze smartwatch op ieder Android-toestel gebruiken, op één nadeel na dan. Betalen via deze smartwatch is, ondanks de aanwezigheid van NFC, niet mogelijk. Google Pay wordt dus niet ondersteund. En betalen via het Huawei-betaalsysteem kan hier niet.

De verschillen met de reguliere Huawei Watch GT 3 zijn misschien niet zo groot en ook niet als we kijken naar de Huawei Watch GT 2 Pro. Het display is net iets scherper, je hebt net wat meer mogelijkheden en het voelt allemaal net wat vloeiender aan. Het maakt het wel moeilijk om een overstap echt aan te raden wanneer je de Huawei Watch GT 3 of Huawei Watch GT 2 Pro al hebt. Daarvoor zijn de verbeteringen en nieuwe functies allemaal net wat te karig . Aan de andere kant, hoe kun je een al uitstekende smartwatch nog beter maken? Het is Huawei toch weer gelukt.

Conclusie

Zoek je echt een smartphone om je pols, zoals een Apple Watch of Wear OS-horloge? Dan is de Huawei Watch GT 3 Pro niets voor jou. Zoek je een slim horloge met een prachtig design, uitstekende batterijduur en diverse sportmogelijkheden? Dan zou dit zomaar eens de smartwatch voor jou kunnen zijn. Je hebt alle basisfunctionaliteiten van een smartwatch tot je beschikking met notificaties, diverse sensoren en sporttrackingsmogelijkheden, telefoongesprekken opnemen, muziekbediening en -opslag en beperkte, maar prima functionerende navigatie met Petal Maps, Runtastic en Komoot. We missen net even wat meer beschikbare apps, een toetsenbordje om daadwerkelijk getypte berichten terug te sturen in plaats van vooraf ingestelde berichten en betalen via deze smartwatch is in de Benelux niet mogelijk. Ondanks deze kleine minpunten staat echter buiten kijf dat de Huawei Watch GT 3 Pro één van de beste smartwatches van dit moment is.

8.5
Huawei Watch GT 3 Pro

Beoordeling
Huawei Watch GT 3 Pro

Pluspunten
  • Premium design met titanium, saffier en keramiek
  • Veel sportfuncties en sensoren
  • Batterijduur van 14 dagen
  • Muziekopslag
  • Notificaties en bellen
Minpunten
  • Weinig apps beschikbaar
  • Alleen vooraf ingestelde antwoorden op berichten
  • Betalen via deze smartwatch niet mogelijk

Beoordeling Huawei Watch GT 3 Pro

Zoek je echt een smartphone om je pols, zoals een Apple Watch of Wear OS-horloge? Dan is de Huawei Watch GT 3 Pro niets voor jou. Zoek je een slim horloge met een prachtig design, uitstekende batterijduur en diverse sportmogelijkheden? Dan zou dit zomaar eens de smartwatch voor jou kunnen zijn. Je hebt alle basisfunctionaliteiten van een smartwatch tot je beschikking met notificaties, diverse sensoren en sporttrackingsmogelijkheden, telefoongesprekken opnemen, muziekbediening en -opslag en beperkte, maar prima functionerende navigatie met Petal Maps, Runtastic en Komoot. We missen net even wat meer beschikbare apps, een toetsenbordje om daadwerkelijk getypte berichten terug te sturen in plaats van vooraf ingestelde berichten en betalen via deze smartwatch is in de Benelux niet mogelijk. Ondanks deze kleine minpunten staat echter buiten kijf dat de Huawei Watch GT 3 Pro één van de beste smartwatches van dit moment is.

Prijsvergelijker Huawei Watch GT 3 Pro

Reacties (1)