Acer Predator 8 – specificaties
Acer Predator 8 | |
---|---|
Scherm | 8-inch, 1920 bij 1200 pixels |
Digitizer | Nee |
Processor | Intel Atom x7-Z8700 |
RAM | 2GB |
Opslaggeheugen | 64GB |
SD | Ja, microSD |
HDMI | Nee |
USB | Ja, MicroUSB |
GPS | Ja |
3G/4G | Ja |
Bluetooth | Ja, 4.0 |
NFC | Nee |
Camera’s | Twee megapixel voor, vijf megapixel achter |
Accu | Lithium Polymer |
Specs
Onder de motorkap van de Acer Predator 8 zit een quadcore Intel Atom x7-Z8700 system on a chip. Deze processor is sneller dan gemiddeld. Bovendien is het apparaat goed in staat meerdere taken tegelijkertijd te behandelen, dankzij de vier aanwezige kernen. Verder is er 2GB werkgeheugen aanwezig, wat in principe genoeg moet zijn voor het spelen van het gros van de games op Google Play. De tablet wordt tenminste geleverd met 32GB aan werkgeheugen (of 64GB), dat uitgebreid kan worden met een microSD-kaat van 128GB.
Display
Met een 8-inch scherm en een schermresolutie van 1920 bij 1200 pixels kom je uit op een mooie pixeldichtheid 283 pixel per inch uit. Dat is bovengemiddeld goed en dat zie je er ook echt aan af. De kleuren op het levendige IPS lcd-scherm spatten er ook echt van af. Het is wellicht niet zo goed als een gemiddeld qhd-scherm, maar dat zul je op het eerste gezicht niet meteen opmerken. Daarnaast is het mogelijk om snel het scherm aan te passen op de activiteit waar je mee bezig bent, dankzij de MediaMaster-applicatie van de fabrikant.
Acer Predator 8 – hardware en design
Over het design van de Acer Predator 8 raak je bijna niet uitgesproken: wie heeft dit design bedacht en met welke reden? Op de vier hoeken van de tablet bevinden zich namelijk vier speakers (twee keer stereospeakers), die uitsteken. Wanneer je de tablet vasthoudt, dan zit zo’n speaker vrijwel altijd in de weg, of je hem nu verticaal of horizontaal vastpakt. Verder is het apparaat behoorlijk dik – dikker dan de Google Nexus 9, om maar een voorbeeld te geven. Maar dat hoeft nog niet eens een groot probleem te zijn.
De Predator 8 voelt niet heel luxe aan. Het plastic lijkt op het eerste gezicht van hoge kwaliteit, maar je kunt het apparaat moeiteloos buigen. Daarnaast voelt de hoeken op de speakers ook ontzettend scherp aan en dat ligt al helemaal niet lekker in de hand. En voor een tablet lijkt ons dat behoorlijk cruciaal, aangezien je hem constant vast hebt tijdens het gebruiken. Echter, na verloop van tijd beginnen die speakers wel te wennen in de palm van je hand. Zeker in het begin is het wennen, maar het is niet iets dat onoverkomelijk is.
Aan de achterkant van deze tablet zit wat Acer TacSense noemt. TacSense zorgt voor trillingen tijdens het spelen, wat spelers meer feedback moet geven voor de handelingen in-game. Console-spelers weten maar al te goed hoe belangrijke een goede feedback is, dus het is goed dat de fabrikant hier aan gedacht heeft. Voor de doorgewinterde gamer stelt de feature echter weinig voor – je bent immers beter gewend – maar het is desondanks een welkome feature voor een tablet. Het geeft het gamen op een tablet een extra dimensie met zich mee.
Connectiviteit
De Acer Predator 8 beschikt over WiFi en Bluetooth 4.0. Omdat er Bluetooth aanwezig is, zou je dus ook een Bluetooth-controller kunnen aansluiten op het apparaat, waardoor de minpunten van de speakers op de tablet wegvallen. Verder is een een micro-usb-poort aanwezig voor het opladen van de tablet, evenals een koptelefoonaansluiting. Aan de linkerkant van de tablet (wanneer je hem verticaal vasthoudt) zit de poort voor een microSD-kaart. Deze is mooi weggewerkt, waardoor je hem niet ziet of voelt tijdens het spelen van een game.
Speakers
Ondanks het feit dat de speakers voor wat ongemak kunnen zorgen, komt er wel een kraakhelder en mooi geluid uit. Acer claimt dat er een digitaal surround sound uit komt, maar dat hebben we helaas niet gemerkt. Het gaat hier om twee paren van twee stereospeakers, die een hard geluid kunnen uitzenden. Het wordt niet snel een kakofonie, dus dat is positief. Helaas is het zo dat het basgeluid nagenoeg afwezig is. Maar alle geluiden vanaf het midden segment komen wel goed tot hun recht – verwacht echter geen revolutie op het gebied van geluid.
Camera’s
De camera-setup is ontzettend standaard. Aan de voorkant zit een frontcamera van twee megapixel, die natuurlijk niet de beste foto’s maakt. Aan de achterkant zit een camera van vijf megapixel, die in staat is video’s te schieten in 1080p. Dat is allemaal leuk en fijn, maar in de praktijk zul je hiervoor deze tablet (of tablets in het algemeen) niet gaan gebruiken. Het is een welkome extra – meer niet. Ter vergelijking: de Nvidia Shield Tablet, waar de Predator mee concurreert, heeft ook een vijf megapixel-camera aan de achterkant (maar ook aan de voorkant).
Accuduur
De accuduur is waar Acer echter de grootste steek heeft laten vallen. De speakers zijn het probleem niet van deze tablet, want daar is nog overheen te komen of mee te werken. Met een batterij van slechts 4420 mAh kom je niet heel ver. De belofte is dat de tablet 8 tot 8,5 uur meegaat op één ontlading, maar in de praktijk komt dit bijna niet voor. Toegegeven, het hangt er natuurlijk helemaal van af wat je speelt of verder doet met het ding, maar wij kunnen aanraden dat je de oplader, inclusief een wandcontactdoos, altijd bij de hand houdt.
Acer Predator 8 – software
De Acer Predator 8 wordt geleverd met Android 5.1 Lollipop. Dat is prima software en in combinatie met de bovengemiddelde hardware, kunnen we niet anders dan concluderen dat het besturingssysteem prettig en soepel draait. Geen moment voelt de tablet traag aan en ook zijn we nergens schokkerig gedrag tegengekomen. De gaming-tablet wordt echter wel geleverd met enorm veel bloatware – software dat al geïnstalleerd staat, die je zelf nog moet verwijderen. Het apparaat staat er werkelijk waar vol mee – gelukkig kun je het meeste verwijderen.
Zoals bij de andere tablets van Acer, beschikt ook dit apparaat over enkele handige apps van de fabrikant. Met EZ Tasking ben je in staat twee apps naast elkaar te draaien. Met EZ Wake Up krijg je enkele opties tot je beschikking waarmee je de tablet uit de slaapstand kunt halen. Zo kun je bijvoorbeeld op het scherm tikken of met vier vingers tegelijkertijd het scherm ontgrendelen en een app openen. En met EZ Snap kun je sneller screenshots maken door met drie vingers op het scherm te drukken – in plaats van de ontgrendel- en volumeknop.
Verder lijkt de Android-software redelijk gelijk aan dat van Google te zijn. In het snelle menu vind je de helderheidsbalk nu onder een extra knopje, wat in het begin ook even wennen was. Verder is er standaard Bluelight Shield geïmplementeerd. Deze feature doet precies wat z’n naam doet vermoeden en haalt de blauwe tinten uit het scherm. Zo worden je ogen in de avond minder belast en kom je wellicht in sneller in slaap. En je hoeft er geen extra applicatie, zoals Twilight, voor te downloaden om hetzelfde effect te bewerkstelligen.
Acer Predator 8 – in gebruik
Wanneer je de Acer Predator 8 uit de doos haalt, dan ben je tenminste al ongeveer 10GB kwijt aan het OS en de apps die al geïnstalleerd zijn. Zo vind je er apps als Asphalt 8, wat meteen een goede benchmark-titel is om de gaming-prestaties van de tablet mee in kaart te brengen, en Dropbox, of je nu een account hebt of niet. Daarnaast hebben we ook grafische zware titels als Real Racer 3 en nog enkele andere Android-games geïnstalleerd en uitgeprobeerd. De conclusie luidt dat de spellen allemaal soepel en snel werken op deze gaming-tablet.
Prestaties
Daarnaast zorgen de specificaties er ook voor dat je tablet nog wel eens pakt om wat anders te doen, zoals je Twitter-feed bijhouden, mail wegwerken of simpelweg over het internet surfen – als je tenminste aan de vorm van die speakers gewend bent). De Predator 8 is ook uitermate geschikt om eens een (YouTube-)video op te bekijken of podcasts mee te beluisteren, omdat het geluid ontzettend goed klinkt (op die bas na dan…). De tablet werkt verder lekker vlot en qua prestaties heb je dan ook weinig te klagen – het werkt allemaal gewoon goed.
Acer Predator 8 – conclusie
De Acer Predator 8 (GT-810) is echt geen slechte tablet te noemen. Het doet een hoop dingen goed: zo is het scherm scherp en spatten de kleuren ervan af. Ook levert het apparaat goede prestaties dankzij zijn bovengemiddelde processor en 2GB aan werkgeheugen. De vier speakers aan boord leveren een helder geluid af, maar het ontbreekt wel aan een duidelijk basgeluid. En dat is dan weer jammer. Datzelfde kunnen we zeggen over het design van de tablet, wat er in eerste instantie voor zorgt dat ‘ie niet lekker in de hand ligt.
Daarnaast biedt Acer wel een uniek element aan met de Predator 8: de vibratie. Maar dat is geen reden om nu meteen naar de winkel te rennen en deze tablet aan te schaffen. Het ontbreekt de tablet namelijk ook aan iets waardoor je kunt zeggen dat je hem aan iedereen aan kunt raden. Voor bijna honderd euro minder haal je al een Nvidia Shield Tablet in huis, met een betere processor, evenveel werkgeheugen én de GRID gamestreamingdienst (waar je maandelijks voor betaalt). En voor wat meer geld haal je een goede Samsung-tablet in huis.
De grootste tegenvaller is toch echt de batterij – die kan na een potje racen al zo tien, twintig, dertig procent van zijn energie zijn verloren. En dat terwijl de accu juist zo belangrijk is voor een tablet – en al helemaal een tablet die gericht is op gamers. De Acer Predator 8 stoot de koning, de eerder genoemde Shield Tablet, niet van zijn troon met de specs die die aan boord heeft, maar dat betekent niet dat die specs per se slecht zijn. Maar van een gaming-tablet verwachten we gewoon meer – mocht de tablet goedkoper worden, dan is het een prima alternatief.
Beoordeling
- Speelt moeiteloos grafisch zware games af
- Het geluid is kraakhelder
- De kleuren spatten van het scherm
Batterij gaat heel snel leeg
- Design is niet aantrekkelijk
- Ligt aanvankelijk niet altijd lekker in de hand
Reacties (0)