Review: Pixel 7 en 7 Pro – zit er iets voor je tussen?

19 oktober 2022 + 10 minuten 2 Reacties
Google Pixel 7 Pro 1

Google brengt voor het eerst de Pixel-lijn naar Nederland met de Pixel 7 en de 7 Pro. Zijn dit de telefoons waar je al die tijd op gewacht hebt?

De Pixel 7 en 7 Pro zijn de eerste Pixel-smartphones die Google officieel in Nederland uitbrengt, nadat het bedrijf eerder de eigen Nexus-lijn de das om deed. De Google Nexus-lijn is een serie smartphones waar veel Android-gebruikers met warme gevoelens aan terugdenken. Hoewel die telefoons vaak geen premium, luxe of opvallende functies aanboden, kon je wel altijd op één ding rekenen: in de basis een Android-ervaring die simpelweg als een huis staat.

Tof en griezelig tegelijk

Aangezien we inmiddels bij de Pixel 7 aanbeland zijn, weten we al dat dát niet meer het uitgangspunt is van de eigen smartphonelijn van Google. De vraag is nu: is dat erg? Dat is natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de hardware. Google gebruikt voor zijn eigen smartphones een eigen processor, namelijk de Tensor G2. Die processor biedt enkele opties aan waar andere smartphones geen toegang tot hebben, maar zijn die genoeg voor gebruikers?

Zo krijg je toegang tot een aantal opvallende camerafuncties. Als de Pixel-lijn ergens om bekendstaat, dan is dat wel de kwaliteit van de foto’s en video’s. Door hardware en software goed met elkaar samen te laten werken, kan Google enkele toffe opties aanbieden, zoals Scherp maken. Reeds gemaakte of nieuwe foto’s gaan door een algoritme dat ervoor zorgt dat foto’s met beweging scherp worden. De resultaten zijn vaak mooi, maar leveren soms ook iets té gladgestreken gezichten op.

Daarnaast is het bijvoorbeeld mogelijk objecten en mensen uit foto’s te verwijderen, met een paar simpele taps. Zo kun je van een drukke foto waar allerlei mensen op staan, een rustige omgeving maken. Zaken als schaduwen zijn soms nog wel een beetje lastig, waardoor het soms een spookachtig effect oplevert; maar dan nog zijn de resultaten indrukwekkend. Het is bovendien tof om te zien dat we dit allemaal gewoon vanaf onze smartphone kunnen regelen.

In een wereld waarin online aanwezigheid belangrijk is, zijn dit functies waar een groot aantal gebruikers op zit te wachten. Die kunnen nu allerlei trucjes uithalen, zonder dat daar een computer voor aan te pas komt. Maar als je je smartphone voor wat simpelere dingen of gewoonweg geen sociale media gebruikt, dan zijn dit aanvullingen waar je waarschijnlijk minder waarde aan hecht (helemaal wanneer de resultaten soms een beetje griezelig ogen).

Verschillende camerasystemen

Los daarvan zijn we zeer te spreken over de kwaliteit van de content die de Pixel 7 en 7 Pro schieten. De beelden zijn helder, kleurrijk, scherp en gedetailleerd. Dat komt onder meer door de hoofdcamera van 50 megapixel, die op beide toestellen identiek is. Maar verder verschillen de camerasystemen enorm. Zo is de groothoeklens al anders: de Pixel 7 heeft een kijkhoek van 114 graden (zelfde als op de voorganger), terwijl de 7 Pro met 126 graden meer vastlegt.

De Pro beschikt daarnaast nog over een macrolens, die wat gemengde resultaten oplevert. Wanneer de omstandigheden voor de camera ideaal zijn, dan kun je best mooie foto’s maken van dichtbij. Maar je loopt al snel tegen wat artefacten aan waar het Google-algoritme niet tegen bestand is. Dit is niet uniek aan Pixel-smartphones – meerdere telefoons met zo’n macrolens hebben hier last van. Laat dit dus niet de reden zijn om voor een Pixel 7 Pro te kiezen, als je twijfelt.

Wat je wel kunt laten meewegen in die keuze: de telelens. Daarmee kun je twee tot vijf keer optisch inzoomen, met weergaloze resultaten in het vooruitzicht. Deze lens legt details superscherp vast, waardoor die wel degelijk een waardevolle aanvulling is op het exclusieve arsenaal van de Pixel 7 Pro. Verder bieden beide camerasystemen opties aan die je ook op andere toestellen tegenkomt, zoals een (verbeterde) modus voor weinig licht, tot dertig keer digitaal inzoomen en meer.

Processor is niet de snelste

De Pixel 7 en 7 Pro verschillen op nog een klein aantal andere fronten. Zo is het scherm op de Pro 0,3 inch groter (6,7 inch) en is de resolutie met 1.440p ook iets hoger. De verversingssnelheid verschilt eveneens: niet alleen biedt de Pro een 120 Hertz oled-paneel aan, ook kan het scherm de framerate nauwkeurig afstemmen op de content (vanaf 10 Hertz). Daardoor zien games en films er altijd heel natuurlijk en soepel uit. In de praktijk merk je echter weinig verschil tussen beide schermen.

Zoals gezegd zit in beide toestellen zit de Tensor G2-processor. Die cpu is niet per se sneller dan het aanbod van bijvoorbeeld Qualcomm en dat merk je bij vlagen. De Pixel 7 en 7 Pro hebben soms moeite met de handelingen die je uitvoert, waardoor het systeem hapert. Met name Google Chrome lijkt veel systeemmiddelen op te vreten en dat levert soms wat irritatie op. Het werkgeheugen is een ander groot verschil, maar in het dagelijks gebruik merk je ook daar vrij weinig van.

Tot slot hebben we de accu. Op de Pixel 7 Pro komen we er eentje van 5.000 mAh tegen, terwijl de reguliere variant het met een 4.355 mAh-optie moet doen. Ook hier merk je weinig van. Het scherm is een grote energieverbruiker. En aangezien het display op de Pixel 7 kleiner is dan op de 7 Pro, verbruikt het ook minder energie. Dat resulteert in een accuduur die gelijk opgaat. Met maximaal 23 watt aan oplaadsnelheid, kan het helaas twee uur duren voordat je je telefoon van de lader haalt.

Softwarefuncties en updates

Beide Pixel 7-smartphones worden direct geleverd met Android 13 aan boord en krijgen drie jaar aan Android-upgrades. Bovendien krijgen ze vijf jaar aan ondersteuning op het gebied van beveiliging. Dat is zeer goed nieuws en een bijzonder fijne eigenschap, eentje waar menig Android-fabrikant een puntje aan kan zuigen. De komende vijf jaar kun je ook kosteloos gebruikmaken van een ingebouwde VPN-dienst. VPN staat voor virtual private network en stelt je in staat anoniem te internetten.

Omdat de VPN op systeemniveau werkt, wordt alles dat je op het internet uitspookt geanonimiseerd; of het nu om websites of applicaties gaat. Een vraag die je hier mag stellen is: wil je wel dat Google zo’n versleutelde tunnel voor je aanlegt, in het kader van je privacy op het internet? De zoekgigant staat niet bekend om z’n privacybeschermende maatregelen en probeert al jaren (al dan niet geanonimiseerd) gegevens over gebruikers te verzamelen, om daar vervolgens geld aan te verdienen.

Dat is een afweging die je zelf moet maken: wil je dat een advertentiebedrijf als Google nóg meer informatie over je verzamelt? Toegegeven, de info is anoniem en wordt niet aan een Google-profiel gekoppeld, maar dan nog blijft het een relevante vraag. Verder is het zo dat de VPN mager is qua functies. Zo kun je geen locatie spoofen en dus net doen alsof je in een ander land zit. Laat dit dan op z’n minst een mooie springplank zijn om je eens in te lezen over VPNs en wat er mogelijk is.

Verder is het opvallend dat Google ontgrendelen met het gezicht opnieuw introduceert met de Pixel 7 en Pixel 7 Pro. De laatste keer dat deze functie aangeboden werd, was op de Pixel 4. Maar dankzij de Tensor G2-chip en het Google-algoritme heeft het bedrijf er wederom vertrouwen in. En toegegeven, de functionaliteit werkt snel en accuraat, voor zover wij kunnen testen. Maar het moet nog blijken in hoeverre dit systeem enigszins of helemaal voor de gek te houden is.

Pixel 7 en 7 Pro – conclusie

Onderaan de streep zijn de Pixel 7 en 7 Pro geen slechte Android-telefoons. Sterker nog, dit zijn waarschijnlijk de betere modellen van dit moment. De vraag is echter of het Google lukt consumenten bij andere fabrikanten weg te snoepen. Dat probeert het bedrijf door exclusieve functies en mogelijkheden aan te bieden, die we elders niet aantreffen. Alleen al de ruime software-ondersteuning is een reden om voor deze toestellen te kiezen… Maar verder?

Verder zijn er een aantal opties die slechts voor een beperkt publiek interessant is. Dat is niet erg, maar dat is wel iets om in het achterhoofd te houden. Dit betekent ook dat de focus van Google flink verschoven is en dat ook de kale Android-ervaring daar inmiddels onder lijdt. Door bijvoorbeeld voor een eigen processor te kiezen, komen we meer gestotter en kwaaltjes tegen dan op toestellen met chipsets van Qualcomm. Ontgrendeling via het gezicht is daarnaast niet uniek genoeg meer.

En ook het opladen van de accu valt flink tegen. We weten dat dit een gloednieuw toestel is, maar door de ophoping van wat kleine irritaties voelen beide smartphones toch een beetje achterhaald aan. Het camerasysteem – het paradepaardje van de Pixel-lijn – maakt echter een hoop goed. Over het algemeen komen de foto’s meer dan goed uit de verf. Dat is dan ook voornamelijk de reden om voor een Pixel 7 of Pixel 7 Pro te kiezen; want al het andere vind je ook elders.

Voor welke versie je moet kiezen? Gelukkig voor je portemonnee zijn de verschillen tussen de smartphones klein genoeg, waardoor die weinig invloed hebben op het dagelijkse gebruik. Het enige, échte noemenswaardige verschil is de telelens op de Pro, die voor mooie kiekjes zorgt. Maar als zo’n lens niet hoog op je prioriteitenlijst staat, dan kun je gewoon – met een gerust hart – voor de goedkopere versie gaan. Die is wat compacter, goedkoper en verder minstens net zo goed.

De Google Pixel 7 en Pixel 7 Pro zijn nu exclusief te koop bij T-Mobile. Beide toestellen zijn in drie verschillende kleuren beschikbaar en worden geleverd met gratis Pixel Buds A of Pixel Buds Pro. Je schaft de toestellen aan met een abonnement, waarbij je ook nog de keuze hebt uit de verschillende opslagconfiguraties. Je leest er alles over op de website van T-Mobile. Speciaal voor de introductie van Google Pixel 7 en Pixel 7 Pro heeft T-Mobile samen met Google een Augmented Reality ontworpen. Via deze link krijgen mensen gemakkelijk toegang tot deze digitale wereld van Google Pixel.

7.5
pixel-7-pro

Beoordeling
Pixel 7 Pro

Pluspunten
  • Android-ondersteuning
  • Camerasysteem en -functies
  • Capabele, mooie hardware
Minpunten
  • Eigen processor stottert nog wel eens
  • Opladen gaat ontzettend traag
  • Niet uniek genoeg

Beoordeling Pixel 7 Pro

De Google Pixel 7 en Pixel 7 Pro zullen gebruikers van andere merken niet meteen overtuigen met hun exclusieve functies. Maar dat betekent niet dat er geen dingen zijn om van te houden. De software is schoon en mag lang rekenen op ondersteuning. Daarnaast is het camerasysteem voortreffelijk en kun je daar ontzettend toffe dingen mee doen. Maar de accu en de eigen processor gooien best wat roet in het eten, waardoor de telefoon bij vlagen verouderd overkomt. Op enkele exclusieve functies na - waar je een kanttekening bij kunt plaatsen - doen de nieuwe Pixels verder weinig unieke dingen.

Prijsvergelijker Pixel 7 Pro

Reacties (2)