Nvidia Tegra 3 vs. Apple A5X (de nieuwe iPad)

19 maart 2012 3 Minuten 12 Reacties
nieuwe-ipad-transformer-prime

Vorige week kwamen we al een vergelijking tegen waarin de ASUS Eee Pad Transformer Prime met Tegra 3 quad-core processor tegenover de nieuwe iPad met A5X dual-core processor gezet werd. Deze resultaten toonden dat de nieuwe iPad absoluut opgewassen is - op sommige punten zelfs beter is - tegen de Tegra 3 processor. LaptopMag heeft inmiddels ook een vergelijking gemaakt waarin de focus vooral op gaming ligt.

Gaming prestaties

De Tegra 3 processor beschikt, kijkend naar de grafische prestaties, over 12 grafische kernen terwijl de A5X processor van Apple het moet doen met vier kernen. Toch zegt die niet alles zoals onderstaande video aantoont. De nieuwe iPad en de Transformer Prime liggen zeer dicht bij elkaar wanneer het aankomt op grafische prestaties.

De teksten op de iPad worden iets scherper weergegeven en de kleuren lijken wat levendiger te zijn. Aan de andere kant lijkt de Transformer Prime meer detail te bieden. Natuurlijk is dit overwegend subjectief en moet hierbij gezegd worden dat de games die je op de Transformer Prime ziet geoptimaliseerd zijn voor de Tegra 3 processor en dus meer details en effecten tonen vanuit de game zelf. Binnenkort kunnen we hopelijk exact dezelfde games ook verwachten voor de nieuwe iPad. Het element wat hier voor het belangrijkste verschil zorgt is het display. Het Retina display van de iPad zorgt voor scherpere beelden en een indrukwekkender plaatje, iets waar de Transformer Pad Infinity in de nabije toekomst ook voor moet gaan zorgen.

Advertentie

Benchmark resultaten

LaptopMag heeft naast deze vergelijking ook wat benchmark tests uitgevoerd om het verschil tussen de processors aan te tonen. Wat betreft de grafische prestaties tonen de resultaten ook hier dat de A5X processor van de nieuwe iPad ver voor ligt op de Nvidia Tegra 3 processor. Kijkend naar de pure rekenkracht heeft de Tegra 3 processor weer de bovenhand met een ruime score. Qua browser performance waren de prestaties aan elkaar gewaagd. Hierbij moet natuurlijk ook weer gezegd worden dat deze resultaten afhankelijk zijn van en beïnvloed kunnen worden door individuele hardware en software elementen en de combinatie van beiden.

Conclusie

Aan het resultaat is dus geen directe conclusie te verbinden als “deze is beter dan de andere” maar het laat wederom zien dat Apple met de A5X processor een zeer sterke concurrent voor de Tegra 3 processor ontwikkeld heeft en dat het aantal kernen lang niet alles zegt. Het lijkt erop dat de Tegra 3 processor het vooral beter doet wanneer het aankomt op pure rekenkracht terwijl de A5X processor het op grafische prestaties (in combinatie met perfect geoptimaliseerde hardware) iets beter doet. De combinatie van de dual-core A5X processor (met quad-core graphics) met de andere iPad hardware toont in ieder geval aan dat de iPad een stuk efficiënter is aangezien er minder kernen nodig zijn voor een gelijkwaardige of zelfs betere prestatie.

Reacties (12)