Je cyclus bijhouden is niet leuk, maar wel belangrijk. Het leert je meer over wanneer je weer aan de beurt bent, maar ook wanneer je de meeste kans hebt om zwanger te raken.
Vroeger hield je je cyclus waarschijnlijk bij in je papieren agenda. Tegenwoordig kun je zelfs de digitale agenda overslaan en gewoon een smartwatch of een app gebruiken. Hiermee kun je automatisch laten berekenen wanneer die minder leuke tijd van de maand eraan komt. Of juist die extra leuke. We tippen een paar apps en wearables die uitermate geschikt zijn om je cyclus te tracken.
De cyclus
De gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen met als meest vruchtbare dag de 14e dag. Bij de ene vrouw kan dit langer zijn dan bij de andere vrouw, dus verschillen van 23 tot 35 dagen zijn niet vreemd. Ook duurt bij de een de menstruatie een paar dagen, terwijl een ander helaas een hele week aan de beurt is.
De eisprong hoeft ook niet altijd op de veertiende dag te vallen, maar ligt altijd tussen de 12 en 15 dagen voor de menstruatie. Waar veel mensen denken dat cyclus betekent dat het elke maand hetzelfde is, die hebben het mis: de ene keer kan hij 23 dagen zijn en dan weer 30. Kortom, je cyclus bijhouden is over het algemeen niet iets wat je één keer even invult en that’s it. Het is een doorgaand proces waarin apps dus ook doorgaand van pas komen.
iPhone
De Gezondheidsapp op iPhone is de app die je nodig hebt om je cyclus bij te houden. Het fijne aan deze app is dat hij niet alleen heel statisch kijkt naar de feiten: het draait niet alleen om de datum dat je ovuleert of menstrueert, het gaat ook om hoe je je voelt en welke lichamelijke klachten er verder zijn. Buikpijn en hoofdpijn zijn de meeste vrouwen niet vreemd en ook dat kun je vastleggen in de Gezondheidsapp. Sterker nog: seksuele activiteit, kwaliteit van cervixslijm, spotting, basale temperatuur: het behoort allemaal tot het Cyclus-gedeelte van de Gezondheidsapp. Ook kun je meldingen instellen zodat je op de hoogte wordt gehouden van wanneer je ovuleert of juist even iets moet voorbereiden omdat je mogelijk binnenkort bloedt.
Apple Watch
De Apple Watch is erg geschikt om je cyclus op bij te houden, omdat je hem om je pols hebt en er dan eerder aan denkt. Bovendien gebruik je hier een andere app. Er is een speciale Cyclus-app, wat een iets versimpelde versie is van de Gezondheidsapp-cyclusinformatie op iPhone. Een grote plus is dat de informatie van de Cyclus-app wel synchroniseert met de gezondheidsapp. Ook de Cyclus-app is in staat om meldingen te geven en je op die manier te helpen herinneren welke tijd van de maand het is. Ben je bang dat mensen via je Apple Watch de Cyclus-app gaan bekijken, dan kun je hem ook verbergen.
Maya
Ook in de app Maya houd je naast je cyclus ook bij hoe je je geestelijk en lichamelijk voelt. Wat Maya extra bijzonder maakt is dat je dagelijks tips krijgt over hoe jouw cyclus er die dag voorstaat en waar je stemming van die dag mogelijk vandaan komt. Daarnaast kun je je cyclus in handige overzichten zien.
Fitbit
Het kan niet op alle Fitbits even goed, maar sowieso wel in de app van Fitbit. Het bijhouden van je cyclus is sinds een paar jaar goed te doen op een Fitbit, want in de app kun je in mooie witte, blauwe en roze kleuren zien hoe je vruchtbaarheid en je ongesteldheid ervoor staan. Fitbit brengt de cyclus bovendien in verband met slaap, stemming en voeding. Je kunt invoeren hoe je vloeit, hoe überhaupt de vaginale flora erbij staat en of je verder bijvoorbeeld last hebt van kramp, gevoelige borsten of acne. Fitbit hoopt je hiermee te helpen je lichaam beter te begrijpen. Maar je krijgt ook pushberichten waardoor je weet dat je menstruatie er weer aankomt.
Menstruatietracker
Waar je bij veel apps niet altijd helemaal zeker weet of je privacy wel goed bewaard blijft, heeft de Menstruatietracker van Leap juist als één van de belangrijkste kenmerken dat het je privacy garandeert en nooit gegevens zou verzamelen of verkopen. De app is verder met al zijn icoontjes soms een beetje een circus, maar als je eenmaal gewend bent, dan wil je waarschijnlijk niet anders. De app doet alles wat je mag verwachten van een cyclusapp en meer. Je kunt er niet alleen in bijhouden hoe je je voelt, hoeveel water je hebt gedronken en hoe goed je hebt geslapen, je kunt zelf aangeven hoe vaak je seks had, of dit veilig was of niet en of je een orgasme had. Hierdoor is het een van de meest uitgebreide menstruatietrackers die we kennen.
Flo
Flo en Menstruatietracker lijken erg op elkaar, al is Flo qua vormgeving prettiger voor het oog. Wat ook tof is, dat is dat je in de app terecht kunt op fora waar mensen allerlei kwesties over menstrueren en seks bespreken. Ook kun je er artikelen lezen over gezondheid. Deze app probeert dus echt alle aspecten en mogelijkheden rondom de cyclus bespreekbaar te maken en je er zoveel mogelijk over te leren. Plus, je kunt Flo synchroniseren met de Gezondheidsapp van Apple.
Bewust aan de slag
Er zijn nog talloze andere mogelijkheden, maar die zijn vaak niet zo uitgebreid en professioneel als de bovenstaande apps en gadgets. Uiteindelijk blijft een cyclus-app natuurlijk een noodzakelijk kwaad. De menstruatiepijn wordt er niet minder vervelend door, maar het kan wel een hulpstuk zijn om bijvoorbeeld volop gebruik te maken van je ovulatie of juist goed voorbereid op pad te gaan als die mindere dagen van de maand er weer aankomen. Sowieso is het goed om bewust met je cyclus en jezelf bezig te zijn en in het hier en nu te leven, waar dit type apps en gadgets zeker een goede bijdrage aan leveren.
Reacties (0)