Kan een smartphone de systeemcamera  of camcorder evenaren?

20 december 2023 6 Minuten 4 Reacties
Smartphone_camera_S23_series_Camera_Experience

De smartphone wordt in toenemende mate ingezet voor hoogwaardige video- en audio-opnamen. Met een geavanceerde beeldsensor, bewerkingschips en meervoudige interne camera’s en allerminst slechte microfoons komen zij een heel eind. Dan hebben we het natuurlijk wel over de prijzige topmodellen van Samsung, Apple en Sony. Daarbij heb je verder alleen nog wat aankleding met accessoires nodig.

Lange tijd keken gevorderde amateurs en professionele gebruikers neer op de prestaties voor video, foto en geluid bij de smartphone. Dat bleef toch maar behelpen en de kwaliteit bij AV kon toch echt niet tippen aan de middenklasse hybride systeemcamera of camcorder.

Inmiddels hebben de topmodellen van Samsung, Apple en Sony wel degelijk pretenties in de hogere opnameklasse. En die maken ze in de praktijk nog prima waar ook. Er is zelfs een heel nieuwe doelgroep van veldgebruikers ontstaan. Waaronder de al niet meer weg te denken mojo, de mobiele AV-journalist. Daarnaast vormt een topmodel een ideale vlog- reis- en vakantiecamera. In dit artikel zetten we de mogelijkheden van de topsmartphone op een rijtje en gebruiken de Samsung Galaxy S23 Ultra als voorbeeld.

De oude beperkingen

Bij een aantal specificaties stond de betere smartphone al snel een nul achter op de hybride systeemcamera en camcorder. Een relatief kleine sensor met dien ten gevolge ook kleinere licht registrerende sensorplekjes, de photosites. Klein maakt minder lichtgevoelig en verhoogt tevens de kans op onderlinge elektronische storingen (interferenties). Dat kan allemaal nog verergeren als de beeldsensor heel veel megapixels herbergt.

Een ander punt vormde het objectief ten opzichte van de systeemcamera en camcorder vrij klein en minder lichtsterk. Voor een andere beeldhoek of brandpuntsafstand was een elektronische uitsnede op de beeldchip nodig. Tegenwoordig beschikt de smartphone al over meerdere camera’s in de bereiken groothoek- en telelens. De kwaliteit wordt steeds beter en er zijn ook al zoommodellen.

De beeldbewerking, kleurcorrectie en bewegingsstabilisatie van de topsmartphone kan zich recentelijk meten aan die van de middenklasse camcorder en systeemcamera. En met een gimbal kan je prima zweefbewegingen en cameravaarten maken. Het geluid blijft een dingetje. Nu zijn de ingebouwde microfoons vaak al behoorlijk goed. Een extern opzet- of draadloos exemplaar blijft dringend aanbevolen.

De opslagcapaciteit en acculadingen vormen met name bij video een beperking. Op 2K of 4K valt het vaak nog mee maar bij 8K zit het interne smartphone geheugen zo vol. Dan heb je minimaal intern 512MB tot 1GB of een verwisselbare geheugenkaart nodig. Of nog beter een directe draadloze verbinding met een veld-hub die de geschoten content direct in de Cloud zet. Bij langer videofilmen dan wat korte clips dreigen uitputting van de accu en het warmlopen van het toestel. Het eerste valt te ondervangen met externe accu’s of powerbanks op een cameracage. De warmteontwikkeling blijft een kwestie van regelmatig een opnamepauze inlassen. De ergonomie van de smartphone voor video en foto ligt lager dan bij de systeemcamera of camcorder. Met optionele handgrepen en ondersteunende accessoires.

Slim omgaan met Megapixels

Het Samsung Galaxy S23 Ultra vlaggenschip schermt met wel 200 Mp bij de opname. Daar gaan we weer zal menigeen nu denken. Een hoge pixelclaim op een kleine sensor, dat zal wel zo zijn beperkingen opleveren. Veel gedoe met de lichtsterkte en elektronisch corrigeren. Samsung heeft de verkregen beeldkwaliteit voor foto en video verrassend slim aangepakt. Dit middels meerdere hoogwaardige optische objectieven en daarachter lichtgevoelige 10 MP-sensoren (bij de groothoek 12MP) met een relatief hoge lichtsterkte, flink dynamisch bereik en zeker een hoge fotokwaliteit (zelfs in RAW). Maar hoe zit dat nou met 200MP en 10/12MP?

We beginnen met de vier aparte cameramodules voorzien van Fase-AF op de achterzijde van deze smartphone. Er is een lichtsterke ultrawide camera op 12MP. Voor het meeste standaardwerk benut je de  F1.7 24 mm groothoek. Naar keuze leest de camera deze groothoeksensor uit in 50 of 200MP. Voor video is een lichtsterke 12MP resolutie ook bij 8K optimaal. Bij foto gaat het om 50 en 200MP. Voor het telebereik beschikt de Samsung Galaxy S23 Ultra over twee lensmodules met elk een eigen 10MP beeldsensor. Er is keuze uit een F 2.4 70mm (kleinbeeld) drievoudige zoom en een tienvoudige F4,9 230mm zoom. De opgenomen 10MP extrapoleert de beeldbewerking tot 12MP. Daarnaast is er ook nog een 12MP selfiecamera aan boord.

De beeldprestaties bij video en foto (ook RAW) staan op een voor een smartphone ongekend hoog niveau. Door een slimme keuze van optiek & sensor bepaal jij met deze smartphone het best bij de situatie passende opnamemodus en aantal MP. Voor de avond is er een speciale lichtsterke en kleur verbeterende nachtcamera-instelling (low-light). Die doet het redelijk tot goed maar je dient de camera wel behoorlijk stil te houden. En astrofotografen zullen gecharmeerd zijn van de hyperlaps en astrostand.

Video en audio

Bij de ultra HD- videografen voorziet deze Samsung in 8K (7680 x 4320 pixels) op 30fps. Deze UHD-kwaliteit is voor een smartphone hoog. 4K UHD op 30-60 fps geeft echter wat meer bewegingsruimte met datahoeveelheden en beeldsnelheid bij een uitstekende kwaliteit in dit genre. Highspeed HD haalt 240 fps. De HDR 10+ mag beslist gezien worden. In low-light kan je met 5Lux nog met de beide groothoeken en het korte teleobjectief uit de voeren. De autofocus en beeldstabilisatie mogen er wezen. In deze presteren de middenklasse- en topklasse hybride systeemcamera’s echter toch net wat beter.

Die 200MP bij foto is in de praktijk eigenlijk alleen geschikt voor stilstaande onderwerpen. Gebruik daarom gewoon 50MP voor echte goed fotowerk. Bij de audio de interne microfoons en speakers. Zoals verwacht scoren de ingebouwde stereomicrofoons best heel goed. Voor veeleisend gebruik blijft een externe mic aanbevolen. Voor een smartphone verrassende hoge kwaliteit van de ingebouwde luidsprekertjes. Zelfs met Dolby Atmos. Een plezier om er een filmpje mee te beluisteren.

Overige specificaties

De Samsung Galaxy S23 Ultra komt met een interne accu van 5000mAh niet snel zonder stroom te staan. Het dynamische AMOLED 17,3 cm beeldscherm met 1.440 x 3080 pixels een verversfrequentie van 120Hz is een vrijwel ideale viewer voor video en foto. Voor hen die gewend zijn aan compacte smart-phones zullen bij afmetingen van 163 x 78 x 9mm toch even moeten slikken. Voor draadloos zijn de specificaties 5G, 4G, WiFi 6E, Bluetooth 5.2, NFC, Ultra wide-band. Ruim voldoende voor de mojo en veldreportages. Verder noemen we de utstekende gyroscoop, bewegingssensor, licht en nabijheidssensor, en IP88 waterdicht.

Samenvattend komen de topmodellen smartphones dus behoorlijk in de buurt van hetgeen hybride systeemcamera’s uit de middenklasse op het gebied van video, audio en foto presteren. Het blijft allemaal een kwestie van baas boven baas en hoe compact en connected je wilt zijn. In ieder geval is een topmodel zoals de Samsung Galaxy S23 Ultra al behoorlijk compleet voor zijn geld. In de praktijk vallen een externe microfoon, hangreep en gimbal aan te bevelen.

8.0
Samsung Galaxy S23

Beoordeling
Samsung Galaxy S23

Pluspunten
  • Processor
  • Design
  • Oled-scherm
  • Software
  • Camerasysteem
Minpunten
  • Prijs
  • Oplaadsnelheid
  • 128GB-model

Beoordeling Samsung Galaxy S23

De Galaxy S23 is de beste smartphone van het bedrijf voor een bedrag van 949 euro. Het beste van het beste vind je weliswaar op de S23 Ultra, met zijn veel betere camera, maar daar betaal je ook minimaal 400 euro meer voor. De reguliere variant beschikt over een snelle processor die niet inkakt, een fantastisch oled-scherm, een mooi design en allerlei toeters en bellen. De minpunten zijn klein en schaars: het opladen gaat langzaam en de 128GB-chip stelt teleur. Die is in vergelijkingen trager.

Het allergrootste probleem is echter de prijs. Helemaal als je hem naast de Google Pixel 7 Pro legt. Dat toestel is voor een lager bedrag op de kop te tikken. Een betere vergelijking zou de gewone Pixel 7 zijn, omdat dit allebei ‘reguliere vlaggenschepen’ zijn. Het grote voordeel van de S23 is dan wel de extra telelens, en de extra processorsnelheid moeten we ook niet vergeten. Maar om nou te claimen dat (afgaande op de adviesprijs) 300 euro (of meer!) waard is… Nee, zo ver willen we niet gaan. Dat doet niets af van de kwaliteit van deze Galaxy, maar dat is deze smartphone gewoonweg niet waard.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Samsung Galaxy S23

Reacties (4)