Is het nog de moeite om een Huawei-gadget te kopen?

15 mei 2022 6 Minuten 0 Reacties
Huawei P50 Pocket

Huawei heeft het sinds het Amerikaanse handelsverbod zwaar. Zijn telefoondivisie is niet meer wat het ooit was, maar hoe zit dat met andere gadgets? Kun je Huawei-gadgets nog goed gebruiken?

Het handelsverbod van de Verenigde Staten op de technologie van Huawei is inmiddels al jaren van kracht. Waar dat een ver-van-ons-bed-show zou moeten zijn, is dat het juist totaal niet. Huawei mag niet meer samenwerken met Google, wat het onmogelijk maakt om Google-diensten te gebruiken op nieuwe Huawei-telefoons. Van de koning van de smartphone is Huawei nu meer op andere gadgets gaan focussen. Is een Huawei-gadget ondanks het handelsverbod nog de moeite waard?

Huawei is in 1987 opgericht met 3.000 dollar door Ren Zhengfei. De ingenieur wist het bedrijf te laten groeien van een telefoonschakelaar-leverancier tot één van de bekendste smartphonemakers ter wereld. Huawei had in 2021 een omzet van 17,8 miljard dollar. Er werken wereldwijd meer dan 190.000 mensen. Dat is helemaal niet slecht: in Azië is Huawei bijvoorbeeld nog steeds groot, mede doordat mensen daar minder Google-minded zijn. Bovendien zijn er andere terreinen waarop Huawei zich meer is gaan concentreren.

Vertrouwen opgezegd

Echter is dat succes gedeeltelijk weggevaagd doordat meerdere landen hun vertrouwen in Huawei hebben opgezegd. Zo zou meneer Zhengfei erg warme contacten hebben met de Chinese overheid. Dat is enerzijds nodig, want je krijgt anders geen voet aan de grond in het land, maar als dit te innig is, dan is er de angst dat de Chinese overheid toegang krijgt tot de data van Huawei. 

Door deze angsten voor spionage, naast situaties waarbij Zhengfei’s dochter werd opgepakt op verdenking van het schenden van een handelsembargo tegen Iran, heeft Amerika het handelsverbod op poten gezet. Hierdoor mogen Amerikaanse bedrijven al jaren geen producten of diensten verkopen aan Huawei. Echter zou dat zeker niet alleen maar gestoeld zijn op spionage-aantijgingen. De Verenigde Staten ziet het niet zo zitten dat China steeds groter wordt in tech. 

Hoewel Huawei ook veel doet in netwerktechnologie zoals het aanleggen van 5G, focussen we ons in dit artikel op de gadgets van het bedrijf. Is het nog steeds verstandig om een slim horloge te kopen van Huawei, of oordopjes? Kijken we naar smartphones, dan moeten we tot de conclusie komen dat die niet meer zo handig zijn. Hoewel de Chinese leverancier enorm sterke toestellen maakt met geweldige camera’s, is het gemis van Google-diensten in een land als Nederland groot. Veel apps werken bijvoorbeeld aan de hand van Google Maps, wat een probleem is wanneer een telefoon geen toegang heeft tot deze app. 

Geen Google-diensten

Gmail, Google Play, YouTube: ze zijn allemaal niet meer direct als app te gebruiken op Huawei-toestellen. Er zijn wel workarounds en Huawei heeft hard gewerkt aan een eigen app-winkel, het werkt allemaal nu eenmaal net even wat minder soepel dan mét Google-diensten. Enorm zonde, maar geldt datzelfde probleem ook bij de gadgets van Huawei? 

Gelukkig niet. Hoewel Huawei zelf natuurlijk liever heeft dat al je gadgets van Huawei zijn, waar iets voor te zeggen valt omdat je dan simpelweg de beste integratie hebt, kun je producten ook makkelijk los van elkaar gebruiken. Wel zijn er bepaalde eigenschappen die je mist: op de smartwatch van het bedrijf kun je bijvoorbeeld geen gebruik maken van Google Pay (of Google Wallet) om contactloze betalingen te doen. 

Ook is het niet zo dat alle apps die je kent uit de Google Play-store per definitie in de AppGallery van Huawei te vinden zijn. Een ontwikkelaar moet zijn app beschikbaar maken voor de AppGallery en dat doen zeker niet alle ontwikkelaars. Hierdoor zijn er veel minder apps beschikbaar dan je gewend bent. Nu zijn er bijvoorbeeld voor navigeren wel oplossingen, zoals het Google Maps-achtige Petal Maps, maar dit werkt -mede omdat het veel minder lang en grootschalig in ontwikkeling is- lang niet zo goed. Je hardlooprondje bijhouden in Strava is er bijvoorbeeld niet bij (al kun je je gegevens wel synchroniseren met Health Sync).

Huawei-gadgets

Nu lijkt een smartwatch op veel gebieden op een smartphone, maar kijk bij aankoop van een Huawei-smartwatch dus vooral naar wat je allemaal wil doen met het apparaat. Wil je heel veel fitnessen of alleen je hartslag meten en wat berichtjes lezen, dan kun je deze smartwatch hiervoor zeker inzetten. De Huawei Watch GT-serie of de Band-serie werkt namelijk perfect via Android en draait met name om het design en het tracken van je workouts, minder om apps. Ook al zijn er wel een aantal beschikbaar op sommige smartwatches.

Denk bij je aankoop vooral aan wat je erop wil doen. Dat geldt ook bij het aankopen van bijvoorbeeld een Huawei-monitor of router. Wil je bijvoorbeeld een laptop van Huawei bemachtigen, dan merk je van het handelsverbod weinig. Windows is beschikbaar op deze laptopreeks en je kunt er bijvoorbeeld ook Chrome op installeren. 

Daarnaast zijn ook de oordopjes van Huawei een veilige keuze als het gaat om hoe de gadget in je techgebruik past. De oordopjes van Huawei kunnen gewoon gebruikmaken van jouw smartphone om contact te maken via Bluetooth en je kunt hierop gewoon Tidal, Spotify of Apple Music luisteren. Hetzelfde geldt voor telefoongesprekken, want in het doorgeven van audio die je normaal via je speakers op je telefoon zou afspelen, zijn de Huawei-oordopjes prima. Er is bovendien een aparte app voor de oordopjes beschikbaar, waardoor je ze nog kunt instellen op jouw persoonlijke voorkeuren.

Huawei-gadgets kopen

Als je erg bang bent voor Chinese spionage, dan is het waarschijnlijk niet verstandig om een Huawei-product te kopen. Hoewel niet echt is hard gemaakt dat de Chinese overheid vanalles zou doen met je gegevens (en ze ook daadwerkelijk worden doorgegeven), zijn er veel overheden die toch echt zijn gestopt met zakendoen met het bedrijf. Datzelfde gaat echter op voor bijvoorbeeld de privacyzorgen die ontstaan wanneer je een slimme assistent-speaker in je huis zet, zoals Google Nest Mini, die constant meeluistert. 

Kijken we puur naar het gebruiken van populaire apps, dan moeten we tot de conclusie komen dat een Huawei-telefoon niet de meest soepele ervaring zal bieden. Met techproducten zoals laptops, oordopjes of smartwatches loop je niet tegen dit probleem aan, waardoor we specifiek op het gebied van bruikbaarheid echt nog wel zouden kunnen kiezen voor een Huawei-gadget. 

Reacties (0)