Hoe maak je je iPad kindvriendelijk zodat ze niet per ongeluk content krijgen te zien die ongeschikt is of aankopen doen via de creditcard van papa en mama?
Als ouder ontkomt je er bijna niet aan. Jij bent dagelijks met je smartphone en tablet bezig en je kind wil dat natuurlijk ook! En toegegeven, het is ook wel eens makkelijk om je kind rustig te krijgen door even een filmpje aan te zetten op je iPad. Zijn ze wat ouder, dan kunnen ze natuurlijk zelfstandig de iPad gebruiken. Zelf een spel opstarten, leuke filmpjes opzoeken of misschien zelfs een beetje social media ontdekken onder toezicht van papa of mama. Jullie willen natuurlijk niet dat je kind blootgesteld wordt aan alle nadelen van het internet. Gelukkig heeft Apple diverse mogelijkheden aan de iPad toegevoegd om het een stuk veiliger te maken voor kinderen. In dit artikel vertellen we je hoe je je iPad kindvriendelijker kunt maken.
Vooraf is het handig om te vermelden dat de iPad niet de meest handige tablet is om kindvriendelijk te maken. Een iPad is echt een ‘single-user’-apparaat en even opnieuw snel het juiste profiel voor papa, mama of het kind aanklikken is er niet bij. Je moet echt volledig uitloggen en opnieuw inloggen om van gebruiker te wisselen. Erg omslachtig wanneer je om en om dezelfde iPad gebruikt. Een Android-tablet is daarom wellicht veel gemakkelijker voor het gezin. Bij Android kun je namelijk wel profielen per gebruiker maken waar je gemakkelijk tussen kunt wisselen.
Apple ID voor je kind aanmaken
Alles begint met een eigen Apple ID voor je kind. Moet je nu wel een Apple ID voor je kind aanmaken? Is dat niet belachelijk? Nee, want als je kind met jouw Apple ID gebruikmaakt van de iPad betekent het dat je kind ook toegang heeft tot al jouw persoonlijke informatie als documenten, foto’s, berichten of misschien zelfs je betaalgegevens. En zonder filter op apps of het internet kan het kind overal toegang tot krijgen. Je zal niet de eerste vader of moeder zijn met een gigantische rekening omdat het kind iets te enthousiast levens heeft gekocht in zijn of haar favoriete spelletje. Je kunt je eigen account restricties geven, maar dat is voor jezelf ook niet handig. Maak dus gewoon een Apple ID voor je kind aan, zodat we meteen een veilige kinderomgeving kunnen maken. Kinderen jonger dan 16 jaar kunnen in Nederland niet zelf een Apple ID aanmaken, maar het gezinshoofd kan dat wel doen. Nederland is daarmee strenger dan veel andere landen, waar 13 jaar de norm is.
Ga naar ‘Instellingen’.
Tik op uw naam.
Tik op ‘Delen met gezin’ en tik vervolgens op ‘Voeg gezinslid toe’.
Tik op ‘Maak account voor kind aan’ en tik vervolgens op ‘Ga door’.
Volg de instructies op het scherm om de configuratie van de account te voltooien. U kunt het e-mailadres van uw kind gebruiken voor zijn of haar Apple ID. Controleer of u de juiste geboortedatum invoert. U kunt deze later niet meer wijzigen.
Heb je nog nooit eerder op ‘Delen met Gezin’ geklikt, dan krijg je eerst aantal informatievensters en kun je vrij snel op ‘Maak kinderaccount aan’ drukken. Vervelend is wellicht dat je een betaalmethode in moet vullen, zoals creditcard, pinpas of via je telefoonrekening. Je ontkomt er echter niet aan.
Eenmaal een Apple ID voor een kind aangemaakt heb je als gezinshoofd volledige controle over wat een kind mag zien, op welke tijden het kind gebruik mag maken van de iPad, hoeveel tijd per dag het kind de iPad mag gebruiken en nog veel meer. Je kunt zelfs tijden per appcategorie instellen, dus dit gaat allemaal best diep. Om dit allemaal te veranderen ga je naar Instellingen en druk je op Schermtijd. Kies vervolgens het Apple ID van het kind.
Schermvrije tijd instellen
Tussen welke uren mag het kind de iPad gebruiken? Dit kun je instellen bij Schermvrije tijd. Ga naar Instellingen > Schermtijd > Kies het profiel van het kind > Apparaatvrije tijd.
Kies hier de uren dat de iPad niet gebruikt mag worden, bijvoorbeeld van 20.00 uur in de avond tot 08.00 uur in de ochtend. Geef ook aan of het apparaat dan geblokkeerd moet worden voor het kind en kies een dagschema uit. Bij schermvrije tijd stel je in tussen welke uren het kind de iPad mag gebruiken. Je kunt ook aangeven of het kind mag vragen aan het gezinshoofd of er een uitzondering gemaakt mag worden.
Applimieten
Bij Applimieten selecteer je hoe lang apps gebruikt mogen worden op een dag. Ga wederom naar Instellingen > Schermtijd > Kies het profiel van het kind > Applimieten. Helaas kan je hier geen specifieke apps kiezen, maar kies je categorieën. En het is niet altijd duidelijk welke app in welke categorie valt. Je kunt dus ook gewoon alle apps en categorieën aanvinken, maar dat is wellicht weer wat teveel van het goede. Met logisch nadenken kom je vaak een heel eind. Wil je specifiek een tijdslimiet op social media-apps instellen? Dan vink je de categorie ‘Sociaal’ aan.
Beperkingen
Een ander belangrijk punt is het opleggen van Beperkingen. Ga hiervoor naar Instellingen > Schermtijd > Kies het profiel van het kind > Beperkingen. Hier kun je ongeschikt materiaal blokkeren. Kies hier bijvoorbeeld de toegang tot iTunes en de App Store, welke apps precies zijn toegestaan en beperkingen voor expliciet materiaal. Mag een kind zelfstandig apps downloaden, verwijderen of aankopen doen? Welk materiaal mag het kind precies zien? Dit is wellicht één van de belangrijkste opties voor het gemaakte kinderaccount. Je kunt hier precies instellen wat wel en wat niet gezien en gedaan mag worden.
Ook kun je hier instellen of een kind toestemming mag vragen. Wil het kind bijvoorbeeld TikTok downloaden? Dan krijg jij als gezinshoofd een bericht en kun je toestemming geven. Zo kan het kind niets installeren zonder dat de gezinshoofd hier weet van heeft.
Drie redenen om een Apple TV te kopen, en drie waarom juist niet
Scherm locken in een app
Zoals je kunt lezen is het allemaal best veel gedoe op een iPad, met name omdat het een apparaat is dat echt voor een enkele gebruiker is bedoeld. Het continue in- en uitloggen tussen accounts is behoorlijk omslachtig. Het is niet zo gemakkelijk als het opstarten van je Netflix-account en de juiste gebruiker kiezen. Wil je dit nu allemaal niet en heb je nog een klein kind in huis? Dan kan het ook gewoon voldoende zijn om het scherm te ‘locken’ in een bepaalde app. Zo kan het kind bijvoorbeeld naar YouTube Kids of Netflix kijken en is er geen enkel risico dat het kind iets anders kan doen. Om dit te kunnen starten moet je ‘Begeleide toegang’ aanzetten bij Instellingen > Toegankelijkheid > Begeleide Toegang en zet het schuifje op aan. Eventueel kun je hier nog wat extra instellingen aanpassen. Ga vervolgens naar de favoriete app van je kind en druk drie keer op de thuisknop (bij TouchID) of drie keer op de aan/uit-knop (bij FaceID). Begeleide toegang wordt gestart. Het kind kan nu continue filmpjes kijken en niets anders bedienen op het apparaat. Druk wederom drie keer op de thuisknop of aan/uit-knop en voer je wachtwoord in om de begeleide toegang en het gelockte scherm weer uit te zetten.
Meer lezen?
Lees ook de andere artikelen uit Tips en Advies voor handige achtergrondartikelen over mobiele apparaten. Of lees de laatste reviews voor de nieuwste smartphones en tablets.
Reacties (13)