IFA 2014: wat kunnen we verwachten op het gebied van tablets?

26 augustus 2014 7 Minuten 0 Reacties
IFA-2014

Volgende week woensdag gaat IFA 2014 van start in Berlijn. In dit artikel zetten we de verwachtingen op het gebied van tablets onder elkaar.

Nog ruim een week en dat gaat in Berlijn IFA 2014 van start. Tijdens deze beurs tonen alle grote elektronicafabrikanten de nieuwste producten en ontwikkelingen op het gebied van consumentenelektronica. Ook tablets mogen natuurlijk niet ontbreken en wij van TabletsMagazine.nl zijn dan ook aanwezig om verslag te doen van alle aankondigingen. Maar, wat kunnen we precies verwachten? In dit artikel kijken we naar wat we al denken te weten.

Algemene trend IFA 2014

Het moet gezegd worden; de hype omtrent tablets is niet meer en dus zien we vrij weinig geruchten en lekken meer verschijnen vlak voor een beurs als IFA. Het is opvallend stil, met uitzondering van geruchten over phablets. Dit lijkt dan ook de trend te worden voor IFA 2014. Grote fabrikanten als Huawei, LG, Samsung en Lenovo komen waarschijnlijk met phablets, smartphones die door hun grote formaat ook als tablet gebruikt kunnen worden. Natuurlijk krijgen we ook nieuwe tablets te zien maar als we de geruchten mogen geloven gaat het vooral om relatief kleine updates en upgrades van bestaande modellen, vanzelfsprekend met hier en daar een uitzondering. Nieuwe producten van Apple hoeven we niet te verwachten, daarvoor heeft de Amerikaanse fabrikant eigen evenementen. Op het gebied van Android en Windows gaan we waarschijnlijk aardig wat nieuws zien. Vorig jaar hebben we het overigens ook nog gehad over andere besturingssystemen, waaronder Firefox OS. Op dit moment is het echter ook op dit gebied nogal stil.

Samsung

Samsung houdt traditiegetrouw het Unpacked-evenement tijdens IFA 2014. Het mag inmiddels duidelijk zijn dat we tijdens dit evenement de alweer vierde generatie Galaxy Note gaan zien. Deze phablet is al in tientallen geruchten om- en beschreven, en dus lijken er geen grote verrassingen meer te zijn. Alles wat we tot nu toe (denken te) weten over dit model lees je in ons Galaxy Note 4 archief.

Advertentie

Maar, krijgen we dan geen nieuwe tablets van Samsung te zien tijdens IFA 2014? Het lijkt erop dat Samsung voor dit jaar de meeste tablets al gepresenteerd heeft, met onlangs nog de nieuwe Galaxy Tab S 8.4 en Galaxy Tab S 10.5 met amoled-display. Ook de middenklasse line-up is inmiddels gevuld met de eerder dit jaar gelanceerde Galaxy Tab 4 tablets. Het lijkt er dus op dat we op het gebied van tablets weinig nieuws hoeven te verwachten van Samsung.

Asus

Vorig jaar zagen we nog verschillende teasers van Asus voorbij komen, vlak voor de start van IFA 2014. Deze keer focust de Taiwanese fabrikant vooral op wearables en hebben we op het gebied van tablets en convertibles nog nauwelijks iets vernomen. Toch is de verwachting dat Asus verschillende nieuwe producten aankondigt. Mogelijk krijgen we een 7-inch Android tablet met Intel Moorefield-processor te zien en ook zijn er aanwijzingen voor Android tablets met aparte schermformaten gespot. Natuurlijk brengt Asus ook de reeds eerder aangekondigde Padfone S, de nieuwe MeMO Pad tablets en de Transformer Pad TF303CL mee. Het is echter onduidelijk welke van de tijdens Computex 2014 aangekondigde modellen de Europese markt zullen bereiken. Zo liet Asus in juni ook de interessante Transformer Book V en verschillende nieuwe Fonepad-tablets zien.

Acer

Ook Acer is van de partij tijdens IFA 2014. De Taiwanese fabrikant gaf eerder dit jaar tijdens een persconferentie in Nederland aan zich binnen afzienbare tijd in de top 3 van grootste tabletfabrikanten te willen werken en dat moet gaan gebeuren met de introductie met betaalbare modellen. Eén van de nieuwe tablets die we zeker gaan zien is de Acer Iconia A3-A20, een 10.1-inch Android tablet met een, waarschijnlijk, aantrekkelijk prijskaartje. Ook verwachten we één of meerdere nieuwe phablets van de Taiwanese fabrikant.

Maar, ook op het gebied van Windows 8 kunnen we nieuws verwachten van Acer. Onlangs introduceerde het bedrijf de betaalbare Aspire Switch 10 en dit model lijkt een grotere broer te krijgen. De afgelopen weken zijn er verschillende berichten verschenen waarin gesproken wordt over een model met een 11.6-inch display. Deze versie zou daarnaast in meerdere versies komen, waaronder een versie met Intel Core-processor. De Aspire Switch 10 krijgt overigens zelf ook een upgrade. Het nieuwe model wordt voorzien van een full hd-display en moet in september naar Nederland komen.

LG

LG heeft vlak voor de zomer verschillende nieuwe Android tablets in de G Pad-serie aangekondigd. Deze modellen hadden al in de Nederlandse winkels moeten liggen maar we wachten nog steeds op de eerste voorraad. De kans is groot dat LG de tablets meeneemt naar IFA 2014 en ze aan het publiek toont. Daarnaast toont de Koreaanse fabrikant mogelijk de nieuwe G3 Stylus, een 5.5-inch phablet die overigens niet naar Nederland zal komen. Ook presenteerde LG onlangs een nogal indrukwekkend uitgeruste convertible. De LG Tab Book draait op Android maar beschikt over een Intel Core-processor. Of dit model de Europese markt zal bereiken is ook niet duidelijk.

Huawei

2014 moet het jaar van Huawei worden, dat is althans als we de fabrikant zelf mogen geloven. Op het gebied van tablets heeft Huawei tot op heden nog weinig bijzonders op de Nederlandse markt gebracht, al verschijnt langzaam aan de begin dit jaar aangekondigde MediaPad X1 7.0 in Nederland. De verwachting is dat Huawei tijdens IFA 2014 verschillende nieuwe Android-toestellen aankondigt, waaronder een nieuwe Ascend Mate phablet. We verwachten ook nieuwe Android-tablets van Huawei maar vooralsnog weten we nog mara weinig over wat ons precies te wachten staat.

Lenovo

Lenovo is de uitzondering op de regel die ik in de inleiding van dit artikel noemde. Er zijn namelijk de afgelopen weken heel wat geruchten over nieuwe tablets, convertibles en hybride modellen van Lenovo verschenen. Zo komt de Chinese fabrikant tijdens IFA 2014 waarschijnlijk met de tweede generatie Yoga Tablets. Deze modellen beschikken nog steeds over het opvallende ‘opgevouwen magazine’-design maar komen met betere specificaties.

Daarnaast lijkt Lenovo de Yoga Pro 3 convertible te presenteren en verschenen er onlangs berichten over een upgrade voor de Lenovo Miix 2. Dit model met 8-inch display zou nieuwe processors en een full hd-display krijgen. Ook hebben we aanwijzingen voor de komst van een 8-inch Android tablet met Intel-chip gespot.

Overige fabrikanten en ontwikkelingen

Natuurlijk zijn er veel meer fabrikanten aanwezig op IFA 2014, waaronder ook Sony en Toshiba. Onlangs kwamen we aanwijzingen tegen voor de komst van de tweede generatie Toshiba Excite Pure, een betaalbare Android tablet met een formaat van 10.1-inch. We verwachten dan ook dat Toshiba dit model tijdens IFA 2014 aankondigt. Sony lijkt te werken aan de Xperia Z3 Tablet Compact, een tablet met high-end specificaties en een formaat van 7- of 8-inch. Daarnaast zijn ook de chipfabrikanten, waaronder Qualcomm en Intel, aanwezig in Berlijn. Van deze bedrijven verwachten we vele demonstraties, prototypen en aankondigingen. Eén van de belangrijkste trends op het gebied van processors is de 64-bit-chip.

Verslag IFA 2014

Tablets Magazine is vanaf woensdag 3 september aanwezig in Berlijn en doet verslag van alle aankondigingen. Wil je al het nieuws op de voet volgen, dan kun je terecht in ons IFA 2014 archief. Ook kun je ons volgen op Twitter, waar we foto’s en korte nieuwtjes zullen delen. Overigens houden we ons ook bezig met productlanceringen op het gebied van home cinema. Hiervoor kun je terecht op HomecinemaMagazine.nl.

Reacties (0)