IFA 2013: Wat kunnen we verwachten op het gebied van tablets?

24 augustus 2013 6 Minuten 2 Reacties
IFA-2013

Nog een ruime week en dan is het zover. Dan gaat in Berlijn IFA 2013 van start. Deze beurs, gericht op consumentenelektronica, wordt elke jaar door alle grote fabrikanten aangegrepen om de nieuwste producten te presenteren. Ook op het gebied van tablets wordt veel interessants verwacht. In dit artikel vind je per fabrikant wat we verwachten, kijkend naar geruchten, reeds gepresenteerde producten en onze eigen verwachtingen.

Samsung

Samsung is één van de fabrikanten waar we mogelijk veel van kunnen verwachten. Het Koreaanse bedrijf heeft reeds bevestigd met de Galaxy Note III te komen welke volgens de laatste geruchten zou beschikken over 5.7-inch hoge resolutie display en een quadcore-processor. De verwachting is dat Samsung ook een of twee nieuwe tablets presenteert, mogelijk een 10.1-inch Galaxy Tab 3 met hoge resolutie display en een Galaxy Note 12 met 12-inch display.

Op het gebied van Windows 8 worden ook een aantal nieuwe producten verwacht maar waarschijnlijk presenteert Samsung de reeds aangekondigde ATIV Tab 3 tablet en ATIV Q convertible voor Europa. Deze twee producten moeten ook op korte termijn in de Nederlandse winkels liggen. Een andere ontwikkeling waar we tijdens IFA 2013 veel van verwachten is de Smartwatch. De kans is groot dat Samsung haar eerste ‘slimme’ horloge tijdens de beurs presenteert.

Sony

Sony heeft eerder dit jaar een high-end tablet op de markt gebracht in de vorm van de Xperia Tablet Z en de verwachting is dat dit model niet nu al opgevolgd zal worden. Wel gaan er geruchten dat Sony aan een nieuwe middenklasse tablet werkt, de opvolger van de Xperia Tablet S. Ook op het gebied van phablets komt Sony mogelijk met iets nieuws. Na eerder de Xperia Z Ultra met een formaat van 6.4-inch gelanceerd te hebben komt Sony tijdens IFA 2013 mogelijk met de iets kleinere ‘Honami’.

Sony-Xperia-Tablet-Z

Natuurlijk kan ook Windows 8 niet ontbreken in het assortiment van Sony. Hoewel het Japanse bedrijf eerder dit jaar al een aantal nieuwe Windows 8 producten gepresenteerd heeft toont een eerder deze week gepubliceerde teaser dat Sony met een nieuwe Windows 8 convertible komt. Van dit model uit de VAIO-serie is behalve de functionaliteit echter nog maar weinig bekend.

Acer

Kijkend naar de geruchten over tablets van Acer is er de afgelopen weken weinig bijzonders voorbij gekomen. Acer heeft dit jaar al een hoop nieuwe tablets gelanceerd, zowel met Android als met Windows 8. Mogelijk kunnen we tijdens IFA 2013 toch wat nieuws verwachten, bijvoorbeeld een verbeterde versie van de 8-inch Iconia W3 tablet. Daarnaast heeft Acer reeds een aantal keer aangegeven meer Android tablets op de markt te willen brengen en hebben we al een tijdje geen echte middenklasse of high-end modellen meer gezien van het bedrijf.

ASUS

Als we de lijn van CES 2013, MWC 2013 en Computex 2013 doortrekken dan moet ASUS ook tijdens IFA 2013 weer heel wat nieuwe producten voor ons in petto hebben. Het Taiwanese bedrijf zal waarschijnlijk de tijdens Computex 2013 aangekondigde producten voor Europa presenteren. Zo krijgen we mogelijk de Transformer Pad Infinity 2013, de FonePad Note FHD6 en de Transformer Book Trio te zien.

ASUS-FonePad-Note

Daarnaast is de verwachting dat ASUS een aantal compleet nieuwe tablets en phablets presenteert. Twee weken terug lekte een roadmap uit waarin onder meer gesproken werd over nieuwe Transformer Pad HD tablets, een 8-inch MeMO Pad HD en een 7-inch FonePad HD 7. Geruchten over Windows 8 tablets van ASUS hebben we nauwelijks voorbij zien komen. De kans is echter groot dat het bedrijf tijdens IFA 2013 haar eerste ‘kleine’ Windows 8 tablet met een formaat van 8-inch presenteert.

LG

Vorig jaar stond LG niet in deze lijst omdat het bedrijf geen interesse meer in tablets had. Dit jaar gaat dat veranderen want inmiddels is het zo goed als zeker dat LG met een high-end tablet komt. Het model, de LG G Pad, zou beschikken over een 8.3-inch hoge resolutie display en draaien op een quadcore Snapdragon-processor van Qualcomm. Over de prijs en beschikbaarheid is echter nog niks bekend, en het is zelfs nog onzeker of LG IFA 2013 wel aangrijpt om de tablet te presenteren.

HTC

Voor HTC geldt eigenlijk hetzelfde als voor LG. Het bedrijf heeft vorig jaar nog aangegeven voorlopig geen tablets meer op de markt te brengen maar zou volgens geruchten nu toch werken aan nieuwe modellen. Zo werd er gesproken over tablets met Windows RT als besturingssysteem, en zou een Android tablet ook tot de mogelijkheden behoren. Daarnaast is de kans groot dat HTC de HTC One Max, een 5.9-inch phablet, officieel presenteert tijdens IFA 2013.

HP

Wat betreft geruchten over tablets van HP is het de laatste weken nogal stil, mede doordat het bedrijf de afgelopen maanden al verschillende nieuwe producten gelanceerd heeft. Zo zagen we de 10.1-inch SlateBook x2 met Android en de 13.3-inch Split x2 met Windows 8 voorbij komen. HP lijkt echter wel te werken aan nieuwe tablets. Zo is in benchmarks de high-end Slate 8 Pro gespot, welke zou beschikken over een 8-inch display. Ook dook deze week bij de Amerikaanse FCC informatie over een de HP Omni 10 op, wat mogelijk een 10-inch Windows 8 tablet is. Of deze tablets ook tijdens IFA 2013 getoond gaan worden is niet duidelijk.

Archos

Archos kennen we met name van de budget en middenklasse tablets en het Franse bedrijf toont tijdens IFA 2013 waarschijnlijk een aantal nieuwe modellen. Zo verwachten we nieuwe tablets in de Arnova G4-serie en dook deze week informatie op over een tweede generatie Archos 101 XS met toetsenbord dock. Daarnaast heeft het Franse bedrijf reeds aangegeven zich meer te richten op ‘themed’ tablets die voor een speciale doelgroep ontwikkeld zijn.

Overige verwachtingen

Natuurlijk staat er veel meer te gebeuren tijdens IFA 2013. Zo kunnen we mogelijk nieuws op het gebied van tablets met Firefox OS en Ubuntu verwachten, is Microsoft van de partij om Windows 8.1 te tonen en zijn ook de chipfabrikanten aanwezig om de nieuwste ontwikkelingen aan het publiek te laten zien. Overigens is de beurs niet alleen gericht op tablets. Zo wordt er ook veel nieuws verwacht op het gebied van tv en home entertainment. Al dat nieuws kun je vinden op Homecinema Magazine.

Verslag IFA 2013

Tablets Magazine doet dit jaar verslag vanaf IFA 2013 en zal dus van 4 tot en met 10 september geheel in het teken staan van de beurs. Hou de website in de gaten voor de laatste nieuwtjes over de nieuwste tablets, en abonneer je vast op ons YouTube-kanaal zodat je gelijk alle hands-on reviews meekrijgt. Mocht je via e-mail op de hoogte gehouden willen worden, abonneer je dan op onze nieuwsbrief.

Reacties (2)