Hands-on met Samsung Galaxy S23 – drie dingen die mij opvallen

01 februari 2023 6 Minuten 0 Reacties
samsung-galaxy-s23-hands-on-1

Samsung heeft de Samsung Galaxy S23-serie officieel aangekondigd. FWD werd eind januari uitgenodigd om de smartphones uit te proberen tijdens een perspresentatie. Dit valt FWD-redacteur Wesley op.

Je kunt er de klok op gelijk zetten: Samsung die aan het begin van het jaar een nieuwe smartphonereeks presenteert. Traditiegetrouw is dit de Galaxy S-serie, waar ook dit jaar veel om te doen is. We kunnen een standaardriedeltje afgaan en je de specificaties geven, en vertellen of die lekker in de hand ligt – maar we pakken het dit keer iets anders aan. Want wat zijn nou de drie meest opvallende dingen die mij opvielen tijdens de presentatie en de korte hands-on-sessie?

Wil je meer lezen over de Galaxy S23? Check dan ons uitgebreide nieuwsbericht.

Samsung Galaxy S23 – incrementele updates

Nee, we nemen je niet mee langs alle updates en veranderingen die Samsung doorvoerde aan de Galaxy S23-serie. In plaats daarvan zoomen we een beetje uit en leggen we de toestellenserie naast de markt als meetlat. Het is geen geheim dat de smartphonemarkt inmiddels volwassen geworden is. Dat wil zeggen: échte innovatie laat voorlopig op zich wachten, de rek is eruit. Waar we vijftien jaar geleden nog jaarlijks konden uitkijken naar revolutionaire ideeën of haast magische functies, zijn we nu inmiddels doodgegooid met allerlei combinaties qua hardware en software.

Niet alleen Samsung heeft daar last van – dit is een marktwijd probleem. OnePlus, Sony, Oppo, Apple; het maakt vrij weinig uit naar welke fabrikant je kijkt, de verschillen tussen opéénvolgende toestellen is minimaal te noemen. Voor de Galaxy S23-lijn zitten de grootste verschillen hem in de processor, de prijzen en de duurzaamheid, en daar gaan we verderop in dit artikel iets dieper op in. Onder de motorkap zit dit keer een Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2-processor, geoptimaliseerd voor Galaxy-toestellen. In Europa krijgen we dus níet te maken met Exynos-chipsets (gelukkig!).

Wat dat voor de prestaties gaat beloven, hopen we verder te ontdekken in de FWD-review. Op papier belooft Samsung in elk geval heel wat: een algemene prestatieverbetering van maar liefst 22 procent, ten opzichte van de vorige Galaxy-toestellen met zo’n zelfgemaakte Exynos-processor. Geeft Samsung hiermee toe dat zijn eigen processors inferieur zijn? Dat horen we niet uit de PR-monden (vanzelfsprekend). De achterliggende gedachte achter deze keuze is heel simpel: beschikbaarheid. Door oorlog, een pandemie en dure grondstoffen zijn (eigen) processors duur en slecht verkrijgbaar.

Samsung Galaxy S23 – de prijzen

Of de nieuwe processor daar voornamelijk verantwoordelijk voor is of niet, dat krijgen we ook niet bevestigd. Maar dat die een rol speelt in de hoge prijzen van de Samsung Galaxy S23-lijn is wel duidelijk. De verschillende toestellen kosten vijftig tot 170 euro meer dan de introductieprijzen van hun voorgangers. We zetten de prijzen en modellen even voor je op een rijtje.

  • Galaxy S23 met 8 GB aan werkgeheugen en 128 GB opslagruimte: 949 euro
  • Galaxy S23 met 8 GB aan werkgeheugen en 256 GB opslagruimte: 1.009 euro
  • Galaxy S23+ met 8 GB aan werkgeheugen en 256 GB opslagruimte: 1.199 euro
  • Galaxy S23+ met 8 GB aan werkgeheugen en 512 GB opslagruimte: 1.319 euro
  • Galaxy S23 Ultra met 8 GB aan werkgeheugen en 256 GB opslagruimte: 1.399 euro
  • Galaxy S23 Ultra met 12 GB aan werkgeheugen en 256 GB opslagruimte: 1.579 euro
  • Galaxy S23 Ultra met 12 GB aan werkgeheugen en 1TB opslagruimte: 1.819 euro

En het vreemde is: Samsung doet dit alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Want uit (extern) onderzoek blijkt namelijk dat consumenten bereid zijn diep in de buidel te tasten voor vlaggenschepen. Toen dit nieuwtje tijdens de presentatie gedeeld werd, zei de Samsung-medewerker: “Dat is goed nieuws”, want dat is precies wat het bedrijf gaat aanbieden.

Wat verder uit eigen onderzoek naar voren kwam: mensen hebben meer opslagruimte nodig. Daarom is er bijvoorbeeld geen Samsung Galaxy S23+ met opslagruimte van minder dan 256 GB. Gemiddeld gebruiken Samsung Galaxy S-gebruikers namelijk 128 GB op hun toestellen. Gebruikers met duurdere toestellen tikken de 150 GB aan, terwijl gebruikers met goedkopere modellen niet voorbij de 110 GB komen. Dit baseert Samsung overigens op basis van verzamelde gebruikersstatistieken (waar je als gebruiker een opt-in voor kunt geven tijdens de installatie).

De genoemde getallen zijn trouwens gebaseerd op een periode van achttien maanden. Opvallend is ook dat de PR-medewerkers konden melden dat het gebruik van cloudopslagdiensten – om allerlei uiteenlopende redenen – in z’n achteruit staat. Mensen willen liever al hun (zelfgemaakte) content altijd bij zich houden en daarbij kunnen waar en wanneer ze maar willen – vandaar ook dat er zo veel aandacht uitgaat naar de opslagruimte. Mensen dan in staat stellen zelf een sd-kaart te gebruiken, is niet aan de orde. Dat is volgens Samsung minder veilig, en misschien ook wel wat minder handig.

Samsung Galaxy S23 – de duurzaamheid

Tot slot komen we aan bij het laatste aandachtspunt: duurzaamheid. Hoewel we dit niet groot op de billboards gaan tegenkomen, vindt Samsung het wel degelijk belangrijk mee te geven dat hun toestellen steeds duurzamer worden. En dat iets wat we als redactie – maar eigenlijk ook als maatschappij in zijn brede vorm – kunnen toejuichen. Hoe duurzamer bedrijven zijn, hoe duurzamer consumenten kunnen zijn. Zo zijn de verpakkingen alleen van papier gemaakt en maakt Samsung voor verschillende onderdelen gebruik van gerecycled plastic (ook bijvoorbeeld uit de oceaan).

Ook het glas op de smartphone – zowel aan de voor- als achterkant – is van gerecycled glas gemaakt. De knoppen (voor het volume en de powerknop), de antenne, speakers en de binnenkant van S-Pen-opening (aanwezig op het Ultra-model) zijn allemaal van hergebruikt materiaal gemaakt. Dat is goed nieuws, maar ergens voelt dit ook een beetje aan als een wassen neus. Een cynisch persoon zou zeggen dat Samsung het gebrek aan échte upgrades dit jaar wil opvangen met duurzame onderdelen, maar om dat klaar te kunnen spelen zou het bedrijf eigenlijk veel verder moeten gaan.

Helaas is het reparatieprogramma van Samsung nog niet beschikbaar in Nederland. Dat programma is meer dan welkom, in het kader van duurzaamheid. Dan kunnen we wellicht langer doen met onze smartphones, wanneer we zelf gemakkelijk kapotte onderdelen kunnen vervangen.

We snappen dat Samsung afhankelijk is van productiepartners en de bevoorradingsketen. En dat je ook niet zomaar even een heel proces op z’n kop zet om je accu beter vervangbaar te maken. Maar ergens mogen we dat inmiddels wel verwachten van zulke grote ondernemingen als Samsung. Revolutionaire ideeën laten immers op zich wachten, zoals nieuwe schermen en accu’s met grotere capaciteiten, waardoor dit eigenlijk een schot voor open doel lijkt. Daarentegen is duidelijk dat Samsung nu het roer lijkt om te gooien – en we hopen dat de fabrikant deze koers voortzet.

Reacties (0)