Vorige week lekte het nieuws al naar buiten dat de testfase voor Google Assistant in de Nederlandse taal voorbij was, en dat de virtuele assistent binnenkort in het Nederlands beschikbaar moest zijn. Sneller dan verwacht is het al zover. Google introduceert vandaag Google Assistant in het Nederlands voor Android- en iOS-toestellen. Google gaat direct helemaal los in de Nederlandse taal, want zelfs de naam wordt aangepakt. Google noemt de virtuele assistent nu zelf de Google Assistent.
Google Assistent: wat is het?
De Google Assistent is een virtuele assistent en werd de opvolger van Google Now. De belangrijkste eigenschap van de assistent is dat je er een gesprek mee kunt voeren. Dit betekent dat je een vraag kunt stellen en vervolgens meer vragen op basis van die antwoorden kunt stellen. Google Assistant is in staat het gesprek te volgen, de context te achterhalen en op basis van die informatie een hoorbare reactie te geven. Sinds maart 2017 is de virtuele assistent ook beschikbaar op Android-telefoons, nadat het in 2016 naar Google’s eigen Pixel-smartphones werd gebracht.
Sinds die tijd blijft het bedrijf werken aan het verbeteren van de virtuele assistent. Nieuwe updates worden continue uitgerold om de assistent slimmer te maken, zodat er steeds beter volwaardige gesprekken tussen de gebruiker en Google Assistant kunnen plaatsvinden. Ook in Nederland konden we aan de slag met de Google Assistant, zij het enkel in het Engels. Daar komt nu verandering in, want Google Assistant zal vanaf vandaag worden aangeboden in de Nederlandse taal voor Android en iOS.
Google Assistent: wat kun je ermee doen?
Een lange rit voor de boeg naar je werk? Vraag de Assistent of er files onderweg zijn. Schiet het je ineens te binnen dat de melk op is? Vraag Google Assistent om het toe te voegen aan je boodschappenlijstje. Verwacht je een pakketje? Vraag wanneer deze bezorgd zou moeten worden. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Je activeert de Google Assistent door de Home-knop ingedrukt te houden of door “Oké Google” te roepen. Vervolgens heb je een waslijst aan mogelijkheden. Je kunt natuurlijk vragen stellen als je iets wilt weten, maar ook muziek afspelen met Spotify of een film starten op Netflix. Je kunt vragen naar het weer, bellen met contacten, e-mails, smsjes of Whatsappjes versturen, bedrijven zoeken, het nieuws luisteren, sportuitslagen opvragen of de Chromecast bedienen. Nog niet alle functies zijn echter in het Nederlands beschikbaar. Daarvoor zullen we nog even moeten wachten op de aangekondigde Home-speaker. Wanneer de slimme speaker in ons land beschikbaar is opent dit de deuren naar nog veel meer mogelijkheden, zoals het aansturen van het smarthome.
Functies in het Nederlands
Volgens Google spreekt de Google Assistant niet alleen de Nederlandse taal, maar is de assistent Nederlands. De persoonlijkheid en de functionaliteiten zijn aangepast voor Nederland. Zo zal de assistent het Nederlandse voetbal volgen en Nederlandse liedjes zingen. Ook weet de assistent dat het weer voor Nederlanders erg belangrijk is.
Google is daarnaast gaan samenwerken met een groot aantal Nederlandse bedrijven voor extra functionaliteiten. Via Google’s eigen ontwikkelaarsplatform, Actions on Google, kunnen derden de functionaliteiten van Google Assistant uitbreiden. Onder andere PostNL, Bol.com, Albert Heijn en Buienradar hebben eigen acties beschikbaar. Deze exclusieve Nederlandse Actions kun je aanroepen door “Praat met <naam>” te zeggen. Vraag PostNL bijvoorbeeld wanneer je pakketje komt of vraag aan Buienradar wanneer de regenbui over jouw huis zal trekken.
Ook andere Nederlandse bedrijven als Eneco, Essent, ING, Jumbo, NOS, Q-Music, MediaMarkt, Unilever en vele anderen hebben een eigen Action on Google gemaakt. De meeste Actions zijn bij lancering van Google Assistant in het Nederlands direct beschikbaar.
Je kunt ook naar het nieuws luisteren van een groot aantal Nederlandse nieuwsorganisaties. Via een stemopdracht kun je luisteren naar het nieuws van onder andere 538, ANP, Blendle, NOS, Nu.nl en RTL Nieuws. Ook is er ondersteuning voor enkele regionale omroepen als Omroep Brabant en Omroep Gelderland.
Uitrollen start vanaf vandaag
Het uitrollen van de Nederlandse Google Assistant start vanaf vandaag. In de komende dagen komt de virtuele assistent naar Android-toestellen toe die draaien op Android 6.0 Marshmallow of hoger die zijn ingesteld op de Nederlandse taal. Gebruikers op iOS (versie 10 of hoger) kunnen binnen enkele dagen de Google Assistent-app downloaden vanuit de App Store. Het bedrijf laat weten dat Google Home, de eigen slimme speaker van het bedrijf, later dit jaar in de Nederlandse winkels moet liggen.
Reacties (1)